KUTATÓ KERESTETIK című projekt a Pro Scientia Aranyérmesek Társasága szervezésében, a Nemzeti Tehetség Program támogatásával "A tehetséggondozás területén.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Elégedettség a felsőoktatással és a hallgatói szolgáltatásokkal a TÁMOP fejlesztési program első eredményei dr. Székely Mózes elnök Felsőoktatási.
Advertisements

Magyarország Fogyasztóvédelmi Politikája Országos Konferencia Budapest, 2011.június 16. A fogyasztók oktatása Dr. Horváth György Fogyasztóvédők Országos.
25 ÉV A TEHETSÉGEK SZOLGÁLATÁBAN MAGYAR TEHETSÉGGONDOZÓ TÁRSASÁG KONFERENCIÁJA PÉCS SZEPTEMBER KORMOS DÉNES A NEMZETI TEHETSÉGÜGYI KOORDINÁCIÓS.
Gondolatok Sárospatak iskolavárosi helyzetéről Sárospatak, okt. 20.
Lépj pályára! Využi šancu! Lépj pályára! / Využi šancu! HUSK /1101 /1.6.2 /0107.
Az Emberi Erőforrások Minisztériuma megbízásából az Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet és az Emberi Erőforrás Támogatáskezelő közreműködésével a Nemzeti.
„A Miskolci Egyetemen működő tudományos képzési műhelyek összehangolt minőségi fejlesztése” című TÁMOP-4.2.2/B-10/ számú projekt Nyitó rendezvény.
KAPCSOLÓDÁS A NEMZETI TEHETSÉG PROGRAMHOZ MEGYEI PROGRAMFEJLESZTÉS HÁLÓZATÉPÍTÉS Kormos Dénes fejlesztő-kutató szakpedagógus.
NJSZT Közgyűlés május 13. NJSZT KÖZGYŰLÉS május 13.
Tudomány Társadalom Kommunikáció Pojekt-bemutató.
TÁMOP /2 „Lenni, akik vagyunk, és azzá válni, amivé válni tehetségünk adatott: ez életünk egyetlen célja.” Robert Louis Stevenson.
Gábor Dénes Tehetségpont
D ISSZEMINÁCIÓS K ONFERENCIA „KEZEK” TÁMOP C-12/1/KONV Miskolci Egyetem Eszterházy Károly Főiskola Károly Róbert Főiskola I. alprogram: Társadalmi.
Brüsszel milyen messze van
A köznevelési törvény tehetséggondozási aspektusai, felkészítés a minőségi felsőoktatásra a közoktatásban Dr. Kaposi József Oktatáskutató és Fejlesztő.
Szabó Pál ELTE TTK Regionális Tudományi Tanszék Budapest.
Vezetői tájékoztató a SZIE-DPR és SZIE-IMIR projektekről
Közösségfejlesztés a debreceni városrészekben
Emberi Erőforrások Minisztériuma Emberi Erőforrások Minisztériuma
MIBEN ERŐS ÉS MIBEN GYENGE AZ MRTT Elnöki beszámoló a évi közgyűlésen Magyar Regionális Tudományi Társaság.
A Magyar Regionális Tudományi Társaság V. Vándorgyűlése Az ipar szerepe a regionális fejlődésben Alternatívák a regionális innovációs rendszer továbbfejlesztésére.
ELNÖKI BESZÁMOLÓ A ÉVI KÖZGYŰLÉSEN Rechnitzer János MAGYAR REGIONÁLIS TUDOMÁNYI TÁRSASÁG.
Versenyképes, gyakorlatorientált felsőoktatás Magyarországon Dr. Tuka Katalin főosztályvezető-helyettes Tudománypolitikai Főosztály augusztus 30.
„20 éves a HSZOSZ Országos HR szakmai klubhálózata, avagy az új gondolatok vonzzák az új nemzedéket – Szegedi Klub” Készült a ICF Magyar Tagozata, a Humán.
Hallgatói szolgáltatások fejlesztése október 18. Nyitókonferencia Projekt megnevezése: Felsőoktatási szolgáltatások rendszerszintű fejlesztése 2.
Kezdő jogászok a munkaerő-piacon Szép Károly projektvezető Budapest, November 26. Diplomaszerzés és pályakövetés Szakmai nap I.
Széchenyi István Egyetem, Győr
Komplexen funkcionáló megyei tehetségpont
A Jövő Internet kutatás hazai támogatási lehetőségei Fonyó Attila Nemzeti Erőforrás Minisztérium Tudománypolitikai Főosztály.
Farkas Katalin – Vilmányi Márton június 15.
Tehetséggondozás a Miskolci Egyetemen. „csak tanult emberek tarthatják fent a nemzetet, illeszthetik be Európába.” „csak tanult emberek tarthatják fent.
A külhoni tehetséggondozás szervezete az EDUTUS Főiskolán a Bethlen Gábor Alap támogatásával.
CAMPUS HUNGARY PROGRAM. A program célja A projekt a hazai felsőoktatási intézmények hallgatóinak, munkatársainak külföldi K+F, tanulmányi, operatív intézményi.
A Wlislocki Henrik Szakkollégium részvétele és tapasztalatai TÁMOP „A tudás disszeminációja.” Trendl Fanni.
Felzárkóztatás, tehetséggondozás
Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet Cziráki Szabina, az OTDT titkára Szakkollégiumi Műhelykonferencia, Debrecen December 14. Szakkollégiumi tehetséggondozás.
A TDK-rendszerének minőségbiztosítása
Eszterházy Károly Főiskola 3300 Eger, Eszterházy tér. 1 TÁMOP D-12/2/KONV Az Eszterházy Károly Főiskola Roma Szakkollégiumának.
TÁMOP „Tehetséghidak Program” című kiemelt projekt Utak és esélyek az Egyéni Tehetséggondozás területén.
A NEMZETI TEHETSÉG PROGRAM, AZ EMBERI ERŐFORRÁSOK MINISZTÉRIUMA, AZ EMBERI ERŐFORRÁS TÁMOGATÁSKEZELŐ VALAMINT AZ OKTATÁSKUTATÓ ÉS FEJLESZTŐ INTÉZET TÁMOGATÁSÁVAL.
Fókuszban a tudományos műhelymunka Harmadik országos TDK-fórum október Dr. András István rektor.
Szakkollégiumi Műhelymunka: Helyzetkép a szakkollégiumi tehetséggondozásról Benkó Marcell - Széchenyi István Szakkollégium / Szakkollégiumok Egyeztető.
DETEP-es hallgatónak lenni megtiszteltetés
MTT Felsőoktatási Szekció Tisztelettel köszöntöm a Szekció előadóit, résztvevőit! szeptember 20.
A Calderoni Program helye és szerepe a HEFOP-ban Záró-konferencia március 27. Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet 1051 Budapest, Dorottya u. 8. Telefon:
MODERN ÜGYVITELI GYAKORLÓHELY KIALAKÍTÁSA A NYÍREGYHÁZI FŐISKOLÁN
A Calderoni projekt az OFI szakmai tevékenységében Calderoni Taneszköz-információs és Oktatástechnológiai Központ Kőrösné Mikis Márta Budapest, április.
Szlovákiai Magyar Akadémiai Tanács Academic Council of Hungarians in Slovakia Akademická Rada Maďarov na Slovensku Létrehozás éve: 2013 SZMA T Elnök Dusza.
BESZÁMOLÓ A ÉVRŐL Horváth Gyula MAGYAR REGIONÁLIS TUDOMÁNYI TÁRSASÁG.
Ajánlások a külföldön kutatók hazatérésével és az alapkutatási eredmények magánosításával kapcsolatban Dr. Radnai Márton Elnök Pro Scientia Aranyérmesek.
Dr. Illésné Dr. Kovács Mária Borbás Emese
ELNÖKI BESZÁMOLÓ A ÉVI KÖZGYŰLÉSEN Rechnitzer János MAGYAR REGIONÁLIS TUDOMÁNYI TÁRSASÁG.
A Magyar Tehetséggondozó Társaság 25 éves Jubileumi Konferenciájára
A MAGYAR TEHETSÉGGONDOZÓ TÁRSASÁG DEBRECENI JUBILEUMI KONFERENCIÁJA Az MTT-Kelet-magyarországi szekció rendezvényeinek szerepe a Taktaharkányi Apáczai.
VEZETÉKNÉV KERESZTNÉV | az előadás címe „Pont ÉRTED, pont VELED, pont NEKED. Érték-tehetség-siker” Szeretettel köszöntjük a Kollégákat a „Pont ÉRTED, pont.
Szabó Éva DE IEAS anglisztika MA II április 20. Jelentkezési határidő: május 6. (péntek) 12:00
A Magyar Nemzeti Bank új gondolkodásmódja és programja Veszprém Dr. Ferkelt Balázs főosztályvezető, MNB, Oktatási Igazgatóság március 17.
„Interdiszciplináris kutatói teamek létrehozása és felkészítése a nemzetközi programokban való részvételre környezetbiztonsági kutatási területeken” GEO-TEAM.
Iskolai tehetséggondozó tevékenység az online kérdőíves felmérés tükrében Sági Matild.
Pedagógiai szakszolgálatok és pedagógiai szakmai szolgáltatók a tehetséggondozásban Kállai Gabriella.
Csík Orsolya, Horváth László TÁMOP X. Pedagógiai Értékelési Konferencia Szeged április Kompetencia- és tanulási eredmények alapú képzési.
Új Nemzeti Kiválóság Program Ösztöndíjak Bírálati szempontok: Dr. Hórvölgyi Zoltán (tudományos dékánhelyettes)
TÁMOP / A fogvatartottak többszakaszos, társadalmi és munkaerő-piaci reintegrációja és az intenzív utógondozás modellje A projekt megvalósulása.
Gazdálkodástudományi Szakmai Kollégium
Romák a felsőoktatásban Fekete Ilona Dóra
Szociálpedagógia BA szak, Nappali és levelező tagozat
Intelligens szakosodást szolgáló intézményi fejlesztések a Budapesti Corvinus Egyetem székesfehérvári Campusán című projekt rövid bemutatása EFOP
A Szatmári Kistérségi Tehetségsegítő 2017-es beszámolója
A Diplomás pályakövetŐ rendszer megújítása
Új Nemzeti Kiválóság Program Ösztöndíjak
Előadás másolata:

KUTATÓ KERESTETIK című projekt a Pro Scientia Aranyérmesek Társasága szervezésében, a Nemzeti Tehetség Program támogatásával "A tehetséggondozás területén a felsőoktatásban részt vevő hallgatók bevonásával végzett kutatómunka, és az eredmények társadalmi hasznosulásának támogatása" (NTP-FTH-M-13)

az aranyérmesek által 1992-ben létrehozott egyesület csak érmesek lehetnek a tagjai tagjaink száma közel 300 Céljaink (Alapszabály I. 4. pont): a magyar tudomány, a tudósok (különös tekintettel a kezdők, PhD-ösztöndíjasok), a hazai felsőoktatás és elitképzés tudománypolitikai érdekeinek országos szintű képviselete; a tudomány és az oktatás társadalmi megbecsülésének emelése; a magyar tudomány színvonalának emelése érdekében széles látókörű, modern szemléletű, már pályakezdőként értékes hazai és külföldi tapasztalatokkal rendelkező szakemberek, kutatók képzéséhez, tudományos fejlődéséhez történő hozzájárulás; lehetőség biztosítása elméleti és/vagy gyakorlati kutatómunkával foglalkozó hallgatók, fiatal diplomások hazai és nemzetközi tudományos tapasztalatcseréjére, valamint a nemzetközi tudományos életbe való bekapcsolódásuk elősegítése.

A PSAT LEGFŐBB TEVÉKENYSÉGEI Pro Scientia Aranyérmesek Konferenciája 1996-tól kétévente 2014 november Eger Elsősorban aranyérmesek részére Fiatal érmesek bemutatkozási lehetősége Publikációs lehetőség (tanulmánykötet) Konferenciáinkon az előadások nyilvánosak Médiamegjelenések Pályázati projektjeink keretében: -a PSAT, a tudományos, kutatói pálya bemutatása -tudományos előadások középiskolások, egyetemisták, laikusok számára Nyitás a „külvilág” felé

2013 „Megvalósult álmok” – szintén NTP támogatással – előadás-sorozat, film, arculat megújítása 2014 „Kutató kerestetik” PÁLYÁZATI PROJEKTJEINK

KUTATÓ KERESTETIK PROJEKT Te is lehetsz tudós! Te is lehetsz kutató! – országjárás aranyérmesekkel Kérdőíves felmérés Kutató kerestetik workshop Kutató kerestetik könyv – Kérdőívezés eredményei – Workshop tapasztalatai – Aranyérmes interjúk

TE IS LEHETSZ TUDÓS! TE IS LEHETSZ KUTATÓ! Országjárás – több helyszín, 11 alkalom: Budapest, Gödöllő, Miskolc, Pécs, Sopron, Zalaegerszeg Fiatalok különböző korosztályainak elérése: középiskolások, egyetemisták, doktoranduszok Cél: A tudományos pálya, az oda vezető út bemutatása (KutDiák, TDK, szakkollégium, egyéni tapasztalatok és példák) Eszközei: előadás, filmvetítés és fórum, beszélgetés a hallgatókkal (a jelenlévők kérdései - azonnali válaszok, a kérdések összegyűjtése és válaszkeresés a workshop alkalmával, illetve a projekt végeredményeként elkészülő kiadványban is)

TEHETSÉGKUTATÁSI KÉRDŐÍV Megkérdezési időszak2014 április Mintaméret858 fő Minta jellemzői – Nemek szerint (60-40%) – Tanulmány szintje BA képzés vagy főiskola 21% MA képzés 30% Doktori képzés 49% – Nem reprezentatív tudományterület szerint

TEHETSÉGKUTATÁSI KÉRDŐÍV Tudományos tevékenység (n=856)

TEHETSÉGKUTATÁSI KÉRDŐÍV A tipikus kutató tulajdonságai (n=837)

TEHETSÉGKUTATÁSI KÉRDŐÍV A tudományos pálya előnyei és hátrányai (n=834)

TEHETSÉGKUTATÁSI KÉRDŐÍV A tudományos pályán belül hol szeretnél elhelyezkedni (n=856)

A WORKSHOP ÉS TAPASZTALATAI Előadások – Állami tehetséggondozó programok – Motivációs lehetőségek a kutatói pályán – Életutak bemutatása – Kutató Diákok Mozgalmának bemutatása – Tudományos kompetenciák felmérése és fejlesztése – Doktoranduszképzés jelene és jövője – Tehetséggondozás a tanárképzésben

ÖSSZEFOGLALÓ GONDOLATOK A tehetség azonosítása, kiemelése és gondozása komplex folyamat Motivációs tényezők Egyéni tulajdonságok és képességek Tudományos és extrakurrikuláris tevékenységek, eredmények Magas szakmai színvonalú oktatás Témavezető (mentor) tevékenysége Publikálási lehetőség biztosítása Hallgatóközpontú oktatás Megfelelő ösztöndíjak

Készült az Emberi Erőforrások Minisztériuma megbízásából az Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet és az Emberi Erőforrás Támogatáskezelő által a Nemzeti Tehetség Program végrehajtásának 2013–2014. évi cselekvési programja alapján meghirdetett NTP-FTH-M pályázatának támogatásával.