Baráth László VIII.B Belgium.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
A spanyol világbirodalom és a Németalföld
Advertisements

Tartalom Himnusz Megalakulása Road trip Szimbólumai Alapinformációk
Zene: Mireille Mathieu & Alain Barriere - Tu t'en vas.
Zene: John Lennon - Imagine London délkelet-Britanniában van, a legnagyobb város az Egyesült Királyságban, és évszázadokon át fővárosa a Brit Birodalomnak.
II. Európa és a világ Népességnövekedés: a 19. században Európa lakossága 190 millióról 423 millióra nőtt Ez a világ lakosságának több mint egynegyedét.
Erdély földrajza - Erdély jelképei
Róma az örök város.
Új-Zéland történelme Új-Zéland történelme mintegy 1000 évet ölel fel, melynek első részében a sziget lakói (a maorik) teljes elszigeteltségben éltek, majd.
Magyarország Természeti Kincsei
Többség- Kisebbség Nyugat- Európában
Az angol nyelv diadalútja
A mérsékelt övezet (folytatás).
VÁLTOZÁSOK EURÓPA TÉRKÉPÉN ÚJ NEMZETÁLLAMOK: OLASZORSZÁG, NÉMETORSZÁG
Nyugat-Európa kapujában
A tundrától a trópusokig
A BENELUX államok.
AZ AMERIKAI EGYESÜLT ÁLLAMOK POLGÁRHÁBORÚJA
AZ OLASZ EGYSÉG LÉTREJÖTTE
A NÉMET EGYSÉG MEGTEREMTÉSE
A népesség térbeli eloszlása
TÖRTÉNELEM TANTÁRGYBÓL
FÖLDRÉSZEK.
KORALL K O R A L E és P E R L Y / GYÖNGY.
BElgium-NEderland-LUXemburg Benelux államok
Ipari forradalom Angliában és a kontinensen
Ausztrália Boros Bálint VI..
A U S Z T R Á L I A.
Ukrajna.
Benkovics László, február 2013
A népesség számának változása Európában
Bali Mihály (földrajz-környezettan)
Magyarország néhány diában
Magyarország néhány diában
Olaszország.
( pl. a 4 évszak időjárása minden évben hasonlóan alakul)
BElgium-NEderland-LUXemburg Benelux államok
A népességnövekedés tényezői és következményei
Belgium Belga Királyság.
Egyesült Királyság zászlaja: Egyesült Királyság címere:
PAULÍK Szabolcs BELGIUM 8.A.
Ausztria 8.A Pongrácz Emese.
Svájc.
Európa és Magyarország helyzete az ipari forradalom évszázadában I.
Kelet-Közép-Európa értelmezése
Mexico.
Lengyelország Rzeczpospolita Polska.
Az Európai Unió.
Csehország.
Európa regionális földrajza
Nagy-Britannia és Észak-Írország Egyesült Királysága
Francia Köztársaság.
Francia Köztársaság.
Kerékpártúrák. Kerékpározás előnyei Olcsó, használatát nem korlátozza a benzin árának az emelkedése. Gyors. A kerékpár csak látszólag lassú közlekedési.
Szlovénia Készítette: Cseh Fanni.
1 Regionális gazdaságtan 9. előadás A regionalizmus és regionális politika az Európai unióban.
Szerbia – Szerb Köztársaság
2016. Március 3.. A Határtalanul! program célja a magyar-magyar kapcsolatok építése, személyes kapcsolatok kialakítása, elmélyítése. Keretében magyarországi.
Európa demográfiája Készítette: Vadas Erik I. Geográfus MSc
Tartalom Himnusz Megalakulása Road trip Szimbólumai Alapinformációk
Narancsík Eszter Záreczky Terézia
Hollandia, a vizek ura Készítették: Kovács Péter, Ferke Dominik, Gál Zsombor, Tőrös András (6.A)
A bizalom szerepe Koreai Köztársaság.
Spanyolország Az Ibériai- vagy Pireneusi-félszigeten, Európa délnyugati részén fekszik. Itt található Európa legdélibb és legnyugatibb pontja is. Északról.
Szövetségi rendszerek
Svédország és Balti államok
33. EURÓPA FELOSZTÁSA.
25. ÉGHAJLAT.
Európa éghajlata, vízrajza, élővilága
8. HEGYVIDÉKI ÖVEZET ÉGHAJLATA.
Németország Készítette: Kiss Dzsenifer és Lőrincze Viktória (8. o.)
Előadás másolata:

Baráth László VIII.B Belgium

Tudnivalók Belgium, hivatalos nevén a Belga Királyság egy etnikailag és nyelvileg megosztott nyugat-európai ország. Főváros: Brüsszel Népesség: 11,14 millió (2012.) Pénznem: Euró Hivatalos nyelvek: Francia nyelv, Holland nyelv, Német nyelv

Elhelyezkedése Belgium Európa nyugati részén, az Északi-tenger partján fekvő ország. Az ország területén három meghatározó tájegység található: az északnyugati rész part menti síksága, a központi fennsík és az ország délkeleti részén található Ardennek régió, amely a szomszédos Németországba és Franciaországba is átnyúlik.

Domborzata Belgium teljes területe 33 990 km², ebből szárazföld 30 528 km², vízfolyások és tavak területe kb. 250 km², illetve a tengerparti terület 3 462 km². Belgium a tengerpart vonalától számítva 12 tengeri mérföldet tart fennhatósága alatt, illetve 68 tengeri mérföld széles sávban fenntartja magának a kizárólagos halászati jogokat. Az ország területe három fő földrajzi tájegységre oszlik: a tengerparti sík vidék északnyugaton, a központi plató, és az Ardennek felvidék az északkeleti részen. Legmagasabb pontja a Signal de Botrange (694 m).

Éghajlata Klímája mérsékelt óceáni, nagy csapadékmennyiséggel minden évszakban. Az átlaghőmérséklet 3 °C januárban és 18 °C júliusban, a csapadék 78 mm júliusban. A telek általában enyhék, - az Ardenneket kivéve - kevés hóval. Nyáron is gyakori a hűvös, esős időjárás. Az éves átlaghőmérséklet 11,2 fok.

Sport Belgiumban a labdarúgás és a kerékpározás a legnépszerűb sportágak. Ötszörös Tour de France győzelmével és számos más versenyen elért eredményeivel minden idők legeredményesebb belga kerékpárosa Eddy Merckx. 1972-ben felállított sebességi rekordját 12 évig nem tudták megdönteni. Jean-Marie Pfaff, a belga labdarúgóválogatott korábbi kapusa, a labdarúgás történelmének legnagyobb kapusai közé tartozik. Belgium jelenleg Hollandiával közösen igyekszik elnyerni a 2018-as FIFA világbajnokság rendezési jogát. Mindkét ország rendezett már labdarúgó-Európa-bajnokságot.

Gazdasága Fejlett ipari ország.Belgium volt a kontinentális Európa első országa, ahol lezajlott az ipari forradalom, az 1800-as évek elején. A bányászat és az acélipar Liège és Charleroi környékén gyors fejlődésnek indult, és helyzetét megőrizte egészen a 20. század közepéig. A fejlődés nem volt zökkenőmentes, az 1840-es évekre a flandriai textilipar súlyos válságba került, és 1846 és 1850 között Flandriában éhínség pusztított. A második világháború után a vegyi- és olajipar indult gyors fejlődésnek Gent és Antwerpen környékén.

Belgium zászlója Belgium zászlaja három egyenlő, függőleges sávból áll, amelyek fekete, sárga és piros színűek. A belga nemzeti lobogó majdnem egyidős az állammal. Miután 1830-ban Belgium kivívta függetlenségét Hollandiától, 1831. január 23-án hivatalosan is elfogadták a jelenlegi lobogót nemzeti jelképükké.

Történelme Belgium történelme, az őskortól egészen napjainkig, szorosan összekapcsolódik a németalföldi régió, illetve szomszédai, Hollandia és Luxemburg történelmével. Egészen a 19. századig Belgium területén kisebb-nagyobb grófságok-hercegségek léteztek, amelyek a szomszédos nagyhatalmak, Franciaország és a Német-római Birodalom befolyási övezetébe tartoztak. A francia forradalmi hadsereg csapatai 1794-ben elfoglalták ezen államokat és teljesen beolvasztották Franciaországba. Napóleon császár vereségét követően a mai Belgium az Egyesült Holland Királyság része lett, és csak 1830-ban, a belga szabadságharc győzelmét követően önállósodott az ország.

Látnivalók

Kultúra Belgium kulturális élete, az ország nyelvi felosztásának megfelelően, két külön területre, a flamand és a vallon közösségek kulturális életére bontható fel. Bár lényegében a vallon és a flamand kultúra nagyon hasonló, de a meglévő és várhatóan fokozódó különbségek miatt nem lehet egységes belga kultúráról, belga társadalmi életről, belga médiáról vagy akár pártrendszerről beszélni.

Köszönöm a figyelmet