Elektronikus ismeretanyag e-learning/e-könyv/e-book

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
A tanulást és a megértést segítő módszerek alkalmazása
Advertisements

Váczy Zsuzsa közoktatási szakértő, Bp május 13. OPKM.
Tutori tevékenység a gyakorlatban
MULTIMÉDIA és ELEKTRONIKUS TANULÁS I. (Oktatástechnológia) 2. konferencia.
Információs és kommunikációs technikák szerepe a szakképzésben
A tanulás jövője Dr. Kuti István oktatási főigazgató-helyettes
Komplex Instrukciós Program
Tisztelt Látogatóink! Szeretnénk rövid tájékoztatást adni az általános iskolában megvalósuló új tanulásszervezési eljárásokról és azok tartalmáról a TÁMOP.
„Ezt egy életen át kell játszani”
Így tanítom az erkölcstant… 1.osztályban
AZ AUTIZMUSSAL ÉLŐ GYERMEKEK FEJLESZTÉSÉNEK ALAPELVEI Őszi Tamásné Autizmus Alapítvány.
Weszely Orsolya Bertalan Tamás
TÁMOP Kompetencia alapú oktatás, egyenlő hozzáférés
VII. NEVELÉSÜGYI KONGRESSZUS augusztus A pedagógus kollektíva az iskolában, az iskolafejlesztés személyi feltételei dr. Várnai Andrásné.
Miért? Minden ember más, egyedi és megismételhetetlen.
A fiatalkorúak képzési, fejlesztési lehetőségeinek módszertani kihívásai Hegedűs Judit – Lénárd Sándor, ELTE PPK.
Újfajta tanulási módszerek alkalmazása a felnőttképzési konzulens képzésnél Nyíregyháza, március 18.
„EU-s tartalmak az oktatásban" Pedagógustovábbképzési program Budapest, 2008 április 1 EU-S TÉMÁK FELDOLGOZÁSA PEDAGÓGIAI PROJEKTEKKEL Rádai Péter (Nyíregyházi.
Fontosabb fogalmak Képesség :
Differenciált tanulásszervezés szemlélete és módszerei
E-learning és a multimédia
A kooperatív Tanulás ( Tanítva tanulás)
A tanulók társas helyzete az iskolában
E-learning alapú távoktatásos képzés
A pedagógiai értékelés „tantárgy” megvalósítása a Mérnöktanár-képzésben a Széchenyi István Egyetemen Dr. Nagy Tamás főiskolai docens május 31.
A kompetencia alapú szakképzés sajátosságai
Óvodai tanterv a 3 és 7 évesek számára
Új tudás – új kompetenciák az érettségi vizsgán dr Drexlerné Solymos Mária.
A pedagógus-életpályamodell, a minősítés rendszere
TÁMOP / „Átfogó minőségfejlesztés a közoktatásban ” A Magyar Képesítési Keretrendszer fejlesztése 5. pillér – MKKR és a közoktatás.
Tudás + képességek + attitűdök ismeretekalkalmazás 20 m hosszúságú kerítéssel téglalap formájú konyhakertet kerítenek el. Ha a kert szélessége 4 m, akkor.
 Tanuló környezet meghatározása  Ötletgyűjtés, a tanulási környezet ismeretén alapszik  Oktatási stratégia meghatározása  Előzetes képernyő-elrendezés.
SZTE BTK Spanyoltanár MA
Mit gondolunk arról, mi a tanulás és hogyan szervezzük meg ?
Székely István fejlesztési tanácsadó
Befogadó iskolák, befogadó pedagógus-közösségek
IKT alapfogalmak, IKT-val támogatott módszerek
ILIAS keretrendszer használata az LSI Informatikai Oktatóközpontban
Vizuális nevelés tantárgypedagógia
TIOK tapasztalatok a kompetencia fejlesztésről.
 SZERETETTEL KÖSZÖNTJÜK VENDÉGEINKET  A TÁMOP Kompetencia alapú oktatás, egyenlő hozzáférés - Innovatív intézményekben pályázat projektindító.
Vezeti: Szigetváriné Söjtöry Andrea
Gyermekvilág régen és ma
HOGYAN VALÓSÍTHATÓ MEG A TÁMOP A HANGSZERES OKTATÁSBAN?
Dr. SEDIVINÉ BALASSA ILDIKÓ SZÁMALK OKTATÁSI ÉS INFORMATIKAI ZRT. KORSZERŰ STRUKTÚRA ÉS TARTALOM, INNOVATÍV MÓDSZEREK A FELSŐFOKÚ SZAKKÉPZÉSBEN Szolnok,
Avagy: Mit lát a pitypang magja repülés közben?
Innováció Intézményi fejlesztés Egyenlő hozzáférés
Dr. Schiffer Csilla Társas interakciók a tanulók között
Kooperatív oktatással a befogadás támogatásáért
Az oktatási gyakorlat fejlesztése
DIDAKTIKA ÉS OKTATÁSSZERVEZÉS II.
DIDAKTIKA ÉS OKTATÁSSZERVEZÉS II.
MTT MA Mérnöktanár mesterszak Elektronikus tanulás 3. konferencia.
DIDAKTIKA ÉS OKTATÁSSZERVEZÉS II.
A szövegértés-szövegalkotás programcsomag jellemzői
A programcsomag Felépítése Előnyei Használata. A programcsomag összeállítása Alapja: kompetencia alapú oktatás, koncepció (gyakorlati haszon); Programtanterv:
A HEFOP PÁLYÁZAT EREDMÉNYEI A GYAKORLATI KÉPZÉSBEN.
Matematikai projektek és jó gyakorlatok
MTT MA Mérnöktanár mesterszak E lektronikus tanulás 4. konferencia.
Inklúziós Pedagógiai Fejlesztések Központja
MTT MA Mérnöktanár mesterszak Elektronikus tanulás 2. konferencia.
Hejőkeresztúr – Tehetséggondozás K. Nagy Emese k. nagy.
„21. századi közoktatás – fejlesztés, koordináció” TÁMOP / számú kiemelt projekt „21. századi közoktatás – fejlesztés, koordináció”
TÁMOP A/1-11/1 Tananyag általános formai és tartalmi előírásai, valamint az önellenőrzés és teszt szerkesztési, publikálási lehetőségei a CooSpace-ben.
Magyar Képesítési Keretrendszer EURÓPAI MOBILITÁSI ÉS LLL ESZKÖZÖK, ALAPELVEK.
Honlap: Program: A Math-Bridge interaktív tanulási platform lehetséges szerepe az oktatási folyamatban.
Tanítási filozófia Gyetvai Anna.
Az online tárlatvezetés módszere
PROJEKTMÓDSZER Tratnyek Magdolna PhD
Az SZMBK Intézményi Modell
Előadás másolata:

Elektronikus ismeretanyag e-learning/e-könyv/e-book

Az e-learning tananyag előnye Bárki számára elérhető (LLL) Tér- és időkotlátoktól független Tartalmilag bármikor „könnyen” bővíthető, illetve módosítható Minél több a segédanyag, annál gyakorlatiasabb ismereteket ajánl (képek, videók, animációk, játékok, stb.) Biztosított a tutor-tanuló kommunikáció

Az e-ismeretanyagról / tananyagról általában Cél a feltöltött on-line anyag tartalmának megismerése, feldolgozása. Az e-book/tananyag jellemzője a megtervezett gondolkodási és cselekvési műveletek komplex rendszere.

A tananyag didaktikai tagozódása Bevezetés Leckék, foglalkozások Tesztek Kiegészítések Összefoglalás

A tananyag didaktikai tagozódása Bevezetés Leckék, foglalkozások Tesztek Kiegészítések Összefoglalás

Leckék Célkitűzés Tartalom A tartalom kifejtése Leírások Definíció Kérdések Feladat Hivatkozás Példa Kiemelés Megoldás Összefoglalás Önellenőrző Tesztek Irodalomjegyzék Kulcsfogalmak (Próbavizsga; Záróvizsga)

A kétszeresen kivételes tanulók tehetséggondozása Harmatiné Olajos Tímea – Pataky Nóra – K. Nagy Emese I. Kétszeresen kivételes tanulók (Harmatiné Olajos Tímea)   II. Az iskolában megjelenő magatartási zavarok (Pataky Nóra) III. A heterogén tanulói csoportok kezelése (K. Nagy Emese) Felhasznált irodalom Fogalomtár Média Záró gondolatok

Az e-könyv/ismeretanyag felépítése I. Kétszeresen kivételes tanulók (Harmatiné Olajos Tímea) Kétszeresen kivételes tanulók: amikor a tehetség és a deficit találkozik Asperger szindróma és tehetség ADHD szindróma és tehetség Tanulási zavar és tehetség   II. Az iskolában megjelenő magatartási zavarok (Pataky Nóra) A magatartási zavar meghatározása Fejlődéslélektani folyamatok és magatartásproblémák A magatartásproblémák/zavarok okai Az agresszió magatartásproblémás gyerekeknél Az iskolai közegben azonosítható magatartásprobléma típusok

III. A heterogén tanulói csoportok kezelése (K. Nagy Emese) Az ismeretekhez való egyenlő hozzáférés A témához kapcsolódó fogalmak A képességek sokfélesége A pedagógus szerepe a tanulói heterogenitás kezelésében   A Komplex Instrukciós Program bemutatása A Komplex Instrukciós Program alkalmazásának eredményességét segítő társas interakció és tanulás A tanuló saját viselkedésének a szabályozása, önkontrollja A tanulók aktív részvétele az ismeretelsajátítás folyamatában A viselkedés tanulása Csoportmunka Az önálló tanulás feltételei A Komplex Instrukciós Programot alkalmazó hejőkeresztúri iskola bemutatása Munka tudásban heterogén tanulói csoportban A tanulók személyre szabott differenciálásának lehetséges módjai A kooperatív munka előnye Osztályrangsor A Komplex Instrukciós Program alkalmazásának az indoka

Fogalomtár … Hierarchia: A fölé- és alárendeltségek rendszere, amiben az emberek vagy dolgok valamilyen szempont (pl. fontosság, képesség, pozíció) alapján vannak elrendezve, kategorizálva.   Intelligencia (Gardner szerint): olyan képességek készlete, amelyek lehetővé teszik, hogy az életben felmerülő problémákat megoldhassák, képesség a probléma megoldására vagy új megoldás létrehozására, amely lehetővé teszi, hogy az ember új tudáshoz jusson. Kompetencia: illetékesség, jogosultság, szakértelem, hatáskör. Kooperatív tanítási eljárás: A tanulók kiscsoportos tevékenységén alapuló tanulásszervezési forma, amely szerepet játszik a tanulók intellektuális képességeinek, valamint a szociális- és együttműködési képességeinek kialakulásában és fejlődésében. Méltányosság: Esélyteremtés. Nyitott végű feladat: Nem csak egyetlen jó megoldása van a feladatnak

Média elemek (példa) G_006G_006 2.ábra. A„kistanár"segítségadásának gyakorisága és százalékos megoszlása a csoport­munka során

Példa: Modulzáró feladatsor Az alább felsorolt állítások közül melyik nem szükséges ahhoz, a tanulók számára megvalósuljon a méltányosság, a tananyaghoz való egyenlő hozzáférést? Minden gyerek számára megfelelő színvonalú, minőségi oktatás biztosítása kívánatos. Fontos a tudásban homogén tanulói környezet biztosítása. Az osztálytársak között alapvető követelmény az egyenlő státuszból történő kommunikáció megvalósulása. Megoldás: b)

Példa: Állítsa sorrendbe a Komplex Instrukciós Program szerint szervezett tanítási óra tevékenységeit! az óra értékelése egyéni feladatok alapelvek, szerepek áttekintése, tanári motiváció csoportok beszámolója egyéni beszámolók csoportmunka csoportalakítás, szerepek kijelölése Megoldás: c, g, f, d, b, e, a

Háttérben… Tagolás Tagolásnak megfelelően modul (egy modul egy szerző) – pl.: I, II, III fejezet – pl.: 1, 2, 3 alfejezet – pl.: 1.1, 1.2, ... 3.2 alfejezet bontás – pl. 1.1.a, 1.1.b, ... 3.2.b – Ez a szint a példánkban nincs értelmezve, de szükség szerint a szerző bevezetheti. Alkalmazásának célja az, hogyha egy képernyőn nem akarunk sok görgethető szöveget megjeleníteni és logikailag is tagolható a szöveg, akkor több kisebb, jobban áttekinthető részre tagolhatunk.

Jelölések a szövegben Média elemek A szövegben piros színnel [G_001] kiemeljük és hivatkozzuk a tervezett illusztrációs anyagokat (grafika, video, audio). Piros színű szövegben szögletes zárójelek közé kerül az illusztráció kódja. egyértelműen azonosítjuk a grafikát – G_001, ahol G_ – jelöli, hogy grafikáról van szó V_ – video anyag A_ – hangzó anyag D_ – letölthető dokumentumok (formátumok: pdf, ppt, doc, xls, ...)

formátumok grafika png, jgp, svg lehetőség szerint a bitkép média esetén a felbontás legalább 600x600 pixel video avi, mp4 – videó kódolásra egyenlőre nincs megkötés audio mp3, wav letölthető dokumentumok pdf, ppt, doc, xls, ...

Fogalomtár, jegyzet A szövegben kék színnel [001] kiemeljük és sorszámmal hivatkozunk a tervezett szószedet elemekre. A szószedet elemeit táblázatban adjuk meg kód – F, J sorszám fogalom magyarázat

Ellenőrzés (eAdaptivity) aLearning Feladattípusok Feleletválasztós egy helyes válasz több helyes válasz Párosító Behelyettesítő – szöveg kiegészítés zárt elemkészlettel Feleletválasztó típus elemei Kérdés Hibás válaszok (egy vagy több elem) Helyes válasz (egy vagy több elem) Párosító típus elemei Válasz párok Behelyettesítő típus elemei Kérdés/utasítás Bázis szöveg

http://elearning. tehetseg. hu/g30/ http://elearning.tehetseg.hu/g30/?proc=textviewer&modul=2&page=0&level=1 K. Nagy Emese k.nagy.emese@t-online.hu