Gazdasági és Monetáris Unió 2003. december 1.. Tudnivalók a vizsgához: Vizsgatételek elérhetőek: ekg.doc.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
„A jegybank kamatcsökkentési hajlandósága” Hamecz István ügyvezető igazgató „Új kormányos – régi gondok” GKI konferencia november 25.
Advertisements

Fenntartható növekedés és monetáris politika Magyar Üzleti Fórum 2014 Budapest, december 11. Dr. Balog Ádám, MNB alelnök 1.
2004-es gazdasági kilátások és veszélyek az EU belépés küszöbén
GKI Zrt., Gazdasági folyamatok, 2008 Dr. Vértes András elnök GKI Gazdaságkutató Zrt április 2.
Pályázatírás az Európai Unióban Tóth Ákos Lehetőségek a csatlakozás után  Strukturális Alapok  Kohéziós Alap.
1 „ Gazdasági kihívások 2009-ben ” Dr. Hegedűs Miklós Ügyvezető GKI Energiakutató és Tanácsadó Kft. Dunagáz szakmai napok, Dobogókő Április 15.
Pénzügyi alapismeretek NKI, március 6 Bod Péter Ákos tanszékvezető egyetemi tanár Budapesti Corvinus Egyetem.
Európai Unió 3. Monetáris politika
Központi bankok kialakulása, hazai fejlődés és hatályos szabályozás
Az Európai Unió Monetáris Politikája
Közös Monetáris Politika
A Gazdasági és Monetáris Unió
AZ EURÓPAI PÉNZÜGYI RENDSZER
A nemzetközi monetáris és pénzügyi rendszer. Alapvető fogalmak Nemzetközi monetáris rendszer Nemzetközi pénzügyi rendszer Lehetetlen hármasság Tőkeliberalizáció.
Görögország és az euró Artner Annamária április 15. MTA VKI 1.
EU alapismeretek E-Learning.
Jelentés az infláció alakulásáról február 23. Szakértői bemutató Közgazdasági főosztály.
Az Európai Unió.
A félév programja: Dátum Témakör Előadó február 6.
BEVEZETÉS A KÖZGAZDASÁGTANBA II.
SZEGEDI TUDOMÁNYEGYETEM GAZDASÁGTUDOMÁNYI KAR II. A magyar gazdaság „kórképe” - a diagnózis Szeged, február-május Belyó Pál „G A Z D A S Á G P O.
A POLITIKAI-GAZDASÁGI VÁLSÁG ÉS AZ EURÓPAI UNIÓ KÉSZITETTE: GILIGOR ANITA.
Készítette: Nagy Roland.  Európai Gazdasági és Monetáris Unió (EGMU)  Gazdasági és Monetáris Unió (GMU) Magába foglalja: - ktsgvetési és a gazdaságpolitikai.
Makroökonómia Mundell-Fleming.
Gazdaság és nemzetállam
1 A magyar gazdaság helyzete, perspektívái 2008 tavaszán Dr. Papanek Gábor Előadás Egerben május 7.-én.
Az Európai Unió intézményrendszere Unger Anna december 1.
Gazdálkodási modul Gazdaságtudományi ismeretek III. EU ismeretek KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc.
Hogy állunk a konvergencia folyamatban? Hamecz István ügyvezető igazgató.
Rácz Margit MTA KRTK Világgazdasági Intézet kutatási igazgató Válság és válságkezelés az eurózónában.
Latin-Amerika. Alapadatok 21 millió km² 560 millió lakos 20 ország.
NOVÁK TAMÁS Nemzetközi Gazdaságtan X.
Az MNB inflációs előrejelzésének szakmai háttere Hamecz István ügyvezető igazgató MNB.
Jegybankfüggetlenség Magyarországon Hamecz István Németország, mint modell? konferencia Budapest, október 21.
Mikor legyen Magyarországon euro? A magyar gazdaság felzárkózási kilátásai Simor András május 19.
Az inflációs célkövetés tapasztalatai Magyarországon
Az infláció tényezői 2006-ban Vértes András elnök GKI Gazdaságkutató Rt.
GKI Zrt., Öngólok után – kell egy gazdaságpolitika Szeged, október 1. Dr. Vértes András elnök GKI Gazdaságkutató Zrt.
Az MNB inflációs előrejelzésének szakmai háttere Hamecz István ügyvezető igazgató október 18.
A fiskális és monetáris politika követelményei a fenntartható növekedésben Járai Zsigmond közgazdász véleménye.
Fiskális Politika Államháztartás - központi költségvetés - társadalombiztosítási alapok - egészségbiztosítási alap - nyugdíjbiztosítási alap - elkülönített.
II. Gazdasági unió A, Pénzügyi unió Közös pénz → összemérhetőség, könnyebb elszámolás - Euro bevezetése 2002-ben.
Gazdaságprognózis Dr. Vértes András elnök
A magyar gazdaság várható helyzete
GKI Zrt., A válság: veszély és esély Balatonfüred, október 8. EGVE Dr. Vértes András elnök GKI Gazdaságkutató Zrt.
ICEG E urópai Központ Az euró-övezethez történő csatlakozás stratégiái Közép-Kelet- Európában GÁSPÁR PÁL Budapest, 2004 május 26.
A fiskális politika makrogazdasági kihatásai Szapáry György MNB.
ICEG EC KELET-EURÓPA: MAKROGAZDASÁGI KILÁTÁSOK ÉS GAZDASÁGPOLITIKAI KIHÍVÁSOK AZ EU-CSATLAKOZÁS ELŐTT MAKROGAZDASÁGI KILÁTÁSOK A BALTI ORSZÁGOKBAN 2002.
Mi történik az euróval? Dr. Mellár Tamás, egyetemi tanár.
Az Európai Unió gazdaságpolitikája.
AZ EURÓPAI UNIÓ.  AZ EU VILÁGGAZDASÁGI SZEREPKÖRE MAGAS SZINTŰ INTEGRÁCIÓ, GAZDASÁGI, MONETÁRIS UNIÓMAGAS SZINTŰ INTEGRÁCIÓ, GAZDASÁGI, MONETÁRIS UNIÓ.
Az MNB feladata és eszközei május Az előadás menete célok és feladatok az inflációs célkövetés rendszere transzmissziós csatornák a monetáris.
1 Gyarapodó Köztársaság Növekvő gazdaság – csökkenő adók február 2.
ICEG Európai Központ 1118 Budapest, Dayka G. u 6/B. Telefon: (1) Fax: (1) honlap:
Az Európai Unió monetáris integrációja Balogh Zoltán Nyíregyházi Főiskola – főiskolai tanársegéd Az Európai Unió pénzügyei2005/2006.
Magyarország külkapcsolati rendszere Szabó Zsolt március 20.
Gazdaságpolitika Az állam gazdasági szerepe. A gazdaságpolitika típusai. Költségvetési deficit, lehetséges kezelési módjai és következményei.
Devizahitel  A devizahitel olyan hitel, ahol mind a hitel folyósítása, mind pedig a törlesztése az adott devizában történik.
EU ismeretek Monetáris Unió Taksás Balázs. Monetáris unió tartalma 1. Közös monetáris politika Célja: - A pénzkínálat és az infláció szabályozása Célja:
Gazdasági és pénzügyi kilátások Auth Henrik MNB alelnöke február 2.
BANCA NAŢIONALĂ A ROMÂNIEI. Makrogazdasági fejlődések a közelmúltban (1)  Infláció (a fogyasztói árak mutatóival kifejezve) Éves ráta  4,87% (2006.
Luca Kadar, European Commission Európai Bizottság Az euró bevezetésének lehetséges módozatai Budapest, 2006 május 23.
Az euró bevezetésének lehetőségei Magyarországon Tabák Péter Gazdaságpolitikai főosztály Pénzügyminisztérium Budapest, május 23.
1 A területi egyenlőtlenségek szerepe a monetáris politikában Zsibók Zsuzsanna MTA RKK DTI Fiatal Regionalisták VIII. Országos Konferenciája.
Az euró Előadó: Halm Tamás.
A Gazdasági és Monetáris Unió
Európai Uniós ismeretek
A konvergencia kritériumok teljesülése az euro-zónán kívül
A monetáris unió intézményrendszere és működése
A makroökonómiai egymásrautaltság kétországos modellje lebegő árfolyamok rendszerében Dr. Karajz Sándor.
Előadás másolata:

Gazdasági és Monetáris Unió december 1.

Tudnivalók a vizsgához: Vizsgatételek elérhetőek: ekg.doc Előadások nagy része is letölthető Vígvári András a december 8-i előadás (hétfő) végén rövid vizsgatájékoztatót tart

GMU A monetáris integráció költségei A monetáris integráció hasznai Az európai pénzügyi integráció részletei A GMU intézményrendszere

A monetáris integráció költségei A monetáris unió legfontosabb költsége: az önálló monetáris politika, árfolyampolitika elvesztése Nincs többet lehetőség a nemzeti fizetőeszköz árának változtatására! Optimális Valutaövezetek Elmélete (R. Mundell): milyen feltételek mellett éri meg egy országnak monetáris unióhoz csatalakozni? Optimális Valutaövezet (OCA): ahol a közös pénz bevezetése, azaz az árfolyamok megszüntetése indokolt

Mikor érdekes ez a kérdés: aszimmetrikus sokkok esetén! A monetáris integráció költségei S D D’ S D P Y F.F. mérleg deficit, Y visszaesik, munkanélküliség F.F. mérleg többlet, Y nő, de az infláció is A országB ország

Mit lehet tenni, hogy az egyensúly helyreálljon? 1.Bérek rugalmassága: A országban a munkabérek a munkanélküliség miatt csökkennek, B országban a megnőtt kereslet miatt emelkednek A monetáris integráció költségei S D D’ S D P Y

2.Munkaerő mobilitása: A ország munkanélküliei B országba mennek el dolgozni 3.Fiskális integráció: B ország adókat emel, ezzel szűkíti a keresletet, a plusz adóbevételeket odaadja A országnak, aki ezzel élénkíti a keresletet Első 3 esetben megoldható a kiigazítási probléma, de mennyire reálisak ezek a feltevések? Marad az árfolyampolitika: A ország leértékeli, B ország felértékeli valutáját! A monetáris integráció költségei

OCA elmélet meglehetősen pesszimista Európára vonatkozólag, de: Milyen gyakoriak az aszimmetrikus sokkok? Az árfolyampolitika azonban nem is annyira csodaszer! A monetáris integrációnak előnyei is vannak (Költség-haszon elemzés kell!) A monetáris integráció költségei

Milyen gyakoriak az aszimmetrikus sokkok? A monetáris integráció költségei Külkereskedelem aránya a GDP-hez képest Divergencia

Valóban csodaszer-e az árfolyampolitika? A monetáris integráció költségei S D P Y D’ Leértékelés hatása idővel eltűnik (Csak P nő)! De azért rövid távon van hatása!

Összegezve: Országok között komoly különbségek vannak, de az aszimmetrikus sokkok valószínűsége csökken Árfolyampolitika használata károkat okozhat, és nincs reálhatása, de rövidtávon azért hasznos! A monetáris integráció költségei Monetáris uniónak van költsége!

A monetáris integráció hasznai Az árak átláthatóságának növekedése Az átváltási költségek megszűnése (GDP 0,3-0,4 %) Az árfolyam ingadozások megszűnése (alacsonyabb reálkamatok) Pénzügyi piacok hatékonyságának növekedése Politikai ok: az egységes piac csak közös monetáris politika mellett valósulhat meg Külkereskedelem aránya a GDP-hez képest Költség -haszon hasznok költségek T

Hosszú előszakasz (’70- Werner jelentés, ’78- Giscard-Schmidt-javaslat, ’79- EMS működés kezdete, ’89- Delors jelentés, stb.) 1991-Maastrichti szerződés: az európai monetáris integráció feltételei: –Lassú, hosszan tartó előszakasz szükséges –A résztvevő országok gazdaságának konvergálniuk kell! A GMU megvalósításának 3 szakasza VII XII. 31. – tőkekorlátozások leépítése, jegybankok közötti szorosabb kapcsolat I XII. 31 – Európai Monetáris Intézet megalapítása, konvergenciakritériumok teljesítése I.1 – egységes monetáris politika, euró megjelenése Az európai pénzügyi integráció részletei

A maastrichti kritériumok: Tagország inflációja 1,5 százalékpontnál jobban ne haladja meg a három legkisebb inflációval rendelkező ország átlagát Az államháztartás hiány ne legyen nagyobb a GDP 3 százalékánál Az államadósság ne legyen nagyobb a GDP 60 százalékánál A valuta árfolyama 2 éves periódusban stabil legyen egy sávon belül (ERM) A hosszú távú kamatszint 2 százalékpontnál jobban ne haladja meg a három legkisebb inflációval rendelkező ország kamatszintjeinek átlagát 1998 május 2-3-án döntöttek ki lehet eurózóna tag! 1999-től 11 tag, majd 2001 I.1-től Görögország is! Az európai pénzügyi integráció részletei

Az euró bevezetésének 3 fázisa V.2-3 – XII. 31 – döntés az eurót bevezető országokról, az Európai Központi Bank (EKB) és a Központi Bankok Európai Rendszerének (KBER) létrehozása, valutaárfolyamok rögzítése I.1 – XII.31 – euró számlapénzként megjelenik, egységes monetáris politika I.1 – 2002.II.28 – euró fizikai megjelenése, pénzcsere, nemzeti valuták kikerültek a forgalomból Az európai pénzügyi integráció részletei

A GMU intézményrendszere

Az EKB két legfontosabb jellemzője: 1.Legfontosabb célja az árstabilitás elérése, fenntartása: HCIP (harmonizált fogyasztói árindex) középtávon 0-2 % között legyen 2.Magasfokú személyi, intézményi és pénzügyi függetlenség – annak érdekében, hogy a mindenkori politika ne befolyásolhassa a döntéseket (sok konfliktus: infláció vs. Gazdasági növekedés) Elnöke: Wim Duisenberg után a francia Jean-Claude Trichet A GMU intézményrendszere

A közös európai pénz bevezetésének és fenntartásának vannak feltételei: 1.Általános gazdaságpolitika - A szerződés a tagállamok kötelezettségévé teszi gazdaságpolitikájuk folyamatos egyeztetését. 2.Költségvetési politika - Az államok kötelezettséget vállalnak arra, hogy az államháztartási deficitjüket kordában tartják. A konvergencia-kritériumoknál már bemutatott deficitet (GDP 3%-a) túllépő országok ellen szankciókat alkalmaznak (Stabilitási és Növekedési Paktum – szétesőben van). 3.Árfolyampolitika - Az árfolyammal kapcsolatos stratégiai döntések a Gazdasági és Pénzügyminiszterek tanácsának és az Európai Központi Banknak közös hatáskörébe tartoznak (az euró árfolyama szabadon lebegő). A GMU intézményrendszere