A MAROVISZ jártassági vizsgálatainak eredményei és problémái

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Anyagvizsgálatok Mechanikai vizsgálatok.
Advertisements

A szabványosítás és a szabvány fogalma, feladata
MINŐSÉGMENEDZSMENT 11. előadás PTE PMMK MÉRNÖKI MENEDZSMENT TANSZÉK
S 1SCM© Siemens AG All rights reserved Útmutató a click4suppliers easy használatához Szállítói regisztráció.
Szervezetfejlesztési Program
Szűcs Pál okl. fizikus, VT-3
Kecskemét, január 31. GAMF Tűri László előadása
A felsőoktatási minőségbiztosítás európai A felsőoktatási minőségbiztosítás európai sztenderdjei Szántó Tibor Magyar Felsőoktatási Akkreditációs Bizottság.
MSZ EN ISO/IEC tükrében Nemzeti Akkreditáló Testület
A HELYSZÍNI LENYOMATOS TECHNIKA KITERJESZTETT ALKALMAZÁSA
LB értékelési módszerek, technikák MAB Budapest, január 22. Topár József.
Akkreditált intézmények és programok ellenőrzése Jókai István a FAT elnöke.
A PROJEKT, A VÁLLALKOZÁSI SZERZŐDÉS SZEMSZÖGÉBŐL dr. Naszádos Krisztina NKKB Ügyvédi Iroda 2010.
T RD -Trading Hungary Kft. Metrológia.
Cegléd 2012 Anyagvizsgáló laboratóriumi tevékenység a gyakorlatban Dr. Kovács Károly –Szemán László ügyvezető általános igazgató METALCONTROL Kft.
MINŐSÉGMENEDZSMENT 5. előadás PTE PMMK MÉRNÖKI MENEDZSMENT TANSZÉK 2011.
1 Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Villamosmérnöki és Informatikai Kar VET Villamos Művek és Környezet Csoport Budapest Egry József.
P ÁLYAVÁLASZTÁS 2013/2014 Dabasi II. Rákóczi Ferenc Általános Iskola 1.
MI 2003/9 - 1 Alakfelismerés alapproblémája: adott objektumok egy halmaza, továbbá osztályok (kategóriák) egy halmaza. Feladatunk: az objektumokat - valamilyen.
1, r érték meghatározása 2, TENSTAND project
KÖRVIZSGÁLATAINK Mechanikai az elmúlt 10 év tükrében
Az ÚMFT SLA rendszere - a független értékelő szemszögéből -
ATOMREAKTOROK ANYAGAI 9. előadás
ILBK451, 2013/2014. I. félév, ea: Kovács Zita 2.Az adatok osztályozása AZ INFORMATIKAI BIZTONSÁG ALAPJAI.
Minőségirányítás a felsőoktatásban
Állam munkavédelmi feladatai
Minőségbiztosítás és tanúsítás
Zalayné Kovács Éva: Minőség és könyvtár
A KÖZPONT MINŐSÉGBIZTOSÍTÁSA. Szabvány Ismétlődő műszaki, gazdasági és más feladatok optimális megoldásának MINTÁJA.
Levegőtisztaság-védelem 10. előadás Engedélyezési eljárások, eljáró hatóságok, eljárások menete, engedélykérelmek tartalmi követelményei.
Levegőtisztaság-védelem 10. előadás Engedélyezési eljárások, eljáró hatóságok, eljárások menete, engedélykérelmek tartalmi követelményei.
Könyvtári teljesítménymérés
Brachmann Ferenc PTE-TTK/KTK A kurzus szerepe és célja A minőségbiztosítás általános alapelveire történő folyamatos hivatkozással áttekinti a szoftverminőség.
AaAa ÚJ MAGYARORSZÁG VIDÉKFEJLESZTÉSI PROGRAM Monitoring és értékelés.
Robert S. Kaplan – David P. Norton Csanádi Gábor Tamás C8ITGY 2007.
Kérdőív a fizika érettségiről Horányi Gábor Kép helye.
1 MER ellenőrzés ek egységes értelmezése Budapest, szeptember 5. Munkácsi Márta A Minőségellenőrzési Bizottság tagja.
Készítette: Hegyesi- Németh Márta MPI Győr, április 29.
Gyártási eredetű folytonossági hiányok szerepe a reaktortartályok biztonságának elemzésében Dr. Trampus Péter 3. AGY Tengelic,
R.U.M. Testing KftAGY 5. Szakmai Szeminárium Vállalkozói anyagvizsgálat a szolgáltatói oldalról avagy Megrendelők a Vizsgálólaboratórium szemszögéből.
4. Anyagvizsgálat a Gyakorlatban Kecskemét, június A RONCSOLÁSMENTES ANYAGVIZSGÁLÓ SZEMÉLYZET TANÚSÍTÁSÁNAK AKTUÁLIS KÉRDÉSEI A MAROVISZ.
Az NFT társadalmi egyeztetése civil szemszögből Civilek a Nemzeti Fejlesztési Terv Nyilvánosságáért - CNNy Pécs, március 23.
Emberi Erőforrás Menedzsment Teljesítményértékelés
1 NÉHÁNY GONDOLAT AZ (INTÉZMÉNY) AKKREDITÁCIÓ MINŐSÉGBIZTOSÍTÁSSAL KAPCSOLATOS KÉRDÉSEIRŐL Dr. Veress Gábor egyetemi tanár MAB, január 22.
Merni Mérni MINŐSÉG…bevállaljuk? Alföldiné Dán Gabriella PhD Sopron, március.
„Az igazi kérdés nem az, mennyit javultál tegnapi önmagadhoz képest, hanem, hogy milyen jól teszed a dolgod versenytársaidhoz képest.”
Vállalkozások a minőségszabályozás útján – az önkéntes minőségtanúsítás hazai és nemzetközi versenyelőnyei TÜV Rheinland - nemzetközi tanúsítás.
BABITS MIHÁLY GIMNÁZIUM
AZ IVÓVÍZVIZSGÁLATOK VÉGZÉSÉNEK, ÉS A LABORATÓRIUMI EREDMÉNYEK JELENTÉSI RENDSZERÉNEK VÁLTOZÁSAI Laczkó András közegészségügyi felügyelő.
MINŐSÉG A SZAKFELÜGYELETBEN
Közgazdaság szakmacsoport
1 Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Villamosmérnöki és Informatikai Kar VET Villamos Művek és Környezet Csoport Budapest Egry József.
Anyagvizsgálat a Gyakorlatban 7. Szakmai Szeminárium Tóth Péter MVM Paks II. Atomerőmű fejlesztő ZRt. Nukleáris Osztály VII. AGY, Új atomerőművek.
Mechanikai jártassági vizsgálatok
Az egészségvédelmi program megvalósításának értékelése A program ideje: – A Béres József TIT Kisvárdai Egyesületének Egészségvédelmi.
Stratégiai emberi erőforrás gazdálkodás Hajdúnánás Város Önkormányzatánál (ÁROP-1.A „Szervezetfejlesztés megvalósítása a Hajdúnánási Közös.
Valószínűségszámítás II.
A közszolgáltatásokra kifejlesztett általános együttműködési modell GYÁL VÁROS ÖNKORMÁNYZATÁNÁL Gyál, szeptember 30.
2014. májusKertész Károly http/ Emissziómérések-5 Minőségbiztosítás, dokumentálás.
Hegeszthetőségi vizsgálatok Technológiai vizsgálatok
Laborvezetői Fórum1 LABORVEZETŐI FÓRUM Tájékoztató az anyagvizsgálati témakörben tervezett tanfolyamokról Csizmazia Ferencné dr. Széchenyi.
1 XIV. Országos Minőségellenőrzési Továbbképzés MER ellenőrzések módszertana Siófok, Munkácsi Márta A Minőségellenőrzési Bizottság tagja.
FÜGGETLENSÉG Készítette: Szabó Gabriella. Nemzetközi szabályozás A Könyvvizsgálók Nemzetközi Szövetsége (IFAC) által kiadott Könyvvizsgálói Etikai Kódex.
Minőségirányítás és Akkreditáció Bőhm Zoltán Budapest,
Biztonsági követelmények a beszállítókkal szemben
A könyvvizsgálók tevékenységének értékelése az MNB ellenőrzések során, együttműködés a könyvvizsgálókkal Vámosi Anikó főosztályvezető Módszertani igazgatóság.
nagy mennyiségû ismeretanyag átadása helyett produktív képességek fejlesztése a matematikára vonatkoztatva azzal a következménnyel jár, hogy az egyenletek,
ÉMI Kht. Mechanikai Tudományos Osztály
A teljesítménymenedzsment stratégiai kérdései
Az ÁFSZ minőségirányítási rendszerének kialakítása
Előadás másolata:

A MAROVISZ jártassági vizsgálatainak eredményei és problémái Fücsök Ferenc, MAROVISZ 7. Anyagvizsgálat a Gyakorlatban Kecskemét, 2014. június 19.

A jártassági vizsgálatok célja Az MSZ EN ISO/IEC 17025:2005 szabvány szerint a laboratóriumoknak, rendelkezniük kell eljárásokkal a végzett vizsgálatok és kalibrálások minőségének figyelemmel kísérésére. E feladat teljesítésének egyik módja, ha részt vesznek laboratóriumok közötti összehasonlításban vagy felkészültség vizsgáló programokban. A proficiency test jártassági vizsgálatot jelent, melynek egyik formája a körvizsgálat. 2014. június 19. 7. AGY Kecskemét

A MAROVISZ tevékenysége A Szövetség 2009. március óta szervez jártassági vizsgálatokat. Ezt a szolgáltatást részvételi díjért az érdeklődő laborok igénybe vehetik. A díjért a résztvevők olyan szolgáltatást kapnak, ami megfelel a MSZ EN ISO/IEC 17043:2010 szabványnak, segíti őket a vizsgálataik minőségének bizonyításában, esetleges hibáik javításában,valamint az akkreditálási feltételek teljesítésében. 2014. június 19. 7. AGY Kecskemét

A szabvány tartalma A jártassági vizsgálatra vonatkozó szabvány részletesen ismerteti a szervezőkre vonatkozó minőségirányítási követelményeket. A vizsgálatokban résztvevőket ennél jobban érdekli a jártassági vizsgálatok formái, dokumentumai, a jelentések előirt tartalma, az értékelések lehetséges módjai, és a hozzájuk tartozó matematikai eszközök, de ezeket most nem részletezzük. 2014. június 19. 7. AGY Kecskemét

Fontos részlet: a titoktartás (1) A versenyen alapuló piacon egy laboratórium jártassági vizsgálatán mutatott gyenge teljesítményének nyilvánosságra kerülése megrendítheti a cégbe vetett bizalmat. Ezért a résztvevőknek egyedi azonosító kódot adtunk. A mérési eredményeket ezzel a kóddal azonosítjuk, minden publikációban csak ezt a kódot használjuk, és arra törekszünk, hogy minél kevesebb közreműködő személy ismerje a kód tulajdonosát. 2014. június 19. 7. AGY Kecskemét

…titoktartás (2) A MAROVISZ elvárja a szervezetéhez tartozó személyektől, hogy írásos titoktartási nyilatkozatot tegyenek, az ígéretüket betartsák, és munkájukban elkerüljék a kódok és tulajdonosaik nevének egyidejű alkalmazását. A laboratóriumok vezetőiről feltételezzük, hogy jól felfogott érdekük alapján úgy szervezik a jártassági vizsgálati méréseket, hogy az eredményeiket azonosító kódok ne kerüljenek ki az intézmény falain kívül. Bizonyára figyelmeztetik munkatársaikat a kódok bizalmas jellegére, és nyilvánosságra kerülésének esetleges káros következményeire. 2014. június 19. 7. AGY Kecskemét

Első jártassági vizsgálat Célja: acél vastagságmérése ultrahanggal. Tárgya: hasáb, cső hajlított cső vastagságának mérése. 13 laborból 19 értékelési eredmény érkezett. Eredmények értékelése: Z pontszám módszerrel. 2014. június 19. 7. AGY Kecskemét

Próbatest A 2014. június 19. 7. AGY Kecskemét

Próbatest 2 2014. június 19. 7. AGY Kecskemét

Próbatest C 2014. június 19. 7. AGY Kecskemét

Vastagságmérő vizsgálat értékelése (1) Z pontszám x - X Z = ––––––– S ahol: x = a résztvevő eredménye, X = a kijelölt (valós) érték, S = a változékonyság mérőszáma. A változékonyság mérőszámának általában elfogadható az adatállomány szórás értéke. 2014. június 19. 7. AGY Kecskemét

Vastagságmérő vizsgálat értékelése (2) Értékelés a Z pontszám alapján: |Z| ≤ 2 = megfelelő 2 < |Z| < 3 = kérdéses |Z| ≥ 3 nem megfelelő A kijelölt érték meghatározása: - A kijelölt érték meghatározása méréssel - A kijelölt érték meghatározása számítással 2014. június 19. 7. AGY Kecskemét

Vastagságmérő vizsgálat eredménye 2014. június 19. 7. AGY Kecskemét

Második jártassági vizsgálat Célja: hegesztési varratokról készült radiográfiai felvételek értékelése. Tárgya: 20 db film 369 cm hosszon, mindegyik film tartalmazott folytonossági hiányokat. 16 laborból 18 értékelési eredmény érkezett. Eredmények értékelése: nincs rá megoldás a jártassági vizsgálat szabványában. 2014. június 19. 7. AGY Kecskemét

A roncsolásmentes vizsgálat négy lehetséges eredménye 2014. június 19. 7. AGY Kecskemét

Rm vizsgálat értékelése és értelmezése ROC diagramon 2014. június 19. 7. AGY Kecskemét

Roncsolásmentes vizsgálat értékelése Az észlelés adatainak jellemzése: Észlelés valószínűsége POD Téves detektálás valószínűsége PFC (téves riasztás) Az értékelő teljesítő képessége K (POD és PFC eredője) 2014. június 19. 7. AGY Kecskemét

Megismételt filmértékelési vizsgálat Az érdeklődés miatt 2012-ben megismételtük a filmértékelési vizsgálatot. 16 laboratóriumtól 20 értékelési eredmény érkezett. A résztvevők közül 8 labor mindkét jártassági vizsgálaton részt vett. A filmek ugyanazok voltak, csak a jelölésük változott. 2014. június 19. 7. AGY Kecskemét

Mindkét vizsgálaton részt vett laborok eredményei Mindkét vizsgálaton részt vett laborok eredményei . Nincs lényeges változás, mert nincs külső hatás! 2014. június 19. 7. AGY Kecskemét

Harmadik jártassági vizsgálat Célja: keménységmérés hordozható mérőberendezéssel. Tárgya: acél hegesztési varratok, és azok környezetében előforduló keménységi tartomány mérése 3 hőkezelt próbatesten. 14 laborból 16 értékelési eredmény érkezett. Eredmények értékelése: Z szám módszerrel, egy labor 2 mérésének Z száma volt 3-nál nagyobb. 2014. június 19. 7. AGY Kecskemét

Keménységmérő próbatestek A próbatesteket a MAE kölcsönkérte, a körvizsgálatban résztvevők találkozni fognak velük. 2014. június 19. 7. AGY Kecskemét

A hordozható keménységmérő berendezések eredményei a szúró mérésekhez (5 mérés) hasonlítva. 2014. június 19. 7. AGY Kecskemét

Negyedik jártassági vizsgálat Célja: akusztikus emissziós (AE) jelforrás helymeghatározása. Tárgya: ismeretlen számú, mesterséges forrásból származó impulzusok koordinátáit kellett meghatározni egyalkalmas (egyszeri közös) méréssel. 5 laborból érkezett mérőcsoport. Eredmények értékelése: Z szám módszerrel, mindenki megoldotta a feladatot. 2014. június 19. 7. AGY Kecskemét

Szondákkal felszerelt 4,85 m3 –es folyékony PB tartály A mérést 5 labor egyidejűűleg végezte: egyalkalmas jártassági vizsgálat. Egy példa a nem körvizsgálatra. 2014. június 19. 7. AGY Kecskemét

Hatodik jártassági vizsgálat Célja: 20 μm érzékenységi szintű termékcsaláddal végzett folyadékbehatolásos vizsgálat. Tárgya: keménykrómozott lemezeken és kovácsolt munkadarabokon végzett vizsgálat. 22 laborból érkezett 23 mérési eredmény. Eredmények értékelése: természetes hiányok indikációinak kimutatása. 2014. június 19. 7. AGY Kecskemét

A-B jelű keménykrómozott lemez indikációi az 5230 kódú résztvevőtől 2014. június 19. 7. AGY Kecskemét

A 200 jelű csapszeg indikációi az 5170 kódú résztvevőtől 2014. június 19. 7. AGY Kecskemét

Tapasztalatok Elhúzódott a vizsgálat. Oka: egy készlet próbatest, amit vizsgálat után mosni kellett. Sürgetés: nemcsak a vizsgálat végrehajtását kell értékelni, hanem az időtartamát is. Késedelmi büntetés: a Szövetség nem nevelő intézmény. Ellenvetés: a rendes résztvevők sem kapják meg értékelésük eredményét. 2014. június 19. 7. AGY Kecskemét

Probléma a szabvánnyal Az MSZ EN ISO/IEC 17043:2010 szabvány a roncsolásmentes vizsgálatok legfontosabb feladatának, az észlelés értékelésére nem ad ajánlást. A roncsolásos vizsgálatban ez a probléma nem jellemző, de előfordulhat. A MAROVISZ saját szabályzatot alkalmaz erre az értékelésre, amit a MAE is használhat. 2014. június 19. 7. AGY Kecskemét

Együttműködés Az MSZ EN ISO/IEC 17043:2010 szabványt az anyagvizsgálat bármely területén lehet használni. A roncsolásos vizsgálat eredményei gyakran szükségesek a roncsolásmentes vizsgálatok értékelésénél, például a keménységmérés esetén. Eredményeink korrelációja mindenkinek érdekes lehet, cseréljük ki adatainkat! 2014. június 19. 7. AGY Kecskemét

Legfontosabb, általános tapasztalat Murphy törvénye jártassági vizsgálathoz: A résztvevők, amit lehet, eltévesztenek. Folyamánya (tőlem): Azt is eltévesztik, amit nem lehet! 2014. június 19. 7. AGY Kecskemét

Köszönöm a figyelmet ! 2014. június 19. 7. AGY Kecskemét