Címtáradatbázis karbantartása. A címtáradatbázis állományai és tranzakciókezelése.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
BPS Web 2.0 Felhasználói kézikönyv. A szerkesztő főoldala A bejelentkezett felhasználóA szerkesztő főmenürendszere Stílusformázások Nyelv- és nézetváltás.
Advertisements

Lemezkarbantartó programok
A Windows használata Bevezetés.
MICROSOFT OFFICE ACCESS 2003.
Operációs Rendszerek I.
Skype telepítése és használata
Operációs rendszerek Bevezetés.
Microsoft Office Programcsalád
Az operációs rendszer.
COMMERCEGATE Az új fizetési mód rövid bemutatója.
Alap hálózat összerakása Packet Tracerben
Operációs rendszerek Beállítások.
Számítógépes ismeretek 5. óra
Windows hálózati infrastruktúra kialakítása
Active Directory.
Független Pedagógiai Intézetben Az internet: miért, hogyan?
Hálózati architektúrák
Pénz átutalása AlertPay számláról másik AlertPay számlára Pénz átutalása AlertPay számláról másik AlertPay számlára (ha például segíteni szeretnénk valakinek)
A Vocatude program telepítése
WI-FI hálózat használata fizikai cím megadásával
FSMO –Egyedi szerepkörök a címtárszolgáltatásban Ezeket a szerepköröket csak egy tartományvezérlő tudhatja magáénak; alapértelmezettként az első, de átadható.
Az operációs rendszer.
Útmutató Java telepítéséhez windows 7-re
16.tétel Cégénél tervszerű szoftver karbantartási szabályzatot akarnak létrehozni. Feladata, hogy készítse el ezt a szabályzatot, sorolja fel benne az.
Windows operációs rendszer
Operációs rendszerek Microsoft Windows XP.
Microsoft Windows A Windows fejlődése, általános jellemzése – 2. dia
Az operációs rendszer.
,,Én így tanítanám az informatikát”
Új Windows alapú intézményi szerverek (címtár és management) tervezése és kivitelezése.
FTP File Transfer Protocol. Mi az FTP? Az FTP egy olyan protokoll, amely fájlok interneten keresztül végzett átvitelére szolgál. A felhasználók többsége.
Magas Rendelkezésreállás I.
Microsoft Office Programcsalád
Hálózatkezelés, Internet 8. óra Előadó: Jánosik Tamás.
Farkas Norebrt 1/13/A/H2 13. Tétel. Biztonsági mentések A Biztonsági másolat segédprogrammal a számítógépen és a hálózaton tárolt adatokról ötféleképpen.
a Moodle autentikációjához a PTE FEEK-en
Állomány és lemezműveletek
Elektronikus banki ügyintézés Készítette: Hollósy Szabolcs eTanácsadó Ma a pénzintézetek elektronikusan vezetik az ügyfelek bankszámláit. Ez lehetővé tette.
Support.ebsco.com Saját EBSCOhost oktatóprogram Oktatóprogram.
Support.ebsco.com Az EBSCOhost találati lista Oktatóprogram.
Support.ebsco.com Folyóirat-figyelő létrehozása Oktatóprogram.
Support.ebsco.com Keresési figyelő létrehozása Oktatóprogram.
ADATBÁZISKEZELÉS ŰRLAPOK.
ELTE WIFI Beállítási útmutató MS Windows XP-hez
Lejárt tőkebetét kivétele, vagy újra befektetése Lejárt tőkebetét kivétele, vagy újra befektetése
Kérelem elektronikus benyújtása a Szolgáltatói Nyilvántartásba
Az operációs rendszer feladata. 1. Az operációs rendszer fogalma: A számítógépek alkalmazhatóságának rugalmasságát a gépen megvalósított, futtatható szoftverek.
rendszer intézményértékelés és projektértékelés Felhasználói segédlet 2005.
Oktatóprogram Saját EBSCOhost oktatóprogram
Az operációs rendszer feladata
Az operációs rendszerek feladatai, csoportosításuk
Első lépések a szövegszerkesztő használatában
Táblázatok.
Operációs rendszerek II Készítette: Turócziné Kiscsatári Nóra.
Számítógépes grafika I. AUTOCAD alapok
13 – as Tétel! Vállalatánál adatbiztonsági okokból biztonsági mentések alkalmazását veszik fontolóra. Az Ön feladata, hogy a döntéshozók számára ismertesse.
A Windows Server 2003 telepítése. Javasolt, minimális hardver CPU1 GHz RAM512 MB HDD2-2,5 GB + Exchange, SQL…
Telepítés és használat ICON100 központhoz Modern Alarm Hungary.
Modern Alarm Hungary.  A szoftver telepítése előtt telepítse a hardware kulcs drivert (ne csatlakoztassa a hardware kulcsot amíg nem telepítette a drivert)
A projekt az Európai Unió társfinanszírozásával, az Európa terv keretében valósul meg. Számítógép- hálózatok dr. Herdon Miklós dr. Kovács György Magó Zsolt.
Ingyenes, online technikai kurzusok Microsoft Virtual Academy.
Felhasználók, felhasználócsoportok, jogosultságok.
A távoli asztal, valamint az Endnote használata a távoli asztalon Skultéti Attila
Rendszergazda Tábor Velence 2000 Molnár Péterwww.afg1.sulinet.hu/~molnarp/enewmail.htm.
Könyvtárstruktúra, felhasználói és rendszerkönyvtárak Fájlkiterjesztések, attribútumok és engedélyek Takács Béla 2016.
Lekérdezések Adott tulajdonságú adatok listázásának módja a lekérdezés. A lekérdezések segítségével az adatbázisból megjeleníthetjük, módosíthatjuk, törölhetjük.
DirectoryEntry & DirectorySearcher
Hálózati architektúrák
Útmutató Java telepítéséhez windows 7-re
Operációs rendszerek.
Előadás másolata:

Címtáradatbázis karbantartása

A címtáradatbázis állományai és tranzakciókezelése

A címtáradatbázis a Windows Server 2003 rendszerkönyvtárának NTDS nevű alkönyvtárában található (a teljes elérési út leggyakrabban C:\WINDOWS\NTDS)

Az Active Directory adatbázisát tároló könyvtárban az alábbi állományok vannak: Ntds.dit: a fő adatbázis-állomány, amely három táblát tartalmaz (az objektumtáblát, a hivatkozástáblát és a sématáblát) Edb.log: tranzakció-nyilvántartás állománya Edb.chk: ellenőrzőpont –állomány Res1.log és res2.log: tranzakció számára fenntartott lemezterület

Biztonsági mentés a címtáradatbázisról

Indítsuk el a másolatkészítő programot: start menü- futtatás- ntbackup Ha a programot először indítjuk, varázsló üzemmódban indul; ki kell kapcsolni a mindig varázsló üzemmódban induljon jelölőnégyzetet A biztonsági másolat fülre kattintunk A bal oldali fastrukturában kapcsoljuk be a System State (Rendszer állapota) elem meletti jelölő négyzetet Könyvtár kiválasztása tallózással

Indítás Paraméterek megadása Biztonsági mentés indítása A mentést az Active Directory működése közben is el lehet végezni, ha közben az adatbázis állomány olyan területen változik meg, amelynek mentése már megtörtént, a rendszer úgynevezett foltozó állományt( patch file,.pat kiterjesztéssel) is létrehoz, amellyel mentés után a változások átvezethetők. A foltozó állományok is a biztonsági másolatba krrülnek.

Címtári adatok helyreállítása

A tartományvezérlőt újra kell indítani egy speciális csökkentett üzemmódban, amelynek neve Directory Services Restore Mode (Címtárszolgáltatások visszaállítása) 1.Indítsuk újra a tartományvezérlőt; amikor a windows indítása felirat megjelenik, üssük le az F8 billentyűt 2.A megjelenő menüből válasszuk a neve Directory Services Restore Mode (Címtárszolgáltatások visszaállítása) elemet

3.A szerver elindul,jelezve, hogy csökkentett módban működik 4.Bejelentkezéskor használjuk a rendszergazda felhasználói nevet és azt a jelszót, amelyet az Active Directory telepítésekor megadtunk a helyreállítói üzemmód számára 5.Bejelentkezés után futtathatjuk az ntbackup programot.

A címtár visszaállítása a következőképpen végezhető el: 1. tegyük elérhetővé a.bkf állományt ( ha csak hálózatból érhető el, nem baj, mert a helyreállító üzemmódban futó tartományvezérlő látja a hálózat állománykiszolgálóit) 2.Indítsuk el a másolatkészítő programot, majd kattintsunk a visszaállítás fülre ( a másolatkészítő emlékszik a korábbi mentésekre így az ablak kettéosztott részén felajánlja az adathordozókat és a mentésállományokat)

3.Kattintsunk a kívánt mentés melletti + jelre, majd meg kell adni a mentésállomány elérési útját, ha nem ugyanoda szeretnénk, ahol eredetileg volt 4.A program beolvassa a másolat katalógusát. Ezt követően rendelkezésünkre áll a másolatban levő könyvtárfa és állománylista 5.A könyvtár és állománylistán kapcsoljuk be a A rendszer állapota jelölőnégyzetet 6.Az ablak alsó részén a legördülő listából válasszuk az eredeti hely elemet: pontosan arra az elérési útra kell az állományokat visszamásolni, ahonnan a mentés történt. 7.Visszaállítás indítása

Hiteles helyreállítás

Tévedésből kitöröltünk néhány felhasználói fiókot egy szervezeti egységből, mire észrevettük a tévedést a változás már replikáció útján elju tott a tartományvezérlőhöz. Mi a teendő? Amikor az Active Directory adatbázisából törölnek egy objektumot, a rendszer megjelöli egy speciális adatelemmel, amelyet sírkőnek (tombstone) nevez. A törlés ténye a sírkő replikálásával jut el a többi tartományvezérlőre.

Ha letelik a sírkő élettartama (alapértelmezés szerint 60 nap) az Active Directory a következő szemétgyűjtés során fizikailag is törli a sírkövet a hozzá tartozó objektummal objektummal együtt. Ezért az ily módon törölt objektumok esetén nem elegendő visszaállítani a rendszerállapotot és újraindítani a tartományvezérlőt. A biztonsági másolat után, de a kiszolgáló újraindítása előtt jelezni kell, hogy a visszaállított adatok egy része hiteles másolat, vagyis replikáció során nem írható felül, éppen ellenkezőleg, a visszaállított adatpéldánynak kell replikációval eljutnia a többi tartományvezérlőre. Ezt hívjuk hiteles helyreállításnak.

Feladatok az ntbackup programmal való visszaállítás után: Star menü –futtatás- ntdsutil (program elindítása) Parancsok: Authoritative restore Restore subtree elérési út quit

Címtárdatbázis áthelyezése és tördeltségmentesítése

Az Active Directory 12 óránként automatikus szemétgyűjtést - karbantartást – végez az adatbázisban, mindezt a címtárrendszer működése közben; ez az alábbi három műveletből áll: Törli a feleslegessé vált tranzakciónapló állományokat Fizikailag is törli azadatbázisból azelavult objektumokat Elvégzi az adatbázis tördeltségmentesítését.

Áthelyezés Indítsuk el a tartományvezérlőt a címtár-helyreállító üzemmódban, és jelentkezzünk be ahelyi rendszergazda jelszóval Sart menü- futtatás –ntdsutil program elindítása Parancsok kiadása: files move DB to elérési út (annak a könyvtárnak az elérési útja, ahová az ntds.dit állományt át szeretnénk helyezni move logs to elérési út (ha a tranzakciónaplót is átkívánjuk helyezni) Quit quit

Tördeltségmentesítés Ha szükséges, hogy az adatbázis-állomány mérete is csökkenjen a tördeltségmentesítés során, azt nem végezhetjük el az Active Directory működése közben. Teendőink: Indítsuk el a tartományvezérlőt a címtár- helyreállító üzemmódban, és jelentkezzünk be ahelyi rendszergazda jelszóval Sart menü- futtatás –ntdsutil program elindítása

Parancsok kiadása: Files Compact DB to elérési út (annak a könyvtárnak az elérési útja, ahová az ntds.dit állományt el szeretnénk helyezni; ez aművelet ugyanis másolatot készít az adatbázis-állományról,és eközben elvégzi a töredezettségmentesítést) Quit quit Másoljuk az eredményül kapott ntds.dit állományt a régi helyére, és töröljük le a tranzakciónapló állományokat(kivétel a res1.log és a res2.log) Indítsuk újra a tartományvezérlőt