1. A tudásmegosztás közösség nélkül elképzelhetetlen

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
A mai tízen- és huszonévesek értékeiről A közügyek fogyasztói konferencia február 17. Ságvári Bence.
Advertisements

Ki mit lép? A vállalatok közösséggé alakítása – utópia vagy realitás Röjtökmuzsaj – október Dr. Tomka János társelnök, ügyvezető igazgató,
Harazin Piroska - Kollár László A MI KÜLDETÉSÜNK, HOGY FELKÉSZÍTSÜNK A KÜLDETÉSEDRE A Boldogság Közgazdaságtana Konferencia; Budapest, március 28.
Ifjúsági Egészségnap április 7.. Célcsoport és célok •18-28 éves korosztály •A felsőoktatásban tanuló hallgatók •Egészségmagatartás fejlesztése.
FIATALOK LENDÜLETBEN PROGRAM Fiatalok Lendületben Program •Időtartam: •Célja: –Fiatalok tapasztalati tanulása nem-formális tanulási.
A társadalmi felzárkóztatás és az életen át tartó tanulás (LLL)
Mobilitás Országos Ifjúsági Szolgálat mint képzőintézmény Bencze Györgyné Hajni.
Egy újságíró kérdése: … mi az üzleti élet 7 főbűne?
„Régi jó földből – új erős hajtások”. Miért jelentkezek az SZMT Elnöki poziciójára? - Elvira •Mert nagyon sokat kaptam ettől a közösségtől, Tőletek és.
„XXI. SZÁZADI KÖZOKTATÁS ( FEJLESZTÉS, KOORDINÁCIÓ )” TÁMOP / A pedagógus(tovább)képzés kérdései és lehetőségei az egész napos iskola-
ÖKO-Pack rendezvénysorozat a Mobilitási Héten Hankó Gergely ÖKO-Pack Nonprofit Kft. PR és Marketing Vezető december 2. Nemzeti Fejlesztési Minisztérium.
VI. Köztudatos vállalati magatartás A vállalatok társadalmi felelősségvállalása Szlávik János az MTA doktora tanszékvezető, egyetemi tanár Budapesti.
Néhány kategória, mely a köz- és vállalat gazdaságtan alapja Vörös József MTA, november 21.
1 MTA Tudásmenedzsment Albizottság III. workshop „Leadership” dilemmák a tudásmenedzsment szemiformális együttműködési modelljében február 23. Dr.
SEK, május 9. Forrás: Baritz Sarolta Laura AZ ÜZLET MINT HIVATÁS – UTÓPIA VAGY REALITÁS? In Távlatok.
A VEZETÉSRŐL ÁLTALÁBAN
TANULÁS-TUDÁS-MINŐSÉG Farkas Katalin címzetes főiskolai tanár, SZTE Tanárképző Főiskolai tanár Budapest, november 29.
FIATALOK LENDÜLETBEN PROGRAM Fiatalok Lendületben Program számokban Időtartam: Költségvetés: € – Ft/év Magyarországon.
Magyar Pedagógiai Társaság Somogy Megyei Tagozata november 21. Kis Jenőné dr. Kenesei Éva megyei elnök.
Minőségi oktatás, versenyképesség, oktatási innováció A Microsoft magyarországi innovációs napja Magyar Tudományos Akadémia 2009 november 30 Halász Gábor.
Kulcskompetenciák Európai Bizottság 2005
Az EU-s projektek fenntartási tapasztalata a JNSZ TISZK-ben Országos Egyházi TISZK Zárókonferencia Kazincbarcika
Fiatalok Lendületben Program Előzmények: Fiatalok Európáért, Ifjúság Program Időtartam: Költségvetés: € – 2,5.
„A SZLOVÁK- MAGYAR HATÁRON ÁTNYÚLÓ FOGLALKOZTATÁSI PAKTUM MOTORJÁNAK BEINDÍTÁSA” című projekt eredményei című projekt eredményei Előadó: dr. Iváncsics.
A vezetőtanáron „innen és túl” Szivák Judit ELTE PPK
A kooperatív Tanulás ( Tanítva tanulás)
Vállalati EEM. Vezetési orientációk változása Termelés Értékesítés Marketing Stratégia Minőség Emberi tőke Tudástőke idő.
Az átláthatóság, mint elengedhetetlen feltétel Mádi-Szabó Zoltán A kis- és középvállalkozási részleg vezetője április 18.
A bizalom menedzselése XVI. Vezérigazgató Találkozó október 16.
A HR vezető, mint a Vezérigazgató legfontosabb partnere
Etika Könyvtárosi etika Könyvtárosi etikai kódex
Egyéni döntések a szervezetben
Iskolahálózatok itthon és külföldön Pénziránytű műhelymunka MNB, november 10.
professional coach, motivációs előadó
Pannon Egyetem, Szervezési és Vezetési Tanszék
Tudásszervezetek értékteremtésének anomáliái
Mentori rendszer a tudásmenedzsment szolgálatában
Tudásmenedzsment eredmények és tapasztalatok a MOL Csoportban Tóth Róbert Tudásmenedzsment vezető, MOL Csoport Budapest, 2006.február 23.
Fogd A Kezem Alapítvány
A vidéki tér sikertényezői
MCE Konferencia MMM – Hatékony kommunikáció MCE Konferencia Pécs MMM – A controller hatékony kommunikációja Megérteni Meggyőzni.
Falus Iván 7. Nevelésügyi Kongresszus Budapest Augusztus 26.
Vezetés és kommunikáció
Electricity network in Europe Berlin, március 21.
EURÓPAI ÜZEMI TANÁCSOK KONFERENCIÁJA 2009 Budapest, november 17. ÜZEMI TANÁCSOK TÁRSASÁGI SZINTŰ EGYÜTTMŰKÖDÉSI FÓRUMA.
Szervezeti viselkedés Bevezetés
Tanulási partnerségek kezdeményezése A NYITOK hálózatfejlesztési program bemutatása Balázs Ákos Szövetség az Életen Át Tartó Tanulásért június 22.
A közösségépítés mint a készség- és képességfejlesztés eszköze (Gulyás Gabriella) Országos Múzeumandragógiai Konferencia Széphalom, május
Miért érdemes az eMagyarország hálózathoz tartozni? Az eMagyarország hálózat működése kézzelfogható eredményekkel járul hozzá a társadalom és a gazdaság.
TIOK tapasztalatok a kompetencia fejlesztésről.
Kecskemét, június 20. Szemerey Szabolcs HÍRÖS BESZÁLLÍTÓI KLASZTER
„Innovációs folyamatok és lehetőségek a Közép-dunántúli régióban” Pannon Egyetem Innovációs Konferencia Veszprém október 2. Előadói napon elhangzott.
Egyházi iskolába járó serdülők iskolai attitűdje és döntéseik vizsgálata Kovács-Krassói Anikó PTE BTK „Oktatás és Társadalom” Doktori Iskola április.
TÁMOP / „Karöltve” Integrációs közoktatási referencia intézmény kialakítása hálózati együttműködés keretében a Csertán Sándor Általános.
TÁMOP /1/B Gyermekek és fiatalok integrációs programjai Csomópont - Ifjúsági Információs Pont kialakítás Álláskereső klub.
Eszterházy Károly Főiskola 3300 Eger, Eszterházy tér. 1 TÁMOP D-12/2/KONV Az Eszterházy Károly Főiskola Roma Szakkollégiumának.
Dr. Schiffer Csilla Társas interakciók a tanulók között
Mire lehet/ne jó az iskola
DETEP-es hallgatónak lenni megtiszteltetés
XXVIII. Vezérigazgató Találkozó Szeptember 11. Röjtökmuzsaj Etikai üzemzavar A jó vezetők miért hagyják gyakran jóvá a rossz lépéseket? Dr. Tomka.
2009/2010. tanév Pestszentimre Ady Endre Utcai Általános Iskola.
A hálózati együttműködés lehetőségei és keretei. hálózat  „Minden olyan rendszer felfogható hálózatnak, amely egymástól elkülönült elemekből áll, és.
9. Partnerség, érdekérvényesítés, kormányzati-közösségi kapcsolatok.
KÖNYVTÁRAK MINT TUDÁSKÖZPONTOK. Yoneji Masuda, 1988 információ tengelyű gazdaság felosztása.
A KONSTRUKTÍV ÉLETVEZETÉS MINT NEVELÉSI ÉRTÉK
Betekintés a református hit- és erkölcstan világába
Miért szükségszerű a változás a természettudományok oktatásában?
Emberi és gépi morál Tomka János Bőgel György
ROMA STRATÉGIAVÁLTÁS A MUNKAERŐGAZDÁLKODÁSBAN
Előadás másolata:

Tudásmegosztás etika nélkül? MTA Gazdálkodástudományi Bizottság Tudásmenedzsment Munkabizottsága 2013. március 13. Kihívások és új paradigmák a tudásmenedzsment, a generációk és a kultúra dimenzióiban Tudásmegosztás etika nélkül? Az idő rövidsége miatt 7 tézisben fogalmazom meg álláspontomat, ezek igazolására még érintőlegesen is alig tud sor kerülni Dr. Tomka János ügyvezető igazgató, KPMG Akadémia főiskolai tanár, Károli Gáspár Református Egyetem

1. A tudásmegosztás közösség nélkül elképzelhetetlen „A közösség olyan társadalmi ragasztó, amely egy nagyobb haszon érdekében összeköt bennünket” A teamek közösségi elemeinek szerepei Biztosítja a tanulás szövetét Segíti a kölcsönös tiszteleten és bizalmon alapuló interakciókat Bátorítja ötletek feltárását egyéni hiányok felfedezését nehéz kérdések megfogalmazását Serkenti a másokra való figyelés képességét Érzést ad: valahová tartozás 5 fontos ige Henry Mintzberg (1939 - )

2. Az életben maradás érdekében a közösségeket menedzselni kell „… a menedzsment rendszerek segítsék elő… a közösségek alakulását” Dilemmák és problémák Törékenység Értékteremtő képesség fenntartása Az alapstruktúrákba való integrálódás A menedzsment elfogadása Gary Hamel (1954 - )

A XXI. Századi vezetői kompetenciák 3. A XXI. Századi vezetői kompetenciák középpontjában az etikai ítélőképesség áll „Láttam, hogy minden hiábavaló. Az egész országban húsz állítólag értelmes felnőtt között egy sem akadt, aki vállalta volna, hogy nyíltan szembehelyezkedik az emberáldozattal.” A XXI. Századi vezetői kompetenciák Problémamegoldó-képesség és hozzáállás Globális látásmód (széles perspektíva) Vezetési készségek (együttműködésre képes, jövőképet alkot, motivál másokat az eredményekre) Menedzsment készségek (erőforrások, üzleti folyamatok, projektek működtetése) Etikai ítélőképesség Alkalmazkodóképesség, önreflexió, személyes fejlődés Kommunikáció Funkcionális tudás Információs technológiák kiaknázása Negyed századon keresztül tanított szépírói alkotómunkát egy dél-kaliforniai egyetemen, amelyen minden évfolyamban tanulmányozták Shirley Jackson A sorshúzás című novelláját A cikk először 1997-ben jelent meg a „The Chronicle of Higher Education” című lapban Címe: Az erkölcsi ítéletalkotás felfüggesztése Alcíme: A túl sok tolerancia következménye Az etika egészen a XIX. Század végéig az egyetemek legfőbb tárgya volt, a rektor tanította az utolsó évben – azóta nagyon felszínes a tanítása Pedig „A közgazdaságtan, mielőtt önálló tudomány-területként emancipálódott volna, vígan elvolt a filozófia részhalmazaiban (például etikában), …” Kay Haugaard (1930 - )

4. A menedzserek munkájából és felkészítéséből kiveszett az etikai dimenzió „A jó és a rossz közgazdaságtana: Kifizetődő-e a jóság? Ez valószínűleg a létező legnagyobb erkölcsi dilemma.” „A piac a hatékony és nem hatékony megkülönböztetések egyik eszköze, de nem helyettesíthető a felelősséggel” Sedlaček: Az egyik legnagyobb cseh bank fő stratégája A prágai Károly Egyetemen (és számos más egyetemen) tanít közgazdaságtant és filozófiát „… ma a világ öt legtehetségesebb és legforróbb fejű közgazdászának egyike” (Yale Economic Review) „Politikai pártjaink többsége szűk látókörű és anyagias szemléletű <persze nem Magyarországról van szó> és ezt mi sem tükrözi jobban, mint az a tény, hogy programjaikban elsőként mindig a gazdasági és pénzügyekkel foglalkoznak, és csak valahol a vége felé esik szó a kultúráról, mint olyasmiről, ami passzív és távoli dolog, vagy ami csupán néhány hóbortos ember szórakozása. Függetlenül attól, hogy egy párt jobb- vagy baloldali, többségük – akarva-akaratlanul – elfogadja és terjeszti is a marxista tant, miszerint a gazdasági alapra épül a szellemi felépítmény.” (A könyv előszavából, Vaclav Havel- de jó, hogy őt nem kell bemutatni) Sedlaček Havel gazdasági tanácsadója volt. (2001-2003) Tomáš Sedláček (1977 - ) Charles Handy (1932 - )

5. Az etikátlan lépések kultúrája mélyen beivódott a mai szervezetekbe „Addig nem állíthatjuk vissza az intézményekbe vetett bizalmat, amíg a vezetők nem tanulnak meg őszintén kommunikálni – és olyan szervezeteket építeni, ahol ez a norma” Etikátlan lépések Rosszul megfogalmazott célok Érdekvezérelt vakság Közvetett vakság A csúszós lejtő Az eredmények túlértékelése (A Harvard Business Review alapján) James O’Toole Warren Bennis (1925 - )

6. Valószínűleg az igazságosság erényére vágynak ma leginkább a fiatalok „Az igazságosság kérdése…a világunkat meghatározó, egyik legfontosabb témává vált újra.” „Amint akartok azért, hogy az emberek ti veletek cselekedjenek, mindazt ti is úgy cselekedjetek azokkal.” (Máté evangélium 7,12) Mit szeretnének, hogyan bánjanak Önökkel mások? „Igazságosan (kiugróan), tisztelettel, türelmesen…” (KRE végzős kommunikáció szakos hallgatói 2013.03.06.) - Horst Afflerbach a Wiedenesti Biblikus Teológiai Akadémia vezetője Horst Afflerbach (1953 - )

7. (Tudásmegosztó) Közösséget építeni csak jellemes vezetők tudnak „ Kifelé a jellem annak a bizalomnak a csatlakozási pontja, amellyel a követők a vezetőhöz kapcsolódnak. Befelé pedig a jellem az, ami a vezető lelke legmélyén egyrészt hajtóműként, másrészt fékként szolgál. Sok esetben a jó cselekedetre való első ösztönzés és a rossz cselekedet legvégső gátja egyaránt a jellemből fakad.” A jellemművelés eszközei Egy végső normához mérjük magunkat Mély és maradandó változásra való képesség Erkölcsi felelősségre vonhatóság „Nem” a rossz szokásokra Megbocsátás Diszkréció Példa: diszkréció „A jellemművelés hatodik lényegi eleme a diszkréció, a titoktartás, a szabadság attól, hogy erényességünkkel hivalkodjunk, s jó tulajdonságainkért, eredményeinkért nyilvános elismerést várjunk.” Os Guiness (1941 - )

Irodalom Afflerbach, H.: Die Tugend Gerechtigkeit; in Perspektive (18-19. oldal), 2013. Alford, Helen J.;Naughton, Michael J.: Menedzsment, ha számít a hit; Kairosz Kiadó, 2004. Ariely, Dan : Hogyan csalnak a becsületesek?; Harvard Business Review Magyar Kiadás, 2008. április Bazerman, Max H.; Tenbrunsel, Ann E. : Etikátlan lépések; Harvard Business Review Magyar Kiadás 2011. május Crainer, S.; Derlove, D.: Handbook of Management, 10. fejezet: Ethics; Financial Times, 2004. Guinness, Os (szerk.): Amikor senki sem lát; The Trinity Forum – KEVE Társaság, 2005. Hallinger P.; Bridges E.M: A Problem-based Aprroach for Management Aducation; Springer, 2007. Hamel, G.: Holdraszállások a menedzsmentben; Harvard Business Review Magyar Kiadás (41-50. oldal), 2009. szeptember Haugaard, Kay : Az erkölcsi ítéletalkotás felfüggesztése (in: Eligazodni a zűrzavarban) Mintzberg, H.: Alakítsuk közösséggé a vállalatokat!; Harvard Business Review Magyar Kiadás, 2009. december-2010. január O’Toole , James; Bennis, Warren : Amire szükségünk lesz: az őszinteség kultúrája; Harvard Business Review 2009. október Sedláček, T.: A jó és a rossz közgazdaságtana – A Gilgames-eposztól a Wall streetig; HVG Könyvek, 2012. Stott, John: Korunk égető kérdései; Harmat kiadó, 2009. Tomka János: A megosztott tudás hatalom; Harmat Kiadó, 2009. Elnézés kérek délben Budapestre kell indulnom: Szervezeti etikát tanítok a Károlin: Etikai elhárító mechanizmusok: Az aranyszabály ellenségei Így a szekcióvezetésem Bencsik Andrea professzor asszony felkonferálására korlátozódik. Érdeklődéssel várjuk: Az integrációs tudásmenedzsment problémát a gyerekszobától kezdi vizsgálni

KPMG Akadémia www.kpmgakademia.hu academy@kpmg.hu Nyilvántartási szám: 01-0469-04 Akkreditációs lajstromszám: AL-1068 EDU_V/1_v15