A gazdasági élet problémái

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Infláció Készítette: Beck Petra Pap Bettina.
Advertisements

5. hét: Solow-modell Csortos Orsolya
Gyakorló feladatok Makroökönómia.
MAKROÖKONÓMIA GTK Gazdálkodási és menedzsment, Kereskedelem és marketing (BA Levelező) 2010.
Makroökonómia 5. előadás.
Makroökonómia gyakorlat
Birkás György Makroökonómia 1. előadás Birkás György
MAKROÖKONÓMIA GTK Gazdálkodási és menedzsment,
Gazdálkodási modul Gazdaságtudományi ismeretek I. Közgazdaságtan
Pénzpiac.
A félév programja Dátum Témakör Előadó február 6.
Gazdálkodási modul Gazdaságtudományi ismeretek I. Közgazdaságtan KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc.
Csortos Orsolya, Kádár András
Egyensúly az árupiacon (Yd = Ys)
A munkapiac és az összkereslet
Makroökonómia Árupiaci egyensúly.
Makroökonómia 3.előadás.
Makroökonómia Aggregált kereslet.
Makroökonómia Pénzpiaci egyensúly.
Előadás 51 Kormányzati politika Államkötvény nélküli eset Az egyensúlyi modellben a kormányzati változók közül 2 exogén, egy endogén, mivel a kormányzat.
EGYENSÚLYI MODELLEK Előadás 4.
8. hét: Rövid táv IS-görbe
Rövid távú modell IV. Aggregált kínálat.
2. A MAKROGAZDASÁGI POLITIKA CÉLRENDSZERE
Az infláció és az inflációs folyamatok
Makroökonómia I.2006/2007. tanév, 2. félév 8. előadás 1/11 DátumTémakörElőadó február 6.Bevezetés – A makroökonómia tudománya Fenyővári Zsolt február 13.A.
A félév programja Dátum Témakör Előadó február 6.
A félév programja: Dátum Témakör Előadó február 6.
BEVEZETÉS A KÖZGAZDASÁGTANBA II.
Neoklasszikus szintézis
Új klasszikus makroökonómia
Elmélettörténet A neokeynesiánus válasz. Tobin álláspontja A neokeynesiánusok a monetarista kritika több elemét beépítették Tobin: a megnövekedett pénzmennyiség.
Elmélettörténet John Maynard Keynes.
Makroökonómia Mundell-Fleming.
Egyensúly és stabilizációs politika
Makroökonómia Aggregált kínálat.
Makroökonómia Feladatmegoldás.
Gazdálkodási modul Gazdaságtudományi ismeretek I. Közgazdaságtan
Gazdálkodási modul Gazdaságtudományi ismeretek I. Közgazdaságtan KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc.
Gazdálkodási modul Gazdaságtudományi ismeretek I. Közgazdaságtan
A munkanélküliség és az infláció kapcsolata
MAKROGAZDASÁGI KILÁTÁSOK INFLÁCIÓS JELENTÉS december Virág Barnabás December 22.
Elmélettörténet Monetarizmus.
Modern monetarizmus Új klasszikus makroökonómia
Munkaerőpiaci számítások szeminárium
MAKROÖKONOMIA Előadás Szabó Richard BMF KKGK VSZI
MAKROÖKONOMIA Előadás Szabó Richard BMF KKGK VSZI 1 Makroökonomia Szabó Richard VI.Előadás Munkanélküliség Infláció Április.
MAKROÖKONOMIA Előadás Szabó Richard BMF KKGK VSZI 1 Makroökonomia Szabó Richard IV.Előadás Pénzpiac, LM görbe Március.
MAKROÖKONOMIA Előadás Szabó Richard BMF KKGK VSZI 1 Makroökonomia Szabó Richard V.Előadás Makrogazdasági egyensúly Április.
Kereslet, kínálat, ármechanizmus, fogyasztói-, és termelői többlet
Az áru és a pénzpiac együttes egyensúlya
A teljes keynesiánus modell
A keynesiánus munkapiac
A gazdasági élet problémái
Makroökonómia II. ea. Munkakereslet és munkakínálat. Munkapiac a neoklasszikus modellben. Neoklasszikus árupiac.
A neoklasszikus modell összefoglalása
Várakozások munkanélküliség és gazdaságpolitika
Gazdaságpolitika Az állam gazdasági szerepe. A gazdaságpolitika típusai. Költségvetési deficit, lehetséges kezelési módjai és következményei.
Makroökonómia Keynesiánus modell összefoglalása.
KÖZGAZDASÁGTANI ALAPFOGALMAK II. Előadó: Bod Péter Ákos.
Universität Miskolc, Fakultät für Wirtschaftswissenschaften, Istitut für Wirtschaftstheorie Közgazdaságtan alapjai II. Dr. Karajz Sándor Gazdaságelméleti.
A piac és a piacgazdaság. A piac fogalma Több értelmezése lehet: I. A piac a javak (termelés, szolgáltatás) realizálásának színtere, a tényleges és a.
A piac és a piacgazdaság
Makroökonómia 11. szeminárium Az IS-LM-modell
Munkagazdaságtani feladatok
A makroökonómiai egymásrautaltság kétországos modellje lebegő árfolyamok rendszerében Dr. Karajz Sándor.
Munkagazdaságtani feladatok
Közgazdaságtan II Mit akarunk leírni (kapitalizmust), hogyan (tudományosan). Amit tanultunk (egyensúlyelmélet) erre nem alkalmas (nem decentralizált, nincs.
Munkagazdaságtani feladatok 3
Munkagazdaságtani feladatok
Előadás másolata:

A gazdasági élet problémái II. Infláció

Infláció: az árszínvonal tartós emelkedése  

Keresleti és kínálati infláció P Keresleti infláció Ys P2 P1 Y2D Y nő Y1D Y Y1 Y2 P Kínálati infláció Y2s Y1s P2 P1 YD Y csökken Y Y2 Y1 YD1

Infláció a neoklasszikus modellben  

M növekedése Változatlan pénzkereslet mellett M nő Csak ha folytonos a növelés! L, M/P P L M’/P M/P 5

Időben a fischer-egyenletből  

Keresleti oldalról, ha i nő Változatlan pénzkínálat mellett i nő Ha G vagy I nő és feltesszük, hogy L függ i-től (?) Csak ha folytonos a növekedés! L, M/P P L(i1) L(i0) P1 P0 M/P 7

Keresleti oldalról, ha Y csökken Változatlan pénzkínálat mellett Y csökken Az alacsonyabb jövedelem csak K csökkenése miatt alakulhat ki Mi mástól csökkenne a jövedelem? K csökken, vagy W nő (béradó) L, M/P P L(Y1) L(Y0) P1 P0 M/P 8

Inflációs várakozások hatása A várt inflációs ráta nő A pénzkereslet csökken, árszínvonal emelkedik Ha igazolódik, még inkább emelkedésre számítanak Tovább nő a várt inflációs ráta, ez tovább csökkenti a pénzkereslete, ami tovább emeli az árszínvonalat. Ekkor kialakulhat az infláció.

Infláció a keynesiánus modellben Az árszínvonal a munkapiacon határozódik meg: A nominálbérek rögzítettek, az árszínvonal csak a munka határtermelékenységének a függvénye. Ez két tényezőtől függ: alkalmazott technológiától és a munkaráfordítástól. Az alkalmazott munkamennyiség a kereslettől függ, ami az áru és pénzpiac kölcsönhatása révén alakul ki. A munkapiacon kialakuló árszínvonal meghatározza a pénzpiac helyzetét.

Tegyük fel, hogy P0 mellett kialakul egy adott jövedelem, emellett a pénz és az árupiac egyensúlyban van. A kereslet és a termelési függvény ismeretében kialakul egy foglalkoztatási nagyság, Ez megad egy árszínvonalat. Ha ez magasabb, mint a kiinduló, LM görbe balra tolódik el, ez visszafogja a keresletet, a munka határtermelékenysége nő, a vállalati szektor csökkenti az árszínvonalat.

Az árszínvonal alakulása LM’ LM IS P P AS P1 P0 AD 45° P Y N ND N N(Y) N0 P1 P Y

Lényeg Bármely aggregát keresletet meghatározó tényező váltja ki a foglalkoztatottság és így az árszínvonal emelkedését, hatása csak ideiglenes. Munkahelyteremtő programok és bármely más keresletnövelő politika, árszínvonal-emelkedéshez vezet. De ez egy csökkenő kilengésű árszínvonal ingadozás. → Beáll Infláció csak akkor van, ha folyamatos keresletnövelés: Az ismétlődő keresletnövelő beavatkozás inflációt válthat ki. Ennél súlyosabb, ha az állami költségvetés deficites. Egyre magasabb kamatú értékpapírok kibocsátása, pénzmennyiség rohamosan nő, infláció.

Ár-bér spirál A nominálbért a munkaadó és munkavállaló közötti megállapodás határozza meg. A nominálbérek emelkedésére a vállalati szektor árszínvonal emeléssel reagál. Árszínvonal növekedéskor a szakszervezetek újabb bértárgyalásokat kezdeményezek. Nominálbérek emelése az árszínvonal emelkedéssel fenyeget. P-N görbe jobbra tolódik (változatlan foglalkoztatás mellett magasabb árszínvonal. P(AS) függvény balra tolódik, aggregát kereslet csökken, megnövekedett árszínvonal a pénzpiacon a kamatláb emelkedését váltja ki (LM balra tolódik) ez mérsékli az aggregát keresletet. Az egyensúly magasabb árszínvonal és alacsonyabb kereslet mellett alakul ki. Ez mérsékli a foglalkoztatást, újabb tárgyalások a nominálbér-emelésre. A folyamat elölről kezdődik.

A nominálbérek növekedése LM’ LM IS P P AS’ AS P1 P0 AD 45° P Y N ND ND’ N N(Y) P Y

Az infláció és a munkanélküliség kapcsolata Phillips-görbe Phillips a munkanélküliségi ráta és a nominálbérek növekedése között keresett kapcsolatot, empirikusan 97 év adatai alapján. Eredményei: A nominálbérek gyorsabb növekedése a munkanélküliség csökkenéséhez kapcsolható. Van olyan munkanélküliségi ráta (6%), amely mellett a nominálbérek stabilak.

Philips görbe u 6%

A módosított Phillips-görbe Pár év múlva Solow és Samuelson megismételte a kísérletet. Ők már explicit módon az infláció és a munkanélküliség kapcsolatát keresték Ugyanarra az eredményre jutottak, csak a 0 infláció melletti munkanélküliségi ráta 5,5%-os volt náluk.

Módosított Philips görbe u 5,5 %

Gazdaságpolitikai következtetés Minél nagyobb a munkanélküliségi ráta, annál kisebb az inflációs ráta, és vica versa. A „kegyetlen dilemma” Képlete:

A stagfláció cáfolta Stagnálás és infláció egyidejűleg Azaz adott munkanélküliségi ráta mellett bármekkora lehet az infláció. A stagflációs Phillips-görbe függőleges. Ez hosszú távú Phillips-görbe, míg az eredeti Phillips, Samuelson, Solow általi görbék rövid távúak voltak.

Hosszútávú Philips-görbe u 22

Hosszú és rövid táv kapcsolata Ha alacsony infláció és magas munkanélküliség van a gazdaságban, M növeléssel növelik az összkeresletet, alacsonyabb lesz a munkanélküliség De ekkor magasabb lesz az árszínvonal (Phillips-görbe mentén mozdulunk el). Magasabb árszínvonal mellett csökkentik a keresletet az árupiacon, emiatt nő a munkanélküliség, (a Phillips-görbe eltolódik) Ez a keynesiánus magyarázat!

Módosított Philips görbe U1 U0 u 24

M növekedésének hatása i LM Növekvő P-hez növekvő N tartozik, tehát U csökken LM’ IS Y P P AS P0 AD 45° P Y N ND N N(Y) NS N0 P Y