TANULÓI TOVÁBBHALADÁSSAL ÖSSZEFÜGGŐ KÖZPONTI SZABÁLYOZÁS HELYI ÉS INTÉZMÉNYI SZINTŰ MEGVALÓSULÁSI FOLYAMATAI – KÉT VIDÉKI HELYSZÍN KERETÉBEN Ceglédi Tímea.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Egy innováció nyomában
Advertisements

A tanulást és a megértést segítő módszerek alkalmazása
Komplex kistérségi programok a gyerekszegénység csökkentéséért Kun Zsuzsa, MTA KTI Gyerekprogram Iroda.
A gyakornokok beilleszkedése
„Programok a gyermekszegénység ellen” Biztos Kezdet konferencián,
Lehetséges-e ma átfogó közoktatási reform a finanszírozás reformja nélkül? Hermann Zoltán MTA Közgazdaságtudományi Intézet Oktatási.
Magyarország Fogyasztóvédelmi Politikája Országos Konferencia Budapest, 2011.június 16. A fogyasztók oktatása Dr. Horváth György Fogyasztóvédők Országos.
„VIVANT PROFESSORES” 2010/2011 NEMZETI ERŐFORRÁS MINISZTÉRIUM Közoktatásért Felelős Helyettes Államtitkár.
„XXI. SZÁZADI KÖZOKTATÁS ( FEJLESZTÉS, KOORDINÁCIÓ )” TÁMOP / A pedagógus(tovább)képzés kérdései és lehetőségei az egész napos iskola-
3. alprojekt A hátrányos, ill. halmozottan hátrányos helyzetű, a sajátos nevelési igényű illetve tanulási nehézségekkel küzdő tanulók fejlesztésére létrehozandó.
Kellenek-e nekünk a TISZKEK? Mártonfi György Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet A Vas Megyei Szakképzés-szervezési Társulás Országos TISZK Konferenciája.
TÁMOP Kompetencia alapú oktatás, egyenlő hozzáférés
Az együttműködés színterei a segítő pedagógus szemszögéből
Kecskemét, április 2O.Készítette: Ramháb Mária A kistelepülési könyvtári ellátás korszerűsítésének lehetőségei Informatikai és Könyvtári Szövetség.
Könyvtárhasználati verseny
Tehetséges tanulóink szakkörökön, a több éve működő tehetséggondozó műhelyekben (természettudományos, környezetvédelmi), valamint a különböző szintű.
A Megyei Pedagógiai Intézet szolgáltatásai a 2011/2012-es tanévben Győr-Moson-Sopron Megyei Pedagógiai Intézet Győr, augusztus 24. Készítette: Széles.
Az összevont intézmények helyzetéről, működéséről Egy év végi vizsgálat alapján Fehér Miklós Gödöllő,
Olvasunk és cselekszünk egészségünk megvédéséért: Egészséges életmódra nevelés a könyvtári foglalkozások keretében című program kipróbálásának tapasztalatai.
VII. Nevelésügyi Kongresszus 7. Szekció
A kompetencia-alapú oktatás bevezetése a kistokaji ÁLTALÁNOS MŰVELŐDÉSI KÖZPONTBAN Biztos alap, biztos jövő.
Az együttnevelés gyakorlata az óvodában (A pedagógusok együttműködésének lehetőségei az egyéni fejlesztés megvalósításában)
JÓ GYAKORLATOK AZ IKT ISKOLAI ALKALMAZÁSÁBAN
Az osztályfőnöki szerep története
A mai nap programja ig Köszöntő Polgármester Úr 5 perce Gyorsított tanév előkészítő információáradat ig integrációt segítő.
Készítette: Bónisné Fürjesi Magdolna
Pedagógusok az együttnevelésről Keller Magdolna Eszterházy Károly Főiskola Neveléstudomány Tanszék Eger.
Szaktanácsadói értekezlet május 27.. Pedagógiai szakmai szolgáltatás a pedagógiai értékelés (benne az azt megalapozó mérés), a szaktanácsadás, a.
Pályaorientációs tapasztalatok, hiányszakmák népszerűsítése Győrben
Tanítók: egy szakmacsoport az adatok tükrében Nagy Mária, Országos Közoktatási Intézet Tanítóság: szakma, mesterség, hivatás Előadóülés. MTA, június.
Szaktanácsadói támogatás az életpályamodellben
A szociális segély indokoltsági célzása – önkormányzati esettanulmányok tapasztalatai (vázlat) Bódis Lajos – Nagy Gyula.
Integrációs és képesség-kibontakoztató felkészítés az intézményekben Bedőné Fatér Tímea IPR szakértő Integrációs szaktanácsadó
TÁMOP ÚJ Oktatásszervezés -és várható hatásai Nagy Anna Magdolna Eger, szept.03.
Jól látható, hogy a vendéglátás-idegenforgalom, és a mezőgazdasági szakmacsoportok a legelérhetőbbek, illetve legkeresettebbek. Ezeket a gépészet és a.
A közoktatás „dobbantási” esélye Dobbantó Programindító Konferencia Setényi János 2008 Budapest.
„Kompetencia alapú oktatás, egyenlő hozzáférés – Innovatív intézményekben” TÁMOP / /0065 Moduláris oktatás Az egészséged a Te kezedben van!
„21. századi közoktatás – fejlesztés, koordináció” TÁMOP / számú kiemelt projekt „21. századi közoktatás – fejlesztés, koordináció”
„A hátrányos helyzetű gyerekek anyanyelvi kompetenciáinak megalapozása, fejlesztése” c. könyvtári program gyakorlati tapasztalatainak összegzése.
Befogadó iskolák, befogadó pedagógus-közösségek
Szakképzési Tanévnyitó Konferencia október 3. Germánné Vastag Györgyi OIB elnöke A főváros oktatáspolitikájának időszerű kérdései.
ÚJ ISKOLA, ÚJ TUDÁS: JAVASLATAINK ÚJ MAGYARORSZÁG KORMÁNYZATI KONFERENCIA március 4.
Középfokú iskolai felvételi eljárás lebonyolításának ütemezése a 2009/2010-es tanévben Papp Brigitta.
Az iskola gyermekvédelmi feladata, célja, funkciója
Dominó Általános Iskola magatartásmódosító programja
Az iskola tényleges feladata és a valós helyzet
TÁMOP / jelű Együtt, hogy jobb legyen című projekt Kettős mentorálás Készítette: Bagi Lászlóné február 24. Hódmezővásárhely.
A pedagógiai-szakmai szolgáltatások rendszere
Differenciált tanulásszervezés TKM1016L
KIÉGETTSÉG VIZSGÁLAT 2011/12.
A Varga Tamás Általános Iskola és az SZTE Neveléstudományi Intézet együttműködése a TAMOP pályázat keretében Fejes József Balázs
Simon Gabriella A papíralapú portfólió
Szabályozás és megvalósítások Beiskolázással és továbbhaladással összefüggő szabályozás megvalósítási útjai a gyakorlatban Imre Anna Országos Neveléstudományi.
Dr. Schiffer Csilla A család és az iskola kapcsolatának fejlesztése
IGAZGATÓI BESZÁMOLÓ 2006/07 I. FÉLÉV. TARTALMI VÁZLAT AZ ISKOLA STATISZTIKAI MUTATÓI A KOMPETENCIA ALAPÚ OKTATÁSRA VALÓ ÁTTÉRÉS TAPASZTALATAI AZ INTEGRÁCIÓS.
18 éves tankötelezettség A probléma és a kutatás rövid bemutatása Mártonfi György Budapest január 27.
Sári Gusztáv Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola TÁMOP B „Közoktatási intézmények esélyegyenlőségi alapú fejlesztéseinek támogatása”
A jogszabályi változások megvalósulása és hatása intézményi szinten Fővárosi helyszín Készítette: Kállai Gabriella ONK, Budapest november 4.
A szakképzés helyzete az iskolafenntartó szemüvegén keresztül
A 18 éves korra emelt tankötelezettség és a könnyen lemorzsolódó tanulói csoportok Mártonfi György Budapest november 4.
A többcélú kistérségi társulás finanszírozási gyakorlata Debrecen, Megyeháza-Árpád terem.
A nemzetiségi oktatás régi-új sarkalatos pontjai.
KISTELEPÜLÉSEK ÉS KISISKOLÁK – TÁRSULÁSOK 2. szekció Jankó Krisztina Ph.D jelölt Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet Budapest, november 30.
Önértékelési kézikönyv október 5-i módosítása alapján
Az NPK működése és céljai a kerekasztal tárgyalásokon Habár fölül a gálya… Sonkád,
Picasso: Festival Mondial HUNGART © LEGE ARTIS Felnőttképzési Intézmény E – /2014 A „rossz osztály” Iskolai mediációs eset bemutatása 2015 október.
Pénzügyi Bizottság javaslatai: Terv. egy.* /Ft/
Balázsi Ildikó Oktatási Hivatal
Dobos C. József Vendéglátóipari Szakképző Iskola Budapest
Osztályközösségben jelentkező problémák, közösségépítő foglalkozások
Előadás másolata:

TANULÓI TOVÁBBHALADÁSSAL ÖSSZEFÜGGŐ KÖZPONTI SZABÁLYOZÁS HELYI ÉS INTÉZMÉNYI SZINTŰ MEGVALÓSULÁSI FOLYAMATAI – KÉT VIDÉKI HELYSZÍN KERETÉBEN Ceglédi Tímea – Imre Anna XI. Országos Neveléstudományi Konferencia Budapest november

Helyi viszonyok Nagyványod – A megye második legnépesebb városa – Kistérségi központ (gazdasági, oktatási) Kisványod – A kistérséghez képest elmaradottnak mondható – Alvótelepülés – Mezőgazdasági jelleg – % a roma lakosság, akik „belesimultak a helyi közösségbe” Gazdaságilag közepesen fejlett megye Az egyik legfejlettebb kistérség a megyén belül →nem tipikusan hátrányos helyzetű települések iskolái Iskolázottság: Alulról súrolja az országos átlagot

„Egy ilyen települést gyermekzsivaj nélkül halott településnek tudom elképzelni.” (Polgármester) Az iskola épületéről: „Ez a település lakosságának kétkezi munkája.” (Polgármester)

A település és az iskola helyzete Nagyványod -Kismértékben csökkenő népesség -A helyi tanulólétszám csökkenését a környékbeli településekről bejárók ellensúlyozzák -Négy általános iskola, 5 középfokú intézmény -Sokszínű iskolafenntartás: önkormányzati, egyházi, alapítványi, felsőoktatási fenntartású intézmények -Versenyhelyzet az általános iskolák között -Az egyik önkormányzati fenntartású iskolát vizsgáljuk Kisványod – A település jövője függ az iskolától – Csökken a település népessége. A gyermekszületés ingadozó, de vannak stabil időszakok is – 139 tanulóból fő HH, 22 fő HHH -> a szomszéd településekhez képest ez alacsony arány. „Hát ez egy kánaán” (Alsós tanító) – 20 fő BTMN, 1 fő SNI-A, 5 fő SNI-B – A gyengébb tanulókra fordítanak nagyobb hangsúlyt, nincs tehetséggondozás

Iskolafenntartók Nagyványod Szűk költségvetési mozgástér Kis létszámmal működő közoktatási iroda Törvényesség szempontjából megfelelő működés Önkormányzat és intézmények kapcsolata: részben informális csatornákon Megvalósulások célzott szakmai támogatása nem jellemző Intézmények közti együttműködés támogatása nem jellemző Kisványod – 18 településből álló kistérségi társulás – Csak közvetett kapcsolat a tagintézménnyel: Polgármesteren Ernyőintézményen keresztül – Tartalmasabb kapcsolat, bizalom, egymásrautaltság a helyi önkormányzat és a tagintézmény között

A kisványodi Tagintézmény beágyazódása a térség intézményrendszerébe (2010)

„Amiért a 8-asba átmentünk, és szinte valamennyi polgármester kollégám nevében elmondhatom, hogy mindenkinek a véleménye az, hogy a normatívák jobb, jobb kondícióban lehívható normatíva miatt ment a 8-as társulásba. Fölvállalva azt, hogy a szakmaiságra ez jelentősen rányomhatja a bélyegét. (…) Mivel meg kell ideologizálni az együttműködést, szakmai együttműködésre szoktak hivatkozni.” (Tagintézmény-vezető) „Úgy élhetik meg ezt a tagintézmények, hogy az önállóságuk talán picit csökken. De ez nem azt jelenti, hogy a helyi bármilyen pedagógiai munkába beleavatkozna bárki, mert a tagintézmény-vezetők önmaguk felelősek. Biztos, hogy könnyebb volt minden tagintézménynek, amikor egyedül dolgozhatott. Ezt nem vonom kétségbe. Sokkal könnyebb volt, nem volt ez a hierarchikus rendszer, a több lépcsőből adódó információ áramlás, ami csak akadozik, nem olyan, mintha a közvetlen kollégámnak mondanám el. Biztos vannak olyan területek, ahol könnyebb egy ilyen közösségben dolgozni. De ha a másik serpenyőt nézzük, akkor az lenne, hogy az önkormányzat osztályokat szüntetne meg, vagy nem tudná finanszírozni. Akkor talán ez a kisebbik rossz.” (Iskolai intézményegység-vezető, IKI)

Módszerek Nagyványod: Az esettanulmányt készítette: Vég Zoltán Ákos Kisványod: A terepmunkában közreműködtek: Hurja Kitti, Kardos Katalin, Kovács Edina, Kriston Lívia, Ócsai Gitta, Pál Erzsébet, Tölgyesi Júlia, Varga Eszter 2010 tavasza 2 vidéki helyszín (egy kistérség 1 központi városa, 1 községe) Félig strukturált interjúk: polgármester, jegyző, oktatási biz. elnöke, tagintézmény-vezető/ iskolaigazgató, iskolai intézményegység-vezető, pedagógusok, szülők, diákok Óramegfigyelés, dokumentumelemzés Esettanulmány: „Pillanatkép a láttatott valóságról”

TÖRVÉNYI VÁLTOZÁSOK

SNI integráció NagyványodKisványod + A kisebb korrekciót igénylő diákoknál helyeslik, de a „nehéz eseteknél” az eltérő tantervű tagozat hívei Kijáró gyógypedagógus heti 2X, külön foglalkozások Pedagógusok elkötelezettsége, önképzése Óralátogatások, diákinterjúk tapasztalata: észrevétlen a probléma (ez jó?) - Kaptak SNI-s gyerekeket felsőben. Egyiküknél másodlagos tünetek léptek fel: szorongás, ágybavizelés Nem annyira differenciálnak (csak az értékelésnél), inkább a személyes odafigyelés jellemző Felkészületlenség érzése A kijáró gyógypedagógus az egyetlen információforrás „A többséggel azért haladni kell” Szűkös források („visszasorolások”)

Nem szakrendszerű oktatás 5. és 6. évfolyamon NagyványodKisványod Első reakciók Elutasítás „Eddig is így csináltuk” (=csoportmunka, odafigyelés) „Újabb adminisztrációs kényszer” Felkészül és Nem értették a lényegét Túlzott sietség A felsős tanároknak volt megfelelő végzettségük Magukra hagyottnak érezték magukat Helyi tanterv átdolgozása: „Megpróbáltuk az irányelveket a helyi sajátosságokra ráhúzni.” „Ködös” elvárások Túlzott sietség 2 tanár vett részt továbbképzésen, egyikük önköltségen (A többiek továbbképzés nélkül tanítanak így) Elégedetlenség a képzések színvonalával A hospitálások sem igazán voltak jók az elején Nincs megfelelő gyakorlati útmutatás Helyi tanterv átdolgozása: felsős munkaközösség, pedagógusok egyénileg (menet közben megszűnik a munkaközösség) Tájékozatlanság, fogalmi zavar Motiválatlanság

„Nem ástuk bele magunkat, de azt el kell hogy mondjam, hogy nem csak én, hanem a négyesen belül egyik település sem, olyan mértékben a szakrendszerű- nemszakrendszerűbe, hogy milyen változatos módon tudnánk még megcsinálni, megvalósítani. … Mi azt az utat választottuk, hogy a kötelező óraszám terhére meglegyen a törvényi minimum, ugye az bőven megvan. … És hát utána hallottuk a gyakorlatban, meg láttuk a gyakorlatban, hogy azért nagyon sokfajta megvalósítása lehetne ennek, ami nem venné el a kötelező órákból az órát, hogy így mondjam.” (Kisványod) Kezdeti apátia Formális megoldás Fokozatos elfogadás

NagyványodKisványod Fokozat os megbar átkozás ? Nincs Felzárkóztató, gyakorló jellegű foglalkozásoknak tartják Először kényszerként élik meg, fölöslegesnek tartják De aztán egyre jobban elfogadják, ahogy rájönnek a céljára A megszűnt helyi munkaközösség helyett intézményközi szakmai munkaközösség alakult a témában (egyik első közös kihívás a 8-as összefogásban) Kölcsönös iskolalátogatások Valami elindul, de… Megval ósítás Minimális megfelelés: Az órák 20%-a* Felsős tanárokkal Minimális megfelelés: Az órák 20 %-a* Felsős tanárokkal A tanár választja meg, melyik tananyagrészt adja le így Páros és csoportos munka, könyv nélkül „NSZ” a naplóban Hátrány ok A „papíros” gyerekek más foglalkozáson vesznek részt A „tempósaknak” pedig nem kell a „gyakorlás” Nehéz az órarendbe illeszteni A kötelező órák és a korrepetálás terhére megy, a tananyaggal pedig haladni kell Egyébként is csinálnak ilyet az órák 20%-ában Nem várt hatás: „a tanítók birodalmának építése” - így élik meg a felsős pedagógusok

„Nekem ugyanazt az anyagot kell az agyukba préseljem, és akkor legyen még itt a nem szakrendszerű, hogy még itt trüttyögünk össze-vissza, szóval… A rendes órámból kell, hogy elvegyem! Tehát ez így már félelmetes, mert nem tudom, hogy akkor így hogy végzek. Matekból felvételizni kell a gyerekeknek, nincs kec-mec.” (Felsős tanár)

Összegzés, javaslatok Nyitottság DE!: Tájékozatlanság -> motiválatlanság „Az egyikre azt mondanám, hogy jó, a másikra azt, hogy nem. Persze, haladni kell a korral, de nem mindegyik a gyerek érdekét szolgálja. Úgy gondolom, hogy nem mindegyik tükrözi azt a változást, ami most zajlik a társadalomban. A hátrányos helyzettel maximálisan egyet értek, a tanítási módszerek megváltoztatásával is egyet értek, mert én a krétával és a táblával nem tudom lekötni a számítógépek világában a gyereket, így az erre vonatkozó törvényi módosításokkal egyet értek.” (Alsós tanító) „Nyilván mindenki azt szeretné, hogy egy jó generáció nőjön fel a kezünk közül, tehát jó célok vannak. A jó célokért mi mindent megpróbálunk megtenni. De vannak értelmetlen szabályok, amelyekhez nem szívesen alkalmazkodunk.” (Felsős tanár) „Gyakorlatérzékenyebb” döntések Egyértelmű és jól kommunikált célok Hosszabb átfutási idő Megfelelő feltételek a megvalósításhoz

Köszönjük a megtisztelő figyelmet!