Seite 118.11.2014 Az újrahasználat jogi keretfeltételei Ausztriában.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Az Európai Unió támogatási alapjai, a as időszak újdonságai.
Advertisements

EMCS RENDSZER JOGSZABÁLYI HÁTTERE
Az új hulladék keretirányelv és várható hazai hatásai Markó Csaba.
A hulladékgazdálkodás eredményei és jövőképe Magyarországon
Környezetvédelmi ipar és hulladékgazdálkodás Magyarországon
Együttműködők vagy véleményvezérek, avagy hogyan vonhatják be a civil szervezetek a lakosokat a környezetvédelmi akciókba.
Bevezetés Új hulladék keretirányelv (2008/98/EK):
A JOGHARMONIZÁCIÓ. Az államok konszenzusa alapján elfogadott, szerződéses és szokásjogi magatartási normák összessége, amelyek a nemzetközi jogalanyok:
VI. Köztudatos vállalati magatartás A vállalatok társadalmi felelősségvállalása Szlávik János az MTA doktora tanszékvezető, egyetemi tanár Budapesti.
A hulladéktörvény hatása a pályázati forrásokból megvalósult hulladékgazdálkodási projektekre április Köztisztasági Egyesülés.
Építési- és bontási hulladékok képződése és lehetséges hasznosításuk Eger november 17. Építőipari ásványi- és másodnyersanyagok (Az EU „SARMA” projekt.
Építési- és bontási hulladékok képződése és lehetséges hasznosításuk Szombathely május 3-5. A hulladékgazdálkodás szabályozása hasznosítási irányok.
Megelőzés, újrahasználat konferencia
AZ OSZTRÁK ÚT AZ ÉPÍTŐIPARI ÚJRAHASZNÁLAT IMPLEMENTÁLÁSÁRA Hans Daxbeck Heinz Buschmann Stefan Neumayer Andreas Gassner 1.
End of Waste Criteria Final Report
Uniós források fogadása a bérlakásépítéseknél
Népfőiskola a helyi tudás megtöbbszörözésére, a településfejlesztés eszközeként Lakitelek, március 26. Lakitelek, március 26.
Zalaegerszeg december 13.
e-jövedék konferencia
FENNTARTHATÓ ÉPÍTÉSZET
„Geotermia a XXI. században” Kistelek február 26. Geotermia hasznosítás a bányatörvény módosításának tükrében Szabados Gábor elnök Magyar Bányászati.
Tartalmi keretek (3) PTE TTK Környezettudományi Intézet II.A környezetközpontú vállalatvezetés rendszere, gyakorlata Környezetközpontú vállalatvezetés.
Ipari tevékenység fenntartható módon:
Agrár-környezetvédelmi Modul Agrár-környezetvédelem, agrotechnológia KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc.
KÖRNYEZETVÉDELEM A HULLADÉK.
Levegőtisztaság-védelem 10. előadás Engedélyezési eljárások, eljáró hatóságok, eljárások menete, engedélykérelmek tartalmi követelményei.
Levegőtisztaság-védelem 10. előadás Engedélyezési eljárások, eljáró hatóságok, eljárások menete, engedélykérelmek tartalmi követelményei.
: ITI és EGTC Az ETT-k lehetséges szerepe a határ menti ITB-k megvalósításában.
AaAa ÚJ MAGYARORSZÁG VIDÉKFEJLESZTÉSI PROGRAM ÉVES JELENTÉS 2008.
Licencdíj és termékdíj, miért alternatíva?
A szelektív gyűjtés helyzete, eredményei Kommunikációs kihívások
Felkészülés a II. Országos Hulladékgazdálkodási Terv végrehajtására
HKI, OHT, OMP Államigazgatási szervezetrendszer
2010. március 03. Európai Mezőgazdasági Vidékfejlesztési Alapból az Új Magyarország Vidékfejlesztési Program I. és II. intézkedéscsoportjához kapcsolódó.
A hulladékgazdálkodással kapcsolatos szabályozás változásai
1 Az EMC témaköre, EMC Irányelv Zavarok frekvencia tartomány szerinti elhelyezkedése Az EMC megvalósításának módszere.
Gépjárműroncsok feldolgozásának szempontjai Bay Zoltán Alkalmazott Kutatási Alapítvány Logisztikai és Gyártástechnikai Intézete Miskolc István Zsolt osztályvezető.
A hulladékká vált gépjárművek kezelésének egyes kérdései A hulladékká vált gépjárművek kezelésére több magyar jogszabály is vonatkozik, amelyek az Európai.
HEFOP hét: az ISO 9001:2008-es szabványnak megfelelő minőségirányítási rendszer II. rész A diákhoz itt kellene beszúrni a tanári magyarázatokat.
Az Európai Foglalkoztatási Stratégia Készítette: Balogh Judit Nemzetközi Tan. III. évf
Magyar jogszabály évi XLIII. törvény a hulladékgazdálkodásról Forrás:
TÁMOP H ulladékgazdálkodás Kocsis György Országos Fogyasztóvédelmi Egyesület.
Kaposvári Egyetem Gazdaságtudományi Kar 2009/2010-es tanévre pótfelvételi eljárásban meghirdetett képzések.
Az OHÜ évi tapasztalatairól és az idei feladatairól dr. Wégner Krisztina Főosztályvezető, Koordinációs főosztály január 24. Szombathely.
A gyártói felelősség kérdése, avagy miért nem működik a roncsautók visszavétele (Szubjektív vélemény) Kelemen József Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium.
Újrahasznosítás: meddig éri meg?
A SZELEKTÍV HULLADÉKGAZDÁLKODÁS SZABÁLYOZÁSA MAGYARORSZÁGON Vámosi Oszkár Országos Hulladékgazdálkodási Ügynökség ügyvezető BUDAPEST, június 28.
A végrehajtás operatív kérdései Előadó: Ferenczi Beáta, projektmenedzser Nemzeti Fejlesztési Ügynökség, Nemzetközi Együttműködési Programok Irányító Hatósága.
Megállapításunk célja:  biztosítani a termelés megszervezését és hozzáigazítását a kereslethez, különösen a minőség és a mennyiség tekintetében;  Ösztönözni.
Kellenek-e hulladéklerakók Magyarországon?
ÚMFT TÁMOP / „A képzés minőségének és tartalmának fejlesztése” Kálózi Erika
A veszélyes hulladékok kezelésének általános szabályai
A munkaerőpiac átalakulása a válságban
Remix és újrahasznosítás helyzete napjainkban
Projekt RaABa, Fachtagung, Wirtschaftskammer Wien 2013 Referentin: Ute Dechantsreiter Hálózat létrehozása az építőelemek újrahasználatára.
A hágai ítélet végrehajtásával kapcsolatos tárgyalások jelenlegi helyzete Dr. Kovács György, CSc, főtanácsadó, a Bős-Nagymarosi Tárcaközi Bizottság titkára.
Polimerek újrahasznosítása
Erőforrás hatékonyság és Körkörös gazdaság tettek és tervek a kormány asztalán V. Németh Zsolt Környezetügyért, Agrárfejlesztésért és Hungarikumokért felelős.
Változások a hulladékgazdálkodás szabályozásban Kolozsiné dr. Ringelhann Ágnes Főosztályvezető Tokaj,2011.
Ember és környezetének viszonya
TECHNOLÓGIA ÉS KÖRNYEZET
Budapest, október 01. A magyarországi kutatás-fejlesztés nemzetbiztonsági vetületei.
RWE Power AG Lorsee/TR BudapestSEITE 1 „Szociális párbeszéd“ RWE Power AG Wolfgang Lorsee A Központi Üzemi Tanács elnökhelyettese.
Allergének jelölése a nem előre csomagolt élelmiszerek esetében
Mit láthatunk a honlapon? Az előző ISO 9001 szabvány szerint kiadott tanúsítványok (várhatóan) az új ISO 9001 szabvány kiadását követő 24 hónapig.
Hulladékgazdálkodás – veszélyes hulladékok szállítása
Életciklus elemzés (LCA)
Rendszerszemléletű hulladékgazdálkodás ZÖLDEK Klaszter – a megújuló energia jövője a Közép-Dunántúli régióban 2013 szeptember Varsoft Kft. H-Solymár.
Ö kológiai termékek jelölése Juhász Ágnes NÉBIH ÉTbI Élelmiszer-forgalmazás Felügyeleti Osztály
Dr. Szentesi Szilvia Földművelésügyi Minisztérium
Előadás másolata:

Seite Az újrahasználat jogi keretfeltételei Ausztriában

2008/98/EK hulladék-keretirányelv 6. preambulumbekezdés: Minden hulladékgazdálkodási politika elsődleges célja a hulladékkeletkezés és -gazdálkodás emberi egészségre és környezetre gyakorolt negatív hatásainak minimalizálása kell, hogy legyen. A hulladékpolitikának az erőforrások felhasználásának csökkentésére kell törekednie, és előnyben kell részesítenie a hulladékhierarchia alkalmazását.

2008/98/EK hulladék-keretirányelv 7. preambulumbekezdés: A Tanács a közösségi hulladékgazdálkodási stratégiáról szóló február 24-i állásfoglalásában megerősítette, hogy … az újrahasználatot és az anyagi újrafeldolgozást kell előnyben részesíteni a hulladék energetikai hasznosításával szemben, amennyiben ezek nyújtják a legjobb ökológiai lehetőségeket.

2008/98/EK hulladék-keretirányelv 11. cikk A tagállamok meghozzák a megfelelő intézkedéseket a termékek újrahasználatának és az újrahasználatra való előkészítési tevékenységeknek a támogatására, különösen az újrahasználati és javító hálózatok kiépítésének és támogatásának ösztönzése, valamint gazdasági eszközök, beszerzési kritériumok, számszerűsített célok, illetve egyéb intézkedések használata révén.

Hulladék-keretirányelv – 2002-es hulladékgazdálkodási törvény Ötlépcsős hulladékhierarchia 1.a hulladék keletkezésének megelőzése 2.újrahasználatra való előkészítés 3.újrafeldolgozás 4.egyéb hasznosítás, pl. energetikai hasznosítás 5.ártalmatlanítás A rangsor a törvényhozóra érvényes. A hulladékhierarchiától való eltérés lehetséges.

2002-es hulladékgazdálkodási törvény Fogalmak: „Újrahasználat“olyan művelet, amelynek révén a nem hulladéknak számító termékeket vagy alkatrészeket újra felhasználják arra a célra, amelyre eredetileg szolgáltak. Pl. a ruhadarabokat odaadjuk a szomszédasszony gyerekeinek használtruha-boltok

2002-es hulladékgazdálkodási törvény Fogalmak: „újrahasználatra való előkészítés“ alatt azokat az ellenőrzési, tisztítási és javítási hasznosítási műveleteket értjük, amelyek során a már hulladékká vált terméket vagy alkatrészt előkészítik annak érdekében, hogy bármilyen egyéb előkezelés nélkül újra felhasználják; Pl. kisebb bútorok, elektromos készülékek stb. leadása a hulladékanyag-gyűjtő központban

2002-es hulladékgazdálkodási törvény A hulladékstátusz megszűnése: Az anyagok rendszerint addig számítanak hulladéknak, amíg megengedett módon közvetlenül nyersanyagokat vagy elsődleges termékeket helyettesítő anyagként használják őket Az újrahasználatra való előkészítés esetén: A hulladékstátusz a hasznosítási eljárás befejezésével szűnik meg (ellenőrzés, tisztítás, javítás)

2002-es hulladékgazdálkodási törvény Az újrahasználati (re-use) üzemek jogai és kötelességei: A tartományi főnök engedélye (24a §) Feljegyzési kötelezettség (17. § a hulladékmérleg-rendelettel összefüggésben) Jelentési kötelezettség (éves hulladékmérleg 21. § a hulladékmérleg-rendelettel összefüggésben) A hulladékkezelési kötelezettség betartása (15. és 16. §)

2002-es hulladékgazdálkodási törvény Létesítményengedély: A hulladékkezelést végző létesítmények a hulladékgazdálkodási törvény értelmében rendszerint engedélykötelesek. Az elhasználódott járművek, használt eletromos és eletkronikus készülékek és göngyölegek újrahasználatra előkészítő létesítményenek (javítóműhelyeknek beleértve a kapcsolódó szétszerelési munkálatokat) nincs szükségük a hulladékgazdálkodási törvény szerinti engedélyre, amennyiben az iparjog vonatkozik rájuk.

A hulladék keletkezésének elkerülésére irányuló es program Projektek:  Recycling-építőanyag-rendelet kidolgozás alatt  „A hasznosítást szem előtt tartó bontás“ szabvány kidolgozás alatt  „Épületigazolás“ tanulmány  Az újrahasználat (re-use) ösztönzése (pl. a projektet illetően az építőelemek újrahasználata)  Az élelmiszerek kezdeményezése értékes  „Mondd el a többször használatos úton“ kampány (italcsomagolások)

Köszönöm a figyelmüket! Mag. Christine Hochholdinger 