A lipidek táplálkozási jelentősége

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Zárókonferencia Szeptember 30. Szeged
Advertisements

 oxigéntartalmú szerves vegyületek egyik csoportját alkotják  molekulájukban egy vagy több karboxilcsoportot tartalmaznak  egy karbonilcsoportból és.
Táplálkozási alapfogalmak
A TAKARMÁNYOZÁSTAN ELŐADÁSOK TEMATIKÁJA a ménesgazda szak I
Az állati termelés táplálóanyag szükséglete III.
Az ISZB kialakulása. Preklinikus szakasz
2010 ÉVI PCOS ORVOS ÉS KÖZÖNSÉGTALÁLKOZÓ
Helyes táplálkozás.
Egészséges táplálkozás
A kérődző állatok emésztési sajátosságai
Zsírsavak Növényi/állati eredetű zsírok/olajok fő alkotórészét képező karbonsavak Szénlánca: hosszabb nyílt láncú el nem ágazó telített.
Lipidek – zsírszerű anyagok
Omega-3-zsírsavak.
A takarmányok zsírtartalma
Zsíranyagcsere Szokásos táplálék összetétel: - szénhidrát: 45-50%
Bevezetés a táplálkozás-egészségtanba
LIPIDEK.
A takarmányok zsírtartalma
A kérődző állatok emésztési sajátosságai
2-es típusú diabetes és diszlipidemia Dr. Lehotkai Lajos
Étkezési zsiradékok.
Zsíranyagcsere, hyperlipidaemiák, rizikó tényezők
A magyar lakosság táplálkozásának jellemzői
Cellulóz Cserés Zoltán 9.c.
Zsírsavak szintézise: bevezető
Teljes Parenterális Táplálás
A helyes táplálkozás.
Gyermekek fejlődése és gondozásuk módszertana
Egészségügyi Mérnököknek 2010
A „különleges” mangalica Vetmail konferencia 2006.
A lipidek.
Szívünk napja - Szív Világnapja SZEPTEMBER 24.
Koszorú- és agyérbetegségek: tények és megelőzés
Táplálékaink, mint energiaforrások és szervezetünk építőanyagai.
Oxigéntartalmú szénvegyületek csoportosítása
Lipáz enzimaktivtás mérése
Kaposvár, április 28. FEJLESZTÉSI IRÁNYOK, EREDMÉNYEK HÚSIPARI VONATKOZÁSBAN Dr. Zsarnóczay Gabriella Országos Húsipari Kutatóintézet.
Táplálkozási szokások és annak hatása az egészségügyi állapotra
Táplálkozási ismeretek II.
A Weende-i takarmányanalitikai rendszer
Cellulóz vázanyag (10-15 ezer glükóz egység) vízben nem oldódik a felsőbbrendű állatok szomatikus enzimjeikkel nem tudják bontani az előgyomrokban, utóbél.
Takarmányok zsírtartalma
A szervezet nitrogén- és fehérjeforgalma
A szervezet energiaforgalma
A táplálkozás és az egészség összefüggései
A vegetáriánus táplálkozás megítélése
A helyes táplálkozás.
Margarinok telítetlenségének vizsgálata
Ismétlés Heterotróf életmód Mindenevő Táplálkozás folyamata
Aktív, egészséges életmód
Növényi rostok Cellulóz
A szervezet energiaforgalma
Testi - lelki egyensúly
Takarmányok zsírtartalma
Az egészséges táplálkozás szerepe az egészséges életmódban
10. rész :Táplálékunk összetevői Fehérjék Klikk a folytatáshoz.
Tápanyagaink.
Lipidek.
PUREX Phase-3 Program. PUREX Phase-3 Mottó: „Legyél kívül és belül mindig tiszta, Ez a hosszú, egészséges élet titka!” (Ősi indiai mondás) (Ősi indiai.
10. rész :Táplálékunk összetevői Zsírok Klikk a folytatáshoz.
A HELYES TÁPLÁLKOZÁS MIT, MIKOR, MENNYIT.
Biokémia Fontolva haladóknak
A zsírok emésztése, felszívódása és anyagcseréje
Biomérnököknek, Vegyészmérnököknek
V. Alföldi Tudományos és Tájgazdálkodási Napok
10. rész :Táplálékunk összetevői
A hasznos kender Cannabis sativa L..
Pulyka az egészséges táplálkozásban
Takarmányok zsírtartalma
Magvas gondolatok a FruitCafé-ról
Előadás másolata:

A lipidek táplálkozási jelentősége

A lipidekhez kapcsolódó fogalmak Lipid: Állati vagy növényi eredetű, apoláros oldószerekben oldódó (pl.:kloroform, éter) szerves vegyületek. Gliceridek (egyszerű zsírok): A glicerinnek zsírsavakkal alkotott észterei. Olaj: A szobahőmérsékleten folyékony zsírok megjelölése. Nyerszsír: Az élelmiszerből extrakcióval kinyerhető összes lipid.

A lipidek csoportosítása

A gliceridek élettani szerepe Energiaszolgáltatás Tartalék zsír- és energiaraktár Sejtmembránok felépítése (foszfatidok) Hőszigetelés Táplálék zsírtartalma – zsírban oldódó vitaminok Jelentős élvezeti érték – ízérzékelés Tartós teltségi érzést váltanak ki

A zsírsavak szerkezete ß α Ω 3 2 1 CH3 — (CH2) n— CH2 — CH2 — COOH linolsav C18:2Ω-6 CH3 COOH α-linolénsav C18:3Ω-3 CH3 COOH

A zsírsavak csoportosítása A szénlánc hossza alapján - C2-4 (rövid szénláncú, SCFA) - acetil-KoA, illó zsírsavak, β-hidroxivajsav - C6-10 (közepesen hosszú szénláncú; MCFA) - könnyű hasznosulás a szervezetben - C16-22 (hosszú szénláncú; LCFA) - leggyakoribb előfordulás a zsiradékokban A szénlánc jellege alapján - telített: csak egyes kötés a szénláncban - telítetlen - egyszeresen telítetlen: egy kettős kötés (MUFA) - többszörösen telítetlen (PUFA)

A zsírsavak csoportosítása A telítetlen zsírsavak geometriai izomerjei: - cisz-izomer: a kettős kötéshez kapcsolódó két H-atom a molekula azonos oldalán található - transz-izomer: a két H-atom a molekula ellentétes oldalán helyezkedik el

A telítetlen zsírsavak csoportjai

magas LDL-koleszterin és egészség érelmeszesedés magas LDL-koleszterin koncentráció a vérben !? magas koleszterin bevitel a táplálékkal

A helyes zsírfogyasztás élettani alapjai Hiperlipidémia: A vér túlzottan magas triglicerid- és koleszterinszintje. - Meghatározói: - napi zsírbevitel - többszörösen telítetlen és telített zsírsavak aránya - többlet szénhidrát bevitel - a koleszterinbevitel, a kiválasztás és a koleszterint szállító lipoproteinek lebomlása - örökletes faktorok - elhízás

A helyes zsírfogyasztás élettani alapjai A különböző zsírsavak vérlipid szintre kifejtett hatása: - A többszörösen telítetlen és telített zsírsavak arányának (PU/S zsírsavarány) hatása a vérplazma lipidszintjére Kedvező: 1 körüli érték

A helyes zsírfogyasztás élettani alapjai A különböző zsírsavak vérlipid szintre kifejtett hatása: - Telített zsírsavak: fogyasztásuk emeli leginkább a koleszterinszintet C12, C14, C16 > C18 - Transz zsírsavak (pl.: elaidinsav): emelhetik az LDL- koleszterinszintet - Egyszeresen telítetlen zsírsavak (pl.: olajsav) Az össz-koleszterin/HDL-koleszterin arány (atherogén-index) csökken. Értéke 4,5-ig kedvező.

Arachidonsav (n-6) 26 21 8,3 Eikozapenténsav (n-3) 0,5 1,6 8,0 A trombociták foszfolipid zsírsavösszetétele különböző populációkban (%) Európa/USA Japán eszkimók Arachidonsav (n-6) 26 21 8,3 Eikozapenténsav (n-3) 0,5 1,6 8,0 n-6:n-3 50 12 1 szív és érrendszeri elhalálozás 45 12 7

Az n-6/n-3-as zsírsavarány változása a történelem folyamán 1:1 20-30:1 - trombózisveszély - heveny gyulladásos folyamatok (allergia, asztma)

Az ételek ajánlott n-6/n-3-as zsírsavaránya 4-10:1 British Nutrition Foundation, BNF (1992) Scientific Committee for Food, SCF (1993) FAO/WHO (1998)

Az ajánlott zsírfogyasztás A zsírfogyasztás alsó határa: - általában az energia-bevitel 20%-a (vitaminok miatt). - 50-60 g zsírt jelent naponta (10 MJ energia-bevitelnél) Optimális zsírbevitel: - az energia-bevitel 30%-a. - egységnyi testtömegre ~ 1 g zsírbevitel. A zsírszükséglet változik az életkorral és az aktivitással: - 1 éves kor alatt 40-50 energia % - könnyű munkánál elegendő 25-30 energia % - nehéz fizikai munkánál elérheti a 35 energia %-ot

Az ajánlott zsírfogyasztás A különböző zsírsavak egymáshoz viszonyított aránya: - telített zsírsavak: max. 10 energia % - egyszeresen telítetlen: 12 energia % - többszörösen telítetlen: 8 energia % (15-20 g/nap) n-6-os: 5-7 energia % ebből linolsav min. 1 energia % n-3-as: 0,5-1 energia % ebből linolénsav min. 0,2 energia % (1-1,5g/nap) EPA+DHA ~ 1,2 g/nap - n-6/n-3 zsírsavarány: 4-10 : 1 - 1 g PUFA-bevitelhez 0,4-0,7 mg alfa-tokoferol (Evitamin) bevitel - transz-zsírsav-bevitel: max. 2 energia % (5 g/nap) Koleszterinfogyasztás: - 4,2 MJ energia-bevitelre számítva 100 mg koleszterin - az átlagos beviteli érték a napi 300 mg-ot ne haladja meg

A zsírszükséglet helyes biztosítása Zsírfogyasztásunk mennyiségileg és minőségileg egyaránt kedvezőtlen: - napi zsírfogyasztásunk 120-140 g - 50 %-a látható zsírokból származik - 80 %-át állati eredetű zsírok alkotják - kedvezőtlen PU/S index: 0,28 - koleszterin bevitelünk magas: 500 mg/nap Javaslatok a változtatásokra: - az összes zsírbevitel, a telített zsírsavak és a koleszterin bevitel csökkentése - növelni kell a telítetlen zsírsavak részarányát - látható állati zsiradékok fogyasztásának csökkentése - jól megválasztott konyhatechnikai eljárások (grillezés, roston sütés a zsiradékban való sütés helyett)

A zsírszükséglet helyes biztosítása Javaslatok a változtatásokra: - növényi zsiradékok fogyasztásának növelése (kedvező PU/S arány, fitoszterin a koleszterin helyett) - alacsonyabb zsírtartalmú élelmiszerek étrendbe iktatása (hal, illetve baromfi-, borjú- és vadhús a sertéshús helyett) - a napraforgóolaj helyett a repce és szójaolaj gyakoribb használata - a halak (pl. busa) gazdag forrásai a hosszú szénláncú n-3-as zsírsavaknak (EPA és DHA)

Az n-3-as zsírsavak arányának növelése étrendünkben hal (makréla, lazac, hering) és halolaj, tőkehalmáj alga növényi olajok: lenolaj, szójaolaj, repceolaj zöld növényi részek módosított élelmiszerek: - pékáru és tészta (mikrokapszulázott olajok) - majonéz, salátaöntetek - húsok (sertés, baromfi) - tojás

Néhány alapvető élelmiszer zsírtartalma %-ban

Néhány zsiradék esszenciális zsírsavtartalma az összes zsírsav %-ában, valamint PU/S aránya

Néhány hal zsiradékának linol- és linolénsav tartalma az összes zsírsav %-ában