Ásványi anyagok vázrendszer, fogak (Ca, P, F)

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Táplálkozási alapfogalmak
Advertisements

A TAKARMÁNYOZÁSTAN ELŐADÁSOK TEMATIKÁJA a ménesgazda szak I
BIOGÉN ELEMEK, A VÍZ BIOLÓGIAI JELENTŐSÉGE
Az állati termelés táplálóanyag szükséglete III.
Formula 2: Multivitamin-komplex
A kérődző állatok emésztési sajátosságai
Mire jó a tojás? Tények a tojásról
Táplálékok, tápanyagok
Testünk építőkövei: A vitaminok
Sporttáplálkozás.
A vitaminok és ásványi sók
GAZDA – ÁLLATTARTÁS I. 15. Jellemezze az ipari abrakkeverékeket és a takarmány kiegészítőket! - Premixek (vitamin, ásványi anyag) - Koncentrátumok - Tápok.
Biológiailag aktív és járulékos anyagok
A sav bázis egyensúly szabályozása
A takarmány nyers táplálóanyagainak sorsa a szervezetben:
Az ásványi anyagok forgalma
A takarmányok összetétele
A táp önmagában etethető, teljes értékű koncentrált abraktakarmány
Ásványi anyagok Nyershamu.
A kutya táplálóanyag szükséglete
LOVAK TAKARMÁNYOZÁSA III.
A takarmányok összetétele
A kérődző állatok emésztési sajátosságai
Az állati termelés táplálóanyag-szükséglete V.
A takarmányok összetétele
Laboratóriumi diagnosztikai módszerek
A takarmányok összetétele
Vitaminok jelentősége
Az intermedier anyagcsere alapjai.
Ca forgalom szabályozása
agrokémia Környezetgazdálkodási agrármérnök
Tápelemek hiánytünetei
Kalcium és D vitamin szerepe táplálkozásunkban
Az esszenciális mikroelemek jelentősége
Emperger Cintia Klicsu Viktória 9.B
A növények táplálkozása
A biogén elemek.
Horváth Krisztián A Vitamin.
A vitaminok és az ásványi sók (II)
NÖVÉNYI TÁPANYAGOK A TALAJBAN
Takarmányok fehérjetartalma Az állati szervezet létfontosságú vegyületei fehérje természetűek Az állati termékek szintén Fehérjét az állat csak N-tartalmú.
A Weende-i takarmányanalitikai rendszer
Gazdasági állataink vízforgalma A víz létfontosságú építőanyaga az állat és az ember szervezetének: –10%-os hiánya már anyagforgalmi zavart okoz, 15%-os.
Cellulóz vázanyag (10-15 ezer glükóz egység) vízben nem oldódik a felsőbbrendű állatok szomatikus enzimjeikkel nem tudják bontani az előgyomrokban, utóbél.
Takarmányok zsírtartalma
Takarmánykiegészítők a. , hozamfokozók: javítják az egészséges
BIOGÉN ELEMEK, A VÍZ BIOLÓGIAI JELENTŐSÉGE
Az állati termelés táplálóanyag szükséglete a. Növekedés hústermelés A fejlődés, növekedés során eltérő az egyes szövetek aránya, az állati test kémiai.
Vízforgalom. Víz és vízforgalom izomszövet %-a sza. izomszövet %-a sza. vér 90 %-a víz vér 90 %-a víz Vízforrások az állati szervezet.
Ásványi anyagok táplálkozás-élettani szerepe
Testtömeggyarapodás és fejlődés nem szükségszerűen egyidejű: Kompenzációs növekedés Szűkös takarmányozás: kompenzálja hosszú ideig szűkös tak.: csökött.
Ásványi anyagok vázrendszer, fogak (Ca, P, F)
A vegetáriánus táplálkozás megítélése
Takarmánykiegészítők a. , hozamfokozók: javítják az egészséges
VITAMINOK.
Vitaminok jelentősége
A vitamin. Gabonafélék, hüvelyesek és őrleményeik, kenyerek, péksütemények: nyomokban [forrás?] forrás? száraztészták: 0-0,04 μ g sajtos, túrós sütemények:
 A z emberi szervezetben a csontban található és a vérben oldott állapotban. Sejten belüli információt közvetítő anyag. A kalcium ion beáramlása okozza.
Testünk építőkövei – a vitaminok
Takarmányok zsírtartalma
Tápanyagaink.
A b i o g é n e l e m e k. Egyed alatti szerveződési szintek szervrendszerek → táplálkozás szervrendszere szervek → gyomor szövetek → simaizomszövet sejtek.
10. rész :Táplálékunk összetevői Ásványi anyagok Klikk a folytatáshoz.
TÁPLÁLOKOK, TÁPANYAGOK
Takarmánykiegészítők a. , hozamfokozók: javítják az egészséges
Vitaminok jelentősége
Ásványi anyagok vázrendszer, fogak (Ca, P, F)
Mikroelemek.
Pulyka az egészséges táplálkozásban
Takarmányok zsírtartalma
Előadás másolata:

Ásványi anyagok vázrendszer, fogak (Ca, P, F) enzim aktivátorok (Zn, Mn) ozmotikus viszonyok (K, Na, Cl) sav-bázis egyensúly (Ca, P) fehérjék, lipidek felépítése (S, P) szállítófehérjék (Fe) izomműködés (Ca, Mg) ingerület-átvitel (Na, Ca)

Takarmányozási szempontból fontos ásványi anyagok koncentrációja az állati szervezetben makrolemek (g/kg) mikrolemek (mg/kg) Ca 15 Fe 20-80 P 10 Zn 10-50 K 2 Cu 1-5 Na 1,6 Mo 1-4 Cl 1,1 Se 1-2 S 1,5 I 0,3-0,6 Mg 0,4 Mn 0,2-0,5 Co 0,02-0,1

Makroelemek kalcium foszfor csontok (a szervezet Ca-tartalmának 90%-a) véralvadás (protrombin képződés) izom-összehúzódások ingerület vezetés (enzim aktivátor) foszfor csontok (80%) foszfolipidek ADP, ATP A két elem a hamu 70%-át teszi ki. Mindkét elem hasznosulása szempontjából fontos: abszolút mennyiségük egymáshoz viszonyított arányuk (1:1-2:1, tyúk 7:1) D vitamin jelenléte

Hiánytünetek: csontképződési zavarok rachitis (angolkór, csöves csontok meggörbülnek, izületi végek megvastagodása) csontlágyulás (osteomalacia, idősebb állatokban) tojáshéj elvékonyodása tyúkoknál A magvak foszfortartalma fitin kötésű (60-80%) fitát = fitinsav Ca, Mg…sója fitáz aktivitás: növények baktériumok Fitin P hasznosítás: kérődzők>baromfi (30-50%)>sertés(30%)

fitinsav Zn-fitát

Források: kalcium sok: tej, leveles növények, pillangósok kevés: gabonák, gyökgumós növények foszfor sok: gabonák, hús-, halliszt kevés: széna, szalmafélék, tömegtakarmányok

Néhány ásványi kiegészítő Ca és P-tartalma Ca (g/kg) P (g/kg) Ca:P takarmánymész 380 - monokalcium foszfát (MCP) 160 220 0,73:1 dikalcium foszfát (DCP) 290 210 1,38:1 Hostaphos 90 175 0,51:1 Nutrafosz (sz.marha) 87 131 0,66:1 Nutrafosz (sertés) 184 105 1,75:1 Phylaphor 39 121 0,32:1

nátrium, kálium, klór a szervezet homeosztázisának fenntartása idegingerület továbbítás (Na) extracelluláris tér ozmózisa (Na) cukrok, aminosavak felszívódása (Na) intracelluláris tér ozmotikus viszonyai (K, Na-K pumpa) ideg és izomműködés (K) szénhidrát anyagcsere (K) gyomor sósav (Cl) -amiláz aktiválása (Cl) nyál Na-hidrokarbonát (puffer anyag)

Hiány: Többlet: romlik a fehérje- és az energia-értékesülés étvágy csökkenés csökkenő termelés (tojás, hús) izzadás (ló) a növények Na és Cl-tartalma kicsi a zöld növények K-tartalma magas Többlet: fokozott vízfogyasztás a vizelettel, izzadással és termékekkel (tej, tojás) távoznak a szervezetből izomgyengeség ödéma képződés K többlet rontja a Mg hasznosulását (fűtetánia)

magnézium Kiegészítés: nyalósó takarmány só halliszt átmenet a makro és mikroelemek között 70%- a csontokban található hiánya a vérben görcskészséget okoz enzim-aktivátor (karboxiláz, foszforiláz)

Forrás: Kiegészítés: Fűtetánia: a takarmányok bőségesen tartalmazzák de nagyon gyenge a felszívódása (20%) a tejben kevés van Kiegészítés: MgO Fűtetánia: kora tavasszal a legelőre kihajtott állatoknál a plazma Mg-tartalma lecsökken görcskészség alakul ki oka valószínűleg a hirtelen megnövekvő N és K felvétel és a szervezet anion-kation egyensúlyának felbomlása

kén Forrás: kéntartalmú aminosavak (MET, CYS) enzim, hormon alkotórész (koenzim-A, inzulin) fehérjék térbeli szerkezete (diszulfid hidak) szaru, szőr, gyapjú, toll felépítése Forrás: aminosavak fehérjék kérődzőknél lehet indokolt ásványi kén etetése NPN anyagok kiegészítéseként (pl. nátrium szulfát)

Mikroelemek Vas oxigén szállítás (hemoglobin, mioglobin) citokrómok (terminális oxidáció) enzim alkotó (citokróm enzimek) tárolt formája FeIII aktív formája FeII metabolizmusa jól szabályozott tárolófehérjéje a szervezetben a ferritin (lép, vese, csontszövet, bélhám) felszívódását a bélhámsejtek ferritin-telítettsége szabályozza transzportja a szervezeten belül transzferrinhez kötődően folyik

Hiány: Forrás: vérzések alkalmával vemhesség idején szopós állatok (malacoknál 5-6 mg/nap kiegészítés) Forrás: zöld növényi részek, pillangósok magvak héjrésze állati eredetű takarmányok a tej kivételével fiatal malacoknak szükséges a pótlás (paszta, szirup, szuszpenzió, később premix)

cink elsősorban a csontokban, szőrben, gyapjúban deponálódik enzimalkotórész, aktivátor (karboxipeptidáz) fehérje- és szénhidrát-anyagcsere keratin szintézis Hiány: meszes talajokon tájjelleggel sertésnél (étvágycsökkenés, teljesítmény visszaesés, parakeratózis = repedések, később fertőzések a bőrön) baromfi (gyarapodás lemaradás, láb- és tollképződési deformációk) szarvasmarha (orr és száj nyálkahártya gyulladás) Forrás: élesztő, gabona korpák, állati eredetű takarmányok

A bőrrepedések és kérgesedés Zn-hiány miatt

kobalt Hiány: Forrás: a B12 vitamin (kobalamin) központi eleme enzim aktivátor kérődzőkben propionsav metabolizmus Hiány: vérszegénység főleg a legelő kérődzőknél, talajellátottság függvényében sertésnél, baromfinál gondoskodni kell a kiegészítéséről Forrás: takarmányok csak nyomokban kobalt szulfát B12 vitamin

Co-hiány tünetei azonos korú birkákban

jód Hiány: Forrás: pajzsmirigy hormonok (tiroxin, trijódtironin) anyagcsere folyamatok szabályozás (fehérje, zsír, szénhidrát anyagcsere) Hiány: talajellátottság függvénye szaporodási problémák (gyenge, életképtelen magzatok) golyva Forrás: halliszt, tengeri növények, algák jódozott só premix

mangán Hiány: Forrás: főleg a májban, vesében található növekedés, csontképződés szaporodási folyamatok Hiány: perózis (fiatal csirkék láb-deformációja) ivarzási problémák, vetélés tojás keltethetőség csökkenése okozhatja Ca és Fe felesleg is Forrás: legelő, zöldtakarmányok (50 – 600 mg/kg sz.a.) búzakorpa, gabonák közepes mennyiségben kevés van a kukoricában, az élesztőkben és az állati eredetű takarmányokban

Mangán-hiány okozta perózis csirkében

réz Hiány: Forrás: hemoglobin szintézis FeIII-FeII átalakulás, Fe felszívódás enzimek (citokróm oxidáz) szőr, toll pigmentáció, gyapjú képződés Hiány: homoktalajokon előfordulhat de Mo, Fe többlet is okozhatja anémia (fiatal, kizárólag tejet fogyasztó állatokban) gyapjú szálak elvékonyodnak, elvesztik rugalmasságukat Forrás: a takarmánynövények megfelelő mennyiségben tartalmazzák (magvak, szemtermések) de a szénák, szalmák, a tej keveset a növények Cu szintjét a talajellátottság befolyásolja rézszulfát

szelén a szervezet antioxidáns rendszerének része (glutation peroxidáz) sejtmembránok, telítetlen zsírsavak védelme szükséglete és toxikus dózisa közel esik egymáshoz (0,2 mg/kg; 5 mg/kg) Hiány: talajellátottság függvénye (Baranya, Vértes, Bakony) vázizom elfajulás (csirke, marha, juh) tojás keltethetőség csökkenése Forrás: takarmányok többsége de óriási koncentráció különbségek (100g-14.000 g/kg)

Toxikus mikroelemek arzén ólom(szaporodásbiológiai, vérképzési zavarok) kadmium (csont-, tüdő-, vesekárosodás, hereelfajulás) higany szennyvíziszap, csávázás tüdő-, gyomor-, bélgyulladás, vesekárosodás, az immunrendszer zavarai

Ásványi anyagok hasznosulása szervetlen sók formájában gyenge szerves kötésben lényegesen jobb aminosavak (szelenometionin, Béres csepp) kelátok (gyűrűs szerkezetű molekulák) (klorofill, citokrómok, hemoglobin, B12 vitamin) huminsavak (HUMET) EDTA (etiléndiamin-tetraecetsav, szintetikus kelátképző)