Regionális gazdaságtan

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Regionális politika
Advertisements

Globalizáció Globalizáció:
„A jegybank kamatcsökkentési hajlandósága” Hamecz István ügyvezető igazgató „Új kormányos – régi gondok” GKI konferencia november 25.
A magyar gazdaság versenyképessége Vojnits Tamás április 2.
3.tétel GDP,GNI.
6. A gazdasági hatékonyság elemzése
Makroökonómia 5. előadás.
Regionális gazdaságtan 4.
A gazdasági fejlettség mutatói
Gazdasági versenyképesség növelése Készítette: Németi Szilvia.
Nemzetgazdaságunk ágazati megoszlása a GDP%-ában
BEVEZETÉS A KÖZGAZDASÁGTANBA II.
„G A Z D A S Á G P O L I T I K A” SZEGEDI TUDOMÁNYEGYETEM GAZDASÁGTUDOMÁNYI KAR ELŐADÁS SOROZAT 10 x 10 makrogazdasági trendek Szeged, február.
I. Nemzeti Fejlesztési Terv ( ) Készítette: Koczka Csaba (M6MGTO)
1.előadás A makroökonómia tudománya. A makroökonómia mutatói.
Makroökonómia Mundell-Fleming.
A makrgazdasági munkakínálat:
Gazdálkodási modul Gazdaságtudományi ismeretek I. Közgazdaságtan KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc.
Gazdálkodási modul Gazdaságtudományi ismeretek I. Közgazdaságtan
Gazdálkodási modul Gazdaságtudományi ismeretek I. Üzemtan KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc.
Gazdálkodási modul Gazdaságtudományi ismeretek I. Üzemtan KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc.
A romániai regionális versenyképesség alakulásának elemzése az átmenet időszakában VINCZE MÁRIA, KÖLCSEY ANDREA Babes-Bolyai Tudományegyetem Közgazdaság-
1 Az Európai Unió Agrárpolitikai célkitűzései a kezdetekkor és napjainkban Csordás László.
A regionális gazdasági növekedés elméletei
NOVÁK TAMÁS Nemzetközi Gazdaságtan X.
Nemzeti fejlődés és versenyképesség a mai világgazdaságban
Munkanélküliség.
Az MNB inflációs előrejelzésének szakmai háttere Hamecz István ügyvezető igazgató MNB.
Gazdasági növekedés hosszú- és rövidtávon
TRANZITOLÓGIA V. ELŐADÁS
Észak-magyarországi Operatív Program ( ) Foglalkoztatás Oktatás - nevelés.
1 Az Európai Unió Strukturális és Regionális politikája Előadó: Tóth István.
Növekedési dilemmák Simor András Műhelybeszélgetés az Európai Társadalmi Jelentés apropóján 2008 június 10.
GKI Zrt., Az alacsony foglalkoztatási ráta okai, a foglalkoztatás bővítésének gazdaságpolitikai összefüggései Független Szakszervezetek Demokratikus.
Gazdasági és foglalkoztatási folyamatok Magyarországon
Gazdasági és foglalkoztatási folyamatok Magyarországon.
EU regionalizmus Az EU regionális politikájának gyakorlata, megvalósulása, eszközrendszere, fejlesztési lehetőségei Pelle Anita Szegedi Tudományegyetem.
A régió  A régiót három megye, Fejér, Veszprém és Komárom-Esztergom megye alkotja. Fejér 10, Veszprém 9, Komárom-Esztergom pedig 7 kistérségre tagolódik.
Berecz Mihály kistérségi koordinátor Püspökladányi kistérség Észak-alföldi Regionális Fejlesztési Ügynökség Kht. Az Új Magyarország Fejlesztési Terv (ÚMFT)
Foglalkoztatás-politika
Területi politika főbb összefüggései. A disszertáció főbb területei 1.A regionális programozás elméleti alapjai 2.A programozási ciklus az Európai Unióban.
Európa és Magyarország helyzete az ipari forradalom évszázadában I.
MTA Regionális Kutatások Központja A DUNA - AZ EU VII. KORRIDORA Horváth Gyula MTA Regionális Kutatások Központja 2008.
Regionális gazdaságtan
Foglalkoztatottság 1.A foglalkoztatási ráta Magyarországon EU átlagban alacsony, a V4- ek között a legalacsonyabb. 2.A válság előtt egyedül Magyarországon.
Alkalmazott egészségügyi gazdaságtan
Regionális gazdaságtan 7.
Az értékkategóriák.
A Strukturális Alapok Cél: a régiók közötti társadalmi és gazdasági kohézió elősegítése Költségvetés: 195 mrd EUR  Európai Regionális Fejlesztési.
Foglalkoztatottság, szegénység. Direkt kapcsolat a jövedelmi helyzet és a munkaerő-piaci státusz között Indirekt összefüggések – gyermeknevelés támogatása,
Regionális üzleti trendek A projekt az EU társfinanszírozásával, az Európa Terv keretében valósul meg január 27. Regionális üzleti trendek A tantárgy.
1 A foglalkoztatáspolitika ösztönző elemei, a szolgáltatások szerepe Munkaerő-piaci Műhely Konferencia Pécs november 20. SZOCIÁLIS ÉS MUNKAÜGYI MINISZTÉRIUM.
Növekedési Jelentés 2015 Magyar Nemzeti Bank Virág Barnabás, ügyvezető igazgató december 7.
Önkormányzati Egészségügyi Napok
HATÁRRÉGIÓK FEJLŐDÉSÉNEK SAJÁTOSSÁGAI
Az életszínvonal és a kereskedelem kapcsolata
Cseres-Gergely Zsombor
Nagyváros–vidék egyenlőtlenség Kelet-Közép-Európában
A nagyvárosok, mint az európai térszerkezet kitüntetett pontjai
Európai Uniós ismeretek
APEH Észak-magyarországi Regionális Igazgatósága Igazgató
TÁRSADALMI ÉS GAZDASÁGI HELYZETKÉP
A munkaerőpiac áttekintése
Nagyváros–vidék egyenlőtlenség Kelet-Közép-Európában
Nagyváros–vidék egyenlőtlenség Kelet-Közép-Európában
Fizetési mérleg jelentés április
Nagyváros–vidék egyenlőtlenség Kelet-Közép-Európában
„Versenyképesség, intézmények és változó gazdaság” Debrecen,
Nagyváros–vidék egyenlőtlenség Kelet-Közép-Európában
A nagyváros–vidék kettősség az európai térszerkezetben
Előadás másolata:

Regionális gazdaságtan 8. előadás A régiók fejlődése és növekedése, regionális versenyképesség

A régiók fejlődését és növekedését meghatározó tényezők /1 i) A régió népessége, demográfiai folyamatai nem az abszolút népesség, hanem a népesség növekedésének sebessége nagy eltérések fejlett országok: az átlagéletkor növekedése, a születésszám csökkenése, össznépesség stagnálása, csökkenése. hosszú távon az aktív népesség arányának csökkenése, munkaerőállomány hiánya, periférikus régiókból bevándorlók A fejlett országokban:a népesség növekedési ütemének kiegyenlítődése. fejlődő országok: magas születésszám, a fiatalabb korosztályi szerkezet, a rosszabb egészségügyi feltételek miatt az alacsonyabb átlagéletkor Fő probléma: a túl gyors népességnövekedés, az eltartóképességet is meghaladja.

A régiók fejlődését és növekedését meghatározó tényezők/2 ii) Az egy főre jutó jövedelmek regionális trendjei átlag %-ában kifejezve eltérő nagyságok és tartós különbségek egyazon régión belül is jelenős eltérések régiókon belül kiegyenlítődési folyamatok, a régiók átlagértékei nem közelednek (béta-konvergencia). van-e kapcsolat a régió jövedelmi szintje, és a régió mérete között? Általában:. nagyobb régiók gazdagabbak (nagyobb agglomerációs és kumulatív hatások, változatosabb erőforrások, a nagyobb piacméretek ) Ellenpélda: az EU-ban az egyik leggazdagabb Luxemburg, a legkisebbek közé tartozik. Eszak-Dél közti polarizáció elmélet USA és az EU régiói közti összehasonlítások ( amerikai és európai bérköltségek hasonlóak, de az európai termelékenység alacsonyabb. )

A régiók fejlődését és növekedését meghatározó tényezők/3 iii) A regionális gazdaság szerkezeti változásai ágazatok részesedése a régió kibocsátásában, foglalkoztatási szerkezetében, stb. az ország egészére jellemző arányokhoz viszonyítva : a régió húzóágazatai Meghatározása: amely ágazat részesedése az országos átlagot meghaladja…

A regionális fejlődés négy alapkérdése Mi okozza a növekedést? Mi köze a gazdasági szerkezetnek a növekedéshez? a régió adottságaihoz illeszkedő húzóágazatok (exportbázis elmélet) Tapasztalhatók.e konvergencia jelei, és ha igen, tartósnak tekinthetők-e a régió mutatóit összehasonlítva a fejlettebb régiókkal látszik-e jele a felzárkózásnak, a régión belüli kisebb területi egységek közti egyenlőtlenségek mérséklődnek-e Mi lehet a gazdaságpolitika szerepe a regionális fejlődésben? milyen külső, állami, vagy intézményi intervencióval lehet elősegíteni a régió, kiegyensúlyozott fejlődését,

A) A regionális növekedést kiváltó okok: Exportbázis elmélet: a régió exportja a fejlődés fő húzóereje a jövedelem az export árbevétel növelése révén érhető el, alapeleme az exportvolumen növelése. Két komponens: régió exportja iránti kereslet megfelelő kínálat kedvező költségnagyság mellett (kulcsszerep: a régió termelési tényező ellátottsága). A régió gazdasági tevékenységei két csoport: alapvető, exportbázis ágazatok, (kívülről hoz jövedelmet a régióba) A nem alapvető, kiegészítő ágazatok a régió belső ellátását, kiszolgálását végzik, (a régión belüli jövedelemáramlásokban vesznek részt

B) A régió gazdasági szerkezete/1 A gazdasági szerkezetet meghatározza: erőforrások, komparatív és kompetitív előnyök Az adottságokhoz legjobban illeszkedő ágazatok fejlesztése (munkaintenzív ágazatok ahol a tőke szűkös erőforrás, és tőkeintenzív ágazatok ahol a munkaerő a szűkös erőforrás tőke és munka helyettesíthetők, kiegyenlítő hatás az előállított javak piaci kereslete (jövedelem generálási képesség) – ld agrárrégiók, szén és vasérc termelők válsága Módosító hatás: régiók közti kereskedelmi kapcsolatok és tényezőmozgások, régión kívüli jövedelmekhez és erőforrásokhoz hozzáférés így méretgazdaságossági és agglomerációs hatások

B) A régió gazdasági szerkezete/2 A gazdasági szerkezet elemzések lépései (Hoover-Giarrattani és exportbázis elmélet) Az exportálni képes báziságazatok azonosítása (pl. lokációs hányadossal) A bázis ágazatok növekedési ütemének meghatározása A báziságazatok növekedésének hatása a nem-bázis ágazatokra (foglalkoztatás, jövedelmek, árbevételek) Az importáló ágazatok kiváltása saját, hazai termeléssel Cél: ne csak a hazai, hanem több célpiac igényeinek megfelelés Az export-orientált termelés hátránya: az erőforrások exportja, hazai fogyasztási lehetőségek csökkenése, illetve megnőhet az import alapanyagigény Az exportbázis elmélet hiáyossága: a régión belüli kereskedelem is kiválthat növekedést.

C) Régiók közti konvergencia Milyen tényezők, okok válthatják ki a növekedés felgyorsítását, a konvergenciát?. Tapasztalatok (EU) : A közlekedés és kommunikáció fejlődése alapfeltétel A tőke és munkaerő mobilitása (csökkenti a függést a természeti erőforrások elhelyezkedésétől) A régiók közti kereskedelem fejlődése A polarizáció okai: A lemaradó, leszakadó régiók kedvezőtlen ágazati szerkezete, mezőgazdaságtól való függés A hátrányos helyzetű régiókban a kommunikáció és közlekedés akadályai Agglomerációs hatások, a fejlett régiók olyan agglomerációs előnyei Párhuzamosságok a régiók és nemzetgazdaságok fejlődésében : egy ország fejlődésének elején csak néhány, kiváló adottságú régióban indul be a gyors fejlődés a gyors kezdeti fellendülés hatására a növekedés átterjedhet eleinte a szomszédos, majd később távolabbi régiókra, (ugyanez igaz egy adott régión belüli területegységek, kistérségek, települések vonatkozásában is )

D) A gazdaságpolitika szerepe A korábban tárgyalt regionális növekedési elméletek egy része cáfolja a gazdaságpolitika mozgásterét az EU eddigi tapasztalatai: célirányos gazdaságpolitikával a növekedési folyamatok beindíthatók, felgyorsíthatók, a kiegyenlítődés végbemehet. Jelenleg: a gazdaságpolitika nemzeti, országos szinten is törekszik az elmaradott térségek felzárkóztatását segítő fejlesztési programok megvalósítására, pl.: Nemzeti fejlesztési tervek, Európai Unió strukturális, regionális programjai, ENSZ, Világbank, egyéb nemzetközi szervezetek által kezdeményezett projektek) vegyes eredmények Európai Unió: a területi kiegyenlítésben döntő szerepe van a helyi erőforrásokat, lokális kezdeményezéseket segítő központi támogatásoknak (a 2007-2013 időszak egyik prioritása a területi kiegyenlítés)

A REGIONÁLIS VERSENYKÉPESSÉG Az EU 6. regionális jelentése szerint a versenyképesség fogalma: Vállalatok / iparágak/régiók / nemzetek / nemzetek feletti régiók képessége relatíve magas jövedelem és foglalkoztatási szint tartós létrehozására a nemzetközi (globális) verseny feltételei közt. A versenyképesség nem szűkíthető le a gazdasági növekedés, a gazdaság teljesítményét jellemző makromutatók magas értékére, fontos eleme az életminőséget alapvetően befolyásoló foglalkoztatottsági szint magas értéke, azaz a lakosság számára a magas jövedelmek általánosan elérhetők Az országok, régiók, városok versenyképességének jellemzői: a nyitott gazdaság, az egy lakosra jutó jövedelem tartósan magas és növekvő értéke, valamint a magas és nem csökkenő foglalkoztatási ráta.

A regionális versenyképesség mutatói 1, Jövedelem: regionális GDP/fő („Gross Regional Product – GRP”) A regionális GDP mérése nem egyértelmű - ingázók, a határon átnyúló tevékenységek 2, Regionális NDI (nettó rendelkezésre álló jövedelem) a régión belül a régióban keletkezett, illetve oda beáramlott jövedelmek mekkora részét használhatja fel a régió lakossága saját céljaira.

A versenyképesség jellemző mutatói GDP GDP Foglalkoztatottak Munkaképesek --------- = ----------------------- x -------------------- x ---------------- Lakosság Foglalkoztatottak Munkaképesek Lakosság GDP --------------------- = 1 foglalkoztatottra jutó GDP = a munka termelékenysége (T) Foglalkoztatottak Foglalkoztatottak --------------------- = foglalkoztatási ráta (munkanélküliségre utal) (F) Munkaképesek Munkaképesek --------------------- = munkaképesek aránya, országon belül azonos (korszerk. arány) (K) Lakosság A regionális versenyképesség mérése: ún. fajlagos regionális jövedelem fajlagos regionális jövedelem = munkatermelékenység x foglalkoztatási ráta , ( itt munkatermelékenységen az egy munkaképesre eső GDP értékét értjük)

A versenyképesség komponensei Magyarország régióiban GDP GDP Foglalkoztatottak Munkaképesek --------- = ----------------------- x -------------------- x ---------------- Lakosság Foglalkoztatottak Munkaképesek Lakosság

A versenyképesség komponensei Magyarország régióiban GDP GDP Foglalkoztatottak Munkaképesek --------- = ----------------------- x -------------------- x ---------------- Lakosság Foglalkoztatottak Munkaképesek Lakosság

A regionális versenyképesség piramis-modellje (Lengyel I. alapján):