Multimédia az oktatásban

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
A számítógépes hálózatok és az Internet
Advertisements

TIOP 1.1.1/09/ Angol nyelvi modulok feldolgozása tanulói laptopok segítségével.
>>0 >>1 >> 2 >> 3 >> 4 >> Gyülekeznek a felhők a felsőoktatás egén - avagy a cloud learning szárnyalása a kibertérben SERES – MISKOLCZI - FÓRIKA - LENGYEL.
Tudástár informatika digitális tananyagok linkgyűjteménye
Life through the lenses Enikő Bereczki 2RF. Egy kép többet ér ezer szónál Mitől jó egy sajtófotó? Milyen hatással van a közvéleményre? Milyen a sajtófotós.
IKT = információs és kommunikációs technológia
Interaktív táblák Bevezetés.
HÁLÓZATOK.
Hálózati és Internet ismeretek
Élethosszig tartó tanulás a jobb közérzet érdekében
Egy ágyban az ellenséggel Internet a műsorszóró szemével Grósz Judit, UPC I február 29. I Bigscreen Konferencia.
Web2 és a blogok. Mi az a web2? 1.Filozófia (tartalom) szabadság nyitottság közösség 2.Eszköz(készlet) egyszerűség integráció kompatibilitás mobilitás.
Bemutatkozás Mádi Gábor BME – 3. év villamosmérnök (Bsc) MobilNetPályázat I. – BME I. helyezés – mywalk.
Új online technológiák: lehetőségek és kihívások Kerese István Fejlesztési platform üzletág igazgató Microsoft Magyarország
Nyitott laborok GlobálisLabor? TeleLab?
SZÁMÍTÓGÉP- HÁLÓZAT.
MULTIMÉDIA és ELEKTRONIKUS TANULÁS I. (Oktatástechnológia) 4. konferencia.
Közösségi média és a könyvtár Trendek Közösségi média és a könyvtárak Trendek
HÁLÓZATOK.
„Egy kép többet mond ezer szónál!”
PATE SZTIK - Silicon Graphics Kft VIZUÁLIS INFORMATIKA A XXI. SZÁZADBAN 1 - PATE SZTIK, Keszthely 2 - Silicon Graphics Kft., Budapest Berke József.
Media Smart Digitális Világ 1. MediaSmart Hungary Oktatás Közhasznú Nonprofit Kft.
Az OTT audiovizuális terjesztés gyakorlata Schneider Henrik Április 22.
E-learning és a multimédia
Az Internet elemei és hozzáférési technológiái Az Internet architektúrája.
Az e-learning gyökerei, az e-tanulás fejleményei
Adatátvitel. ISMERTETŐ 1. Mutassa be az üzenet és csomagkapcsolást! Mi köztük az alapvető különbség? 2. Melyek a fizikailag összekötött és össze nem kötött.
Multimédia alapismeretek I.
Elektronikus tanulási környezetek sajátosságai
Közösségi portálok használata
Közösségi oldalak használata
„A kulcskompetencia az ismeretek, készségek és attitűdök transzferábilis, többfunkciós egysége, amellyel mindenkinek rendelkeznie kell ahhoz, hogy személyiségét.
Media Smart Digitális Világ 1. MediaSmart Hungary Oktatás Közhasznú Nonprofit Kft.
Levelezés, és a többiek Takács Béla Irodalom Bodnár –Magyari: Az Internet használata I. (Kiskapu) Bodnár –Magyari: Az Internet használata.
Domain Name System – DNS keresése az interneten.
Bánkeszi Katalin Egyházi Könyvtárak Egyesülése Országos Széchényi Könyvtár Digitalizálás Mit? Miért? Hogyan? Mivel? Továbbképzés Budapest,
E-learning Kovácspál Eszter.
Az E-TANÁR portál. A digitális olvasás-tudás már széles körben elterjedt. A digitális írás-tudás széleskörű alkalmazásához azonban alkotói közösségi fórumok.
Az E-TANÁR portál.
Felsőoktatás szerepe a távmunka elterjesztésében Benedek András Felsőoktatás szerepe a távmunka elterjesztésében VI. Országos Távmunka Konferencia Budapest,
mLearning - A Moodle használata mobil eszközökön
1 Hernyák Zoltán Programozási Nyelvek II. Eszterházy Károly Főiskola Számítástudományi tsz.
1 Hernyák Zoltán Web: Magasszintű Programozási Nyelvek I. Eszterházy.
Térképészet és térinformatika
Tévéképernyő a digitális szobában Király István Budapest, február 29.
Námesztovszki Zsolt Magyar Tannyelvű Tanítóképző Kar, Szabadka A TANÍTÓK MEGVÁLTOZOTT SZEREPKÖRE AZ INFORMÁCIÓS TÁRSADALOMBAN.
Az Internet alkalmazásának lehetőségei Áttekintés.
Virtuális valóság.
A tanulási környezet változásának hatásai a tananyagfejlesztés módszereire Dr. Ludik Péter.
Kommunikáció a hálózaton Kommunikáció a hálózaton.
Forgó Sándor H: Az e-tananyag fejlesztés a kompetencia-alapú pedagógusképzés fókuszában Korszerű oktatási módszerek és IT technológiák.
Fiber haszonérv házhálózat kiépítéshez
Az Internet.
MTT MA Mérnöktanár mesterszak Elektronikus tanulás 2. konferencia.
Az Interaktív multimédia Az információs társadalom három fő területének metszete Távközlés, (híradástechnika) Informatika, (számítástechnika) Tartalom-ipar.
A MODERN IKT SZEREPE A MESTER-TANÁRKÉPZÉSBEN
ADSL alkalmazása xDSL frekvenciaosztásos elven működik, azaz különböző frekvencián továbbítja az előfizető és a szolgáltató felé haladó adatokat.
E-larning és M-learning nemzetközi viszonylatban és Szerbiában (egy saját fejlesztésű oktatási keretrendszer bemutatása) Előadók: Kőrösi Gábor és Esztelecki.
4.Tétel: xDSL, VoIP, FTTx, NGN
Informatika tanítása ea. Csernoch Mária
Kommunikáció.
N E M Z E T I A U D I O V I Z U Á L I S A R C H Í V U M NAVA project BudapestI Műszaki Egyetem Informatikai és Hírközlési Minisztérium NAVA 2005.
Hálózatok Számítógépek és egyéb hardvereszközök összekapcsolva valamilyen kommunikációs csatornán. Felkínált lehetőségek: –Kommunikáció –Hardver megosztás.
A hagyományos és a hagyományos médiumoktól különböző, informatikai eszközöket alkalmazó lehetőségek, azok felhasználása. Czékmány Ilona.
Virtuálisjelenlét-alkalmazások Tézis A virtuális azaz látszólagos jelenlétnek két oldala különíthető el: a virtuális valóság (virtual reality),
FELHŐ ALAPÚ INFORMATIKAI RENDSZEREK VS. LEXIKÁLIS ISMERETEK Networkshop 2016 Konferencia Debrecen Antal Péter, Eszterházy Károly Főiskola,
Hálózatok Számítógépek és egyéb hardvereszközök összekapcsolva valamilyen kommunikációs csatornán. Felkínált lehetőségek: Kommunikáció Hardver megosztás.
Információtechnológiák és tudásbázis az Agrof-MM Leonardo+ projektben M=Mountain; M=Mediterranean
This is the first level bullet for notes 12 point Arial Regular
A világ sarkából is elérhető könyvtár, a könyvtár sarkából is elérhető világ Winkler Bea.
Előadás másolata:

Multimédia az oktatásban

VR oktatásban Az oktatással kapcsolatos VR programok az oktatás szinte valamennyi területén alkalmazhatók. A különböző kultúrák megismerése, az ember és környezete, társadalmi és gazdasági viszonyok, különleges korok ábrázolása és más területek. A játékos nevelés, nyelvi felzárkóztatás, a kommunikációs készség fejlesztése is szóba jöhet.

VR oktatásban Az oktatásban való alkalmazása során előnye, hogy a gyerekek gyakorlatilag és tartalmilag is részt vehetnek az ismeretanyag elsajátításában, valamint az önálló tapasztalatszerzésre és személyiségfejlesztésre van lehetőség.

VR oktatásban Előnyei: Háromdimenziós megjelenítés lehetősége, ami a szakképzés eszköz rendszerének oldaláról nézve szinte egyedülállónak mondható. Több érzékszervre hat egyszerre (pl. látás, hallás, tapintás, stb.) Gyakorlatilag csak az emberi képzelet által behatárolt, maximális szemléltető képesség.

VR oktatásban 4. Gyorsabb az elsajátítási idő mivel egyszerre több érzékszervre hat, 5. Alkalmas összetett tesztek, önellenőrzés megvalósítására, 6. A tanulót önálló és kreatív döntéshozatalra készteti, 7. Semmiképpen nem veszélyezteti az ember épségét.

VR oktatásban információközlés, Tanítási formák, ahol a VR mint módszer kiválóan alkalmazható: információközlés, kondicionálás (cselekvés sorok elsajátítása), probléma feltevése és megoldása, induktív tanulást segítő módszerek, eszközök, programozott oktatás.

VR oktatásban Hátrányai Ma még Magyarországon meglehetősen magas áron juthatnak hozzá az iskolák a VR berendezésekhez. Komolyabb rendszerek esetében nagy helyigény. A megjelenítőkben alkalmazott LCD kijelzők gyakran gyenge minőségűek, ami leszűkítheti az alkalmazhatóság körét.

VR oktatásban 4. A komolyabb virtuális eszközök sok esetben rendkívül érzékenyek a különböző külső zavarokra, 5. Gyakori és nem átgondolt használata károsan hathat a tanulói személyiségre, 6. Az audió rendszer nem igazán készíthető fel a véletlen események hangjainak visszaadására, ezért ez a terület sokszor meglehetősen kidolgozatlan.

VR szerkesztő programok VRML nyelv 1995-től (Virtual Reality Modeling Language, magyarul: látszólagos valóságot modellező nyelv) A VRML általános, szöveg alapú nyelv, amelyet speciálisan 3D objektumok készítésére terveztek. A megfelelő segédprogramokat (plug-ineket) installálni kell a böngésző részére. A legismertebb plug-inek: Cosmo Player Live3D, Liquid Motion, VRML 2.0

Cosmo Worlds Grafikai medellező, animációs, scriptelő csomag, amely alkalmas interaktív 3D-s webes grafika létrehozásához A Silicon Graphics Inc. volt a kifejlesztője Az SGI későb létrehozptt egy szoftvervállalatot Cosmosoftware néven  Building in Cosmo Worlds - Part 1 (http://www.webreference.com/3d/lesson41/index.html)

Cosmo Worlds szerkesztő player

Extending the possibilities of virtualisation according to Sify Technologies' Saji PK. http://www.busmanagementme.com

MyVu‘s Video Cyberdisplay goggles. http://www.scienceclarified.com Google‘s 3D interactive internet visor ‘Google Goggles’

Problem of walking VirtuSphere Inc.‘s Full Body Immersion Virtual Reality Virtusphere. http://www.rounds.com/blog/examples-failed-technology/ http://www.youtube.com/watch?v=NmpOQZgHUMo

This 360-degree VR room offers a fully immersive 3-D experience:  Users of this virtual reality can interact with the visuals on the 360-degree display by pointing a “wand” which results in flying through the 3-D images and zoom in or out. The exact position of the wand and the user is determined by a multi-camera wireless tracking system. http://www.internet3d.org/hardware-immersion-3d-web-cyberspace/

iOptik contact lenses augment your eyes and allow for futuristic immersive virtual reality http://vresources.org/

http://www.digitaltrends.com

http://www.digitaltrends.com

Videokonferencia-rendszerek A multimédia tömegkommunikációs alkalmazására jó példa az egymástól távoli helyeken tartózkodó személyek közötti kapcsolat kiépítésére szolgáló rendszerek, melynek révén a kommunikációban részt vevők komplex információcserét tudnak megvalósítani. A komplex vagy multimédiás továbbítás elemei: hang, beszéd, szöveg, állókép, mozgókép.

Videokonferencia-rendszerek A távoktatás is elterjedőben van. A bérelt vonalon egy osztályteremben, tévémonitoron jelenik meg az előadó képe. A televízió fölé helyezett kamerákon keresztül mozgóképes formában hallgatóságnak élő adásban, valós időben lehet kérdéseket feltenni az előadó számára. Ebben a kommunikációs formában jelen vannak az időfüggő (mozgókép, hang) és az időfüggetlen (szöveg, állókép) médiumok. A videokonferencia valóban multimédia-alkalmazásnak tekinthető.

A kábeltelevíziózás A kábeltelevíziós társaságok ma már Magyarországon is kínálnak online szolgáltatásokat, amelyeket PC és kábeltévé segítségével lehet igénybe venni.

Web tévé és a Web rádió A számítógépes hálózatok fejlődésével felmerült annak a lehetősége, hogy vagyon lehet-e rádió, ill. televízió adásokat pl. interneten keresztül sugározni a számítógép felhasználói felé. Ehhez olyan eszközre volt szükség, amelyek egy rádióadó műsorát megfelelő sebességgel digitalizálni tudták, ill. képesek eljuttatni egyszerre több felhasználó felé.

Web tévé és a Web rádió Az on-line tévéadások létrehozása hasonló elven történhet, azonban, a képi információ a hanginformáció többszörösét tartalmazza, tömörítése és továbbítása ezért nagyobb teljesítményű eszközöket kíván a szolgáltató oldaláról, és gyorsabb hálózati elérést a felhasználó oldaláról. A hálózati kapacitás korlátai, és a gyors továbbíthatóság érdekében kompromisszumot kellett kötni a hangminőséggel szemben.

Web tévé és a Web rádió Az on-line tévéadások közvetítése valós időben még nehezen megoldott feladat. Másik lehetőség, hogy letölthető állományként teszik fel az internetes oldalra, és a felhasználó a letöltés után saját gépén off- line módon tekinti meg.

Internet tévé Internet tévé nézhetjük hagyományos tévén is egy Set-top box közbeiktatásával, vagy számítógépen, pda-n esetleg mobilon. lehet live vagy VOD (video on demand), ahol válogathatunk a műsorokból, változó minőségű lehet, lehet másolásvédett vagy másolható, lehet ingyenes vagy előfizetéses, lehet interaktív vagy passzív.

Internet-tévé A internet-tévé egyik korlátja a streaming-technológiák magas költsége, sok néző esetén. A streaming tévék két leggyakoribb formátuma: Windows Media (.wmv) és a Real Video (.rm). A set-top box, amit az antenna és a tévé közé kell csatlakoztatni, és a digitális jelet analóggá alakítja át.

Internet tévék

Internet tévék A tévék egyre okosabak lettek Létrejöttek az internetet használni tudó tévék Kábeles és vezetéknélküli összeköttetéssel is Van olyan szolgáltató, amely HD szolgáltatást is tud nyújtani az SD (streaming) szolgáltatásán felül Nagy sávszélesség is lehetséges