Környezetgazdálkodás 1.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
A hulladékok újrahasznosítási célja
Advertisements

Hulladékudvar hatása a pápai gyűjtőkörzet hulladékgazdálkodási helyzetére Készítette: Kanozsai Gábor 2013.
Szelektív hulladékgyűjtés
A Hulladék Torma Sándor Szabolcs XI.B.. Megváltozott fogyasztói szokásaink, de főleg az ipar fejlődése következtében egyre több olyan anyaggal találkozunk.
Környezetvédelmi ipar és hulladékgazdálkodás Magyarországon
A Főváros települési szilárd hulladék
Együttműködők vagy véleményvezérek, avagy hogyan vonhatják be a civil szervezetek a lakosokat a környezetvédelmi akciókba.
A hulladékgazdálkodás stratégiai kérdései
A hulladékgazdálkodás előtt álló feladatok 2014-ig
A hulladéktörvény hatása a pályázati forrásokból megvalósult hulladékgazdálkodási projektekre április Köztisztasági Egyesülés.
PTE PMMK Környezetmérnöki Szak (BSC)
A rákospalotai hulladékhasznosító mű
A hulladék szerepe az ember életében
Szelektív hulladékgyűjtést népszerűsítő program
Hulladékkezelés.
Szelektív hulladékgyűjtés Dr. Dióssy László c. egyetemi docens
A környezetirányítás jogszabályi háttere
Zalaegerszeg december 13.
A magyar csomagolási hulladék kezelési modellje
Agrár-környezetvédelmi Modul Agrár-környezetvédelem, agrotechnológia KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc.
Környezeti elemek védelme II. Talajvédelem KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc Gazdálkodási modul Gazdaságtudományi ismeretek.
KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc
KÖRNYEZETVÉDELEM A HULLADÉK.
Újrahasznosítása, ártalmatlanítása vagy szemét hegyek
A szemét útja (újrahasznosítás, ártalmatlanítás, vagy szeméthegyek)
A szemét útja Diák:Ricz Emese Tanár: Csekéné Molnár Erika
Dr. Farkas Hilda Főtanácsos KvVM
Mi is az igazi cél? Különféle díjak a megelőzés szolgálatában Szilágyi László civil munkacsoport Termékdíjas workshop január 21.
HULLADÉKGAZDÁLKODÁS A HULLADÉKGAZDÁLKODÁS ALAPJAI
A szelektív gyűjtés helyzete, eredményei Kommunikációs kihívások
A hulladékgazdálkodás aktuális feladatai
Felkészülés a II. Országos Hulladékgazdálkodási Terv végrehajtására
HKI, OHT, OMP Államigazgatási szervezetrendszer
A hulladékgazdálkodással kapcsolatos szabályozás változásai
A hulladékgazdálkodási közszolgáltatás szervezése, működtetése az önkormányzatok szempontjából Hosszútávon csak a közszolgáltatásokat nyújtó önkormányzatok.
energetikai hasznosítása III.
KÖRNYEZETTECHNIKA.
Környezetgazdálkodás 1.
Magyar jogszabály évi XLIII. törvény a hulladékgazdálkodásról Forrás:
TÁMOP H ulladékgazdálkodás Kocsis György Országos Fogyasztóvédelmi Egyesület.
Az OHÜ évi tapasztalatairól és az idei feladatairól dr. Wégner Krisztina Főosztályvezető, Koordinációs főosztály január 24. Szombathely.
Újrahasznosítás: meddig éri meg?
A SZELEKTÍV HULLADÉKGAZDÁLKODÁS SZABÁLYOZÁSA MAGYARORSZÁGON Vámosi Oszkár Országos Hulladékgazdálkodási Ügynökség ügyvezető BUDAPEST, június 28.
Hulladékkezelés, hulladékgazdálkodás.
Kellenek-e hulladéklerakók Magyarországon?
Az NKP II. ( ) hulladékgazdálkodási céljainak megvalósulása Markó Csaba Környezetgazdasági Főosztály.
Szelektív hulladékgyűjtést népszerűsítő program „Legyél te is válogatós!” 6. Előzd meg a hulladékképződést!
Áttekintés a magyar hulladékgazdálkodásról Dr. Hornyák Margit
A veszélyes hulladékok kezelésének általános szabályai
Erőforrás hatékonyság és Körkörös gazdaság tettek és tervek a kormány asztalán V. Németh Zsolt Környezetügyért, Agrárfejlesztésért és Hungarikumokért felelős.
Szelektív hulladékgyűjtés
Változások a hulladékgazdálkodás szabályozásban Kolozsiné dr. Ringelhann Ágnes Főosztályvezető Tokaj,2011.
Környezetgazdálkodás 1.
A szemét útja ( szelektív hulladékgyűjtés)
Komposztáló tervezése
Szelektív hulladékgyűjtés
Környezetgazdálkodás 1.
A hulladékok környezeti problémái
Ipari ökológia 3 Dr. Bezegh András. Ipari ökológia őszi f.é. BME … a probléma … Hulladék képződés Profit Víz felhasználás Energia.
Hulladékanalízis és –kezelés 14. évfolyam
Hulladékgazdálkodás – veszélyes hulladékok szállítása
Rendszerszemléletű hulladékgazdálkodás ZÖLDEK Klaszter – a megújuló energia jövője a Közép-Dunántúli régióban 2013 szeptember Varsoft Kft. H-Solymár.
Környezetvédelem: olyan tevékenységek és intézkedések összessége, amelynek célja a környezet veszélyeztetésének, károsításának, szennyezésének megelőzése,
Hogyan áll ma a szelektív hulladékgyűjtés? Veszprém példáján keresztül.
Kanizsa Trend Kft Környezetvédelem a Kanizsa Trend Kft-nél Nagykanizsa.
A környezet védelmének általános szabályairól szóló évi LIII. tv.
Szalai Luca és Horváth Viktória előadásában
a logger-használat kérdései
Dr. Szentesi Szilvia Földművelésügyi Minisztérium
A 10 éves pécsi szelektív hulladékgyűjtés története és eredményei
Előadás másolata:

Környezetgazdálkodás 1.

ELŐADÁS ÁTTEKINTÉSE Hulladékgazdálkodás. A hulladékkeletkezés megelőzése, a keletkező hulladékok mennyiségének és veszélyességének csökkentése. A hulladékok másodnyersanyagként vagy energiahordozóként történő hasznosítása. A nem hasznosítható hulladékok megfelelő ártalmatlanítása. Az előadások / gyakorlatok diáinak kidolgozása során jelöljön ki kulcsszavakat amelyeket az ellenőrző kérdésekhez hiperhivatkozásként kapcsoljon a kérdéshez. Művelet leírása BESZÚRÁS OBJEKTUM HIPERHIVATKOZÁS súgóban.

A hulladékkeletkezés megelőzése, keletkező hulladékok mennyiségének és veszélyességének csökkentése 1. termékek útján (teljes életciklus) csomagolóanyag-felhasználás redukálása hosszú élettartamú termékek környezetbarát termék a meghibásodott termék javítása 2. technológiák révén hulladékszegény ún. tiszta technológiák alkalmazásával termék helyettesítés alapanyagok, technológia és üzemeltetés megváltoztatása üzemen belüli visszaforgatás megvalósításával 3. fogyasztó révén - környezettudatos fogyasztói magatartás (oktatás, nevelés) A diákhoz itt kellene beszúrni a tanári magyarázatokat.

A hulladékkeletkezés megelőzése, keletkező hulladékok mennyiségének és veszélyességének csökkentése Eszközei még – termelői oldalon Közvetlen normatív szabályozás Nyílt tiltás Engedélyeztetési eljárás Határérték felállítása Közvetett gazdasági szabályozás Adók, díjak Támogatások Piacteremtés DÍJAK: betétdíj termékdíj környezetterhelési díj igénybevételi járulék

A hulladékkeletkezés megelőzése, keletkező hulladékok mennyiségének és veszélyességének csökkentése SZELEKTÍV HULLADÉKGYŰJTÉS CÉLJA: Hasznosítható összetevők feldolgozóiparba történő visszaforgatása Veszélyes összetevők elkülönített kezelése ezáltal a környezetterhelés csökkentése A szelektív hulladékgyűjtés révén hulladékmennyiség csökkenés következtében az ártalmatlanítási kapacitások megtakarítása

A hulladékkeletkezés megelőzése, keletkező hulladékok mennyiségének és veszélyességének csökkentése SZELEKTÍV HULLADÉKGYŰJTÉS MÓDSZEREI: Házon, telken belüli gyűjtés Közterületi hulladékgyűjtő sziget Hulladékudvar „szelektív-zsákos módszer” (általában papír, műanyag és zöldhulladék szelektív begyűjtés a hulladékgyűjtő rendszerbe illesztve, de attól elkülönítetten)

SZELEKTÍV HULLADÉKGYŰJTÉS Házon, telken belüli gyűjtés Elhelyezés, kialakítás szempontjai lehetnek családi házak, társasházak udvarán, kapunál, lépcsőházban, közös helyiségekben jól megközelíthető könnyen üríthető könnyen tisztántartható legyen ne akadályozza a lakókat

SZELEKTÍV HULLADÉKGYŰJTÉS Hulladékgyűjtő sziget Kialakítási követelmények: Szabványos vagy erre a célra gyártott speciális edényzet Legalább három hasznosítható hulladékösszetevő elkülönített begyűjtése A gyűjtősziget elhelyezése történhet közterületen, lakóövezetben, kereskedelmi egységek közelében úgy, hogy alkalmas legyen a gyalogosan történő megközelítésre. Gyűjtősziget közterület-használati engedély birtokában létesíthető. Az ott begyűjtött hulladékok további kezelésre történő átvételét biztosítani kell!

SZELEKTÍV HULLADÉKGYŰJTÉS Hulladékudvar Hulladékgyűjtő udvar • az elkülönítetten (szelektíven) gyűjtött települési szilárd hulladék, valamint a külön jogszabály szerinti veszélyes hulladék átvételére • a begyűjtött hulladék rendszeres elszállításig történő szelektív tárolására, és további kezelésre történő átadására.

SZELEKTÍV HULLADÉKGYŰJTÉS Hulladékudvar A hulladékgyűjtő udvarban a következő hulladékok gyűjthetők: • a települési szilárd hulladék hasznosítható összetevői, • nagydarabos hulladék (lom), • a lakosságnál keletkező veszélyes hulladék, • nem lakosságtól származó kis mennyiségű veszélyes hulladékok, • a lakosságnál keletkező 1 m3-t meg nem haladó építési, bontási hulladék.

A hulladékok másodnyersanyagként vagy energiahordozóként történő hasznosítása SZELEKTÍV GYŰJTÉS optimálisan elérhető visszagyűjtési arány: papírféleségeknél 60-70% műanyagoknál 30-40% fémeknél 80-90% üvegnél 60-70% textilhulladéknál 60-70% veszélyes összetevőknél 60% Szervesanyag tartalmú hulladékok (szelektív gyűjtését növelni kellene, hogy lerakás helyett a komposztálás, biogáz előállítás, fermentáció lehessen) HASZNOSÍTÁS A hulladék lehetséges hasznosítási módjai: Másodnyersanyag – ipari nyersanyag Energetikai hasznosítás égetés biogáz előállítás Egyéb pl.: talajban történő hasznosítás - tápanyagvisszapótlás

Ezek megvalósításának előfeltétele a szelektív gyűjtés A hulladékok másodnyersanyagként vagy energiahordozóként történő hasznosítása A hulladéknak vagy valamely összetevőjének a felhasználása az iparban vagy a szolgáltatásban – recycling előnyben részesítendő az újrafeldolgozás, azaz a hulladék anyagának az ismételt felhasználása – recovery ha nincs rá lehetőség, a visszanyerés a cél, azaz a hulladék valamely feldolgozható összetevőjének alapanyaggá alakítása – energy recovery vagy energetikai hasznosítása, azaz a hulladék energiatartalmának kinyerése végezhető Ezek megvalósításának előfeltétele a szelektív gyűjtés

A hulladékok másodnyersanyagként vagy energiahordozóként történő hasznosítása • Hasznosítás: a hulladéknak vagy valamely összetevőjének a termelésben vagy a szolgáltatásban történő felhasználása. • Figyelembe vehető hasznosítási eljárások: fűtőanyagként történő felhasználás vagy más módon energia előállítása oldószerek visszanyerése, regenerálása oldószerként nem használatos szerves anyagok visszanyerése, regenerálása fémek és fémvegyületek visszanyerése, újrafeldolgozása egyéb szervetlen anyagok visszanyerése, újrafeldolgozása savak vagy lúgok regenerálása szennyezés csökkentésre használt anyagok összetevőinek visszanyerése katalizátorok összetevőinek visszanyerése olajok újrafinomítása vagy más célra történő újrahasználata talajban történő hasznosítás, amely mezőgazdasági vagy ökológiai szempontból előnyös

A hulladékok másodnyersanyagként vagy energiahordozóként történő hasznosítása ENERGETIKAI HASZNOSÍTÁS Hulladékégetés = energetikai hasznosítás A viszonylag nagy égéshőjű hulladékok energiatermelő ártalmatlanítási módszere (Pl.: Bp-i égető - fűtés) Biogáz-előállítás Anaerob lebomlás CH4 és CO2 keletkezik Energetikai célokra hasznosítható biogáz képződik A hulladékok hasznosítás két módja anyagában energiatartalmának kinyerésével

A nem hasznosítható hulladékok megfelelő ártalmatlanítása LERAKÁS A hulladék ártalmatlanítása a hulladék környezetveszélyeztető, szennyező vagy károsító hatásának megszüntetése, kizárása, amely megvalósítható a környezet elemeitől történő elszigeteléssel vagyis lerakással Hulladéklerakó követelményei: Műszaki védelemmel ellátott lerakómedence Csurgalékvíz elvezető Csurgalékvíz gyűjtő Ellenőrző rendszer Hídmérleg Kezelőépület, porta, iroda, mosdó

A nem hasznosítható hulladékok megfelelő ártalmatlanítása ÉGETÉS • Az égetés minősülhet ártalmatlanításnak, de hasznosításnak is, lényege a hulladék összetevőinek hőenergia közléssel történő megváltoztatása. • Az égési folyamat végeredményeként a képződő égéstermékek az eredeti hulladéktól teljesen eltérő tulajdonságúak lesznek: veszélytelenebbek és könnyebben kezelhetők Előnye jelentős térfogatcsökkenés higiénikus eljárás a zárt rendszer miatt keletkező hőenergia hasznosítható megfelelő füstgáztisztítással a környezetre kevésbé veszélyes, mint a lerakásos ártalmatlanítás Hátránya a jelentős beruházási és üzemeltetési költség

Felhasznált források Szakirodalom: Árvai J. (1993): Hulladékgazdálkodás. Műszaki Könyvkiadó, Budapest. Barótfi I. szerk. (2000): Környezettechnika. Mezőgazda Kiadó, Budapest. Buday-Sántha A. (2006): Környezetgazdálkodás. Dialóg Campus Kiadó, Budapest-Pécs. Fodor I. (2001): Környezetvédelem és regionalitás Magyarországon. Dialóg Campus Kiadó. Budapest-Pécs. Környezetvédelmi Lexikon (1993): Akadémia Kiadó, Budapest. Köztisztasági Egyesülés munkacsoportja (2003): Hulladékgazdálkodási Szakmai Füzetek. Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium Hulladékgazdálkodási és Technológiai Főosztálya. Budapest. KSH (2005): Környezetstatisztika Évkönyv 2003. Budapest. Moser M., Pálmai Gy. (1992): A környezetvédelem alapjai. Tankönyvkiadó. Nagy G. szerk. , Bulla M., Hornyák M., Vagdalt L. (2002): Hulladékgazdálkodás. Egyetemi jegyzet, Széchenyi István Egyetem, Győr. Egyéb források: 2000. évi XLIII. Hulladékgazdálkodási törvény