2012Kooperáció és intelligencia, Dobrowiecki T., BME-MIT 1 Kooperáció és intelligencia kis HF-ok/ 2012.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Az internetezők véleménye a magyarországi vállalatok ügyfélkezeléséről. Az Infoteka Kft. – a Sugar CRM partnerje - magyarországi képviseletének megbízásából.
Advertisements

A backtracking nem rekurzív változata, azaz az iteratív alakja p←1; st[p] ← 0; amíg p>0 végezd el kezdet ha akkor kezdet st[p] ← ha akkor meghív kiír_vagy_elment_mátrixba_vagy_vektorba_vektor.
Készítette: Boros Erzsi
Multidimenzionális Adatbázisok Alapjai
KÖZVÉLEMÉNYKUTATÁS 2011 PÜSPÖKSZILÁGYI TÉRSÉG NOGUCHI & PETERS CENTRAL-EUROPE COMMUNICATIONS INC.
NYELVVÁLASZTÁS A 10B 10C. LEHETŐSÉGEK • EDDIGI NYELV FOLYTATÁSA 12. OSZTÁLY VÉGÉIG • ÚJ NYELV VÁLASZTÁSA ELŐREHOZOTT ÉRETTSÉGI UTÁN.
Táblázatkezelő - EXCEL Office WordPowerpointExcel.
Kirándulás. Szép időben maciék kirándulni mennek a szabadba.
Tájékoztató a Kormányzati Ügyféltájékoztató Központról
Az angyalmentők száma: 333. Ez egy különleges meditáció, amelynek segítségével vészhelyzetben is pillanatok alatt kapcsolatba léphetünk az angyalokkal,
Ihász Gábor Általános Iskola
Információ és közlemény
Albert Einstein idézetek.
megismerése, mintaadatbázis létrehozása
Programozási alapismeretek 8. előadás. ELTE 2/  További programozási tételek További programozási tételek 
13.a CAD-CAM informatikus
MATEMATIKA 100. ÓRA MAJOROS MÁRK.
Dominók és kombinatorika
Tibeti személyiségteszt
2012. február 29. Paulik Áron.  Eddig: összegzés, számlálás  III. Lineáris keresés tétele  Egy bizonyos értéket keresünk egy adatsorban  Benne van-e?
kapcsolatos tennivalók
„Országos” feladat. Feladat: Egy tetszőleges, színes országokat tartalmazó térképen akar eljutni egy kommandós csapat egy országból egy másikba. Viszont.
Vonatok ütközése Tárnok, március 14. Rózsa János
INDIGO Egy digitális gyűjtemény munkafolyamatai Pásztor Gyula OSZK-MEK Networkshop 2007, Eger.
BME Filozófia és Tudománytörténet Tanszék 1111 Budapest, Egry J.. u. 1. E 610. Dr. Margitay Tihamér 10. óra.
Fejmozgás alapú gesztusok felismerése Bertók Kornél, Fazekas Attila Debreceni Egyetem, Informatikai Kar Debreceni Képfeldolgozó Csoport KÉPAF 2013, Bakonybél.
2012. február 15. Paulik Áron. i:=0 CIKLUS AMÍG i
A Piros Orr Bohócdoktorok Alapítvány „1%-os” kampányának bemutatása Budapest, január 30.
2012 Kooperáció és intelligencia, Dobrowiecki T., BME-MIT 1 Kooperáció és intelligencia kis HF-ok/ 2012.
Kooperáció és intelligencia, Dobrowiecki T., BME-MIT 1 Kooperáció és intelligencia kis HF-ok/ 2013.
Ember-központú ágens kommunikáció Ambiens Intelligens környezetekben Ambiens Intelligencia (AmI) Számítástechnikai intelligencia beleolvad a lakott terek.
Budapest, június 28. Ontológia kezelő modul tervezése szöveges információt kezelő informatikai rendszer számára Förhécz András BME Méréstechnika.
Kooperáció és intelligencia, Dobrowiecki T., BME-MIT 1 Kooperáció és intelligencia kis HF-ok/ 2013.
Kooperáció és intelligencia, Dobrowiecki T., BME-MIT 1 Kooperáció és intelligencia kis HF-ok/ 2013.
2012Kooperáció és intelligencia, Dobrowiecki T., BME-MIT 1 Kooperáció és intelligencia kis HF-ok/ 2012.
10 kérdés, melyeket az Úr nem fog neked feltenni azon a napon kérdés, melyeket az Úr nem fog neked feltenni azon a napon...
1 Tudásalapú információ-kereső rendszerek elemzése és kifejlesztése Célkitűzés: Információk téma-specifikus, különböző típusú forrásokból (internet, intranet.
Önálló labor munka Csillag Kristóf 2004/2005. tavaszi félév Téma: „Argument Mapping (és hasonló) technológiákon alapuló döntéstámogató rendszerek vizsgálata”
Későre jár, Elég volt már a napnak terhét hordani,
Bevezetés a filozófiába
Információ, adat, jel, kód
1 Hernyák Zoltán Web: Magasszintű Programozási Nyelvek I. Eszterházy.
13. A zillmerezés, mint bruttó
Henkin-Hintikka játék (részben ismétlés) Alapfelállás: -Két játékos van, Én és a Természet (TW képviseli). - A játék tárgya egy zárt mondat: P. - Választanom.
Nem igaz, hogy a kocka vagy tetraéder. Nem igaz, hogy a kicsi és piros. a nem kocka és nem tetraéder. a nem kicsi vagy nem piros. Általában: "  (A  B)
Logika szeminárium Előadó: Máté András docens Demonstrátorok:
A logika centrális fogalmai a kijelentéslogikában Propositional logic Nulladrendű logika Általában Logikai igazság Logikai ekvivalencia Logikai következmény.
(nyelv-családhoz képest!!!
Programozás Imagine Logo.
Valós idejű adaptív útvonalkeresés
Logikai programozás 2..
A kommunikáció tényezői
2012 Kooperáció és intelligencia, Dobrowiecki T., BME-MIT 1 Kooperáció és intelligencia kis HF-ok/ 2012.
Algoritmizálás, adatmodellezés tanítása 8. előadás.
Információ ... Számítógép: Információ:
Mesterséges Intelligencia 1. Eddig a környezet teljesen megfigyelhető és determinisztikus volt, az ágens tisztában volt minden cselekvésének következményével.
Logika szeminárium Előadó: Máté András docens Demonstrátorok:
Henkin-Hintikka-játék szabályai, kvantoros formulákra, még egyszer: Aki ‘  xA(x)’ igazságára fogad, annak kell mutatnia egy objektumot, amire az ‘A(x)’
Útkeresések.
Programozási alapismeretek 8. előadás. ELTE Szlávi-Zsakó: Programozási alapismeretek 8.2/  További programozási.
Gráf szélességi bejárása. A szélességi bejárás elmélete Célja egy véges gráf összes csúcsának bejárása a kezdőcsúcstól való távolságuk szerinti növekvő.
PÁRHUZAMOS ARCHITEKTÚRÁK – 13 INFORMÁCIÓFELDOLGOZÓ HÁLÓZATOK TUDÁS ALAPÚ MODELLEZÉSE Németh Gábor.
INFOÉRA Gráfok, gráfalgoritmusok II. (Horváth Gyula és Szlávi Péter előadásai felhasználásával) Juhász István-Zsakó László: Informatikai.
1 Függvények használata – az első függvénynél a formulát háromszor be kell írni, rendre az x, x+h, x-h argumentumokkal, – a második függvénynél az új (feltételes.
Informatikai alapfogalmak
Kvantifikáció:  xA: az x változó minden értékére igaz, hogy…  a: értelmetlen. (Megállapodás volt: ̒a’, ̒b’, … individuumnevek.) Annak sincs értelme,
A különböző eszközök egymáshoz való viszonya IKER társadalmasítás workshop Budapest, április 12.
SZFP II Kompetenciamérés
Gondolatolvasás.
Önnek egy új üzenete érkezett – Tárgy: adatigénylés
Előadás másolata:

2012Kooperáció és intelligencia, Dobrowiecki T., BME-MIT 1 Kooperáció és intelligencia kis HF-ok/ 2012

2012Kooperáció és intelligencia, Dobrowiecki T., BME-MIT 2 Kis HF-1: Iteratív VH protokoll implementálása Iteratív VH protokollban menedzser ágens újszerű módon ismételten dekomponálja a feladatot és ír ki versenytárgyalást, ha nem elégedett az eddig beküldött ajánlatokkal. A protokollban 1 db MA menedzser- és 3 db SA1…3 vállalkozó ágens vesz részt. A feladat egy egységnyi hosszúságú bot átfestése 1, 2, vagy 3 színre, és a dekompozicíója egy (a%, a-szín, b%, b-szín, c%, c-szín) vektor. Minden vállalkozó rendelkezik valamilyen színű festékkel (több vállalkozó ugyanilyen festékkel is rendelkezhet), ami a bot legfeljebb 40%-nak megfestésére elég. Egy ajánlás elfogadható, ha színben egyezik és elegendő a kívánt botszakasz megfestésére. Megjegyzés: - Legyen egy-egy SA ágens „képessége”, hogy milyen színű feladattal képes elbánni. Ez el van raktározva az ágens hiedelmei között, pl. tud(Piros). tud(Kék). - Az MA ágensnek nem a feladata egy „optimális” dekompozicíót megtanulni. Elegendő csupán, hogy észrevegye, hogy a felajánlások számára nem jók és egy másik (akár random módon) feladatbontással kísérletezik. Elvárható határidő: február 15.

2012Kooperáció és intelligencia, Dobrowiecki T., BME-MIT 3 Kis HF-2: Elosztott következtetés 1 db. szervező SA és 3 db. következtető KA ágens következtet közösen együtt. KA1 azt tudja, hogy: ha nyuszi-kicsi és nyuszi-egeszseges, akkor nyuszi-ok. KA2 azt tudja, hogy: ha erkely-van és kert-van, akkor lakas-ok. KA3 azt tudja, hogy: ha nyuszi-ok ÉS lakas-ok, akkor allattartas-ok. A szervező meghirdet SA ágensek felé néhány tényt a premisszákban előforduló tényekből és vagy egy üres kérdést tesz fel, vagy valamelyik konkrét következményre rákérdez. Üres kérdés esetén az SA ágensek kötelesek előrefelé láncolva következtetni, a keletkező következményeket egymásnak átadva, amíg haladás tapasztalható. Nem üres kérdés esetén az SA ágensek kötelesek a kérdéstől hátrafelé láncolva Következtetni és a kívánatos premisszákat feladatul tovább adni, amíg az ismert tényekig nem jutnak el. Ilyenkor a felismerés láncát a kérdés felé kell pörgetni, hogy a kérdést felvető ágens bebizonyosodjon a válasz helyességéről. Minden következtetési és kommunikációs lépést kiíratással kell követhetővé tenni. Ötlet: a helyes kommunikáció kialakításához legjobb a folyamatot először papíron végig követni. Elvárható határidő: február 22.

2012Kooperáció és intelligencia, Dobrowiecki T., BME-MIT 4 Kis HF-3: Alkusz (mediátor) protokoll Információkeresés problémája, hogy A CIMZETT (az információ helye) NEM ISMERT, ami elvezet a „lekérdezés címzett nélkül” mediátor protokollhoz. A protokoll az alábbi: (a tényleges címzettet és a nyelvezetét az alkusz ismeri, az ontológia szerver képes ágensek közt „tolmácsolni”) Igénylő ágens → kérés → Alkusz Alkusz → továbbítás → Ontológia-szerver Alkusz ← „lefordított kérés” ← Ontológia-szerver Alkusz → kérés → (Információforrás) ágens Alkusz ← válasz ←(Információforrás) ágens Igénylő ágens ← továbbítás ← Alkusz Legyen adva egy információigénylő, egy alkusz, egy ontológia szerver, és két információforrás. Információforrások virágok nevét és színét, ill. állatok nevét és bőrmintázatát szolgáltatják felkérésre, angolul, ill. németül (egy forrás csak a saját nyelvén érti a kérdést!). Az alkusz le tudja kérdezni az információ forrásokat, hogy azok mit és milyen nyelven tudnak. Az információigénylő egy virág/állat magyar nevével, annak színéről/mintázatáról érdeklődve fordul az alkusz felé, amely megvizsgálja, hogy ki tud erre választ adni, majd a nyelvének megfelelően a felkérést lefordíttatja az ontológia szerverrel, helyes nyelven rákérdez az információra, és a választ az ontológia szerverrel újra lefordítva, továbbítja a várakozó ágens felé. Minél egyszerűbb tudásreprezentációra törekedjenek! Elvárható határidő: február 29.