TÁMOP -2.5.3.A-13/1-2013-0025 Az EVDSZ társadalmi szerepvállalásának szélesítése a Dél-Dunántúli Régióban 1 TAGSZERVEZÉS – TAGLÉTSZÁM CSÖKKENÉS HATÁSAI.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
A szakszervezetek megújításának kísérletei, szervezési, toborzási módszertan Neumann László SZEFIT, Szeged,
Advertisements

Kísérletek a szakszervezeti mozgalom újjáélesztésére
„Érdekérvényesítő képességek, kompetenciák fejlesztése, munkajogi és munkaügyi ismeretek gyarapítása, a szociális párbeszéd erősítése a víziközmű - és.
E-SKILLS (DIGITÁLIS ÍRÁSTUDÁS) AZ ÉRDEKKÉPVISELETI MUNKÁBAN A STRATOSZ SZÁMÁRA KIDOLGOZOTT VÁLTOZAT Készült a MAT támogatásával, az FSZH közreműködésével.
A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósul meg Az ÁFSZ szervezetfejlesztési törekvései különös tekintettel.
A Vállalkozásfejlesztési munkacsoport
PALLÓ zárókonferencia BMK, január 30. A közművelődési intézmények szerepe és lehetőségei a felnőttképzésben Felnőttképzési információs és segítő.
Esély és lehetőség: Távmunka Magyarországon 2002.november.
1 TÁMOP A-13/ Az EVDSZ társadalmi szerepvállalásának szélesítése a Dél-Dunántúli Régióban Az EVDSZ kommunikációs stratégiája és gyakorlata.
Bemutatkozás Magyar Credit Management Szövetség Bemutatkozás Budapest, április 21.
1. Konzorciumi Partnerek •Magyar Szakszervezetek Országos Szövetsége (MSZOSZ) •Magyar Iparszövetség (OKISZ) •Ipartestületek Országos Szövetsége (IPOSZ)
Társadalmi Egyesülések Zala Megyei Szövetsége. • Székhely: Zalaegerszeg • Alapítás éve: • Tagok: civil szervezetek, alapítványok, klubok • Fő tevékenység:
Kísérletek a szakszervezeti mozgalom újjáélesztésére
1. Előzmények -Munkavállalói és Munkáltatói érdekképviseleti szervezetek együttműködése -Meglévő MSZOSZ jogsegély szolgálat és a Partnerek helyszíneinek,
A Multinacionális Társaságcsoportok hatása az érdekvédelemre Magyarországon.
ELNÖKI BESZÁMOLÓ A ÉVI KÖZGYŰLÉSEN Rechnitzer János MAGYAR REGIONÁLIS TUDOMÁNYI TÁRSASÁG.
Public Relations eszközök az egészségügyi intézmények szolgálatában
Orvosoktatás Betegedukáció Egészségügyi kutatások, adatok közzététele Egészségügyi programok szervezése, támogatása Részvétel szakmai szervezetek munkájában.
„A kulcskompetencia az ismeretek, készségek és attitűdök transzferábilis, többfunkciós egysége, amellyel mindenkinek rendelkeznie kell ahhoz, hogy személyiségét.
A szakszervezetek ereje - a béralku jelentősége Magyarországon
Munkaügyi kapcsolatok rendszere Debreceni Egyetem Közgazdaság- és Gazdaságtudományi Kar Munkaszociológia április 7.
Társadalmi Megújulás Operatív Program Munka és rehabilitáció nemzetközi konferencia A munkaadói kapcsolattartás jelentősége a program végrehajtása.
Regionális Civil Egyeztetések (RECE) Program Oprics Judit Társadalmi egyeztetés támogatása program vezetője október.
A munkavállalói FB tagság
Budapest, szeptember A villamos energia közszolgáltatás helyzete és szerepe Magyarországon Fő kérdések, aktualitások 2.
A magyarországi gázszolgáltatás helyzete, jelene és jövője
ELMŰ-ÉMÁSZ Társaságcsoport Üzemi Tanács Magyar szerepvállalás az Európai RWE Üzemi Tanácsban Kunzer Ferenc 2009.
Magyar szerepvállalás az EDF Európai Üzemi Tanácsában, különös tekintettel a magyarországi munkavállalók érdekeinek megjelenítési lehetőségeire. Dr. Kurunczi.
1 TÁMOP A-13/ Az EVDSZ társadalmi szerepvállalásának szélesítése a Dél-Dunántúli Régióban.
1 TÁMOP A-13/ Az EVDSZ társadalmi szerepvállalásának szélesítése a Dél-Dunántúli Régióban – Siófok, március.
Az RWE Európai Üzemi Tanács fejlődése, jelene, kihívások Kunzer Ferenc elnökhelyettes RWE Európai Üzemi Tanács Siófok, május TÁMOP A-13/
Feladataink az új Mt. és a vízi-közmű törvény tükrében Halasy Károly titkár.
Tagszervezeti munka erősítése
E-KULTÚRA A MUNKAADÓI ÉRDEKKÉPVISELETBEN Tanulmány + power-point internetes konferencia vázlat OFA - STRATOSZ PROJEKT 2004 internetes konferencia.
„Híd a forráshoz – forrásteremtő civil találkozó” (2009. május , Budapest) NCA-ÖNSZ-08-C-0070 A Társadalmi Megújulás Operatív Programról: a HEFOP.
Reinhard Reibsch az EMCEF volt főtitkára.  1. Fúziók/összeolvadások napirenden – országos és európai szinten  2. Európai szövetségek ágazati szinten.
Válság és megújulás? Lehetőség vagy krízis?
A BARANYA PAKTUM MARKETINGTERVE. Környezetelemzés – Baranya megye fős lélekszáma az ország lakosságának 4%-át teszi ki Népesség fogyó tendenciája.
TÁMOP / Munka és tanulás – Munkahelyi képzések támogatása a Közép-dunántúli Régió mikro- és kisvállalkozásainál.
Balatonszemes Az Európai Unió szintű szociális párbeszédben való részvétel tapasztalatai.
Tiszátúli Villamosenergia – ipari Szakszervezet
Magyar Bányászati Szövetség Magyar Bányászati Szövetség 1024 Budapest, Margit krt. 85. Tel/Fax: (06-1)
Mozgósítás – tapasztalatok, elemzések a villamosenergia-ipar ágaztban dr. Szilágyi József EVDSZ Elnök Siófok, június TÁMOP A-13/
A magyarországi és a villamosenergia-iparban működő szakszervezetek helyzete és kilátásai a szervezettség tükrében TÁMOP A-13/ Siófok,
TÁMOP A-13/ Az EVDSZ társadalmi szerepvállalásának szélesítése a Dél-Dunántúli Régióban 1.
KOVÁCS JÁNOS ELNÖK VIMFÓ
TÁMOP A-13/ Az EVDSZ társadalmi szerepvállalásának szélesítése a Dél-Dunántúli Régióban 1 Munkavállalók Részvételi jog Képviselet – Jogvédelme.
Kutatás, fejlesztés és innováció az oktatásban: javaslat egy ágazati innovációs stratégiára Halász Gábor Innováció az oktatásban Szakmai konferencia.
1 TÁMOP A-13/ Az EVDSZ társadalmi szerepvállalásának szélesítése a Dél-Dunántúli Régióban.
Csanádi József. Munkavállaló lehetőségei  egyéni érdekérvényesítés (csak kvalifikált munkát végzők)  kollektív érdekérvényesítés  tárgyalás  szociális.
TÁMOP A-13/ Az EVDSZ társadalmi szerepvállalásának szélesítése a Dél-Dunántúli Régióban 1 „A munkavédelem” konferencia Siófok, 2014.
TÁMOP A-13/ A váltóműszakosok problémája 1.
1 TÁMOP A-13/ Az EVDSZ társadalmi szerepvállalásának szélesítése a Dél-Dunántúli Régióban.
TÁMOP A-13/ Az EVDSZ társadalmi szerepvállalásának szélesítése a Dél-Dunántúli Régióban 1.
A magyarországi és a villamosenergia-iparban működő szakszervezetek helyzete és kilátásai a szervezettség tükrében Tagtoborzás az EVDSZ – nél, ágazati.
Trade union renewal etui. etui’s group /Andrássy room/ Catherine Dalia Zsuzsanna Philip Miklós Gábor.
TÁMOP A-13/ Az EVDSZ társadalmi szerepvállalásának szélesítése a Dél-Dunántúli Régióban Az EVDSZ projekttel kapcsolatos kommunikációja,
1 TÁMOP A-13/ A villamosenergia-iparág területén dolgozó munkavállalók munkavédelmi, munkabiztonsági, munkahelyi egészségmegőrzés helyzete.
1 TÁMOP A-13/ Az EVDSZ társadalmi szerepvállalásának szélesítése a Dél-Dunántúli Régióban – Projekt szakmai záró.
1 TÁMOP A-13/ A TÁMOP A-13/1 „Társadalmi partnerek kapacitásfejlesztése a Konvergencia Régióban” Pénzügyi tájékoztató
1 TÁMOP A-13/ A TÁMOP A-13/1 „Társadalmi partnerek kapacitásfejlesztése a Konvergencia Régióban” Beszámoló a képzésekről és a tanulmányokról.
1 TÁMOP A-13/ pályázat Az EVDSZ társadalmi szerepvállalásának szélesítése a Dél- Dunántúli Régióban – Záró Konferencia.
BEVEZETÉS A KOLLEKTÍV MUNKAJOGBA
A szövetkezet mint sui generis vállalkozási forma
A szövetkezet mint sui generis vállalkozási forma
Közösség-ifjúság-esélyteremtés Jászberény, szeptember 14.
Follow-up national seminar Implementation of European social partners’
Follow-up national seminar Implementation of European social partners’
Projekt záró prezentáció
Tagszervezeti munka erősítése
Előadás másolata:

TÁMOP A-13/ Az EVDSZ társadalmi szerepvállalásának szélesítése a Dél-Dunántúli Régióban 1 TAGSZERVEZÉS – TAGLÉTSZÁM CSÖKKENÉS HATÁSAI – PROPAGANDA Előadó: Téglás József EVDSZ elnökhelyettes DUVISZ elnök

TÁMOP A-13/ Az EVDSZ társadalmi szerepvállalásának szélesítése a Dél-Dunántúli Régióban 2 Bizalmi légkör megteremtése oktatás / képzés / kommunikáció / információ Feladatunk: a munkavállalók megszólítása összetételük alapján: korra, nemre, szakmai összetétel, képzettségre, érdeklődési körre stb. figyelemmel - akciók és a közösségi élet szervezése a Tagság megtartása: érdekérvényesítés- eszközrendszereinek előnyeinek eredményeinek bemutatása problémák feltárása: célok és lehetőségek ismerte napi munkakörülmények biztosítása/javítása információs bázisunk lehet a Forró Drót (1995-től), a honlap (2009-től), a szórólapok/tájékoztató anyagok és a gyakorló szakszervezeti vezetők tapasztalata – a kollektív bölcsesség tárhelye

Szakszervezeti szervezettség korcsoportok szerint (KSH) 3 TÁMOP A-13/ Az EVDSZ társadalmi szerepvállalásának szélesítése a Dél-Dunántúli Régióban

TÁMOP A-13/ Az EVDSZ társadalmi szerepvállalásának szélesítése a Dél-Dunántúli Régióban 4 Legyünk tisztában, saját magunk érdekérvényesítő képességével Kommunikációs készség és képesség ami fejleszthető emberismeret az információk gyűjtés és annak elemzése alkalmazkodás, kompromisszum készség célok, elképzelések megismerése – helyzetfelismerés kölcsönös tisztelet légkörének megteremtése Mit várunk elMagunktól

TÁMOP A-13/ Az EVDSZ társadalmi szerepvállalásának szélesítése a Dél-Dunántúli Régióban 5 Szakszervezeti szervezettség ágazatonként (KSH Munkaerőfelvétel, )

A érdekképviselőnek, „tisztségviselőnek azért is lényeges tulajdonsága a jó kommunikációs képesség és a személyes kontaktus megteremtésének könnyűsége, mivel ő tulajdonképpen egy közvetítő szerepet vállalt abban a folyamatban, mikor a munkavállalók problémái fogalmazódnak meg.” Az életben is törekednünk kell a szituációs gyakorlatokon elsajátítottak hasznosítására és a folyamatos párbeszédre, melynek során tanuljuk és taníthatjuk személyes kapcsolatépítés nehézségeit. Egyben bizonyíthatjuk, hogy milyen módszerekkel lehet az érdekeket összhangba hozni és azt egységesen kifejezni. 6 TÁMOP A-13/ Az EVDSZ társadalmi szerepvállalásának szélesítése a Dél-Dunántúli Régióban

TÁMOP A-13/ Az EVDSZ társadalmi szerepvállalásának szélesítése a Dél-Dunántúli Régióban 7 létszámleépítés, kiszervezés, munkanélküliség – taglétszám csökkenése, gyengülés kisvállalatok, atipikus munkák, önfoglalkoztatók, feketemunka – akcióképesség gyengülése értékrend váltás, képzettség, szakszervezeti megújulás hiánya – érdekközösség gyengülése ideológiai ellenérdekeltség, a szakszervezeti presztízs csökkenése – kommunikáció gyengülése szerény érdekvédelemi eredmények, állami beavatkozás – szakszervezet politikai erő hiánya a tagtoborzás és szervezés hiánya, az intézményi háttér beszűkülése – eredménytelenség a rendszerváltás okozta presztízsvesztés – társadalmi elfogadottság gyengülés hagyományos szakszervezeti funkciók leépülése - Szolidaritás mint érték Tagsági létszám csökkenése és a szakszervezet alkuképessége

TÁMOP A-13/ Az EVDSZ társadalmi szerepvállalásának szélesítése a Dél-Dunántúli Régióban 8 A munkahelyek több mint háromnegyedénél (78 %) semelyik érdekképviseleti csatorna nem áll a munkavállalók rendelkezésére Munkahelyi érdekképviseleti jelenlét I. (telephelyre számítva, vezetők szerint, súlyozott minta, %)

TÁMOP A-13/ Az EVDSZ társadalmi szerepvállalásának szélesítése a Dél-Dunántúli Régióban 9 Tagszervezés/megtartás Köszönöm a figyelmet és ezzel megnyitnám a konferenciát! Téglás József EVDSZ elnökhelyettes DUVISZ elnök 1039 Budapest, Kossuth Lajos Üdülőpart 108. Levelezési cím: 1031 Budapest, Szentendrei út Telefon: (+36 1) , Fax: (+36 1) Mobil: (+36 20) EVDSZ honlap: