A TÁRSADALMI BŰNMEGELŐZÉS REGIONÁLIS JELLEMZŐI

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
A kiemelt projekt tapasztalatainak hasznosítása „Tett - Program az áldozatokért és tettesekért” nyitókonferencia december 16. Siófok Lénárd Krisztina.
Advertisements

GRAFFITI Brassai Orsolya június 2. …így is lehet!?
Buczkó Erika r. alezredes
A Társadalmi Bűnmegelőzés Nemzeti Stratégiája és kapcsolódási pontjai a Nemzeti Drogstratégiához Gyökös Melinda Hotel Hélia, Budapest június 24.
A fenntartható fejlődés és a Nemzeti Fenntartható Fejlődési Stratégia
Látens fiatalkori devianciák – az ISRD empirikus kutatás
A Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Területfejlesztési Koncepció és a Területfejlesztési Stratégiai Program megújítása Szolnok, február 2. Jász-Nagykun-Szolnok.
Hivatalos programoldal: /hirek/666-coaching-fezstival-2013.html.
A közrend és közbiztonság helyzete, a Komárom - Esztergom Megyei Rendőr - főkapitányság évi tevékenysége.
Az EFOP köznevelést érintő beavatkozásai
„Híd a forráshoz – forrásteremtő civil találkozó” (2009. május , Budapest) TÁMOP – TIOP A pályázati lehetőségek rendszere.
Az EU oktatási és képzési rendszerének célkitűzései
„A társadalmi kohéziót erősítő bűnmegelőzési és reintegrációs programok módszertani megalapozása” kiemelt projekt TÁMOP –
Szabó György ÉM-i Regionális Fejlesztési Tanács elnöke
Buczkó Erika r. alezredes
NFT I NFT II Hosszú távú cél: az életminőség javítása Általános cél: Az EU átlaghoz viszonyított jövedelmi különbségek mérséklése specifikus.
(Igazságügyi Hivatal, főigazgató)
Az utógondozás szerepe és fontossága az Igazságügyi Szolgálatnál Dr. Kunfalvi Zoltán, KIMISZ Főigazgató Intenzív utógondozás: lehetőségek és kockázatok.
A társadalmi kohéziót erősítő bűnmegelőzési és reintegrációs programok módszertani megalapozása-kiemelt projekt (TÁMOP 5.6.2/10-1),
Készítette: Lázár Nikolett Földrajz BSc II. évfolyam.
Gazdálkodási modul Gazdaságtudományi ismeretek I. Üzemtan KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc.
PEST MEGYEI KÖZIGAZGATÁSI HIVATAL
Mikor kivel, hogyan működhetünk együtt hatékonyan?
A NEMZETI TÁRSADALMI FELZÁRKÓZÁSI STRATÉGIA INDIKÁTOR RENDSZERÉRŐL Roma Koordinációs Tanács, november 23.
A lokalitás szerepe a munkaerőpiaci folyamatok alakításában László Gyula Pécs, május 19.
K ÖZIGAZGATÁSI ÉS IGAZSÁGÜGYI MINISZTÉRIUM T ÁRSADALMI F ELZÁRKÓZÁSÉRT FELELŐS ÁLLAMTITKÁRSÁG romagov.kormany.hu A Nemzeti Társadalmi Felzárkózási Stratégia.
A Társadalmi bűnmegelőzés nemzeti stratégiája
A társadalmi bűnmegelőzés nemzeti stratégiája és végrehajtása Pályázói Szakmai Nap november 28. Budapest
Az Országos Bűnmegelőzési Bizottság
Kormányszóvivői tájékoztató 1 A társadalmi bűnmegelőzés nemzeti stratégiája 115/2003. (X. 28.) OGY határozat. Cselekvési program 1009/2004. (II. 26.) Korm.
A Magyar Köztársaság Rendőrsége
Települési mediációs modellprojektek tapasztalatai Benedek László Június 19.
A társadalmi bűnmegelőzés évi cselekvési programja Gönczöl Katalin Büntetőpolitikai szakállamtitkár.
BIZTONSÁGOS MÓRAHALOMÉRT Főpályázó: Mórahalom Város Önkormányzata.
a Gyermekvédelmi Szakszolgáltatók értekezlete
A BŰNÖZÉS KIHÍVÁSAI Dr. Bencze József országos rendőrfőkapitány
A társadalmi kohézió erősítése bűnmegelőzési és reintegrációs programokkal TÁMOP kiemelt projekt.
Igazságügyi és Rendészeti Minisztérium
Nemzeti stratégia a bűnmegelőzésről összeállította: Finszter Géza
A Magyar Köztársaság kormánya
Teleházak pályázati lehetőségei. TIOP 3-as prioritás A munkaerő-piaci részvételt és a társadalmi befogadást támogató infrastruktúra fejlesztése
Területpolitikai eszközök és a klímaváltozás
Elektronikus Közigazgatás Operatív Program ( )
Strukturális és Kohéziós Alapok
Az EU új Közúti Közlekedésbiztonsági Akcióprogramja és a magyar álláspont kialakítása A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium kapcsolódó feladatai Előadó: Schváb.
Társadalmi-gazdasági egyenlőtlenségek Régiók, megyék, kistérségek.
III. Magyarországi Ártalomcsökkentő Konferencia december 15. kedd.
DEVIANCIÁK ÉS BŰNÖZÉS.
A kriminálpszichológia
A társadalmi bűnmegelőzés stratégiája egy éves tapasztalatai.
Erőszakmentes, egészségtudatos iskola
Az E-KÖZIGAZGATÁS INFORMATIKAI STRATÉGIÁJA október 16.
A AS IDŐSZAKRA VALÓ FELKÉSZÜLÉS AKTUÁLIS HELYZETE MAGYARORSZÁGON NAGYHÁZI GYÖRGY SZAKMAI TANÁCSADÓ, NEMZETI FEJLESZTÉSI MINISZTÉRIUM HUSRB/1203/213/151.
1 A városfejlesztési stratégia dilemmái A Magyar Regionális Tudományi Társaság IV. Vándorgyűlése Szeged, október Önkormányzati és Területfejlesztési.
Emberi erőforrás fejlesztési operatív program
MAGYAR NEMZETI BŰNMEGELŐZÉSI STRATÉGIA Dr. Póczik Szilveszter tudományos főmunkatárs Országos Kriminológiai Intézet
„Csellengő fiatalok” az ifjúságpolitika komplexitása Pécs, március 23.
A három pillér elve (vertikális) az elkövetővé válás esélyének csökkentése + az áldozattá válás esélyének csökkentése + a bűnalkalmak kontrollja „Bűnmegelőzés.
A polgárőrség: alulról szerveződő, helyi lakosok által létrehozott, az adott település közigazgatási határain belül működő, a helyi közbiztonság javítása.
Az emberkereskedelem kérdései az áldozatok szempontjából Gál Eszter Európai Együttműködési Főosztály október 21. Belügyminisztérium.
Nemzeti Foglalkoztatási Akcióterv (2004) Magyarország 2006.június
Bundesministerium für Inneres Bundeskriminalamt Abteilung 1 Kriminalstrategie und zentrale Administration Büro 1.6 Kriminalprävention und Opferhilfe Leiter:
Strukturális alapok és a HEFOP. Strukturális Alapok Európa regionális politikája a pénzügyi szolidaritáson alapul. A Strukturális Alapok, az EU regionális.
"A legkisebb ellenállás" -BM – 15 – MI – 0092 projekt megvalósítását támogatja a Belügyminisztérium Nemzeti Bűnmegelőzési Tanácsa Bűnmegelőzési „ABC” Csemáné.
„A legkisebb ellenállás” – bűnmegelőzés a szépkorúak körében BM – 15 – MI – 0092 projekt szakmai bemutatása Összeállította: Dr. Dobos László 3.KEMA Kuratórium.
Duna Stratégia – Duna menti Kamarák Szövetsége Budapest Kiss Ervin DCCA és BKIK főtitkár.
TÁMOP PROJEKT KERETÉBEN: Sarkadi Járásfejlesztési Stratégia című 1. workshop. Helyszín: Biharugra Időpont: Készítette: Projektfelügyelet.
A TÁMOP kiemelt projekt nyitókonferenciája
TELEPÜLÉSFEJLESZTÉSI KONCEPCIÓ
Mezőkovácsházi Járásfejlesztési Stratégia
Előadás másolata:

A TÁRSADALMI BŰNMEGELŐZÉS REGIONÁLIS JELLEMZŐI Igazságügyi és Rendészeti Minisztérium 1

A három pillér elve (vertikális) az elkövetővé válás esélyének csökkentése + az áldozattá válás esélyének csökkentése a bűnalkalmak kontrollja „Bűnmegelőzés minden olyan intézkedés és beavatkozás, amelynek célja vagy eredménye a bűnözés mennyiségi csökkentése és az állampolgárok biztonságérzetének javítása, történjék az a bűnalkalmak csökkentésével, a bűnözést gerjesztő okok hatásának mérséklésével vagy a sértetté válás megelőzésével.” Európai Unió Tanácsa

A bűnmegelőzés szintjei

A társadalmi bűnmegelőzés szereplői

A TBNS prioritásai A gyermek- és fiatalkori bűnözés megelőzése, csökkentése. A városok biztonságának fokozása. A családon belüli erőszak megelőzése. Az áldozattá válás megelőzése, áldozatsegítés. A bűnismétlés megelőzése.

A bűnmegelőzési stratégia célrendszere STRATÉGIAI CÉLKITŰZÉS ÁTFOGÓ CÉLKITŰZÉSEK SPECIFIKUS CÉLKITŰZÉSEK „az életminőséget javító közbiztonság megteremtése és a bűnözés csökkentése” a társadalom biztonságának javítása a bűnmegelőzés és a társadalompolitika összekapcsolása (intézményesítés) partnerség megteremtése pl. jogkövetés erősítése, bűncselekménnyel okozott károk mérséklése, bűnelkövetési alkalmak szűkítése

A bűnmegelőzés háromlépcsős modellje (horizontális) elsődleges megelőzés + másodlagos megelőzés („veszélyeztetett csoportok”) = döntően a büntető igazságszolgáltatáson kívül, a bűncselekmény elkövetése előtt harmadlagos megelőzés (a bűnismétlés megelőzése) = döntően a büntető igazságszolgáltatáson belül, a bűncselekmény elkövetése után

Alapelvek és működési elvek A társadalmi bűnmegelőzés a társadalompolitika integrált része A kormányzati felelősség elve A lokalitás elve A partnerség elve A tudás-alapú tervezés és a szakmaiság elve