SSD.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
A PC gépek szoftverei Kérdés: "Mi az elefánt?" Válasz: "Egér operációs rendszerrel."
Advertisements

SSD Tartalom: 2. oldal - Mi az az SSD?
A számítógép műszaki, fizikai része
Hardver eszközök II. rész
Hardver ismeretek Háttértárolók
Memóriák típusai, jellemzői
A számítógép felépítése
A memória.
Memória.
Külső memóriák.. 1.Hard Disk  Egy számitástechnikai adattároló berendezés. Az adatokat kettes számrendszerben tárolja.  Az adatokat mágnesezhető réteggel.
A RAID Technológia és működése!!!
Neumann-elvek A számítógép legyen teljesen elektronikus, külön vezérlő és végrehajtó egységgel. Kettes számrendszert használjon. Az adatok és a programok.
Lapcsere stratégiák FIFO, LRU, OPT, SC
Az operációs rendszer.
Háttértárak.
A számítógép felépítése
Régen és most. Háttértárolók.
Tömbök ismétlés Osztályok Java-ban Garbage collection
12. Óra Háttértárak.
Lemezkezelés, RAID, partícionálás, formázás, defragmentálás
Operációs rendszerek Microsoft Windows XP.
Microsoft Windows A Windows fejlődése, általános jellemzése – 2. dia
A memória.
A pendrive.
Az operációs rendszerek
A memória.
Számítógép memória jellemzői
Amit az adathordozókról tudni kell
Háttértárak Informatika tananyag.
Készítette: Feszt Bernadett 8/a Napjaink háttértárolói Salamon Róza felkészítő tanár Dr. Török Béla Óvoda Általános Iskola és Diákotthon 1142, Budapest.
Felkészítő tanár: Széki Tibor tanár úr
Napjaink Háttértárolói
Készítette: Felkészítő tanár: Iskola:
Készítette: Bodor Béla Tanár: Szabó Dániel Iskola: Egressy Gábor Kéttannyelvű Műszaki Szakközépiskola Iskola címe: 1149 Budapest, Egressy út 71. MEMÓRIÁK.
A memóriák típusai, jellemzői
Háttértárolók Ki és beviteli periféria. A számítógép kikapcsolása után is hosszú ideig képesek megőrizni az adatokat.
Tematikus fogalomtár FÉLVEZETŐS TÁRAK
RAID lemezek (Redundant Array of Independent or Inexpensive Disks)
A Memória.
A mikroszámítógép felépítése
A számítógép teljesítménye
Háttértárak és adathordozók
MEREVLEMEZEK TEGNAP, MA ÉS HOLNAP Szele Balázs Szboabi.elte.
Óravázlat Készítette: Kucsera Mihály, Toldi Miklós 2010.
A központi egység Informatika alapjai Készítette: Senkeiné B. Judit.
A számítógép felépítése
Háttértárak.
Ismerkedjünk tovább a számítógéppel
Merevlemezek tegnap, ma, holnap. Bevezetés Számítógépünk alapvető alkatrésze Hosszú távú adattárolás Régebben kis méret, lassú működés Manapság nagy méret,
Írja fel a tizes számrendszerbeli
MINDEN, AMIT AZ ADATHORDOZÓKRÓL TUDNI KELL
2. Operációs rendszerek.
Memóriakezelés feladatok Feladat: 12 bites címtartomány. 0 ~ 2047 legyen mindig.
Minden amit az adathordozókról tudni kell. Történelmi áttekintés.
Védelmi technikák: fizikai védelem UPS RAID
Memóriák képekben Takács Béla
A ROM ÉS A BIOS. K ÉSZÍTETTE R ELL P ATRIK A ROM A ROM egy olyan elektrotechnikai eszköz, amely csak olvasható adatok tárolására alkalmas memória. Tartalma.
Készítette:Mohamed Ahmed Azmi 9.A. Random Access Memory Alap tudnivalók a RAM -ról: Írható és olvasható memória. Feladata ideiglenes adatok tárolása,
Ismétlés Memória RAM  Véletlen elérésű memória ( Random Access Memory)  Tárolja a CPU által végrehajtandó programokat és a feldolgozásra váró adatokat.
A nagy mennyiségű adat tárolására alkalmas ki- és bemeneti perifériákat Háttértárolónak nevezzük. Több féle típusa is létezik.
Villanegyedek, lakótelepek, külvárosok: a évi választások eredményei Budapesten Ignácz Károly – Szabó Balázs Választások után – konferencia a Politikatörténeti.
1 A számítógépek tárolói. 2 Memória Memóriaszó  A tárak olyan egységei, melyek egyetlen művelettel kezelhetők.  A legrövidebb memóriaszó a byte (bájt)
MBR és a partíciós tábla Forrás: Wikipedia. MBR 1. A Master Boot Record (MBR) vagy más néven a partíciós szektor a merevlemez legelső szektorának (azaz.
Adatok tárolása. Tárolók Félvezető tárak RAM Operatív tár Cache tár Regiszterek CMOS RAM ROM BIOS Mágnestárak Mágneslemez Hajlékony lemez Merevlemez MágnesszalagMágneskártya.
Szilárdtest memóriák működése Tölgyes Áron 10. a.
Háttértárak.
CPU (Processzor) A CPU (Central Processing Unit – Központi Feldolgozó Egység) a számítógép azon egysége, amely értelmezi az utasításokat és vezérli.
RAM (Random Access Memory)
Háttértárak.
Tároló perifériák.
Előadás másolata:

SSD

SSD - I Az SSD (Solid State Disk, „szilárdtest meghajtó”) olyan háttértároló, amelyben félvezetőkkel, mozgó alkatrészekkel nélkül oldják meg az adatok tárolását. Az SSD fajtái az alkalmazott félvezetők alapján: DRAM Flash memória

SSD - II A flash memória alapú SSD –k a leginkább elterjedtek, így továbbiakban az SSD –k alatt ezt értjük. Az SSD –k előnyei: gyorsaság mozgó alkatrészek hiánya alacsonyabb fogyasztás halk kis méret és súly

SSD - III Az SSD hátrányai: viszonylag kis méret elhasználódás Az SSD részei: a memóriablokkok a vezérlő cache

SSD - III

SSD - IV Az SSD –t alkotó memóriachipek részekre bonthatóak. A legnagyobb rész a plane, ami legtöbbször 512 MB adatot tárol. A plane 1024 db 512 kb méretű blokkból épül fel. A blokk is tovább osztható, mégpedig lapokra (page –kre). Egy lap 4 kb méretű, így tudható, hogy egy blokk 128 lapot tartalmaz. Egy lap pedig cellákból épül fel.

SSD - V

SSD - VI SSD típusai adattárolási mód szerint: SLC (Single-Level Cell): egy cella egy bitet tárol MLC (Multi-Level Cell): egy cella több (2-3) bitet tárolhat. Az MLC SSD lassabb, és gyorsabban megy tönkre, mint az SLC SSD.

SSD - VII Elhasználódás: a flash memóriák cellái bizonyos számú írás után használhatatlanná válnak, vagyis tönkremennek. Ez az érték az MLC típus esetében nagyjából 10.000 írási művelet, míg az SLC típusnál nagyjából 100.000 írási művelet.

SSD - VIII Az SSD használathoz mindenképpen szükséges, hogy az előbb említett elhasználódás minél később jelentkezzen, és ezt úgy lehet elérni, ha a cellák kihasználása minél egyenletesebb. Erre szolgál a wear leveling.

SSD - IX A wear leveling egy olyan algoritmus, amely ügyel arra, hogy az SSD –ben található memóriacellák egyenletesen használódjanak el, vagyis minden cella lehető azonos számban legyen írva. Ehhez a wear leveling része az, hogy az SSD –n tárolható adatokat mozgassa, vagyis az egyik cellából átírja a másikba !

SSD - X A wear leveling formái: dinamikus: csak a dinamikus adatokat mozgatja statikus: a statikus és dinamikus adatokat is mozgatja Napjainkban kapható SSD –k legtöbbször a statikus wear levelinget alkalmazzák.

SSD - XI A wear levelingnek állandóan írnia kell az SSD –t, jó esetben ez10% -os plusz terhet jelent, de rossz esetben akár a 2000% -ot is elérheti. Egy SSD sebességét és élettartamát jelentősen rontja tehát, ha 80% feletti a kihasználtsága !

SSD - XII A túlzott használat ellen csak egy dolgot tehetünk: hagyunk szabad helyet az SSD –n. Ez optimális esetben az SSD méretének 20 - 25% - a. Ez három módon történhet: 1000-1024 kerekítésből adódó helymegtakarítás gyárilag kialakított tartalék terület (spare area) felhasználó által szabadon hagyott hely

SSD - XIII Az SSD működése az adatok törlése esetén sem hasonlít a merevlemezére. A merevlemezen ugyanis az ott tárolt adatok törléskor nem kerülnek rögtön felülírásra, hanem töröltnek lesznek jelölve. Ha a merevlemez számára szükséges a hely, akkor ténylegesen is felülírásra kerül az adott szektor. Az SSD –nél viszont nem mindegy hányszor van írva egy cella. Az SSD –nél egy írási művelet csak egy üres lapra vonatkozhat, ráadásul az írás (vagy felülírás) nem laponként, hanem blokkoknként történhet csak.

SSD - XIV

SSD - XV A megoldás az, hogy a törlést nem logikailag végezzük el, hanem ténylegesen. Erre szolgál a TRIM parancs. Ez utasítja az SSD –t, hogy törölje a törlendő lapokat, így azok szabad helyként jelennek meg.

SSD - XVI

SSD - XVII A TRIM működéséhez négy feltétel szükséges: TRIM képes SSD AHCI módban működő alaplap driver támogatás operációs rendszer támogatás (Windows 7, Linux kernel >= 2.6.33) A jelenlegi driverek egyelőre nem támogatják a RAID tömbe szervezett SSD –k TRIM e-lését.

SSD - XVIII Ha az előbbi feltételek valamelyike nem teljesül, akkor kettő dolgot lehet tenni: olyan SSD –t választani, amely vezérlője belső szemétgyűjtő (Garbage Collector, GC) metódussal rendelkezik, így megoldja a törölt lapok felszabadítását. külső garbage collector programok futtatásával felszabadítani a lapokat

SSD - XVIX Pár gyakorlati megfontolás: az SSD –k esetén különösen fontos, hogy meglegyen a partíciók igazítása az operációs rendszer szolgáltatásai közül ki kell kapcsolni azokat, amelyek feleslegesen használják az SSD –t az egyes vezérlők, bár különböző módon, de legtöbbször szolgáltatnak adatot az SSD elhasználódásáról.

SSD - XX SSD vs RAID(1)0 Az SSD –k nem helyettesíthetőek RAID tömbbel ! Sem sebességben, sem adatbiztonságban nem összevethető a két megoldás !