A Weende-i takarmányanalitikai rendszer

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Táplálkozási alapfogalmak
Advertisements

A TAKARMÁNYOZÁSTAN ELŐADÁSOK TEMATIKÁJA a ménesgazda szak I
Az állati termelés táplálóanyag szükséglete III.
ANYAGCSERE BETEGSÉGEK DIÉTÁS KEZELÉSE
A kérődző állatok emésztési sajátosságai
Zöldségfélék.
Táplálékok, tápanyagok
Vízforgalom. Víz és vízforgalom izomszövet %-a sza. izomszövet %-a sza. vér 90 %-a víz vér 90 %-a víz Vízforrások az állati szervezet.
GAZDA – ÁLLATTARTÁS I. 11. Csoportosítsa és jellemezze a szénákat!
GAZDA – ÁLLATTARTÁS I. 14. Jellemezze az alább felsorolt melléktermékeket! - A melléktermékek jelentősége a takarmányozásban - Cukoripari melléktermékek.
Növényi rostok nyersrost NSP élelmi rost NDF ADF ADL cellulóz*
Takarmányismeret 4. Magvak.
A takarmányok rosttartalma
A sav bázis egyensúly szabályozása
A takarmány nyers táplálóanyagainak sorsa a szervezetben:
A takarmányozás jelentősége
Takarmányismeret 5. Melléktermékek.
A takarmányok összetétele: Szerves anyagok:
A takarmányok összetétele
LOVAK TAKARMÁNYOZÁSA IV.
A regionális források felhasználása az egészségmegőrző funkcionális élelmiszerek előállítására /Využitie regionálnych zdrojov na produkciu funkčných.
A takarmányok összetétele
Közbülső anyagcsere 2.. Közbülső anyagcsere  =A megemésztett és felszívódott tápláló- anyagok kémiai, biokémiai átalakulásának sorozata  N tartalmú.
Az életfenntartás táplálóanyag szükséglete
A kérődző állatok emésztési sajátosságai
A takarmányok összetétele
A TERMELÉS TÁPLÁLÓANYAG- SZÜKSÉGLETE IV. A tejtermelés táplálóanyag- szükséglete.
A takarmányok összetétele
Takarmányismeret 5. Melléktermékek. Növényolajipari melléktermékek Táplálóanyag-tartalmukat befolyásolja a feldolgozás módja: -hidegen sajtolt (olajpogácsa)
A TAKARMÁNYOZÁSTANI ELŐADÁSOK TEMATIKÁJA az agrármérnöki szak III. évfolyamán szeptember 06. – december 13. HétIdőpontTéma 1.IX. 06.A Weende-i.
A TAKARMÁNYOZÁSTANI ELŐADÁSOK TEMATIKÁJA a Gazdasági agrármérnöki szak III. és a Növényorvosi szak II. évfolyamán szeptember 15. – december 15. HétIdőpontTéma.
Növényi rostok nyersrost NSP élelmi rost NDF ADF ADL cellulóz*
Állattudományi és Állattenyésztéstani Tanszék
Az élelmiszereket felépítő anyagok
Étkezési zsiradékok.
Malomipari termékek.
Cellulóz Cserés Zoltán 9.c.
A helyes táplálkozás.
Gyermekek fejlődése és gondozásuk módszertana
MEGÚJULÓ ENERGIAFORRÁSOK BIOMASSZA
SZÉNHIDRÁTOK.
Táplálékaink, mint energiaforrások és szervezetünk építőanyagai.
WELLNESS-SZELETEK WELLNESS AKADÉMIA TERMÉK MODUL
7. Ismertesse a tápok főbb alapanyag-csoportjait!
Takarmányozástan.
Táplálékok , tápanyagok
Takarmányok fehérjetartalma Az állati szervezet létfontosságú vegyületei fehérje természetűek Az állati termékek szintén Fehérjét az állat csak N-tartalmú.
Tápanyagok.
Gazdasági állataink vízforgalma A víz létfontosságú építőanyaga az állat és az ember szervezetének: –10%-os hiánya már anyagforgalmi zavart okoz, 15%-os.
Cellulóz vázanyag (10-15 ezer glükóz egység) vízben nem oldódik a felsőbbrendű állatok szomatikus enzimjeikkel nem tudják bontani az előgyomrokban, utóbél.
Az állati termelés táplálóanyag szükséglete a. Növekedés hústermelés A fejlődés, növekedés során eltérő az egyes szövetek aránya, az állati test kémiai.
Vízforgalom. Víz és vízforgalom izomszövet %-a sza. izomszövet %-a sza. vér 90 %-a víz vér 90 %-a víz Vízforrások az állati szervezet.
Alapképletek Térfogat változás száraz anyag tartalom csökkenés esetén:
A vegetáriánus táplálkozás megítélése
A TAKARMÁNYOZÁS ELMÉLETI ALAPJAI
Pannon Egyetem Georgikon Kar Állattudományi és Állattenyésztéstani Tanszék.
Egyed alatti szerveződési szintek
Növényi rostok Cellulóz
Nitrogénmentes kivonható anyagok, emészthető szénhidrátok
Levegőszennyeződés.  A levegőben természetes állapotban is sokféle gáz található:  négyötödnyi nitrogén  egyötödnyi oxigén.
Tápanyagaink.
10. rész :Táplálékunk összetevői Zsírok Klikk a folytatáshoz.
TÁPLÁLOKOK, TÁPANYAGOK
A HELYES TÁPLÁLKOZÁS MIT, MIKOR, MENNYIT.
A lucerna LPC lehet-e gazdaságos versenytársa a szójának ?
Keményítőiparok (kukorica, burgonya, búza) Cukorgyártás
A káposztafélék és a burgonya
A Weende-i takarmányanalitikai rendszer
Pulyka az egészséges táplálkozásban
Nitrogénmentes kivonható anyagok
Előadás másolata:

A Weende-i takarmányanalitikai rendszer Takarmány minta szárazanyag-tartalom víztartalom hamutartalom szervesanyag-tartalom szennyeződések (föld, homok) valódi hamu nyersfehérje Nitrogén mentes kivonható anyagok nyerszsír nyersrost valódi fehérje amid anyagok

Néhány lényeges eltérés az állatok és a növények összetételében Szénhidrát–tartalom: növény >állat növényi sejtfal: cellulóz, hemicellulóz stb. állati sejtfal: fehérje, lipidek Zsírtartalom: állat >< növény növény: keményítő a tartalék táplálóanyag de vannak olajban gazdag növények állat: zsír az energia raktár Fehérjetartalom: állat >=< növény az életkorral, vegetációs idővel változik Rosttartalom: csak növény Vitaminok: a növények önellátók, az állatok nem Ásványi anyagok: növények (N, P, K); állatok (Ca, P)

Néhány takarmány táplálóanyag-tartalma (g/kg) Víz Sz.a. Zsír Fehérje Rost Szénhidrát Hamu legelő fű 780 220 11 44 45 98 22 búza 130 870 19 122 23 689 17 tej 876 124 36 33 - 47 8 burgonya 760 240 1 7 197 13 szója mag 110 890 190 340 70 250 34 extr. szója 100 900 14 493 294 66 napra-forgó 84 916 460 180 155 90 hús 720 280 42 214 6 15

Takarmányok víztartalma Állatok 50 - 80% A vízhiányt az állatok nem képesek tolerálni Legfőbb szerepe: táplálóanyagok szállítása a metabolikus végtermékek eltávolítása enzimműködés (hidrolízis) hőháztartás

Halmazállapot szerint: Vízforrások: ivóvíz takarmány metabolikus víz (szénhidrátok, zsírok elégetésekor) Halmazállapot szerint: folyékony – lédús – száraz takarmány tej tök gabona magvak savó répafélék extrahált darák zöld- búzakorpa takarmányok

A takarmányok víztartalma befolyásolja a táplálóértéket (koncentrált; terimés) koncentrált: egységnyi tömegben sok táplálóanyagot, kevés vizet és rostot tartalmaz terimés: egységnyi mennyiségben kevés táplálóanyagot, sok rostot, vizet tartalmaz szállíthatóságot vizet szállítani nem érdemes eltarthatóságot (gabonák 14%; tápok, darák 12%; széna 16-18%) a tejelő állatok teljesítményét a terimés, lédús takarmányok kedvezően befolyásolják a gazdasági állatok tejtermelését

Takarmányok szárazanyag – tartalma Eredeti - 100%-os - légszáraz szárazanyag-tartalom eredeti: az a szárazanyag-tartalom, amely a betakarításkor, etetéskor jellemző a takarmányokra 100%-os szárazanyag-tartalom: laboratóriumi kategória, a víztartalom teljes eltávolításával nyerhető légszáraz szárazanyag-tartalom: a teljesen beszárított minta a levegő páratartalmát felveszi, majd tömege állandósul (84-86%) Meghatározza, hogy mennyi takarmányt képes az állat elfogyasztani (fizikailag) Jóllakottsági érzés Nagyobb sz.a. több táplálóanyag Koncentrált takarmányok