A közösségi alapítványok fejlődése Lengyelországban Academy for the Development of Philanthropy in Poland ul. Marszałkowska 66, 00-590 Warszawa tel. 622.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Budapesti Esélyegyenlőségi Koordinációs Iroda –
Advertisements

A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósul meg. Az Európai Unió és a Magyar Állam által nyújtott.
Gondolkodj Egészségesen! Program OSZMK baleset-megelőzési konferencia szeptember 30.
RÉV Projektiroda Hálózat Munkacsoport. Mi az a Hálózat munkacsoport? Hol helyezkedik el, melyik szervezethez köthető? Kik a tagjai? Mi a célja, feladata,
25 ÉV A TEHETSÉGEK SZOLGÁLATÁBAN MAGYAR TEHETSÉGGONDOZÓ TÁRSASÁG KONFERENCIÁJA PÉCS SZEPTEMBER KORMOS DÉNES A NEMZETI TEHETSÉGÜGYI KOORDINÁCIÓS.
"Tabletek, kispolski, miegymás - Mi is az a Bűvösvölgy?” Média animátor – H95 Bűvösvölgy szeptember Legeza Katalin.
Magyar Kerékpárosklub Hungarian Cyclists’ Club (HCC)‏ László János, elnök.
© Copyright 2013 Hewlett-Packard Development Company, L.P. The information contained herein is subject to change without notice. Önkéntes oktatói tapasztalatok.
kiemelt projekt szolgáltatásainak bemutatása
Jóvá Tett Hely Közösségi Foglalkoztató
Add tovább! Fiatalokkal a települési közösségekért! – országos mozgalom A fiatalok részvételének fokozása a közjóért!
Egy lépés a munkahely megszerzéséig képzési projekt az aktív munkakeresés témakörében fiatalok számára IFJÚSÁG, IFJÚSÁGPOLITIKA - ÚJ KIHÍVÁSOK előadó:
Lépj pályára! Využi šancu! Lépj pályára! / Využi šancu! HUSK /1101 /1.6.2 /0107.
Támop / Vas Megyei Önkéntes Centrum Központban az önkéntesség március1.
Határtalan Európa? Projekt összefoglaló Alattyányi István Szabadka, Borderless EUR Zárókonferencia HUSRB/1002/222/159.
1 KÖZÖSSÉGFEJELSZTŐK BÉKÉS MEGYEI EGYESÜLETE. 2 KÖZÖSSÉGI SZÍNTÉR - IBSEN HÁZ.
2005. november 18. Magyarországi LEADER Közhasznú Egyesület Tevékenységi Prezentáció VIDÉKFEJLESZTÉSI FÓRUM Jászfényszaru Molnár Katalin elnök.
Mi a SzIA Minőségi Modell?  A SzIA Minőségi Modell olyan szervezet-, és minőségfejlesztési rendszer, amelyet először speciálisan nonprofit területen.
Zalai Falvakért Egyesület Zala megyei Önkéntes Centrum.
„XXI. SZÁZADI KÖZOKTATÁS ( FEJLESZTÉS, KOORDINÁCIÓ )” TÁMOP / A pedagógus(tovább)képzés kérdései és lehetőségei az egész napos iskola-
A felnőttképzés népszerűsítése az FMM és az NFI stratégiájában Március 6. Kossuth Klub.
Tehetségpont létrehozása
Hálózatépítés, mint az együttműködések fejlesztésének hatékony eszköze Eger, szeptember 14.
Bemutatkozik a Premier Kommunikációs Iroda A kommunikáció világában minden nap egy új Premier!
KÖZKÉZEN Felelősen a közösségért! Felelősen Fehérvárért! Farkas Tamás tanácsadó.
E-Levéltár projekt Vidra András Projektigazgató
CROATIA—HUNGARY U E F A EURO 2012 Pályázat. Pályázati folyamat mérföldkövei I. szakasz – Pályázati Szabályzat kiadása – Pályázati.
„Jövőműhely beszélgetések” Észak-Kaposi Partnerek LEADER Helyi Közösség Szánjunk rá egy órát, hogy átgondoljuk jövőnket!
A TISZK támogató szerepe a szakképzésben április 18. Szebenyiné Csóka Beáta szakmai vezető.
Legyen Ön is Gazda(g)! Baromfitartási és kertművelési program a vecsési Családsegítő Szolgálat szervezésében.
Az adománygyűjtés kezdeti lépései a Magyar Természetvédők Szövetségénél Ladányi-Benedikt Ildikó kommunikációs munkatárs szeptember 20.
„A SZLOVÁK- MAGYAR HATÁRON ÁTNYÚLÓ FOGLALKOZTATÁSI PAKTUM MOTORJÁNAK BEINDÍTÁSA” című projekt eredményei című projekt eredményei Előadó: dr. Iváncsics.
Nagykálló március 27. Free Powerpoint Templates
„Szociális és Oktatási Önkéntes Tevékenység
SZEMÉLYZETI MARKETING
FEJLESZTÉSI FELADATOK FINANSZÍROZÁSA Gazdaságfejlesztési pályázatok a tervezéstől a megvalósításig - több száz nyertes pályázat tapasztalatai alapján -
Gondolatok az EVH Tájékoztatási Központjának második éves munkaprogramjához, kiemelten kezelve a Leader-t Haris Martinos, EVH Tájékoztatási Központ csapatvezetője.
C2ENET: Közép-Európai Környezetvédelmi Hálózat ERFA, Interreg III.B. Cadses, európai uniós támogatással (2007. január – március) Dr. Zongor Gábor,
CIVILEK és ÖNKORMÁNYZATOK
A CivilTech program nyújtotta lehetőségek civil szervezetek számára Tóth István, Bács-Kiskun Megyei CISZOK Kecskemét, NCA képzés.
Települési mediációs modellprojektek tapasztalatai Benedek László Június 19.
Europe Direct Hálózat Magyarország Vedd ki a részed! március 18. Vizsnyiczai Márta Békés Megyei EIP.
A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósul meg Nemzetközi és határ menti együttműködések támogatása.
Tanulási partnerségek kezdeményezése A NYITOK hálózatfejlesztési program bemutatása Balázs Ákos Szövetség az Életen Át Tartó Tanulásért június 22.
A társadalmi felzárkóztatás és az életen át tartó tanulás Egy kísérleti projekt tapasztalatai Balázs Ákos Szövetség az Életen Át Tartó Tanulásért 2010.
TÁMOP 3.2.2/08/A/1 A közoktatás modernizációját támogató hálózatfejlesztés a Közép-Magyarországi régióban.
Bay Zoltán Alkalmazott Kutatási Alapítvány A projektgenerálás egy eszköze az EFOG elektronikus projektgerátor.
Civilek a területfejlesztésben Dr.G.Fekete Éva MTA RKK, Miskolc.
A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósul meg. Az Európai Unió és a Magyar Állam által nyújtott.
A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósul meg. Az Európai Unió és a Magyar Állam által nyújtott.
Szektorok közötti együttműködések
. Negyedik Partner Közép-Dunántúli Foglalkoztatási Hálózat 4P KDFH Alapítva: Gere János
The Social Work in Hospice and Palliative Care Network A Szociális Munka a Hospice és a Palliatív Gondozási Hálózatban (SWHPN)
TÁMOP /1/B Gyermekek és fiatalok integrációs programjai Csomópont - Ifjúsági Információs Pont kialakítás Álláskereső klub.
Önkormányzati ASP központ felállítása projekt összefoglaló EKOP
TÁMOP-5.5.2/09 „Önkéntesség elterjesztése” c. pályázati kiírás előzményei, céljai és háttér-információ Információs nap április 9.
A TDK és a doktori képzés kapcsolatrendszerének fejlesztése Dr. Csernoch László az Országos Doktori Tanács elnöke.
Lökkös Attila Mérföldkövek, eredmények TÁMOP B-11/ Projektzáró konferencia, Pilisborosjenő, február 15.
FoglalkoztaTárs – Társ a foglalkoztatásban
Az egészségvédelmi program megvalósításának értékelése A program ideje: – A Béres József TIT Kisvárdai Egyesületének Egészségvédelmi.
MAVE Budapest, május 24. INCLUSIVE – project bemutatása E-learning „A távolságot, mint üveg golyót, megkapod..” /József Attila - Altató/ Wenhard.
A hálózati együttműködés lehetőségei és keretei. hálózat  „Minden olyan rendszer felfogható hálózatnak, amely egymástól elkülönült elemekből áll, és.
„Az Év Családbarát Vállalata 2016” pályázat Három Királyfi, Három Királylány Mozgalom
A Magyarországi LEADER Közhasznú Egyesület tevékenységének bemutatása GYURKÓ BÉLA (megyei kapcsolattartó)
A Commitment Köznevelési Kht. MOHAY GERGELY március 31. ÉS A KECSKEMÉTI IRODA BEMUTATKOZÁSA.
A Közösségi Alapítványokról Lekeny Hajnal Kárpátok Nemzetközi Alapítvány
Mobilitás Országos Ifjúsági Szolgálat Mobilitás bróker szerepben Mobilitás bróker szerepben Letenyei Mráz Márta Budapest december 09.
Vakok és Gyengénlátók Közép- Magyarországi Regionális Egyesülete Cím: 1146 Budapest, Hermina út 57. Tel: (1) Web:
„Országos Foglalkoztatási Közalapítvány INFORMÁCIÓS NAP 2009” Gosztolai Géza OFA- Hálózat Közép-dunántúli Regionális Iroda Székesfehérvár, 2009.
Töréspont Stratégiai Alapítvány
Előadás másolata:

A közösségi alapítványok fejlődése Lengyelországban Academy for the Development of Philanthropy in Poland ul. Marszałkowska 66, Warszawa tel , , fax

1998-ban a Bátori Alapítvány és a Mott Alapítvány támogatásával az Akadémia elindította a közösségi alapítványok (KA) fejlesztését célzó programját.

A PROGRAM 3 FÁZISBÓL ÁLL 1. fázis – előkészületek (1997 – 1998) 2. fázis – az első KA-k megalapítása (1999 – 2001) 3. fázis – a KA-k fejlesztése (2002-től napjainkig)

A KA-k lengyelországi megalapításának lehetőségeit vizsgáló kutatás Elbląg Biłgoraj Racibórz Bielsko-Biała A kutatást Policy & Action Group és az Instytut Spraw Publicznych végezte. 1 - előkészületek

Képzések a KA-k megalakításáról és vezetéséről Amerikai és lengyel szakértők 10 településről 30 szervezeti vezetőnek tartottak képzést. A Monroe-csoport 1 - előkészületek

Tanulmányutak szervezése Angliába és az USA-ba Az Akadémia egy-egy hétnapos tanulmányutat szervezett Angliába és az USA-ba. A résztvevők a közösségi alapítványok működését tanulmányozták. 1 - előkészületek

HOGYAN TÁMOGATJUK A KA-T? Kézések Tanácsadás Előadások Kiadványok Rendszeres hálózati találkozók Pénzügyi támogatás 2 5 Hálózatépítés 7

Példák a KA-kat támogató tevékenységekre: 1.Szakkönyvek, működési sztenderdek 2.Segítség a támogatásszerzésben (KA-k beajánlása más adományozóknak stb.) 3.A KA ötletének népszerűsítése (promóciós anyagok kiadása, országos újságokban cikkek megjelentetése stb.) 4.Rendszeres tájékoztatás a KA-k eredményeiről elektronikus hírlevélen (Kurier Emaliowy) és más csatornákon keresztül 5.Képzések, tanulmányutak 6.Jogi vélemények, szakértelem 7.Pénzügyi támogatás 1:1 alapon

A KA-nak nyújtott pénzügyi támogatás „Fillért fillérhez” A KA-k úgy kapnak pénzügyi támogatást az Akadémiától, hogy minden helyben megszerzett złotyhoz az Akadémia hozzátesz egy złotyt (angolul matching fund) a(z) : Működési költségekre (általában 500 eFt-tól 1.4 mFt-ig évente) Adományosztó programokra (általában 500 eFt-tól 1 mFt-ig évente) Alaptőkére (csak egy alkalommal) – 7 mFt-tól 10 mFt-ig

Milyen feltételeknek kellet a KA-nak megfelelni, hogy az Akadémia támogassa őket? Az Akadémia Programtanácsa által elfogadott hároméves stratégia, amely magában foglalta a szervezet- és programfejlesztést Pályázat formájában benyújtott éves működési terv Kidolgozott adományozási alapelvek (szabályok, pályázati űrlapok, adományosztó bizottság működési szabályai) Ezenfelül a pénzügyi támogatás elnyeréséhez további feltételeknek kellett megfelelniük a KA- nak

A 20 KÖZÖSSÉGI ALAPÍTVÁNY LEGFONTOSABB EREDMÉNYEI 6 év alatt 420 mFt-ot gyűjtöttek össze alaptőkére és 560 mFt-ot helyi programok és kezdeményezések támogatására A KA-k által megítélt ösztöndíjaknak köszönhetően 1999-től majdnem középiskolás és egyetemista tudta nyugodtan folytatni tanulmányait Bőkezű adományozóiknak köszönhetően a KA-k 1999 óta több mint 2200 adományt osztottak ki civil szervezeteknek, ifjúsági csoportoknak, kluboknak kultúrházaknak, iskoláknak és egyéb közintézményeknek különféle, a helyi közösség szükségleteire válaszoló programokra

Közösségi alapítványok Lengyelországban:

A KÖZÖSSÉGI ALAPÍTVÁNYOK IDEÁLIS PARTNEREI AZOKNAK A VÁLLALATOKNAK ÉS INTÉZMÉNYEKNEK, AMELYEK HELYI SZINTRE KONCENTRÁLÓ ORSZÁGOS PROGRAMOT SZERETNÉNEK MEGVALÓSÍTANI.

A KA-K HÁLÓZATA AZ ALÁBBI ORSZÁGOS PROGRAMOK MEGVALÓSÍTÁSÁBAN VESZ RÉSZT „Biztostű” ösztöndíjprogram – Akadémia Ügyességek műhelye – Akadémia és a Lengyel Digitális Telefontársaság Kft. Cselekedj helyben V – Akadémia és a Lengyel-Amerikai Szabadság Alapítvány Helyi ösztöndíjprogramok – Bátori Alapítvány Áthidaló ösztöndíjak – Vállalkozásképző Alapítvány és a Lengyel-Amerikai Szabadság Alapítvány „A Zenei Biztostű Nyitott Filharmóniája” ösztöndíjprogram – J&S Pro Bono Poloniae Alapítvány

PROBLÉMÁK ÉS KIHÍVÁSOK adományozók meggyőzése az alaptőke támogatásáról; nehéz gazdasági helyzet, magas munkanélküliség; a háború után megszakadt egyéni adományozási hagyományok; a közösségi alapítványokra és az alaptőke növelésére vonatkozó jogi szabályozás tisztázatlansága, a magánalapítványok és a KA-k nincsenek jogilag megkülönböztetve - a KA-k támogatását előnyben részesítő rendelkezések hiánya.