A címet Az Európai Unió ítéli oda egy évre Előzmények 1985. Athén, Melina Mercouri, görög kulturális miniszter javaslatára Európa kulturális városa, Athén.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
„Kóstoljon bele” a Vidék Ízébe!
Advertisements

Magyar Fesztiválszövetség közgyűlése Százhalombatta, november 25. Dr. Faragó Hilda.
Városfejlesztés prioritás Nyugat-dunántúli Regionális Fejlesztési Ügynökség.
Átjáró: szférák között - Kulturális antropológia és civil szervezetek. Alkalmazott antropológiai módszerek egy miskolci civil szervezet tevékenységében.
Az Internet Fiesta a könyvtárakban 2002 dr. Bakonyi Péter Országos Könyvtári Kuratórium elnöke.
„ A régió, ahol íze van az életnek” A Dél-dunántúli Operatív Program pályázatai Kovács Zoltán Tervezési csoportvezető Dél-Dunántúli Regionális Fejlesztési.
Vargáné Gálicz Ivett PhD hallgató Szent István Egyetem
Pécs2010 Európa Kulturális Fővárosa 1.
HELYI ÉS TÉRSÉGI EGYÜTTMŰKÖDÉS LEHETŐSÉGEI ÉS KORLÁTAI FEJLESZTÉSI PÓLUS SZIGET, VAGY A TÉRSÉG MOTORJA? SZŰCS ERIKA Budapest, december 06.
„Hogyan tegyük városunkat vonzóvá testvérvárosaink számára” Nemzetközi Turisztikai Konferencia Kaposvár, május 22.
TDM Szakmai Nap november 21.
A gazdaság változásai Globalizáció
Pécsi Tudományegyetem Szociológia Tanszék Bölcsészettudományi Kar.
EKF kormányzás, pécsi tapasztalatok Pálné dr. Kovács Ilona.
A világ legnépszerűbb turisztikai desztinációi Készítette: Gyarmati Zoltán Hajdú Júlia.
Az Urbanizáció És Városaink Tankönyv:
Dr. Juhász László PhD Docens1 Szállodagazdálkodás és vezetés I (2007 tavasz) 9.40 – V. előadó.
Urban Audit Az egységes városstatisztikai adatbázis.
A Magyar Regionális Tudományi Társaság tevékenysége Horváth Gyula.
MIBEN ERŐS ÉS MIBEN GYENGE AZ MRTT Elnöki beszámoló a évi közgyűlésen Magyar Regionális Tudományi Társaság.
A Magyar Regionális Tudományi Társaság V. Vándorgyűlése Az ipar szerepe a regionális fejlődésben Alternatívák a regionális innovációs rendszer továbbfejlesztésére.
ELNÖKI BESZÁMOLÓ A ÉVI KÖZGYŰLÉSEN Rechnitzer János MAGYAR REGIONÁLIS TUDOMÁNYI TÁRSASÁG.
A Duna-Körös-Maros-Tisza Eurorégió helye a Kárpát-medencében és gazdasági jellemzői Dr. (habil) Pál Ágnes főiskolai tanár HUNGARY, SZTE JGYTFK Sopron,
Élménypark és Szórakoztató Központ Európában és Magyarországon
Városi turizmus. Város A turista szemében a város szabadidős termék, amelyet arra használ fel, hogy élményei, tapasztalatai bővüljenek. Így - marketingszempontú.
Görögország vonzerői Andalits Alexandra.
Pécs turizmusa.
Önkormányzatok turisztikai feladatai
A KULTURÁLIS MODERNIZÁCIÓ IRÁNYAI Dr. Hiller István Oktatási és kulturális miniszter február 27.
Bánkeszi Katalin Egyházi Könyvtárak Egyesülése Országos Széchényi Könyvtár Digitalizálás Mit? Miért? Hogyan? Mivel? Továbbképzés Budapest,
MTA Regionális Kutatások Központja Szirmai Viktória A következő évek főbb kutatási irányai Javaslatok november 25.
A vidéki tér sikertényezői
Határon átnyúló együttműködések – a KKV-k hálózatépítésének egy lehetősége Előadó: Firtl Mátyás általános alelnök Győr-Moson-Sopron Megyei Önkormányzat.
PÉCS2010 EURÓPA KULTURÁLIS FŐVÁROSA „ÚJ MUNKAHELYEK A SIKERÉRT” Regionális munkaerő-piaci program Pécs2010 EKF Ismeretek OKLEVÉL ÁTADÓ szeptember.
Vasúti Infrastruktúra Fejlesztési Főosztály február Előadó: Gaál Gyula, a MÁV ZRt. elnök-vezérigazgatója Közlekedés- és logisztikai fejlesztési konferencia.
A Phare továbbélése a regionális operatív programokban Wächter Balázs.
Pikó Zsuzsanna, NIOK Alapítvány.  A TÁMOP es pályázatok c) komponensének megismertetése civil szervezetekkel országszerte  Gyakorlati segítség.
Magyar Nemzeti Élelmiszer-technológiai Platform © Campden & Chorleywood Kht 1 Az MNÉTP megalakulása óta végzett tevékenységek A stratégia kidolgozása.
A Dél-alföldi Régió évi Területfejlesztési Operatív Programja Regionális Akcióterv Kecskeméti Klára tervezési projektmenedzser június.
Kultúránk és örökségünk mint turisztikai vonzerő Kaposvár, május 28.
Nemzetközi kapcsolatok RFÜ Vissi András Nyugat-dunántúli Regionális Fejlesztési Ügynökség Kht Sopron, február 1.
A Dél-Dunántúli régió gazdaságában rejlő potenciál – a KKV-k szerepe a gazdaságfejlesztésben.
Kordás László december Társadalmi Párbeszéd Központ.
VERSENY MINDEN HATÁRON TÚL: NAGYVÁROSOK KREATÍV FEJLESZTÉSE LUKOVICH TAMÁS, PhD.
A Nyugat-Dunántúl településhálózata
A városmegújítás, mint a helyi gazdaság hajtómotorja Határmenti régió fejlesztésének lehetőségei Június 24. Brunda Gusztáv, Inno-nivo Kft., Salgótarján.
A Cseh - Magyar Üzleti Klub. A Cseh Magyar Üzleti klub legfőbb céljának tekinti a kétoldalú üzleti kapcsolatok fejlesztését, és a cseh illetve magyar.
A Kezdeményezések Régiója Brüsszelben május 24. Kiss Judit Nyugat-dunántúli Regionális Fejlesztési Ügynökség Nyugat-dunántúli Régió Brüsszeli Képviselete.
A Magyar Turizmus Zrt. marketing aktivitásai Horváth Gergely Magyar Turizmus Zrt február 28.
Pécs, mint kulturális főváros. Kulturális főváros A Pécs 2010 Kulturális Főváros projekt Pécs városának az Európa kulturális fővárosa cím elhódítása köré.
Dunaújváros, mint interregionális térszervező központ
Utazás Budapest. Helyszín, időpont Idén, 33-dik alkalommal, március 5-7 között kerül megrendezésre a Hungexpo budapesti vásárcsarnokban, Budapest.
TURIZMUS, KIÁLLÍTÁSOK Egyházi könyvtárak a 21. század elején EKE konferencia Budapest, OSZK március 25.
BESZÁMOLÓ A ÉVRŐL Horváth Gyula MAGYAR REGIONÁLIS TUDOMÁNYI TÁRSASÁG.
Magyar Tudományos Akadémia Regionális Kutatások Központja Nyugat-magyarországi Tudományos Intézet Új fejlesztési övezet: Közép-Európa Az autóipar telephelyválasztásának.
1 A városfejlesztési stratégia dilemmái A Magyar Regionális Tudományi Társaság IV. Vándorgyűlése Szeged, október Önkormányzati és Területfejlesztési.
11 Smart City Tagozat ülése BME EIT Neumann Tárgyaló, május óra 1111 Budapest, Egry J. u. 18. V1 ép. C213 Dr. Kovács Kálmán tagozati elnök.
Gyógyturisztikai szekció április 1. Bozzay Andrásné Nemzetközi Balneológiai Konferencia.
Közép-Dunántúl és Innováció - fókuszban a versenyképesség KÍGYÓSSY GÁBOR KDRFÜ Kht., program menedzser Dunaújváros, június 17.
Pécs és térsége gazdasága Pólus és a K+F+I november 27. Dr. Síkfői Tamás.
Városrehabilitáció Salgótarjánban Deák Norbert irodavezető-helyettes május 19.
Közösségszervezés BA.
Dr. Bienerth Gusztáv prezentációja 2016.december 12.
A magyarországi K+F politika
Szociokulturális és identitáselemek a versenyképességben
SZÉCHENYI ISTVÁN EGYETEM
TÁRSADALMI ÉS GAZDASÁGI HELYZETKÉP
Készítette: Koleszár Gábor
A III. Fazola-napok alkalmából rendezett szimpózium (2009
Urbánné Malomsoki Mónika
Előadás másolata:

A címet Az Európai Unió ítéli oda egy évre Előzmények Athén, Melina Mercouri, görög kulturális miniszter javaslatára Európa kulturális városa, Athén Népszerű rendezvény a város kulturális életének és fejlődésének bemutatására

1990 Európai kulturális hónap A közép- és kelet-európai országok részére Rövid ideig tartó kulturális esemény 1999 Európa kulturális fővárosa Weimar, Németország

2000-ben 10 város Reykjavik (Izland), Bergen, Helsinki, Brüsszel, Prága, Krakkó, Santiago de Compostela Avignon, Bologna

2005. Írország, Cork városa kapta a címet először Cork az ír-sziget 3. legnagyobb városa Dublin és Belfast után Patras Görögország Idegenforgalma jelentős Pátrai Karnevál (160 éve megrendezik)

Új szabályozás ig ez idő alatt minden tagországnak lehetősége lesz arra, hogy egyik városa megkapja a címet től kezdve évente két város osztozik a címen március 11. Három város 2010-ben Pécs, Essen, Isztambul EU városok, de a Tanács odaítélheti még egy nem tagnak. Egyhangú döntés esetén

Versenyző magyar városok Budapest, Debrecen,Eger, Győr, Kaposvár,Kecskemét, Miskolc, Pécs, Sopron, Székesfehérvár, Veszprém Pályázatok eredménye: I. Pécs II. Miskolc III. Debrecen (2005. okt.19)

Miskolc Mottó: A kultúra várost épít A Miskolci Egyetemmel A technika története, a jövő technikája Avas őskőkori élménypark Rocklegendák csarnoka

Debrecen Városok, falvak szövetsége Új kiállítási negyed Nagy-tó, Nagyerdő, Lúdas Matyi – park (témapark) Latinovits Színház Kölcsey Konferencia Központ Nomád olimpia (pusztai hagyományok, sport és ügyességi versenyek)

Eger Eger nyitva A Kepes projekt az új mediális művészetek lehetőségei innováció és kreativitás A Város a város alatt program, történelmi látványpark, tudáspince, történelmi játszóház, fórumtér,mélygarázs Tudásközpont három szintes föld alatti művészeti, tudományos bázis Panelprogram város rehabilitációs kísérlet

Pécs A határtalan város kulturális pólussá váljon a magyar kultúrában "A kultúra tervezése a város tervezését jelenti, és viszont” Célok: a kulturális ipar helyi és regionális fejlődése egy-egy városrész városias jellege megerősítése Pécs egy nemzetközi régió egyik kulturális központjává váljon

Négy téma Pécsi konferencia és koncertközpont Zsolnay Kulturális Negyed Dél-Dunántúli Regionális Könyvtár és Tudásközpont Közterek és parkok újjáélesztése

Európa Kulturális Fővárosa alapvető céljai az európai integráció kulturális dimenzióinak erősítése, a múlt és jelen kulturális folytonosságának kiemelése, az adott város kultúrájának eljuttatása az európai közönséghez

Glasgow 1990 volt az első meglepetést okozó kiválasztott, s az első olyan kulturális város, amely esetében bebizonyosodott, hogy a kultúra életképes gazdaságfejlesztési eszköz is: a Kulturális Főváros kezdeményezésbe való bekapcsolódás olyan városfejlesztési lehetőség, amely lehetővé teheti egy település imázsának átpozícionálását, hozzájárulva ezáltal a turizmus fellendítéséhez és a gazdaság élénkítéséhez

Egy város feladata elsősorban a helyi lakosság megfelelő életkörülményeinek a biztosítása, a turisták igényeinek kiszolgálása az esetek többségében ennek alárendelődik, városonként és általában városrészenként változó gazdagítja a lakosság életminőségét

A kulturális turizmus az ún. történelmi városok tekinthetők az egyik legvonzóbb helyszínnek erőforrásaikat és értékeiket turisztikailag legkönnyebben hasznosíthatják, általában jelentős keresletet vonzanak, s ebből fakadóan gyakran komoly teherbíró képességi problémákkal küszködnek ( Puczkó-Rátz)

 az egyszeri és megismételhetetlen események,  nem csak az eseménysorozat ideje alatt képesek látogatókat vonzani  A bevételek döntő többsége az igénybe vett egyéb szolgáltatásokból származik  a szálláshely- és vendéglátó szektorokból

Összegzés  A KF címre pályázó települések esetében a fő célkitűzések a város beutazó turizmusának fejlesztése  A turisták számának alakulása számos tényező függvénye:  a vonzó, sokszínű és kreatív kulturális programkínálat  a kulturális főváros marketingkommunikációs tevékenysége  A KF évben tapasztalt jelentős turistaszám-növekedést egy évvel később számos esetben hasonlóan látványos visszaesés követte pl.:  Glasgowban 1990-ben 39,6%-al emelkedett a vendégek száma,  1991-ben viszont 28,4%-al csökkent

Összegzés A KF főváros cím kitűnő lehetőség egy város kulturális desztinációként való pozícionálására, imázsának megteremtésére, megváltoztatására vagy megerősítésére, a kivívott pozíciót fenn is kell tartani a hosszú távú gazdaság- és turizmusélénkítés érdekében, évről évre újabb és újabb városok kerülnek ugyanabba a reflektorfénybe