Kellenek-e kísérletek a nyelvészetben? É. Kiss Katalin NyTI 2014. február 25.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
A nyelvek eredete, nyelvtípusok
Advertisements

A mondatelemzés modern útjai
Forrás: Educatio folyóirat 2003/III szám, - E-LEARNING / Buda András: Virtuális oktatás című cikke Előadó: Burai István György cím:
Az információ alaptulajdonságai 1.Mérhető 2.Tudásunkra hat Értelmességi alapfeltétel értelmes >< igaz állítás.
A mondat szintagmatikus szerkezete
Az állandó határozó és a vonzat
Kvantitatív Módszerek
A rossz hír hozóját lefejezik ugye …
Az összetett mondat.
2. Bizonyított-e az evolúció elmélete?
Hogyan segítik a tanításkísérő szemináriumok az összefüggő egyéni szakmai gyakorlatot? ELTE PPK N. Kollár Katalin
Barwise-Etchemendy: Language, Proof and Logic
Kétértékűség és kontextusfüggőség Kijelentéseink igazak vagy hamisak (mindig az egyik és csak az egyik) Kijelentés: kijelentő mondat (tartalma), amivel.
Hatásköri kétértelműségek Kvantifikáló kifejezések: Néhány lány =>  x(x lány  …) Minden fiú =>  x(x fiú  …) Két prímszám=>  x  y( x prímszám  y.
Logika Érettségi követelmények:
MTA-DE-PTE-SZTE Elméleti Nyelvészeti Kutatócsoport Szegedi Munkacsoport 2007–2011 Bibok Károly, Maleczki Márta, Nagy Katalin, Németh T. Enikő, Vecsey Zoltán.
A mentális betegségek osztályozása,
Szocializáció Dr. Szabó-Tóth Kinga.
Varianciaanalízis 12. gyakorlat.
Fodor és a Gondolatnyelv-hipotézis Nyelvi jellegű-e a gondolkodás? Márczi Zsuzsanna OTDK 2011 OTDK 2011.
Új skála – új lehetőségek Egy kis ízelítő. Egységes skála (1)
A nyelv problémája természetes, és mesterséges nyelvek.
KÉT FÜGGETLEN, ILL. KÉT ÖSSZETARTOZÓ CSOPORT ÖSZEHASONLÍTÁSA
Tiltják? Tűrik? Támogatják? Hogyan viszonyulnak a szülők gyermekük internethasználatához?
Megfigyelés Irodalom: Falus Iván (200,szerk.): Bevezetés a pedagógiai kutatás módszereibe. Műszaki Könyvkiadó, Budapest.
Matematikai alapok és valószínűségszámítás
Óvodáskorú gyermekek szóaktiválásának funkcionális vizsgálata
A kontextus hatása a kollokációk megértésére Csiszár Orsolya ELTE Nyelvtudományi Doktori Iskola.
Chambers hipotézisének érvényessége magyar adatközlők esetén Misits Éva Szegedi Tudományegyetem II. Alkalmazott Nyelvészeti Doktorandusz Konferencia 2008.
Egytényezős variancia-analízis
Készítette: Serly Dániel
1. Bevezetés a tárgy célja: azoknak az eszközöknek és módszereknek a megismertetése és begyakoroltatása, melyek az érvelések megértéséhez, elemzéséhez,
Biostatisztika, MS Excel
A minősítés és a standardok szükségessége a civil szektorban Szekér András „Bizalom és átláthatóság a civil szektorban” konferencia.
Statisztikai módszerek áttekintése módszerválasztási tanácsok Makara Gábor.
TEHETSÉGFEJLESZTŐ PROGRAMOK AZ IDEGEN NYELV OKTATÁSBAN
Logika 2. Klasszikus logika Miskolci Egyetem Állam- és Jogtudományi Kar Jogelméleti és Jogszociológiai Tanszék február 17.
Henkin-Hintikka játék (részben ismétlés) Alapfelállás: -Két játékos van, Én és a Természet (TW képviseli). - A játék tárgya egy zárt mondat: P. - Választanom.
Logika szeminárium Előadó: Máté András docens Demonstrátorok:
Vegyes kvantifikáció A kvantorcsere szerepe a Henkin-Hintikka játékban: l. Mixed Sentences, Kőnig’s World. Gyakorlás: 11.5 HF: 11.4, 11.9.
A... TANTÁRGY OKTATÁSA KÍSÉRLETI/PROJEKT FORMÁBAN Projekt/kísérlet konkrét címe Név | Tanár neve | Iskola.
Varázslatos játékok iskolába készülőknek
Kémia szakmódszertani kutatások a Debreceni Egyetemen Tóth Zoltán.
7.Az elméleti redukció 1.A mechanizmus-vitalizmus vita –Szélesebb értelemben: redukálható-e a biológia a fizikára és a kémiára, vagy beszélhetünk-e autonóm.
Egy gyermek története Gyermek pszichológiai vizsgálat és pszichoterápiás munka a Budaörsi Nevelési Tanácsadóban Készítette: Cz. Szabó Melinda, pszichológus.
Iszony vagy viszony - Magyarország megítélése az Európai Unió tagállamaként - Pavlics Tamás -
FIT elemző szoftver: Kinek és miért?
A mondattan Általános kérdések
„XXI. SZÁZADI KÖZOKTATÁS ( FEJLESZTÉS, KOORDINÁCIÓ )” TÁMOP / Szakértelmek és tudások integrációja Horváth Zsuzsanna Budapest 2013.
Fordítás természetes nyelvről FOL-ra Kvantifikáló kifejezések: Néhány/Egy F   x( F(x)  …) Minden G   x( G(x)  …) Két H   x  y( H(x)  H(y)  …)
Logika szeminárium Előadó: Máté András docens Demonstrátorok:
Az informatika logikai alapjai
A dajkanyelv önzetlenségének kérdése
Aldo Rossi ( ) The Architecture of the City.
A generatív nyelvelmélet
Szakmódszertan: eszköztár vagy teória? A kísérleti irodalomkönyvek tanuláselméleti és irodalomtudományi kontextusáról.
A LISTENING SPAN TESZT A RÖVID TÁVÚ VERBÁLIS SZERIÁLIS MEMÓRIA VIZSGÁLATA.
Szállodák és utazási irodák kapcsolata az idegenvezetőkkel (idegenvezetéssel) február 24. Kundi Viktória Kodolányi János Főiskola.
A Károly József Irenaeus Fizika és Találmányi Verseny képekben és számokban Bogdan Károly, Ady Endre Líceum, Nagyvárad.
Miért jönnek Magyarországra más országokból a tanulni vágyók?
Új skála – új lehetőségek
Egyenlet, egyenlőtlenség, azonosság, azonos egyenlőtlenség
Logika szeminárium Barwise-Etchemendy: Language, Proof and Logic
Kvantifikáló kifejezések a természetes nyelvben: ̒minden’, ̒némely’, ̒̒három’, stb. Ezek determinánsok, predikátumból (VP-ből) NP-t képeznek. Az elsőrendű.
Dr. Bacsa-Bán Anetta Németh István Péter
Nemzetek közötti kommunikáció
Kognitív és emotív jelentés
11.4. x y ((Small(x)  Large(y))  FrontOf(x,y))
Nyelv és nyelvtan É. Kiss Katalin PPKE /I..
Bevezetés a nyelvészetbe 5. A magyar mondat szerkezete
Előadás másolata:

Kellenek-e kísérletek a nyelvészetben? É. Kiss Katalin NyTI február 25.

A mondat jelentésének megállapításához nem kell kísérlet; az introspekció megfelelőbb. Félrevezető eredmények: Értékelje 1-5-ig terjedő skálán (1a)-t mint (1b) nyelvi reprezentációját: (1)a. Három maci is két autóval játszik. (1)b. Értékelés: átlag: 4,07 Zaj???

Igaz-e a képről a mondat? (2)a. Két maci is három autóval játszik. (2)b % : igaz. Miért? Az is lehet additív partikula: ’Valakik 3 autóval játszanak. Két maci is három autóval játszik.’ Principle of Charity? Koerció?

Szabolcsi: az is disztributív partikula: (3)a. Két fiú is felemelte a zongorát. b. Két fiú felemelte a zongorát. c. Két fiú emelte fel a zongorát.

Principle of Charity? Koerció? (1)a. Három maci is két autóval játszik. (1)c % elfogadja. Miért? Koerció? A két maci is kontrasztív topik?

Kellenek-e kísérletek a mondatok grammatikalitásának megállapításához? Csak kivételesen. (i) Ha a tények ellentmondanak az elméletnek: (3) János i anyja szereti őt k/?i. VP NP 1 V’ NP 2 N János i anyja V NP 3 szereti őt i

(ii) Ha változatok vannak, és tudni akarjuk, melyik domináns: Mi történik eltérő jegyű kifejezések mellérendelésekor? Egyeztetés az első vagy a legközelebbi mellérendelt kifejezéssel? (4)a. A professzort és egy diákot kibékítettük egymással. b. A professzort és egy diákot kibékítettünk egymással.

(iii) Ha ismerni akarjuk a változatok disztribúcióját: (5)a. A japán mérnököknek i [pro i jó hírük] van. b. A japán mérnököknek i [t i jó híre] van. (6)a. A japán autóknak i [pro i jó hírük] van. b. A japán autóknak i [t i jó híre] van.

Kellenek-e kísérletek a gyermeknyelv- kutatásban? IGEN. Másképp nem tudunk a gyerekek grammatikájához hozzáférni. Nyelvészek: az adatok csak akkor értelmezhetők, ha hipotézist támasztanak alá vagy cáfolnak. Pszichológusok: Az adatokból is állíthatunk fel hipotéziseket. A hipotézisünk keretében nem értelmezhető adatokat is közölni kell!

Adat  hipotézis vagy hipotézis  adat? Pl. két kvantoros mondatok disztributív olvasata: (7) Két fiú is három lufit tart. egyenes hatókör, fordított hatókör, tagolt kép, tagolatlan kép, 2 alesemény 3 alesemény

A direkt olvasatok elfogadottsága:

C5-C6: az óvodások teljesítményében a 7 éves fiúk okozzák a kiugrást. Értelmezhetetlen, felhasználhatatlan adat: A lányok és fiúk grammatikája nem lehet más. A lányokat gondolják nyelvileg fejlettebbnek. Esetleg: ötletet ad egy további hipotézishez: Bizonyos grammatika-elemek fejlődése nem lineáris. Időleges visszaesés a lányoknál és a fiúknál eltérő életkorban?

Konklúzió? Ami a felnőtt magyar mondattant illeti, továbbra is jobban bízom a saját ítéleteimben, mint a kísérleti alanyokéban. A gyereknyelv leírásához szükség van nyelvészek és pszichológusok együttműködésével megtervezett és lebonyolított kísérletekre.