A kommunikáció tényezői

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Mosolyogj 12. Winston Churchill.
Advertisements

1. A kommunikáció fogalma, fajtái folyamata
A Kakas meg a színek V. Szutyejev meséje alapján Mgr. Darida Szilvia.
8 Klikkelj az egérrel!.
Az Élet Igéje április.
VANGOGH V I N C E N T ( ) A vetítést dal kíséri.
Kis Angyalkák.
Egy történet, amelyről érdemes elgondolkozni!
A P Á SZ T O R Volt egyszer egy pásztor, aki egy magányos helyen a juhait legeltette.
Az információszerzés.
Az egészségügy és az egészség „ügye” „Képes vagy-e EGÉSZ-séget ÉP-íteni?
Tisztelet - dicsőség Jon Palmer.
Wass Albert Karácsonyi vers ll. F: Laci.
Szemiot i ka.
( Képváltás kattintásra )
Küldd el ezt a szívet mindazoknak, akiket nem szeretnél elveszíteni 2009-ben, nekem is, amennyiben nem akarsz elveszíteni. Sorolj fel 12-t közülük! Lássuk.
 Klikkelj az egérrel! :20:48
Karácsonyi óhaj.
Egy csokor a barátságunkra Music: Nightengale Serenade
Kommunikáció.
Tibeti személyiségteszt
Feltétel nélküli szeretet
Albert Einstein idézetek.
Modern mese A békák királya Egyszer egy nö golfozott, amikor a golflabda begurult az erdöbe és ott elveszett. Bement az erdöbe, de a labda helyett egy.
Gútai Magyar Tannyelvű Magán Szakközépiskola, Szlovákia
Kommunikációs politika Összefoglaló feladatok
Színes világban élünk.
Nézd csak meg ezeket a képeket! Ha netán azon gondolkozol, hol is található ez a szálloda, hát ez nem egy szálloda. Ez egy lakóház!!! Mindez a Sheikh Zayed.
Kis Angyalkák.
készítette: Lévai Gabriella 11.m
Ha álmaidat valóra szeretnéd váltani, nem szabad sokáig aludnod.
A kommunikáció A FORRÁS v. ADÓ, aki küldi az információt, aki pedig fogadja az a célszemély, a NYELŐ v. VEVŐ. Az üzenet  a kommunikáció tárgya ( amiről.
Mikor olyan összetört a szíved,
A kommunikációs folyamat funkciói és tényezői
Kedves Fiam ....
A DÖNTÉSHOZATAL METODIKÁJA.
A kommunikáció.
All we love, we left behind
Horoszkóp teszt!.
7. Én lelkem, mire csüggedsz el? Mit kesergesz ennyire? :/: Bízzál Istenben s nem hágy el, Kiben örvendek végre. Ki nekem szemlátomást Nyújt kedves szabadulást,
K Ö T É L Ez egy történet a hegymászóról, aki szeretett volna feljutni a legmagasabb hegycsúcsra. Erre a nagy útra sok évi felkészülés után indult el.
2013. október Az Élet Igéje „Ne tartozzatok senkinek semmivel, csak kölcsönös szeretettel, mert aki felebarátját szereti, teljesíti a törvényt.” (Róm.
Énekel: Zdenka Lorencová
1Mózes2,16-17; Jób1,6-22 Ter 2, Az Úristen parancsot adott az embernek: „A kert minden fájáról ehetsz. De a jó és rossz tudás fájáról ne egyél, mert.
Sorolj fel 12-t, nem könnyű.
Az alapvető kommunikáció
Modern mese A békák királya Egyszer egy nő golfozott, amikor a golflabda begurult az erdőbe és ott elveszett. Bement az erdőbe, de a labda helyett egy.
Bölcsességek, aforizmák
Így szólt hozzám a dédapám.
Fekete Vivien Galambos Edit
Három hetet meghaladó projekt-hét Neked, rólad, hozzád szól a dal
(REFLEXIONES) Auto. show Caño Cristales – Kolumbia.
Meg fogom mutatni Neked hogyan élj, hogyan legyél kiegyensúlyozott
Harang szól a kisfaludban, szent karácsony éjjel,
Tűnődtem… " Kik az én számítógépes barátaim ? ".
Tedd fel a kérdést magadnak: Elfussak ? Miután elolvastad a levelet!!!
Kommunikáció.
Milyen a Szellemi életünk?.  Erre megkérdezték: „És te milyen jelt mutatsz, hogy miután láttuk, higgyünk neked? Mit cselekszel? Atyáink a mannát ették.
Színes. SzínesSzíne s * Evangélikus címer Szín Szórakoztatva tanító történeteket szinte minden protestáns író írt, ezek tárgya azonban bibliai vagy.
Vlagyimir Grigorjevics Szutyejev:
Kommunikáció Boda Klaudia 12.c. Mi a kommunikáció? A kommunikáció tájékoztatás, információk cseréje közlése valamilyen erre szolgáló eszköz, jelrendszer.
Döbbenetes Siposhegyi Péter író, 2008-ban így emlékezett visz- sza a következőkre: „A győzelem ára című színdarabot 2001-ben írtam meg, ezt a darabot.
A kommunikáció tényezői és funkciói
Kommunikáció. Mi a kommunikáció? Jelentése: 1. Tájékoztatás, hírközlés 2. Hírinformációk közlése és cseréje valamilyen erre szolgáló eszköz, jelrendszer.
A kommunikációs folyamat tényezői és funkciói
A kommunikáció A FORRÁS v. ADÓ, aki küldi az információt, aki pedig fogadja az a célszemély, a NYELŐ v. VEVŐ. Az üzenet  a kommunikáció tárgya ( amiről.
Az informatika alapfogalmai Adatok tárolása Adatok továbbítása
Kommunikáció. Mi a kommunikáció? Jelentése: 1. Tájékoztatás, hírközlés 2. Hírinformációk közlése és cseréje valamilyen erre szolgáló eszköz, jelrendszer.
Bevezetés a szoftver-ergonómiába
Előadás másolata:

A kommunikáció tényezői

VALÓSÁG ZAJ BESZÉDHELYZET ÜZENET KÓD CSATORNA KAPCSOLAT FELADÓ / VEVŐ VEVŐ / FELADÓ

A kommunikáció „közlésfolyamatot” jelent. Az információt verbális (nyelvi) és nem verbális jelekkel is továbbíthatjuk egymásnak. A feladó és a vevő szerepe folyamatosan felcserélődhet a kommunikáció során. Az üzenet az az információ, amit átadunk egymásnak. Ezt valamilyen jelrendszer segítségével kódolnunk kell. Az üzenetet valamilyen közvetítő közeg (csatorna) továbbítja. A kapcsolat azt jelenti, hogy milyen viszony van a feladó és a vevő között. A beszédhelyzet a konkrét helyszínhez köthető, valamilyen szituáció, ahol a közlésfolyamat zajlik. A valóság a közös tudattartalom, előismeret. A zaj az a jelenség, amely megzavarhatja, vagy meg is szűntetheti a kommunikációt. (Nem csak „fizikai” értelemben vett zaj lehet.)

egyetemi előadás tévéműsor telefon-beszélgetés beszélgetés

Nevezd meg a kommunikáció tényezőit a képek alapján!

Olvasd el Lázár Ervin A kék meg a sárga című meséjét! a. Nevezd meg a kommunikáció tényezőit a szövegben! b.Mi a mese “üzenete” az olvasó számára? (Mi a “tanulság”?) Egyszer két festékpötty - egy kék meg egy sárga - egymás mellé esett a papírra. Egészen közel, a szélük összeért. - Nem menne kicsit távolabb? - mondta ingerülten a Kék. - Menjen maga - válaszolta a Sárga -, s különben is, talán köszönne! Ezzel hátat is fordított volna, mert a Kéket parasztos színnek tartotta - csak hát ez a festékpöttyöknél nehéz ügy, mert sem odébb menni, sem hátat fordítani nemigen tudnak. - Még hogy én köszönjek?! Egy Sárgának! - morgott fitymálóan a Kék, és bizonyára lebiggyesztette volna a szája szélét, ha lett volna neki. - Talán csak nem azt akarja mondani, hogy nekem kellene előre köszönnöm? - De azt. Ha nem látná, én a Kék vagyok! - Engedje meg, hogy fölkacagjak - mondta gúnyosan a Sárga -, hiszen maga a legközönségesebb szín a világon, nem is lehet egy napon említeni velem... és legyen szíves, ne könyököljön az oldalamba. - Először is maga könyököl az én oldalamba, másodszor pedig én színezem az eget, a tengert, a vizeket, a legszebb virágok kékek, és az emberi szemek közül is a kékek a legszebbek. Képzeljen el egy sárga szemű embert... brr... vagy sárga vizet! Egyáltalán, hogy mer megszólalni mellettem! - Mindig tudtam, hogy nagyon közönséges, de hogy ennyire! Mégiscsak túlzás! Még hogy a kék virágok a legszebbek! Látott már maga kankalint? Meg őszi erdőt? Maga túl mohó. Beszínezi az egész eget meg a tengert, csupa kék mindenütt. Unalmas. Én mértéktartó vagyok, sohasem válok unalmassá... Kérem, ez mégiscsak disznóság, most már egészen belém mászik... Árnyalatokban rejtőzöm, kis foltokban jelenek meg. S egyébként is, ha nem tudná, én az Okker családból származom. - Okker?! Erre vág fel! Az is egy család? Az én őseim sokkal előkelőbbek, például sohasem lenne közülük senki olyan tolakodó, mint maga! Tudja meg, hogy én Ultramarin vagyok. - Hah! - kezdte a replikát egy színészi felkiáltással a Sárga, akkor különben már rég összefolyt a két festékpötty, de nem volt ideje befejezni a mondatot, mert a kisfiú, akinek az ecsetjéről lehullottak, meglátta őket, és így szólt: - Nicsak, milyen szép zöld pötty!

Érettségi feladat: a kommunikáció tényezőinek felismerése és jellemzése egy írott szöveg (pl. rövid elbeszélés, párbeszéd) vagy egy kép alapján.