A tudásgyárak technológiaváltása és humánstratégiája – a felsőoktatás kihívásai a XXI. században 2014. május 29-30. Felsőoktatás-módszertani kihívások.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Moodle tapasztalatok, megoldások a Széchenyi István Egyetemen
Advertisements

A tanulást és a megértést segítő módszerek alkalmazása
Váczy Zsuzsa közoktatási szakértő, Bp május 13. OPKM.
Alapképzések kreditjeinek elismerése a mesterképzésben - a TTK-s megfontolások Dr. Varga Zsuzsa OKT egyetemi docens SZTE-TTIK.
Információs és elektronikus szolgáltatások egy 3. generációs egyetemi modellhez: a coo-perencián innen és túl … Majó Zoltán fejlesztési igazgató Szegedi.
E-learning alapú távoktatás tapasztalatai a Széchenyi István Egyetemen
A tudásgyárak technológiaváltása és humánstratégiája – a felsőoktatás kihívásai a XXI. században május MOOC és e-learning kölcsönhatása Dr.
FILMKLUB SZERVEZÉSE A TÁRSADALOMBA NEHEZEN BEILLESZKEDŐ FIATAL FELNŐTTEKNEK
Nyitórendezvény „Szak-nyelv-tudás” – Az idegen nyelvi képzési rendszer fejlesztése a Debreceni Egyetemen TÁMOP D-12/1/KONV
Nyitórendezvény „Szak-nyelv-tudás” – Az idegen nyelvi képzési rendszer fejlesztése a Debreceni Egyetemen TÁMOP D-12/1/KONV
„ÚTRAVALÓK” Molnár Mónika DUF. •Tuning Tervezési Formanyomtatvány –Modulprogram –Fejlesztendő kompetenciák –Tanulási eredmények –Oktatási-tanulási tevékenységek.
ÚJ DIMENZIÓK A FELSŐFOKÚ SZAKKÉPZÉSBEN Dr. Sediviné Balassa Ildikó: A FELSŐFOKÚ SZAKKÉPZÉS SZERKEZETI, TARTALMI ÉS MÓDSZERTANI FEJLESZTÉSE A LEONARDO KÍSÉRLETI.
Felsőoktatási változások hallgatói szemmel Miskolczi Norbert.
Magyar Pedagógiai Társaság Somogy Megyei Tagozata november 21. Kis Jenőné dr. Kenesei Éva megyei elnök.
Kulcskompetenciák Európai Bizottság 2005
Értékünk az ember – értékünk a gyermek!.
Vezetői tájékoztató a SZIE-DPR és SZIE-IMIR projektekről
Disszeminációs Konferencia „KEZEK” TÁMOP C-12/1/KONV
Az iskolai könyvtárhasználat hazai innovatív példái
A matematikatanítási kutatások néhány kutatás-módszertani kérdése Mennyire zavarja az oktatási folyamatot az oktatási kísérlet? Dr. Munkácsy Katalin ELTE.
Dr. Sztachó-Pekáry István A főiskolák jövője a kétszintű képzési rendszerben FELSŐOKTATÁS NYILVÁNOSSÁGA KONFERENCIA NOVEMBER 4-7.
A fejlesztés hatása a szervezetre
Szegedi Tudományegyetem TÁMOP „XXI. Századi kompetenciaalapú gyakorló iskolák Szegeden – az óvodától az egyetemig.” „XXI. Századi kompetenciaalapú.
A BA/BSc végzettség hasznosíthatóságának vizsgálata a Debreceni Egyetemen és Nyíregyházi Főiskolán végzett fiatalok körében Seres Edina
VERSENYKÉPES DEBRECENI EGYETEM Mentorszolgáltatás kialakításának lépései a Debreceni Egyetemen Juhász Béla Szilárd- DEMEK.
VERSENYKÉPES DEBRECENI EGYETEM A Diplomás Pályakövetési Rendszer eredményeinek beépítése az egyetemi döntési folyamatokba Dr. Szűcs Edit minőségbiztosítási.
A „MÁSODIK ESÉLY” PROJEKT PEDAGÓGUS TOVÁBBKÉPZÉSI PROGRAMJAI
1 Előadó: Tóth Anikó (Szabad bölcsészet szak, II. évfolyam) Kommunikáció az egyetemen Kommunikáció az egyetemen A Kommunikáció az egyetemen c. kurzus Kommunikáció.
Képzések a pécsi bölcsészkaron
TÁMOP-4.1.2/08/1/B Pedagógiai szolgáltató és kutató hálózat kialakítása a pedagógus- képzésben, a nyugat-dunántúli régióban.
D ISSZEMINÁCIÓS K ONFERENCIA „KEZEK” TÁMOP C-12/1/KONV Miskolci Egyetem Eszterházy Károly Főiskola Károly Róbert Főiskola II. alprogram: Képzők képzése.
SZINTEK ÉS SZEMPONTOK AZ EURÓPAI FELSŐOKTATÁSI TÉRSÉGBEN Előadás a Felsőoktatási Kutatóintézet és az Oktatásügyi Közvetítői Szolgálat „Felsőoktatási konfliktusok”
Tanulási eredmények – papír vagy valóság? Bánki Horváth Mihály
TÁMOP 3.1.5/ – 0001 PEDAGÓGUSKÉPZÉS TÁMOGATÁSA
Diplomás pályakövető rendszer TÁMOP és TÁMOP kapcsolata Educatio Kht. Horváth Tamás felsőoktatási igazgató március 4-6.
Intézményi pályakövetés központi támogatása - TÁMOP Educatio Kht. Horváth Tamás felsőoktatási igazgató Budapest, március 24.
Széchenyi István Egyetem, Győr
Orosházi Evangélikus Általános Iskola és Gimnázium
A statisztikai jártásság megközelítései, modellje A (felső)oktatás szerepe Peter Kovacs Associate professor Department of Statistics and Demography, Faculty.
A „Sorsfordító – sorsformáló”munkaerő- piaci program keretében bonyolított képzések bemutatása Dömötör Csaba főigazgató, FVM Dunántúli Agrár-szakképző.
Bevezetés a pszichológiába
Vezetés és kommunikáció
Felnőttképzési bázisközpontok és hálózat fejlesztése projekt K o d o l á n y i János Főiskola.
Disszeminációs Konferencia Budapest, december 2. dr. Sediviné Balassa Ildikó TANÁRTOVÁBBKÉPZÉS A FELSŐFOKÚ SZAKKÉPZÉSHEZ.
1 dr. Sediviné Balassa Ildikó EGY PÁLYÁZATI FEJLESZTÉS EREDMÉNYE AZ E-KÉPZÉSFEJESZTÉS ÉS A TANÁRTOVÁBBKÉPZÉS TANULSÁGAI.
Tudományos konferencia Nyíregyháza Október
Digitalizálás és elektronikus hozzáférés az infokommunikáció világában
A felnőttképzés szerepe a vidék egyetemének stratégiájában
Kompetenciák, ismeretkörök és tanulmányi kimenetek összefüggései Az alapszakok KKK-inak elemzése BÖLCSÉSZETUDOMÁNYOK.
Tényekre alapozott oktatáspolitika és gyakorlat ONK 2011, Szimpózium a tények, bizonyítékok természetéről, szerepéről az oktatásban Evidence Based Education.
Dr. SEDIVINÉ BALASSA ILDIKÓ SZÁMALK OKTATÁSI ÉS INFORMATIKAI ZRT. KORSZERŰ STRUKTÚRA ÉS TARTALOM, INNOVATÍV MÓDSZEREK A FELSŐFOKÚ SZAKKÉPZÉSBEN Szolnok,
A tudásgyárak technológiaváltása és humánstratégiája – a felsőoktatás kihívásai a XXI. században május A felsőoktatási jól-léti programok,
A tudásgyárak technológiaváltása és humánstratégiája – a felsőoktatás kihívásai a XXI. században május Az intézmény partnerségi kapcsolatainak.
A tudásgyárak technológiaváltása és humánstratégiája – a felsőoktatás kihívásai a XXI. században május Facebook a felsőoktatásban? Versenyképes.
Kovács László Nemzeti Közszolgálati Egyetem
Prof. Dr. Neményi Miklós tudományos és külügyi rektorhelyettes A doktori és publikációs adatbázis kialakításának elvei és megvalósítása Nyugat-magyarországi.
A KKK-rendszer és az OKKR viszonya a felsőoktatásban
A tudásgyárak technológiaváltása és humánstratégiája – a felsőoktatás kihívásai a XXI. században május Szervezetfejlesztési, költséghatékonysági,
A Francia Tanszék 50 kredites képzési formái az alapképzésben (BA)
Debreceni Egyetem Kompetencia-alapú tanítási-tanulási programok elterjesztése a Hajdú-Bihar megyei pedagógusképzésben. HEFOP / /1.0.
Barankovics István Alapítvány Tanári Kerekasztal Kiss Mária Rita BIA Ifjúsági projekt vezető.
Az Országos Képesítési Keretrendszer hatása a képzési és kimeneti követelményekre a felsőoktatásban Temesi József, egyetemi tanár Budapesti Corvinus Egyetem.
A JÁRMŰIPAR GAZDASÁGI HATÁSA KÖZÉP- ÉS NYUGAT- DUNÁNTÚLI RÉGIÓK FEJLŐDÉSÉRE Alprojekt-záró konferencia Előadó neve: Sólyom Andrea Győr, május 4..
Budapesti Corvinus Egyetem Prezentáció cím egy vagy két sor, balrazárva TÁMOP B.2-13/ Szakmai tanárképzés országos módszertani- és képzésfejlesztése.
Csík Orsolya, Horváth László TÁMOP X. Pedagógiai Értékelési Konferencia Szeged április Kompetencia- és tanulási eredmények alapú képzési.
KOMPETENCIA ALAPÚ TANÁRKÉPZÉS FÓKUSZBAN A GYAKORLATI KÉPZÉS
Most akkor ez mit is jelent? - számok és értelem
Köszöntünk mindenkit a Nyíregyházi Egyetem Nyílt Napján!
Köszöntünk mindenkit a Nyíregyházi Egyetem Nyílt Napján!
Felsőoktatás-módszertan és minőség a KJF és az FHNW PH együttműködésében Kovács László PhD - Fachchochschule Nordwestschweiz Pädagogische.
Előadás másolata:

A tudásgyárak technológiaváltása és humánstratégiája – a felsőoktatás kihívásai a XXI. században május Felsőoktatás-módszertani kihívások a jóllét tükrében Kovács László

2Előadó neve A tudásgyárak technológiaváltása és humánstratégiája – a felsőoktatás kihívásai a XXI. században május ITT és MOST

3Előadó neve A tudásgyárak technológiaváltása és humánstratégiája – a felsőoktatás kihívásai a XXI. században május Szeminárium és előadás dominál, pedig: a felsőoktatás- módszertan kutatásának már most is vannak hasznosítható eredményei. Hochschuldidaktik találat Felsőoktatás-módszertan 989 találat

4Előadó neve A tudásgyárak technológiaváltása és humánstratégiája – a felsőoktatás kihívásai a XXI. században május web-es információk könnyű elérhetősége a kooperatív munkaformák hatékonysága konstruktivista tanuláselmélet

5Előadó neve A tudásgyárak technológiaváltása és humánstratégiája – a felsőoktatás kihívásai a XXI. században május “Alapvetően hiányzik a módszertani megújítás.” Bókay Antal: Kompetenciák, ismeretkörök és tanulmányi kimenetek összefüggései Az alapszakok KKK-inak elemzése ?

6Előadó neve A tudásgyárak technológiaváltása és humánstratégiája – a felsőoktatás kihívásai a XXI. században május MAYA fátylak " A legtöbb ember a csalóka fátylakra nézve a valóságot véli látni, ám ezzel becsapja magát. Csak türelmesen, a fátylakat egyenként felemelve, vethetünk egy röpke pillantást az élet valóságára. Ezt nevezik a hinduk a maják fátylának, vagy másképpen illúziónak... ….. De nem könnyű egy új valóságot, egy személyes érvényű világot megalkotni. Sokkal könnyebb elfogadni a gének és a kultúra által táplált illúziókra épülő bizonyosságot vagy... radikális cinizmusba menekülni, elutasítva a megismerésre való törekvés és erőfeszítés minden formáját." Csíkszentmihályi Mihály

7Előadó neve A tudásgyárak technológiaváltása és humánstratégiája – a felsőoktatás kihívásai a XXI. században május MAYA FÁTYLAI Csíkszentmihályinál: A GÉNEK – A KULTÚRA – AZ „ÉN” Kényelmesebb, könnyebb hagyományos módon tanítani. Az elvárás sem más, minek tépjem magam? - Ez csak akkor igaz, ha az anyag leadása a célom és nem a hallgató fejében lévő folyamatok befolyásolása. Tipikus helyzet: előadás - vizsga: számonkérés. Tudomány és megismerésének módja = hagyományos egyetemi oktatás. -Elitista, hagyományos felfogás, de védhető! Tudósképzés. A cél „ tehát nem elsősorban a kutatói utánpótlás kinevelése vagy a nyelvtanítási készség kifejlesztése, hanem az elme öncélú élezése. Ahogy az egyik, szakmailag elismert és a diákok körében kedvelt tanár fogalmazott, mindegy, hogy mit tanítunk, ha elég nehéz. A diplomások kasztjába való belépés éveken át tartó beavatási szertartása kiszűri azokat, akik nem tudnak néhány nap alatt többszáz oldalnyi nyomtatott anyagot megérteni és megjegyezni, önálló könyvtári kutatáson alapuló dolgozatot írni vagy — szóbeli vizsga során — tíz-húsz percen át az olvasott könyvekről folyékonyan és választékosan beszélni.” Szemere Pál 1998

8Előadó neve A tudásgyárak technológiaváltása és humánstratégiája – a felsőoktatás kihívásai a XXI. században május A hallgató nem képes sem erre, sem arra... -Feladatom leadni az anyagot, de a hallgató nem képes felszívni azt. Ki a hibás? Hallgató, középiskola és a világ. De nem én. „Ezeknek elemi matematikát kell tanítanom, mondtam is nekik, hogy ez nem az én dolgom.” Gazdaságtudományi BA oktató ÉN az oktató vagyok a csúcs… - Önigazolása egy társadalmi rétegnek és az egyénnek. „Biztos, hogy nem tudod megoldani.” Nyelvész adjunktus a tanszékvezetőnek BA dolgozat feladatról

9Előadó neve A tudásgyárak technológiaváltása és humánstratégiája – a felsőoktatás kihívásai a XXI. században május Mi a teendő a fátylakkal? Változtassunk az elvárásokon! A fátylak társadalmi elvárásokból is építkeznek. Az elitista felfogással nem vitatkozunk, meghagyjuk a neki járó területeket. A hallgatót felnőtt embernek kell tekintenünk. Kényszerből nincs tanulás, csak annak a látszata. (FHNW-KJF attitűd-vizsgálat eredményei, ld. Majorosi-Sántha, 2013) Faust és Wagner - a valódi tudós átérzi, hogy mennyi mindent nem tud és ebből az érzésből építkezve közelebb áll a hallgatóhoz, mint a tudós, mint társadalmi funkció.

1010 Előadó neve A tudásgyárak technológiaváltása és humánstratégiája – a felsőoktatás kihívásai a XXI. században május „Akcióterv” - szemlélet formálása közösségfejlesztésben - FSM tréningek. De: kényszerből nincs tanulás - reflexió és kölcsönös óralátogatások - példa: Győri Egyetem és KJF- FHNW - elvárások megfogalmazása intern és extern: Rektor (pl. KJF pedagógiai modellje - elvárás az oktató felé) EKR és tanulási eredmények ESG hallgatóközpontúság MAB, FTV és akkreditáció?

1 Előadó neve A tudásgyárak technológiaváltása és humánstratégiája – a felsőoktatás kihívásai a XXI. században május Források: Bókay Antal: Kompetenciák, ismeretkörök és tanulmányi kimenetek összefüggései Az alapszakok KKK-inak elemzése. BÖLCSÉSZETUDOMÁNYOK. In: %2FBokay_kkk%2520bolcsesz_elemz%25C3%25A9s.ppt&ei=CL99U_LKLsH- ygOD24HwAg&usg=AFQjCNEM0aT5tx1IkMCph253T3J2KDpANw&sig2=wpWxDBCFZxLyQjOnitlLkw&bvm=bv ,d.bGQ&cad=rjt Csikszentmihalyi Mihaly : THE EVOLVING SELF. A Psychology for the Third Millennium. HarperCollins, Szemere Pál: Szemere P. (2000) Antimetodológia, avagy iskola-e az egyetem? In: Kodolányi Füzetek 6. Majorosi Anna, Sántha Kálmán : Methapern in der Erschiessung der Ansichten von Dozierenden. Ergebnisse einer Untersuchung. In:

Köszönöm a megtisztelő figyelmüket! Munkaerő-piaci igényeken alapuló szaknyelvi képzés, és a Széchenyi István Egyetem idegen nyelvi oktatásának komplex fejlesztése. TÁMOP D-12/1/KONV