Tószegi-Faggyas KAtalin

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Leader célterületek 2011 Szinergia Egyesület. Leader célterületek.
Advertisements

Élelmiszer-önrendelkezés a közétkeztetésben
A Nemzeti Iskolagyümölcs-program jelentősége – hazai gyakorlatok, értékelés Dr. Feldman Zsolt agrárgazdaságért felelős helyettes államtitkár Budapest,
Magyarország Fogyasztóvédelmi Politikája Országos Konferencia Budapest, 2011.június 16. A fogyasztók oktatása Dr. Horváth György Fogyasztóvédők Országos.
LEADER Szeged LEADER pályázatok
Bozzay Andrásné szakmai főtanácsadó
A as időszak jelenlegi pályázati lehetőségei Dr. Körtvélyesi Katalin 20/
Pannon Helyi Termék Klaszter. A Pannon Helyi Termék Klasztert október 3-án hozta létre 13, a Nyugat-Dunántúli Régióban működő szervezet, közel egy.
Önkormányzatok idegenforgalmi feladatai Tegyünk együtt Fejér megye idegenforgalmáért Garán Éva.
HELYI ÉRTÉKET! A Vidékfejlesztési Terv Intézkedéseinek bemutatása.
A helyi termék szerepe és lehet ő sége Zala megyében Kovács Tünde, projektszakért ő Kerka völgy aranya, a méz - a helyi termékekért Zalamerenye, 2010.
2005. november 18. Magyarországi LEADER Közhasznú Egyesület Tevékenységi Prezentáció VIDÉKFEJLESZTÉSI FÓRUM Jászfényszaru Molnár Katalin elnök.
VÁLLALATI TANÁCSADÁS Közép-Dunántúli Régió Az OTP Bank vállalkozói szektort támogató szerepe - a KDOP-projekt bemutatása.
HEVES MEGYEI KORMÁNYHIVATAL
A mezőgazdaság gondjai és kitörési lehetőségei a Homokháton Előadó: Kőváriné dr. Bartha Ágnes Bács-Kiskun Megyei Agrárkamara elnöke Kecskemét,
Helyi termék értékesítés adózási tanácsadása – műhelymunka őstermelők, kistermelők, kézművesek, agroturisztikai szolgáltatók, és civil szervezetek részére.
Kistermelői élelmiszer-termelés, -előállítás és -értékesítés
Gaia Alapítvány „Hangya” Települési Gazdaságfejlesztési Mozgalom Galgahévíz, szeptember 08. Kistermelői törvény nyújtotta lehetőségek Szabadkai.
I. Falusi Vendégasztal Konferencia MUOSZ Székház 1064 Budapest, Vörösmarty u. 47. Szabadkai Andrea Kistermelői termékértékesítés, magán háznál, termelői.
Népfőiskola a helyi tudás megtöbbszörözésére, a településfejlesztés eszközeként Lakitelek, március 26. Lakitelek, március 26.
GINOP 1. prioritás A vállalkozások versenyképességének javítása
Az Új Magyarország Vidékfejlesztési Program (ÚMVP)
Agrár-környezetvédelmi Modul Agrár-környezetvédelem, agrotechnológia KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc.
Gazdálkodási modul Gazdaságtudományi ismeretek I. Üzemtan KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc.
  Kitartás  Önbizalom  Magabiztosság  Versenyképesség  Sokoldalúság  Gyakorlati érzék  Kreativitás  Alkalmazkodóképesség  Kommunikációs készség.
4000 körüli vállalkozás, - ennek 80%-a mikro-vállalkozás (10 főnél kevesebb foglalkoztatott), - 15%-a kisvállalkozás (10-49 fő foglalkoztatott) 100 ezer.
AaAa ÚJ MAGYARORSZÁG VIDÉKFEJLESZTÉSI PROGRAM ÉVES JELENTÉS 2008.
Önkormányzatok turisztikai feladatai
Mikro és kisvállalkozások szerepe a rövid ellátási láncban Gyaraky Zoltán főosztályvezető Élelmiszer-feldolgozási Főosztály.
52/2010. (IV. 30.) FVM rendelet a kistermelői élelmiszer-termelés, -előállítás és -értékesítés feltételeiről Kistermelő: az 1. § (1) bekezdésében meghatározott.
Budapest, Szabadkai Andrea Magyar Biokultúra Szövetség; SZÖVET 30/ ,
Alsó-Tisza Menti PritavitCa Akciócsoport Előadó: Forgó Henrik polgármester polgármester.
ÚMVP III-IV.tengely Budapest, Dr. Horváth Zita Agrár-vidékfejlesztési Főosztály.
1 A magyar energiapolitika „ Az energiahatékonysági indikátorok az EU-ban és Magyarországon” nemzetközi szeminárium Budapest, október 5. Hatvani.
Élelmiszerbiztonság a kereskedelemben.
Fontos élelmiszerjogi szabályok KKV szemszögből. Szabályok a mindennapokra Ami egy KKV-nak nehezebb – Címkézés – Állítások – Fogyasztóvédelem – Nyomonkövethetőség.
Közkincs kerekasztal a kecskeméti Kistérségben Szakmai konferencia június 9. Kecskemét.
Pályázati feltételek LEADER felkészítő fórum „vállalkozási alapú fejlesztés" jogcímre pályázók részére.
A mezőgazdaság és az élelmiszeripar kapcsolata a fenntartható fejlődés érdekében Kaposvár 2009 április 28. Sándor István Földművelésügyi és Vidékfejlesztési.
Hungarikumok a Parlamentben II Gyaraky Zoltán főosztályvezető Gőgös Zoltán államtitkár.
Prof. Dr. Hanusz Árpád Egyetemi tanár
Foglalkoztatási Paktum az Ország Közepe Kistérségben
TERÜLETI SZEMPONTOK MEGJELENÉSE A AS TERÜLET- ÉS TELEPÜLÉSFEJLESZTÉSI OPERATÍV PROGRAMBAN Tóth Róbert, fejlesztési szakértő CODEX workshop Novi.
vidékfejlesztési szakmai igazgató Bükk-Térségi LEADER Egyesület
A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara szerepe a vidékfejlesztésben
A szaktanácsadás támogatása között
Biztos Kezdet Gyerekházak
1169/2011/EU jelölési rendelet
A Rábaköz agrárgazdaságának fejlesztési lehetőségei Hutflesz Mihály ügyvezető Régiófókusz Nonprofit Kft Csorna, december 17.
Allergének jelölése a nem előre csomagolt élelmiszerek esetében
Gazdálkodási modul Gazdaságtudományi ismeretek I. Üzemtan KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc.
Pálinka – élelmiszeripar - vidékfejlesztés
Az élelmiszerekkel kapcsolatos szabályok
A Dél-borsodi Akciócsoport LEADER programja Értékelési szempontok Tiszaújváros szeptember 30.
KAP reform, az agrártámogatások új rendszere. Vidékfejlesztési Támogatások.
AZ IDŐS ÉS FOGYATÉKOS ELLÁTÁS FEJLESZTÉSI LEHETŐSÉGEI A HELYI ESÉLYEGYENLŐSÉGI PROGRAMOKBAN JÚLIUS 3.
Kocsis Tibor Kaposvár, március 01. Várható fontosabb pályázatok ban.
AGRÁRINNOVÁCIÓS MŰHELY A RÓNA – JUH Klaszter innovációs hatékonyságának növelése ÉAOP
Helyi termékek, azaz a kistermelői élelmiszer- előállítás Dr. Orbán Péter Igazgatóhelyettes főállatorvos.
Összefogás és megújulás az élelmiszeriparban június 10. Gyaraky Zoltán főosztályvezető V idékfejlesztési M inisztérium.
Hatósági díjak változása. BORÁSZATI DÍJTÉTELEK 1.1. A forgalomba hozatali engedély kiadásának és az ahhoz kapcsolódó analitikai vizsgálatok díja az alábbi.
Dr. Helik Ferenc Kiemelt Ügyek Igazgatósága. 52/2010. (IV. 30.) FVM rendelet a kistermelői élelmiszer- termelés, -előállítás és - értékesítés feltételeiről.
Rövid ellátási láncok a fenntarthatóság alapjai Élelmiszer-feldolgozási Főosztály Laszlovszky Gábor főosztályvezető
1 Kistermelői élelmiszer előállítás és forgalmazás Győrszemere Dr. Hercsel György igh. főállatorvos Dr. Szabó Tamás igazgató főállatorvos.
Leader program és helyi termék a turisztikában. Helyi termék 76/2011 VM rendelet alapján: – LEADER Helyi Akciócsoport illetékességi területén megtermelt,
Ö kológiai termékek jelölése Juhász Ágnes NÉBIH ÉTbI Élelmiszer-forgalmazás Felügyeleti Osztály
HVS felülvizsgálat 6/2011. (II. 04.) IH közlemény.
Gerje-Körút „A közös program”
Nemzeti Élelmiszer Nyomon Követési Platform
Edelény, 2017 november 27 Kőváriné dr. Bartha Ágnes Kislépték , MAKE
Előadás másolata:

Tószegi-Faggyas KAtalin Kistermelői élelmiszer-előállítás és értékesítés helyzete valamint jövőbeli lehetőségei Kecskemét 2014. június 25.

Nemzeti Vidékstratégia, Jogszabályok Helyi élelmiszer-feldolgozás, helyi piac és élelmiszerellátási program A helyi piacokra, helyi értékesítésre irányuló kezdeményezések ösztönzése a hozzáadott érték növelése és a bevételek helyben, arányos mértékben a gazdálkodóknál tartása a helyi termékekkel és fenntartható fogyasztással kapcsolatos szemléletformálás Több jogszabály módosítása könnyítette a helyi termékek piacra jutását: Kereskedelemről szóló törvény Kistermelői rendelet Közbeszerzési törvény Jövedéki törvény Magyar Termék rendelet

A kistermelők élelmiszer-előállítással kapcsolatos lehetőségei Kistermelői rendelet - A kistermelői élelmiszer-termelés, -előállítás és -értékesítés feltételeiről szóló 52/2010. (IV. 30.) FVM rendelet Kistermelő, az általa kismennyiségben termelt és előállított élelmiszereket közvetlenül a végső fogyasztónak és kiskereskedelmi, vendéglátó vagy közétkeztetési intézménynek értékesíti Élelmiszerlánc-törvényre (2008. évi XLVI. tv.) épül, amelynek célja az élelmiszerlánc egységes és vállalkozásbarát ellenőrzési rendszerének megszervezése

A különböző élelmiszerekre vonatkozó kismennyiségek felső határai PÉLDÁK hetente 6, évente legfeljebb 72 db kifejlett vagy növendék sertést, juhot, kecskét, struccot, emut hetente 10, évente legfeljebb 120 db 50 kg alatti malacot, 15 kg alatti bárányt, vagy gidát stb. vághat le és értékesíthet hetente legfeljebb 200 db házi tyúkfélét, 100 db víziszárnyast vagy pulykát vághat le és értékesíthet naponta maximum 200 liter tejet naponta maximum 40 kg tejterméket állíthat elő és értékesíthet évente összesen maximum 5000 kg mézet és méhészeti terméket értékesíthet hetente legfeljebb 500, évente legfeljebb 20 000 db tojást értékesíthet hetente 150, évente legfeljebb 5 200 kg savanyúságot értékesíthet hetente legfeljebb 100 kg termesztett gombát hetente 50 kg egyéb élelmiszert értékesíthet

A kistermelő által végezhető élelmiszer-előállítással összefüggő szolgáltatások Füstölés Aszalás, szárítás, őrlés Állat vágása és húsának feldolgozása Ételkészítés (például: kenyér, tészta, pogácsa, befőtt, lekvár) Terménytisztítás Olajos magvak (olajsütés), gyümölcsök és zöldségek préselése, pasztörizálása

A kistermelő élelmiszer-előállítására és forgalmazásra vonatkozó szabályok A kistermelő felelőssége: termékei jó minőségéért és a termékeit fogyasztók egészségéért a forgalomba hozott élelmiszerek biztonságának és nyomonkövethetőségének garantálásáért A jogszabályok megfogalmazzák az alapvető higiéniai követelményeknek való megfelelést. A jogszabályok betartásával elkerülhető vagy csökkenthető az egészség veszélyeztetésének kockázata. Jelölés: „Nyers tej, forralás után fogyasztható” „Nyers tejből készült”

Higiéniai előírások Higiéniai előírások élelmiszer-előállításhoz: Elkülönített helyiség Berendezések, eszközök, tárolók kizárólagos használata, annak tisztítása, fertőtlenítése Megfelelő csomagolóanyag, edény használata Termékvédelem a szennyeződésekkel szemben Hulladék és szennyvíz tárolása és kezelése Ivóvíz használata elsődleges termelésnél és a kapcsolódó műveletek során Megfelelő egészségi állapotú személy

Alaptermék, illetve az ettől eltérő egyéb termék Az alaptermékeket közvetlenül termelik és nincsenek feldolgozva: Nyers zöldség, gyümölcs, tej Tojás, méz gomba, élőállat Amennyiben további kezelésen esik át mint pl. tisztítás, darabolás feldolgozatlan termék: Nyers hús, pucolt hal mint pl. érlelés, szárítás, őrlés feldolgozott termék: Pasztőrözött tej, sajt, vaj, kolbász, lekvár, őrölt paprika Az ágazatokban a kistermelők nyereségességét a feldolgozása, ill. forgalmazása növelheti. Ennek során viszont a hazai és uniós élelmiszerbiztonsági szabályozásnak kell, hogy megfeleljenek, amely technikai, technológiai követelményeket támaszt.

Értékesítési lehetőségek I. Alaptermékből előállított egyéb élelmiszert Kistermelő a végső fogyasztónak: saját gazdaságának helyén, a régión belül (saját megye és Budapest) vagy a gazdaság helyétől légvonalban számított 40 km távolságon belül működő piacon, vásáron, rendezvényen és engedélyezett árusítóhelyen Kistermelő a helyi termelői piacon: a kereskedelemről szóló 2005. évi CLXIV. törvényben meghatározottak szerint, amely a kistermelők számára létrehozott jogszabályi kategória és kereskedelmi fórum Kistermelő az előző pontokban felsoroltak szerint kiskereskedelmi, vendéglátó és közétkeztetési létesítményeknek (közbeszerzési tv. módosítása)

Értékesítési lehetőség II. Kistermelő házhozszállítással: Vevő kérésére a régión belül vagy a gazdaság helyétől légvonalban számított 40 km távolságon belül házhozszállítással is értékesítheti az élelmiszereit, a piaci értékesítésre vonatkozó területi szabályok betartásával Kistermelő a falusi vendégasztal keretein belül: A gazdaságba látogató turistákat házi tejjel, sajttal, családias és közvetlen környezetben láthatja vendégül.

Kistermelői élelmiszerek jelentősége A helyi termékek megjelenítése: az érintett kistermelők, családi gazdaságok összefogása a piacra jutás érdekében Kistérségi értékesítés: hazai kézműves termékek iránti elkötelezettség a termelői piacokon Szemléletváltás: a magyar áruk fogyasztásának népszerűsítése Agroturisztika, gasztronómia összekapcsolása, pl. sajt útvonalak létrehozása

Kézműves élelmiszerek jelentősége Kézműves élelmiszerek, magyar termékek erőteljesebb jelenléte: kiadványok, bemutatók, kóstolók Hagyományos receptúrák Hagyományos, illetve az adott térségre jellemző technológiák, eljárások Népi hagyományok, kézi előállítás, házi körülmények Helyben előállított, helyben honos vagy helyben megtermelt alapanyagokból

Célkitűzések Import visszaszorítása → hazai termékek térnyerése Iskolatej program folytatása 2014-ben 1,7 milliárd forint Iskolagyümölcs program folytatása 2014-ben 1,2 milliárd forint NAK és az ágazati szereplők együttműködése → megoldások keresése A legális kereskedelem bővülése, a feketegazdaság visszaszorítása a termékpályák szereplőinek érdekében (Etikai Kódex) Kistermelők felkészültségének javítása (falugazdász hálózat, szaktanácsadás, szakképzés

NAK szerepvállalás Szemléletformálás: helyi adottságokhoz, hagyományokhoz, erőforrásokhoz való illeszkedés Tájékoztatás: őstermelővé, kistermelővé, mezőgazdasági vállalkozóvá válásról Tudástranszfer: igény alapú, gyakorlatorientált szakképzés és szaktanácsadás megteremtése Közvetlen értékesítési csatorna kialakítása a termelő és a vásárló között Együttműködési készség kialakítása a közös érdekek, közös célok elérése érdekében

NAK szerepvállalás Helyi kezdeményezések felkarolása: Mozgó Piac Termelői Piacok Kiállítások, fesztiválok, rendezvények Termelői boltok, csoportos értékesítés

Rövid ellátási lánc (REL) tematikus alprogram Elsődleges célcsoportja a gyenge érdekérvényesítő képességű, a támogatási rendszerben nehezen eligazodó, legkisebb termelő Fejlődési lehetőséget jelent az értékesítési formák területén Elősegíti a helyi minőségi rendszerek elfogadottságának és tanúsítási szintjének emelését

A REL fogalma a rendeletben „Rövid ellátási lánc”: az együttműködés, a helyi gazdasági fejlesztés, valamint a termelők, feldolgozók és a fogyasztók közötti szoros földrajzi és társadalmi kapcsolatok iránt elkötelezett, korlátozott számú gazdasági szereplő által alkotott ellátási lánc.   Mi is az a „rövid ellátási lánc”: az együttműködés, a helyi gazdasági fejlesztés, valamint a termelők, feldolgozók és a fogyasztók közötti szoros földrajzi és társadalmi kapcsolatok iránt elkötelezett, korlátozott számú gazdasági szereplő által alkotott ellátási lánc. Az aláhúzott együttműködés szó jelzi a szándékot, a hogy az EU a rövid ellátási láncot együttműködésben tervezi támogatni. Az eszközök közül, hogy mivel lehet megvavlósítani a programot, a 35. cikk alá került a program, ami az együttműködésnek az intézkedése, ezért az egész alprogram csak együttműködésben valósulhat meg. Ezért szükséges olyan szerplők bekapcsolódása a programba, akik igen sokfélék lehetnek, de lényag hogy nonprofit legyen, azért hogy a kedvezményezett végsősoron a termelő legyen. Olyan szereplő, akár szövetkezet, egyesület… aki alkalmas arra, hogy termelőket szervezzen. Itt beszélünk egyszer a hagyományos közvetlen értékesítésről, minta piac, ahol a fogyasztó közvetlenül találkozik a termelővel, de REL az is, amikor közveékelődik egy szereplő, mint a vendéglátó egység, vagy a közétkeztetés, kiskereskedelem, de nem a hosszú lánc!! A REL a 3A fókuszterület és a 35. együttműködés intézkedésben tervezhető ( 16.4. kód) A cél indikátor pedig az együttműködésben résztvevő gazdálkodók száma Forrás: Juhász Anikó Rövid Ellátási Lánc (REL) munkacsoport vezetője (Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal Rendszerszervezési és Felügyeleti Igazgatóság)

Földrajzi korlát kérdése, avagy a „helyi” fogalma… Leader helyi akció csoportok támogatásával kapcsolatban a „helyi termék: helyben előállított, helyben honos vagy helyben megtermelt alapanyagból, hagyományos, illetve az adott térségre jellemző technológiával, eljárással, nem nagyüzemi termék, vagy gyáripari technológiával, eljárással készült, mikro- vagy kisvállalkozás által előállított, feldolgozott termék. kereskedelemről szóló törvényben „helyi termelői piac”: a kistermelő a piac fekvése szerinti megyében, vagy a piac 40 km-es körzetében, vagy Budapesten fekvő piac esetében az ország területén bárhol működő gazdaságából származó mezőgazdasági-, illetve élelmiszeripari termékét értékesíti; Mi is az a rövid? A meghatározásnál szándékosan kerültük a helyi fogalom használatát, bár sok esetben a REL értékesítés egyben helyi értékesítést is jelent. Ugyanakkor Magyarország esetében a főváros részesedése a népességből és még inkább a vásárlóerőből olyan kiugró, hogy nincs értelme szűk földrajzi korlátok alkalmazásának, mert ez súlyosan veszélyeztetné a REL gazdasági fenntarthatóságát. Ezt jól mutatja, hogy a REL-t szabályozó nemzeti jogszabályok esetében kivételt képez Budapest, ahová minden esetben megengedett az értékesítés. Az unió még nem határozta meg a helyit, de a földrajzi szűkítésre mindenképp szüksége van.

A REL-ek fogalma a gyakorlatban A termelők csoportosulása ne legyen köztes szereplő! Termelő és Termelők csoportosulása Közvetítők Hagyományos: Közvetlenül értékesítő feldolgozó Újszerű: Vendéglátás, Intézményi étkeztetés, Kiskereskedelem Értékesítési pontok Hagyományos: Piac, Vásár, Ideiglenes kitelepülés Termelői piac, Fesztivál, Gazdabolt településen, Automata Fogyasztó és Fogyasztók csoportosulása Házhoz Hagyományos: Házaló értékesítés, Mozgó bolt Újszerű: Doboz rendszer, Internetes házhozszállítás Nyitott gazdaság Hagyományos: Bolt a gazdaudvaron, Szedd magad, Falusi vendégasztal Újszerű: Közösségi Mezőgazdaság A REL fenti fogalma meglehetősen általános és így a tagállamok helyi igényeihez rugalmasan alkalmazkodó alprogram kidolgozását teszi lehetővé. Ugyanakkor az alprogram kidolgozásához ennél pontosabban körül kell határolni a REL kereteit, egyrészt azért, hogy ennél az új fejlesztéspolitikai eszköznél orientáljuk a lehetséges pályázókat,   Ezek alapján összeállítottuk a REL formák több szempontú csoportosítását, És akkor a rövid ellátási lánc megvalósulását 4 forma szerint csoportosítottak, amely módon a termelő eléri a fogyasztót. Ezek különböző fejlesztések is tesz szükségessé. A REL fogalma az alprogram értelmezésében a következő: a termelők és termelők csoportosulása a fogyasztóknak, vagy fogyasztók csoportosulásának közvetlenül, vagy egy közvetítőn keresztül értékesítik élelmiszer-terméküket. A közvetlen, vagy az egy közvetítős REL értékesítési formákat négy főtípusba (közvetítőn keresztül, házhoz szállítással, nyitott gazdaságban és értékesítési ponton), valamint azokon belül két altípusba (hagyományos és modern) sorolhatjuk. Ezek a csoportok kijelölik a REL fejlesztés célterületeit is. 1. REL típus: Közvetítőknek a. Hagyományos: Közvetlenül értékesítő feldolgozó (ha a feldolgozó nem termelő, de közvetlenül értékesít) b. Újszerű: Vendéglátás, Intézményi étkeztetés, Kiskereskedelem Van amikor házhoz szállít a termelő. Ez a 2. REL típus: a. Hagyományos: Házaló értékesítés, Mozgó bolt Doboz rendszer, Internetes házhozszállítás Itt az a fontos, hogy a termelő meg tudja oldani ezt a logisztikai és marketing kihívást. A nyitott gazdaság esetében a vevő megy a termelőhöz, itt magát a gazdaságot kell fejleszteni, és azt leehetővé tenni, hogy a fogyaszók nagy számban eljuthassanak a gazdához. 3. REL típus: Nyitott gazdaság a. Hagyományos: Bolt a gazdaudvaron, Szedd magad, Falusi vendégasztal Közösség Támogatta Mezőgazdaság ÉS a 4. REL típus a legelterjedtebb. Ahol a legkevesebb fejleszté szükséges, itt mindketten mozognak, a gazda és a fogyasztó is és egy központi helyen találkozik, ezek jellemzően a A termelők által leggyakrabban alkalmazott közvetlen értékesítési forma a piacok, amelyek jelentős számmal érhetők el hazánkban. A NÉBIH adatai szerint a hagyományos és a helyi állandó piacok száma összesen 534 db volt a 2013. novemberi összeírás szerint, amelyen belül a helyi piacok aránya 32% volt. Összességében a 2012-es felmérés adataihoz képest 18%-kal növekedett a piacok száma, ami zömmel a helyi piacok számának gyarapodását jelentette (45% növekedés). Értékesítési pontok Piac, vásár, Ideiglenes kitelepülés Termelői piac, Fesztivál, Gazdabolt településen, Automata A logisztikai szempontú csoportosítás alapja az, hogy az ellátási lánc mely szereplőjének kell utazni, ahhoz, hogy az értékesítés megtörténjen. Ezt egyrészt a marketing és logisztikai fejlesztési szükségletek meghatározása miatt tartottuk fontosnak, másrészt azért mert a könnyített kistermelői REL jogszabályok8 szerint az egyes értékesítési formákat eltérő földrajzi távolságban használhatják a kistermelők, például: leginkább korlátozottan a házaló értékesítést és az ideiglenes kitelepülést, legkevésbé korlátozottan a piacokat és a házhozszállítást.

A REL tematikus alprogram indoklása Miért van szükség a REL fejlesztésére A rövid ellátási lánc iránt fogyasztói és termelői oldalról is egyre növekvő az igény, viszont a jelenlegi termelői felkészültség, fogyasztói kereslet, valamint jogszabályi és hatósági feltételek mellett a kistermelői rövid ellátási láncok a lehetőségeknél kevesebb fogyasztót érnek el, élelmiszerbiztonsági kockázatot jelenthetnek, és nehezen biztosítják a jogkövető kistermelő jövedelmezőségét. Miért van szükség a REL fejlesztésére A rövid ellátási lánc iránt fogyasztói és termelői oldalról is egyre növekvő az igény, viszont a jelenlegi termelői felkészültség, fogyasztói kereslet, valamint jogszabályi és hatósági feltételek mellett a kistermelői rövid ellátási láncok a lehetőségeknél kevesebb fogyasztót érnek el, élelmiszerbiztonsági kockázatot jelenthetnek, és nehezen biztosítják a jogkövető kistermelő jövedelmezőségét.

A REL tematikus alprogram indoklása Miért van szükség külön alprogramra A rövid ellátási láncban résztvevő termelők jellemzően a legkisebbek (egyéni, vagy mikrovállalkozások), önszerveződési és érdekérvényesítő és pályázó képességük gyenge. Ezért látható eredményt elérni ezzel a célcsoporttal, hatékonyan csak elkülönített kerettel rendelkező, közérthető, probléma fókuszált tematikus alprogrammal lehet. Miért van szükség külön alprogramra A rövid ellátási láncban résztvevő termelők jellemzően a legkisebbek (egyéni, vagy mikrovállalkozások), önszerveződési és érdekérvényesítő és pályázó képességük gyenge. Ezért látható eredményt elérni ezzel a célcsoporttal, hatékonyan csak elkülönített kerettel rendelkező, közérthető, probléma fókuszált tematikus alprogrammal lehet.

Motiváció a REL-ben A rövid ellátási láncban történő értékesítéssel a termelők azonnali készpénz bevételt érhetnek el REL értékesítési pontjai könnyen elérhetőek a fogyasztók és a termelők számára (pl. piacok, vásárok, fesztiválok) megjelentek a modern rövid ellátási láncok (az innovatív, etikai értékeket is hordozó kezdeményezések A rövid ellátási láncok fejlődését segítő jogszabályi környezet és támogatási lehetőségek civil-kormányzati együttműködésben történő fejlesztése A rövid ellátási láncban könnyebben értékesíthetők az ökológiai, illetve a biodiverzitás fenntartását szem előtt tartó gazdálkodással előállított termékek

REL fejlesztendő területei A helyi- és hagyományos-termék védjegyek fogyasztói ismertsége és hitelessége Generációváltás a REL-ben REL önálló termelői működtetése, (erőforrás igényes értékesítési tevékenység, kereskedelem, marketing, adminisztráció) rövid ellátási láncban értékesítő termelők élelmiszerbiztonsági felkészültsége (ismeretek, alkalmazás, önellenőrzés, eszközök) résztvevő termelők és szervezők szakképzettsége rövid ellátási láncban résztvevő termelők együttműködése

Támogatási lehetőségek Rövid ellátási lánc komplex tematikus alprogram, amely a termelőket és a piacrajutásuk szervezőit támogatja: Együttműködés kialakítása képzés, szaktanácsadás, mentorálás promóció minőségi rendszer értékesítéshez kapcsolódó eszközberuházások (infrastruktúra nem) közösségi marketing eszközök és csatornák hálózatának kialakítása, önellenőrzési rendszer, élelmiszerlánc-biztonság, stb.

Támogatási lehetőségek HFS-től függően VP-ben lévő, de NEM REL, hanem CLLD tartalmak: Helyi, kisléptékű élelmiszer termék-előállításának egyéni, közösségi és mobil kapacitások beruházásai Helyi termékek értékesítésének, piacra jutásának támogatása (feltételes) Közösségi (közintézményi) konyhák fejlesztése

REL központ Helyi szervező Termelő A „REL” fő céljai rövid ellátási láncok kialakítása, szervezése, promóciója, a termelői részvétel és felkészültség erősítése. Átfogó, három szintes fejlesztési logika REL központ Helyi szervező Termelő

Kérdések ? Köszönöm a figyelmet! elérhetőségek: www.NAK.hu faggyas.katalin@nak.hu juhszanik@nebih.gov.hu www.NAK.hu +36 1 802 6100 1119 Budapest Fehérvári út 89-95. Kérdések ?