Oktatásfejlesztés Dr. Schiffer Csilla.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Váczy Zsuzsa közoktatási szakértő, Bp május 13. OPKM.
Advertisements

Országos könyvtári fejlesztések a tanulás támogatására
Magyarország Fogyasztóvédelmi Politikája Országos Konferencia Budapest, 2011.június 16. A fogyasztók oktatása Dr. Horváth György Fogyasztóvédők Országos.
SDT-monitor Informatikai eszközök alkalmazása a tanulási folyamatban – 1. év febr. 6. – május 23.
Leonardo da Vinci szakképzési projektek Magyarországon TÓTH Csenge Tempus Közalapítvány Az Élethosszig tartó tanulás program nemzeti irodája.
Horizontális tanulás intézményi hálózati együttműködés
A tanári munka értékelése
„Ezt egy életen át kell játszani”
Félévi értekezlet a Than Károly Gimnázium és Szakközépiskolában
„XXI. SZÁZADI KÖZOKTATÁS ( FEJLESZTÉS, KOORDINÁCIÓ )” TÁMOP / A pedagógus(tovább)képzés kérdései és lehetőségei az egész napos iskola-
VII. NEVELÉSÜGYI KONGRESSZUS augusztus A pedagógus kollektíva az iskolában, az iskolafejlesztés személyi feltételei dr. Várnai Andrásné.
Az EU támogatáspolitikája és az oktatásfejlesztés Halász Gábor tudományos tanácsadó Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet.
M ű szaki és Természettudományi Egyesületek Szövetsége Szabolcs – Szatmár – Bereg Megyei Szervezete.
T I O K Térségi Iskola- és Óvodafejlesztő Központok a kompetencia-alapú tanítási- tanulási programok elterjesztése érdekében.
A HEFOP program bemutatása Nyíregyháza,
A kompetencia-alapú oktatás bevezetése a kistokaji ÁLTALÁNOS MŰVELŐDÉSI KÖZPONTBAN Biztos alap, biztos jövő.
Kulcskompetenciák Európai Bizottság 2005
Az iskolai könyvtárhasználat hazai innovatív példái
Felsőoktatási Minőségfejlesztési Rendszer
A közoktatás fejlesztési tervei az Új Széchenyi Terv keretein belül Az Európai Unió 2010 nyarán indította útjára az Európa 2020 Stratégiát, amely.
Észak-Alföldi TIOK Kisújszállás
SDT-monitor Informatikai eszközök alkalmazása a tanulási folyamatban Budapest, febr. 6.
A „MÁSODIK ESÉLY” PROJEKT PEDAGÓGUS TOVÁBBKÉPZÉSI PROGRAMJAI
Középfokú képzés Magyarországon Nagy Mária szerk. (2003): Mindenki középiskolája. Országos Közoktatási Intézet, Bp.
REFORMÉRTÉKŰ LÉPÉSEK A SZAKKÉPZÉS TERÉN MAGYAR SZAKKÉPZÉSI TÁRSASÁG május 30.
Az e-portfólió használati köre
Berzsenyi Dániel Főiskola Szombathely, május 8. Könyvtári partnerség a felsőoktatásban XIII. Vas Megyei Könyvtári Nap.
A diákok/fiatalok és az aktív államporság „Civil szervezetek és a közoktatási intézmények közösségi kapcsolatai” Salgótarján, január 29.
Fogd A Kezem Alapítvány
A közoktatás „dobbantási” esélye Dobbantó Programindító Konferencia Setényi János 2008 Budapest.
Az Ökoiskola hálózat helyzete és tervei
Az intézményvezetők szerepe az oktatási intézmények fejlesztésében
1 Közoktatás fejlesztési elképzeléseinek háttere 2007.
A kompetencia alapú oktatás bevezetésének tapasztalatai.
Egyensúlyban a világgal TÁMOP A konzorcium tagjai Zuglói Benedek Elek Egységes Gyógypedagógiai Zuglói Benedek Elek Egységes Gyógypedagógiai Módszertani.
Nevelési Tudásdepó Csík Tibor projektmenedzser. Az országos lelőhely-nyilvántartás számára rekordok Magyar közoktatás tankönyvei Gyermek- és ifjúsági.
„Híd a forráshoz – forrásteremtő civil találkozó” (2009. május , Budapest) NCA-ÖNSZ-08-C-0070 A Társadalmi Megújulás Operatív Programról: a HEFOP.
Befogadó iskolák, befogadó pedagógus-közösségek
Oktatási reformok tapasztalatai Pest megyei Tanévnyitó Tanácskozás Augusztus 31. Halász Gábor Országos Közoktatási Intézet.
IKT ÉS ISKOLAFEJLESZTÉS
ELEMÉR
Felkészítés az Integrált /inkluzív nevelésre a pedagógusképzésben
A KEZDŐ KÉPZÉSI SZAKASZ FEJLESZTÉSI IRÁNYAI ÉS LEHETŐSÉGEI Dr. Csonka Csabáné 2007.
 II. Rákóczi Ferenc Tagiskola 7400 Kaposvár, Kanizsai u. 67.  
Autonómia és felelősségvállalás
Egyházi iskolába járó serdülők iskolai attitűdje és döntéseik vizsgálata Kovács-Krassói Anikó PTE BTK „Oktatás és Társadalom” Doktori Iskola április.
KÖNYVBEMUTATÓ A SZEGEDI ÉS HÓDMEZŐVÁSÁRHELYI DESZEGREGÁCIÓT TÁMOGATÓ HALLGATÓI MENTORPROGRAM ÖT ÉV TAPASZTALATAI (SZERK.: FEJES JÓZSEF BALÁZS ÉS SZŰCS.
VII. Szervezeti kultúra
LÉPÉSRŐL – LÉPÉSRE program
IKT ÉS ISKOLAFEJLESZTÉS eLEMÉR Projektkonferencia –2010. okt. 21. Leövey Gimnázium, Budapest.
A szaktanácsadó segítő szerepe
A digitális pedagógiai módszertan fejlesztése a Körzeti Általános Iskolában TIOP / Digitális pedagógiai innováció útján Projektzáró.
Az oktatási gyakorlat fejlesztése
A projekt az Europai Unio támogatásával, az Europai Szociális Alap társfinanszírozásával valósult meg.
Az integrált terápiák elvének szakmai modelljei
Az Ökoiskola hálózat helyzete és tervei
Példa egy ppt prezentációhoz
AZ ÚJ OKTATÁSKUTATÓ ÉS FEJLESZTŐ INTÉZET – ÉS A KOMPETENCIAFEJLESZTÉS Budapest, január 18.
A komprehenzív iskola Dr. Schiffer Csilla. Komprehenzív iskola ‘40-’7 Anglia állami iskola Középiskola Felvesz bármely tanulót a lakóhelyéhez közeli iskolába,
Dr. Schiffer Csilla. Továbbképzés előnyös:  ha általános válaszok adhatók egy problémára,  ha lehetséges a gyakorlaton túli elméletalkotás, amely továbbképzéssel.
CALDERONI PROGRAM HEFOP K /1.0 A PROGRAM CÉLJA, FELADATAI ÉS SZEREPE AZ ÚMFT-BEN Budapest, január 18.
Dr. Schiffer Csilla. oktatás (tanulás)- fejlesztés Személyzet (tantestület)- fejlesztés szervezetfejlesztés A pedagógiai iskolafejlesztés rendszerének.
DIDAKTIKA: témák, szakirodalmak 2008/2009. TANÉV 1. FÉLÉV.
Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet AZ ÖKOISKOLA HÁLÓZAT HELYZETE ÉS TERVEI Varga Attila
SZAKISKOLAI FEJLESZTÉSI PROGRAM „A” komponens Schottner Péterné komponensvezető
Az Európai Unió és a Magyar Állam által nyújtott támogatás összege:
Mérés – értékelés 2006/2007 Gál Ferenc augusztus 31.
Szakiskolai Fejlesztési Program I
Bolyai Farkas Szakképző Iskola
Az Ökoiskola hálózat helyzete és tervei
Előadás másolata:

Oktatásfejlesztés Dr. Schiffer Csilla

Az iskolafejlesztés összetevői oktatás (tanulás)- fejlesztés Személyzet (tantestület)- fejlesztés szervezetfejlesztés A pedagógiai iskolafejlesztés rendszerének összefüggései Kempfert Rolff 2005, 39.

iskolafejlesztés „… iskolafejlesztésnek nevezzük azokat a fejlesztéseket, amelyek tudatosan, előre tervezetten az iskola egészének, mint rendszernek a koncepciózus átépítésére törekszenek” (Loránd, 1985, 11).

személyzetfejlesztés továbbképzések, munkafeladatok, megbeszélések, tréningek, bemutatók, mentorálás stb. által foglalkozik a tantestület tagjainak folyamatos továbbfejlődésével, önfejlesztésével, élethosszig tartó tanulásával (Kempfert és Rolff, 2005)

szervezetfejlesztés a teljes szervezet megújulására irányul, ahol a munkamegosztás átgondolása és hatékonyabb újjászervezése kerül előtérbe egy adott cél érdekében, hatására átalakulnak a szervezeti szerepek, körvonalazódnak a szervezeti célok (legyenek akár hivatalosak vagy nem hivatalosak, nyíltak vagy rejtettek, általánosak vagy speciálisak) és a szervezeti kultúra alapjai (Kempfert és Rolff, 2005).

A szervezetfejlesztés ismertetőjegyei az önsegítés támogatása, amely azt jelenti, hogy nem külső szakértők végzik, hanem képessé teszik az érintetteket, hogy maguk szervezzék a fejlesztési folyamatot, az érintettek érdekeltté tétele, amely azt jelenti, hogy mindenkor az érintettek konkretizálják, fejlesztik tovább a számukra érvényes szervezeti szabályokat, az élet demokratizálása a szervezetben, amely azt jelenti, hogy az érintettek maguk alakítják ki az intézkedéseket, nem pedig magasabb hierarchikus szintek vagy külső szakértők (Jung idézi Rosenstiel, 2005) A szervezet végeredményben egy önszervező szociális rendszernek tekinthető. Ennek révén az iskolára vonatkoztatva a fejlesztési folyamatban aktív résztvevők (személyzet) lehetőséget kapnak a saját tapasztalataikból való tanulásra és az oktatás fejlesztésére.

oktatásfejlesztés A hazai szakirodalomban tanulásfejlesztésként is megjelenik (Bognár, 2003). Az oktatásfejlesztés vagy tanulásfejlesztés elsősorban az osztálytermi szinttel foglalkozik, amely a tanulók eredményességének mérése által nyújtott visszajelzésekre épít. (Kempfert és Rolff, 2005)

A közoktatás fejlesztése Egy ország közoktatási rendszerének reformja, közoktatási innovációinak rendszer Oktatásfejlesztési program az NFT II.-ben (2007-2013) http://www.okm.gov.hu/letolt/nft2/oktatas_fejl esztes.pdf

Irodalom Kempfert, G. és Rolff, H.-G. (2005): Qualitat und Evaluation. Ein Leitfaden für Padagogisches Qualitätsmanagement. Beltz, Weinheim, Basel Bognár Mária (2004): Oktatásfejlesztés, iskolafejlesztés az ezredfordulón. In. Új Pedagógiai Szemle, 1. sz., 40-58. o. Rosenstiel, v. L. (2005): Organisationsanalyse. In. Flick, U., von Kardorff, E. és Steinke, I. (Hg. 2005): Qualitative Forschung. Ein Handbuch. Rowohlts, Reinbeck bei Hamburg, 224-237. Loránd Ferenc (1985): Az iskola szerepe a folyamatos fejlesztési stratégiában. In. Hortobágyi Katalin és Loránd Ferenc (szerk.): Iskolafejlesztések, fejlesztő iskolák, I. kötet Országos Pedagógiai Intézet, Budapest 7-11.