Ágazati kapcsolatok és szociális párbeszéd az EMCEF-ben Balatongyörök, 2006. április 29.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Működhet-e hatékonyan a társadalmi ügyek piaca? Dr. Latorcai Csaba helyettes államtitkár Budapest, Nemzetiségi és Civil Társadalmi Kapcsolatokért.
Advertisements

Az Európai Unió szervezeti felépítése
A közötti időszak fejlesztési tervezésének megalapozása
EURÓPAI UNIÓ - VÍZÜGYI KERETDIREKTÍVÁK Bemutató Általánosan a VKI-ről és Magyarország helyzetéről 2005 április.
Az EU „Városi környezet” tematikus stratégiája – a városi környezetgazdálkodás perspektívái Dr. Buzás Kálmánné KvVM Környezetpolitikai Osztály Szakmai.
Az atipikus munkavégzés és társadalmi megítélése
Az EGSZB a térképen Az EGSZB helye az intézmények között EGSZB EURÓPAI BIZOTTSÁG EURÓPAI PARLAMENT TANÁCS.
NAPII. - mikrogazdaság Jobbágy Valér GKM. Iránymutatások - mikrogazdaság Tudással és innovációval a növekedésért 7. A K+F célú beruházások növelése és.
AZ EURÓPAI SZAKSZERVEZETI SZÖVETSÉGEK ÜZEMI TANÁCSI POLITIKÁJA, A SZAKSZERVEZETEK ÉS EURÓPAI ÜZEMI TANÁCSOK, ÜZEMI TANÁCSOK ÉS MÁS, RÉSZVÉTELI JOGOKAT.
Az Európai Konvent működése Bakos Gábor BGF Külkereskedelmi Főiskolai Kar.
VI. Országos Távmunka Konferencia december 6. Az OTP Csoport távmunka tapasztalatai Magyarországon és Romániában.
Fiatalok Lendületben Program Előzmények: Fiatalok Európáért, Ifjúság Program Időtartam: Költségvetés: € – 2,5.
EU alapismeretek E-Learning.
Az Európai Unió és Magyarország
Szociális párbeszéd az EU-ban BDSZ-konferencia a szociális párbeszédről Budapest november 27.
I. Nemzeti Fejlesztési Terv ( ) Készítette: Koczka Csaba (M6MGTO)
Az ESPON 2006 Program és annak jelentősége Magyarország szempontjából Illés Dóra november 26.
A MAGYAR MUNKAVÁLLALÓK MUNKAERŐ-PIACI JELLEMZŐI
„Az EU keretköltségvetése” és élelmiszergazdasága előtt álló közös kihívások Éder Tamás.
UMVP MB KAP albizottság, KAP-reform Papp Gergely Agrárgazdasági Kutató Intézet
MENEKÜLTEK INTEGRÁCIÓJA A MAI MAGYAR TÁRSADALOMBA ÁPRILIS 15. Készítette: Majer Zsuzsanna Konzulens: Kóbor Krisztina.
 integratív szakpolitika  ’90-es évek: átértékelt szerep  miért szükséges a környezetvédelmi politika integrációja?  a gazdasági növekedés önmagában.
Lengyelország és Magyarország foglalkoztatáspolitikájának és munkanélküliségi helyzetének összehasonlítása XXX. Jubileumi OTDK Társadalomtudományi Szekció.
Az Európai Unió környezetpolitikája Asszisztens hallgatók 19. tételéhez
A FIZETÉSIMÉRLEG-STATISZTIKA ADATGYŰJTÉSI RENDSZERÉNEK ÁTALAKÍTÁSA Sándor György igazgató Piaci műveletek és statisztika június 21.
46. Közgazdász-vándorgyűlés, június 27., Cz.E. 1/17 Lisszaboni stratégia és a vállalati versenyképesség 46. Közgazdász-vándorgyűlés Czakó Erzsébet.
1 Szociális párbeszéd az EU-ban © kurtán sándor 2011.
1 © kurtán sándor 2011 érdekérvényesítés és érdekegyeztetés az eu-ban munkaadói szervezetek az EU-ban.
Nemzetközi projekt az egészség társadalmi és gazdasági meghatározóiról Taller Ágnes december 4. DETERMINE.
1 A magyar energiapolitika „ Az energiahatékonysági indikátorok az EU-ban és Magyarországon” nemzetközi szeminárium Budapest, október 5. Hatvani.
A Strukturális Alapok tervezési folyamata és a partnerség Részvételi demokrácia, társadalmi párbeszéd: avagy hogyan tudnak a civil szervezetek élni részvételi.
1 GÁZIPARI SZAKSZERVEZETI SZÖVETSÉG Budapest,
Balatonszemes Június A villamos energia közszolgáltatási helyzete és szerepe Magyarországon Fő kérdések, aktualitások 2.
A magyarországi gázszolgáltatás helyzete, jelene és jövője
Az Európai Foglalkoztatási Stratégia Készítette: Balogh Judit Nemzetközi Tan. III. évf
Európai Vegyipari Szociális Párbeszéd Bizottság Balatonszemes.
Kordás László december Társadalmi Párbeszéd Központ.
1 Az Európai Unió gazdasági fellendítési terve Winkler Gyula európai parlamenti képviselő (RMDSZ, EPP-ED) Brassó, január 29.
Reinhard Reibsch az EMCEF volt főtitkára.  1. Fúziók/összeolvadások napirenden – országos és európai szinten  2. Európai szövetségek ágazati szinten.
TERÜLETI PAKTUM. A PAKTUM BEMUTATÁSA szeptember 25-én aláírták a Területi Foglalkoztatási és a Társadalmi Integráció a Központi Régióban Paktumot.
EDUCATION Presentation ETUC Slides1©ETUI-REHS2007 ESZSZ Az Európai Szakszervezeti Szövetség Az európai dolgozók hangja.
TÁMOP /1/B Gyermekek és fiatalok integrációs programjai Csomópont - Ifjúsági Információs Pont kialakítás Álláskereső klub.
A 21. század energiapolitikai kérdései és hazai válaszai: a „Magyarország energiapolitikája ” című stratégia és a lezajlott társadalmi-szakmai.
Balatonszemes Az Európai Unió szintű szociális párbeszédben való részvétel tapasztalatai.
Magyar Bányászati Szövetség Magyar Bányászati Szövetség 1024 Budapest, Margit krt. 85. Tel/Fax: (06-1)
A lisszaboni stratégia és a magyar foglalkoztatáspolitika Kordás László április 29. Balatongyörök.
März 2004 Herbert Rupp Az Európai Uniós csatlakozás hatása a magyar járműiparra.
Tisztességes munka és európai szociális párbeszéd Kihasználatlan jelen?
Kutatás, fejlesztés és innováció az oktatásban: javaslat egy ágazati innovációs stratégiára Halász Gábor Innováció az oktatásban Szakmai konferencia.
A hágai ítélet végrehajtásával kapcsolatos tárgyalások jelenlegi helyzete Dr. Kovács György, CSc, főtanácsadó, a Bős-Nagymarosi Tárcaközi Bizottság titkára.
Vegyipari trendek az EU-ban és Magyarországon
RWE Power AG Lorsee/TR BudapestSEITE 1 „Szociális párbeszéd“ RWE Power AG Wolfgang Lorsee A Központi Üzemi Tanács elnökhelyettese.
Közigazgatási Jog 4. Európai Közigazgatás, 11. előadás november 23. Témakörök: 5. Az EU jogrendszerének közigazgatási alapjai 5.1. Az EU jogrendszerének.
Közigazgatási Jog 4. Európai közigazgatás, 3. előadás szeptember Az EU központi szerveinek általános jellemzői Nincs önálló (saját) EU intézményrendszer.
Dr. Iván Gábor, Külügyminisztérium, szeptember KÖZGAZDÁSZ VÁNDORGYŰLÉS Nyíregyháza – szeptember KÖZGAZDÁSZ VÁNDORGYŰLÉS Nyíregyháza.
Szabadkereskedelmi társulások
Közigazgatási jog 4. Európai közigazgatás, 2. előadás szeptember 21. Témakörök: 2. Az EU központi közigazgatása 2.1. Az EU központi szervei, avagy.
EVDSZ Budapest, A vizsgálat célja annak feltérképezése, hogy a magyar gyakorlatban hogyan érkeznek el a hazai ágazati vállalati dolgozókhoz.
Európai Ifjúsági Fórum Az Európai Ifjúsági Fórumot (EYF) 1979-ben hozták létre a célból, hogy európai szinten képviselje az ifjúsági szervezeteket, és.
Dél Baranya Határmenti Települések Egyesülete Siklós, A Közös Agrárpolitika jövője Papp Gergely Agrárgazdasági Kutató.
Új képzési eszköz. Teknikcollege - Munkához kötött emelt szintű műszaki képzés Teknikcollege új fajta regionális kompetencia központ az ipari/műszaki.
Készítette: Dr. Domonkos Endre (PhD) EU-közösségi politikák
Szociális párbeszéd az EU-ban
Follow-up national seminar Implementation of European social partners’
Follow-up national seminar Implementation of European social partners’
Jogharmonizáció az Európai Unióban Dr
A szolgáltatási szféra és az infrastruktúra
Jogharmonizáció az Európai Unióban
AZ EURÓPAI UNIÓ TÖRTÉNETE, INTÉZMÉNYEI
Töréspont Stratégiai Alapítvány
Előadás másolata:

Ágazati kapcsolatok és szociális párbeszéd az EMCEF-ben Balatongyörök, április 29.

Milyennek látjuk az európai integrációt  Az integráció folytatódik  A 2007 évi bővítés és további társulási megállapodások ellenére, egyre több kérdésben fog európai szintű döntés születni  Ez elsősorban a lisszaboni kérdéskörre vonatkozik és 2010 után is folytatódni fog

Ki hozza meg a döntéseket?  A Nizza-i csúcs határozatainak megfelelően, a Parlament szerepe a bővítést követően jelentősen növekedni fog – konzultációs folyamat  Egyre inkább európai megközelítésű, európai szintű szabályozásról fognak döntéseket hozni –többségi kormányzás elve, a Tanács szerepe  Az EU Bizottság ismét előrelépett a minőség terén – főként az új EU tagállamoknak köszönhetően

Ágazati politika  A szolgáltatások hosszabb ideje a figyelem középpontjában vannak – az ágazati politika csak 2004 óta kap nagyobb hangsúlyt  A lisszaboni célok elérése érdekében felismerést nyert az ágazati kérdések fontossága  Más kérdéseket is integrálni kell az ágazati politikába

Részletesebben:  Az EU Bizottság kezdeményezései horizontális kérdésekben - általános és konkrét feltételek  További ágazati kezdeményezések, konkrét programokkal  Az ágazati tagozatokat nem támogatásokkal, hanem egyéb, támogató intézkedésekkel kell megerősíteni  Ezek között több EMCEF tagozat található

További kezdeményezések  Jobb szabályozás – jobb jogszabályok  A környezetvédelmi akcióprogramok szerepe az ágazati politikához képest csökken  Az európai szolgáltatások piaca is az ipari fejlődést fogja támogatni – A direktíva kérdése napirenden van

Energiapolitika  Az EU szélesebb körű szerepe – nemzeti politikák koordinálása  Az energiaellátás biztonsága van a figyelem központjában  Az energiaforrások kérdése a következő években egyre fontosabb lesz – saját forrásaink, az új technológiák és az energiatakarékosság egyaránt

Jelenlegi helyzet  Vállalatok egyesülési hulláma – a nagyfokú tőkeigény irányító szerepe, más országokban bekövetkező fejlemények  A nemzeti szintű koncepcióknak nincs jövője  Az energiaipari vállalatok továbbra is fontos szerepet fognak betölteni a társadalom fejlődésében és a szociális kérdésekben

Szociális szabályozás  Az egységes piac létrejötte óta hiányzik az integrációs folyamatból a szociális dimenzió – az „Európai Szociális Model” nem helyettesítheti  A Szolgáltatási Direktíva és az Alkotmány témájában folytatott viták robbanásokhoz vezethetnek  A szociális párbeszédnek ebben szerepe lehet a szociális partnerek kompetenciája miatt

Szociális párbeszéd  A Delor-féle koncepció célja az volt, hogy megszüntesse a hiányosságokat a szociális kérdésekben – ma azonban még nagyobb gondokat okozhat  Kevés az eddig elért eredmény: 32 ágazati párbeszéd és az UNICE/ETUC, jelentős minőségi különbségekkel – számos, jelentős ágazatban hiányzik az ágazati párbeszéd  A minőség javítása és a témakörök jobb megválasztása szükséges – folyik a munka

Lehetőségek  A kölcsönös elismerés javítása  Az ágazati tagszervezet minden témakörben folytathatnak konzultációkat – fontos, hogy a konzultációkra minden szinten sor kerüljön  Fokozódó mértékben kell alkalmazni a külső szakértők munkáját  Más EU programokra is ez vonatkozik

Témakörök  A képzettség egyre fontosabbá válik a demográfiai változások eredményeként  Az ágazati biztonság rendkívül költségigényes  Az ágazati politikával kapcsolatos kérdéseket napirendre kell tűzni  Más témák is fel fognak merülni: a kollektív tárgyalások jogi keretei

Saját szerepünk  A szociális párbeszéd különféle feladatokat feltételez  Mind a hagyományok, mind pedig gyakorlati szempontból másokat kell megszólítani az Európai Parlamentben, illetve az EU Bizottságában  Az egyes témákban elért megállapodást az adott ágazat, illetve az ágazatban dolgozók javára lehet felhasználni  Köszönöm a figyelmet