Készítette: Devecseri Mátyás

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Kaposvár.
Advertisements

 Szociális alapú ösztöndíj kifizetésére: Rendszeres Szociális Ösztöndíj, Rendkívüli Szociális Ösztöndíj, Alaptámogatás, Szakmai Gyakorlati Ösztöndíj,
- tájékoztató.  Szociális, környezetvédelmi, a tanuló helyi közösségének javát szolgáló, szervezett keretek között folytatott, anyagi érdektől független,
Az OH TÁMOP fejlesztései
Ifi István ügyosztályvezető november 2 4. Esélyegyenlőség a fővárosi TISZK-ekben.
Területi együttműködések, társulások, hálózati tanulás TÁMOP-3.2.2/08/A/2 Megújuló pedagógia: hálózati együttműködés Észak-Magyarországon.
Témavezető tanár: Kerekes Noémi Készítette: Somogyi Ildikó
Az iskolai szociálismunka
Az iskolai dokumentumok
A Pécsi Kistérség Foglalkoztatási Paktuma
Mire jó a DÖK?.
Beszámoló a fenntarthatósági időszakban végzett feladatokról TÁMOP – 2.2.3–07/1–2F–2008–0008 „Mércénk az ember” Bókay János Humán Szakközépiskola.
Foglalkoztatási és Szociális Hivatal Mobilitás Országos Ifjúsági Szolgálat Észak-magyarországi Regionális Ifjúsági Szolgáltató Iroda ● 3527 Miskolc, Selyemrét.
Csongrád Megyei Mérnöki Kamara Hírközlési és Informatikai Szakcsoport Távközlési Világnap május 18. AGORA Előadó: Engedi Antal Magyar Mérnöki Kamara.
Az Országos Esélyegyenlőségi Hálózat tevékenysége és céljai
„VIVANT PROFESSORES” 2010/2011 NEMZETI ERŐFORRÁS MINISZTÉRIUM Közoktatásért Felelős Helyettes Államtitkár.
A Szociális Ágazati Portál (SZÁP)
Tehetségpont létrehozása
általános főig. helyettes
Záró Konferencia Nógrád Megyei Egységes Gyógypedagógiai Módszertani Intézmény és Gyermekotthon TÁMOP /
A Megyei Pedagógiai Intézet szolgáltatásai a 2013/2014-es tanévben
Hatékony diáktanács – minőségi diákélet – felelős állampolgárok "Bartók Béla " Elméleti Líceum diákönkormányzata.
A Megyei Pedagógiai Intézet szolgáltatásai a 2011/2012-es tanévben Győr-Moson-Sopron Megyei Pedagógiai Intézet Győr, augusztus 24. Készítette: Széles.
2009 Merényi Zsuzsanna Közoktatási szakértő-középiskolai tanár
Az iskolai könyvtár állománya
FIATALOK LENDÜLETBEN PROGRAM Fiatalok Lendületben Program számokban Időtartam: Költségvetés: € – Ft/év Magyarországon.
A Győr-Moson-Sopron Megyei Kormányhivatal Oktatási Főosztályának feladatai a 2011/2012. tanévben Némethné Fülöp Terézia oktatási főosztályvezető
Oktatási reform – 2007 Dr. Hiller István
Didaktika 2. Tanügyi és iskolai szabályozás
Zákányszéki Általános Iskola és Alapfokú Művészetoktatási Intézmény prezentációja 2009.
Pedagógusképzést segítő szolgáltató és kutatóhálózatok kialakítása TÁMOP /1/B.
Átláthatósági jelentések követelményei, tapasztalatok
Felügyelési tapasztalatok Konzultáció könyvvizsgálóknak Fülöp Tamás Pénztárak felügyeleti főosztálya.
8900 Zalaegerszeg, Kosztolányi u. 10. A TÁMOP projekt szerepe és feladatai Nyugat-dunántúli régióban.
Integrációs és képesség-kibontakoztató felkészítés az intézményekben Bedőné Fatér Tímea IPR szakértő Integrációs szaktanácsadó
A diákok/fiatalok és az aktív államporság „Civil szervezetek és a közoktatási intézmények közösségi kapcsolatai” Salgótarján, január 29.
A 2014-ben esedékes Peer Review (szakértői vizsgálat) A Hivatalos Statisztikai Szolgálat tagjainak érintettsége Országos Statisztikai Tanács 
A Dobbantó program Az előrelépés lehetősége diákoknak, szakiskoláknak Regionális tájékoztató napok szeptember 3-12.
„Egyenlő Eséllyel a Rák Ellen” szűrő és felvilágosító program hátrányos helyzetű nőknek
Változások a szakképzés irányítási rendszerében A szakképzés és a Térségi Integrált Szakképző Központok jelentősége Szőke István szakmai igazgató 2008.
A könyvtár, mint közösségi tér. Tények a VPG könyvtáráról A könyvtár állománya: dokumentum Tartós tankönyvek:4 000 Periodikák :
A könyvtár, mint közösségi tér. Tények a VPG könyvtáráról A könyvtár állománya: dokumentum Tartós tankönyvek:4 000 Periodikák :
Évzáró értekezlet 2006 Minőségbiztosítás Önértékelés 2006 mérés.
SZAKMAI PROGRAM január – június 30. A KÖZMŰVELŐDÉS ORSZÁGOS SZAKFELÜGYELETE ÁLTAL TETT ÉSZREVÉTELEK ÉS JAVASLATOK MEGVALÓSÍTÁSÁNAK ELŐSEGÍTÉSÉRE.
Intézmény Férőhely Kiváltást Támogató Program. Mentori szerep december dia A szervezeti-működési szakmentorok a tevékenységük során fogadják.
Szakképzési Tanévnyitó Konferencia október 3. Germánné Vastag Györgyi OIB elnöke A főváros oktatáspolitikájának időszerű kérdései.
Tóth Zoltán MDSZ alelnök - Stratégiai Bizottság elnöke.
Önkéntesség az Észak-Magyarországi Régióban. A Demokratikus Ifjúságért Alapítvány (DIA) története A Demokratikus Ifjúságért Alapítványt 1999-ben hozta.

Első esély - esélyegyenlőség a mai iskolarendszerben
A projekt neve: A Berettyó-Körös Térségi Integrált Szakképző Központ modell létrehozása TÁMOP /2-2F A projekt az Európai Unió támogatásával,
Fogyatékossággal élő hallgatók a Nyíregyházi Főiskolán Göncziné dr. Szabó Terézia „Egyenlő esélyek biztosítása a felsőoktatásban” november 26.
 a nagykaposi iskolák és fiatalok képviselői.  alakuló gyűlésünk október 9.-én volt.  rendszeresen találkozunk a nagykaposi szabadidőközpont.
Vezeti: Szigetváriné Söjtöry Andrea
Diáktalálkozó Dél-alföldi Zöld Diákparlament I. ülése 2009-ben az Algyői Fehér Ignác Általános Iskola szervezésében célunk, hogy a Zöld Diákparlament.
Az önkormányzati feladatellátást támogató informatikai infrastruktúra felülvizsgálata (ÁROP-1.A „Szervezetfejlesztés megvalósítása a.
SZEREPLŐK ÉS FELELŐSSÉGEK A SZAKKÉPZÉSI RENDSZERBEN MÁV KONFERENCIA
A szakképzés és felnőttképzés struktúrájának átalakítása a TÁMOP /2-2F projekt Az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Fejlesztési.
Gondolatok az MKE Kémiatanári Szakosztályának működéséhez Vezetőségújító taggyűlés március 8. Szalay Luca, ELTE Kémiai Intézet.
Szakképzési közfeladatok a Kamarában
Máté Szilvia programvezető OFA Hálózat - Észak-Alföldi Regionális Iroda „KoopeRáció projekt hálózatépítéssel kapcsolatos kérdőíves felmérés eredményének.
Nagykanizsa július – HEP munkatalálkozók tapasztalatainak összegzése- a szervezetek szemével Közös fellépési lehetőségek a tapasztalok.
A Commitment Köznevelési Kht. MOHAY GERGELY március 31. ÉS A KECSKEMÉTI IRODA BEMUTATKOZÁSA.
A Nemzeti Pedagógus Kar Célok, eredmények, választás –
Tervezési folyamat.
A Szolnoki Pedagógiai Oktatási Központ szervezésében megvalósuló szakmai programok a 2017/2018. tanév során Szabó Róza főosztályvezető Oktatási Hivatal.
Mérés – értékelés 2006/2007 Gál Ferenc augusztus 31.
Közoktatási alapismeretek
Előadás másolata:

Készítette: Devecseri Mátyás Diákparlament 2007 Készítette: Devecseri Mátyás

A Diákparlament története Közoktatási törvény 1996. évi módosítása döntött az összehívásáról Általános- és középiskolák küldöttei vesznek részt Egy-, két-, legfeljebb háromévente hívhatja össze a miniszter Cél: ajánlás megfogalmazása az oktatás világának szereplői számára 2007-es volt a hatodik

Kistérségi fórum Szeptember 20-30-a között Szinte minden ált.- és középiskola küldöttei (minden megkezdett 600 diák után egy) 4 téma: -esélyegyenlőség -dököt érintő iskolai szabályzatok, dokumentumok -diákjogok napi gyakorlata -„megújuló diákönkormányzat”

Gyakori problémák Anyagi helyzet Kapcsolat a DMSP-vel Kapcsolat az iskolavezetéssel Diákok érdeklődésének hiánya

Bajai kistérség küldöttei az országos diákparlamentre Micskei Adrienn (MNÁMK) Pál Szandra (Jelky) Nagy Kristóf (Türr) Devecseri Mátyás (III. Béla)

Országos Diákparlament Zánka Október 28-30. 500-600 diák

Nyitó plenáris ülés Előadások (esélyegyenlőség, diákjogok napi gyakorlata) Szekciók Közoktatási / felsőoktatási fórum Záró plenáris ülés

Az Országos Diákparlament szekciótémái DÖK működési feltételek, DÖK SZMSZ, DÖK munkaterv (saját minták, tapasztalatok, egymástól való tanulás) „Kell egy csapat!” – csapatépítési technikák, módszerek, tapasztalatok A közösségi szolgálat fontossága a diákönkormányzatiságban; az önkéntes tevékenységek lehetőségei/irányvonalai a DÖK-ben A pénzügyi helyzete az iskolai DÖK-öknek, forrásteremtés, pályázatok

A DÖK érdekvédelmi tevékenysége tanulmányi, fegyelmi ügyekben Házirend és etikai kódex Iskolaújság, iskolarádió Rendezvényszervezés, diáknapok, szabadidős programok szervezése (hagyományok, ötletek, tapasztalatok, technológiák) DÖK, diákélet az EU-ban

Továbbtanulási lehetőségek és esélyek 2008- ban Magyarországon, a bolognai rendszer első tapasztalatai, felvételi pontszámítás Negatív és pozitív diszkrimináció a közoktatásban (országos körkép, saját tapasztalatok) Aktív állampolgári létre nevelés az iskolában Diákélet, DÖK a kollégiumban Diákállam-modellek, diákönkormányzati- modellek; a DÖK-ök információs hálózata helyi és országos szinteken

Szekcióülés témái Pályázatok Támogatások Esélyegyenlőség Legyen kiadvány a diákjogokról Országos internetes fórum létrehozása Rendezvények, ötletek

AJÁNLÁS Dr. Hiller István reagálása Az Országos Diákparlament munkája összegzéseként az alábbi Ajánlást fogalmazza meg. Az Ajánlás tükrözi a küldöttek iskolai tapasztalatait, a kistérségi fórumok javaslatait és a szekcióüléseken elhangzottakat. Az Országos Diákparlament felkéri az Oktatási és Kulturális Minisztert a következőkre: 1.      Legyen több a diákönkormányzatok számára elérhető, a diákságnak közérthetően kiírt pályázat. A pályázati lehetőségek ilyen formában jelenjenek meg egy folyamatosan frissített honlapon is. 2008-tól ez már így lesz, 50 000 000 Ft-ot tesz félre rá 2.      Legyen intézményi szinten túlmutató, rendszeres tapasztalatcsere a diákönkormányzatok között. Jöjjön létre elektronikus diákönkormányzati fórum, honlap, országos és regionális szinten is. létre fogják hozni, eddig 3 000 000 Ft-ot?! költöttek erre

3.      Biztosítsa a folyamatos elektronikus és papír alapú diákönkormányzati, diákjogi ismeretterjesztést és ilyen irányú képzést pedagógusok és diákok számára. 4.      Legyen egyetértési joga a diákönkormányzatnak a diákmozgalmat segítő pedagógus (DMSP) kijelölésénél. elfogadja, támogatja 5.      Készítsen elő olyan jogszabály-módosítást, amely szerint az intézményi házirendet három évenként vagy sűrűbben újra el kell fogadni (a szabályzat változatlanul hagyása esetén is). 6.      Közoktatási intézmények összevonása, átalakítása esetén legyen kötelező az intézményi szabályzatok felülvizsgálata. Készüljön terv az átalakulásban érintett tanulók integrálására, amelyet a régi és az új intézmény diáksága is elfogad. helyesli

7.      Legyen mindenki számára tilos a dohányzás a közoktatási intézményekben. fontosnak tartja, örül, hogy mi, diákok kérjük rá 8.      Vizsgálja felül a miniszter a diákönkormányzat gazdálkodásának szabályozását. A diákönkormányzat kapjon „címkézett” támogatást. Az iskola költségvetésén belül legyen külön nevesített kerete a diákönkormányzatnak. 9.      Évente hívja össze a Diákparlamentet, többlépcsős delegálási módszerrel. megnézik egy próbaévvel, hogy érdemes-e 10.  Kezdeményezze, hogy a helyközi közlekedési menetrendek kialakításánál vegyék figyelembe az iskolák munkarendjét.

11.  Kezdeményezze a szociális alapon járó juttatások és az ezekben részesülők jogosultságának megvizsgálását. 12.  A közoktatásban is működjön a kiemelkedő tanulmányi teljesítményt elismerő ösztöndíj-rendszer. 13.  Készüljön felmérés az integráció és az esélyegyenlőség napi gyakorlatáról, a jogszabályi előírások teljesítéséről a közoktatási intézményekben. Ennek eredményei legyenek nyilvánosak. 14.  Kezdeményezze, hogy az ellenőrzési joggal rendelkezők végezzenek célzott vizsgálatokat a diákjogok teljesüléséről a közoktatási intézményekben. 15.  Az Oktatási és Kulturális Minisztérium készítsen elemzést a diákjogok érvényesülésének mindennapi gyakorlatáról. részben már elkezdték, folytatni fogják

A Diákparlament kéri: -  az oktatási és kulturális minisztert, hogy ezt az Ajánlást juttassa el az érintett kormányzati döntéshozókhoz, illetve parlamenti bizottságokhoz, az országgyűlési képviselőkhöz, és a közoktatás szereplőihez; - az Országos Diákjogi Tanácsot, hogy értékelje a kistérségi fórumok és diákparlamenti szekciók jegyzőkönyveit, és az abban megfogalmazott felvetéseket továbbítsa az illetékes döntéshozókhoz. A Diákparlament megbízza az Országos Diákjogi Tanácsot az Ajánlás gondozásával, és felkéri, hogy számoljon be erről a következő, többlépcsős Diákparlament fórumain. Zánka, 2007. október 30.                                                                 A VI. Országos Diákparlament küldöttei

Köszönöm a figyelmet!