Komlókülönlegességek

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Alkalmazott informatika – gyakorló feladatok II.
Advertisements

Hőpréselés alatt lezajló folyamatok •A kompozit alkotóelemei z irányban végleges helyükre kerülnek; Mi történik?
Az ERC 2000-es ALS irányelveinek adaptálása Gőbl Gábor OMSZ.
EGÉSZSÉGKULTÚRA Mentsük meg saját magunkat?! Egészségfejlesztés I.
A TAKARMÁNYOZÁSTAN ELŐADÁSOK TEMATIKÁJA a ménesgazda szak I
Nemszőtt textíliák felhasználási lehetőségei
Műfogsor ragasztó teszt Január Németország
Olyasmi, mint nálunk, csak az árukínálat különbözik egy kicsit …
Az alternatívák hátrányai A Biodome előnyei Biodome rendszerek
Miért érdemes francia nyelvi képzést választani? Franciául a világ minden részén beszélnek: az öt földrészen összesen több mint 200 millió ember beszél.
Az állati termelés táplálóanyag szükséglete III.
4 négyzetes kérdés Készen vagy? B A
/21 TESZÖV – Fejér Földgázpiac Aktuális információk Székesfehérvár, január 22.
Mosodai innovációk, fertőtlenítő mosás
A szakmai program megvalósítását a „Pannon búza fajták és fajtajelöltek nemesítése, termesztési és élelmiszeripari feldolgozási rendszerének fejlesztése.
A biztosítók vagyonkezelésének aktuális kérdései Mit kezdjünk az alacsony hozamkörnyezettel? MABISZ Konferencia október 19. Hamecz István elnök-vezérigazgató.
A víz-háborúk kora jöhet
Boranalitika.
A téma aktualitása, célkitűzések
KOMPLEX CUKORRENDSZEREK
Béres Egészség Hungarikum Program Egészségboldogság Kutatás Sajtótájékoztató március 11.
10 állítás a gyerekek internethasználatáról
A takarmányok összetétele
Napkollektor Kránicz Péter.
A tételek eljuttatása az iskolákba
A sör definíciója A sör malátából valamint pótanyagokból vízzel cefrézett, komlóval illetve egyéb engedélyezett anyagokkal ízesített, sörélesztővel erjesztett,
A DENEVÉR.
Készítette: Nagy Zsanett
A Víz Melyik a tisztább? Csap víz (Duna szűrt vize) Ásványvíz(ek)
A Biogáz (házilag) Felhívjuk a kedves nézők figyelmét, hogy ha a következő szövegek hallatán,illetve képek láttán valakinek bármilyen baja lesz, azért.
Élelmiszerek gyártása
A takarmányok összetétele
A takarmányok összetétele
A TAKARMÁNYOZÁSTANI ELŐADÁSOK TEMATIKÁJA a Gazdasági agrármérnöki szak III. és a Növényorvosi szak II. évfolyamán szeptember 15. – december 15. HétIdőpontTéma.
Keleti homlokzat 6.30 szint : Emeleti terasz
A tejkészítmények összetétele a tejhez viszonyítva nem változott meg lényegesen
Malomipari termékek.
A hőmérséklet mérése.
Élet a Ságvári Bence digitális VII. Nemzetközi Médiakonferencia, Balatonalmádi, szeptember 25. ökoszisztémában kisgyerekként...
Emlődaganatok prognózisa a szűrési program tükrében
HOGYAN KÉSZÜL A HÚSVÉTI SONKA?
Szénsavas borok Pezsgők.
Logikai szita Pomothy Judit 9. B.
Sör, bor, pálinka Szöllősi Dániel PhD hallgató.
ÖSSZEGOGLALÁS KEVERÉKEK OLDATOK ELEGYEK.
Kísérleti eredmények Kisérleti szőlészet de Saint Sardos Agrárkamara Tarn et Garonne.
FELSZÍNI VIZEK I. 4. előadás vízválasztó, vízgyűjtő terület
A klinikai transzfúziós tevékenység Ápolás szakmai ellenőrzése
Cseber Kht évi gyűjtés eredménye február CSEBER Kft
2013. február Kócsújfalu 3 Coaching kutatás évi mini kutatás megismétlése Összehasonlíthatóság + néhány új kérdés 354 kitöltő 24%
A SAV-BÁZIS EGYENSÚLY.
A Weende-i takarmányanalitikai rendszer
TUDTAD?Ha Kínában egymillió közül sem találni nálad jobbat……akkor csak egy vagy az 1300-ból!Hamarosan Kínában beszélnek majd legtöbben angolul.India lakosságának.
Árvay Családi Pincészet „Angi” Sárgamuskotály 2013 Illatában hordozza a fajta gyümölcsösségét (friss szőlő, körte) mely fűszerességgel, pirított magvakkal.
A földrajzi övezetesség
CUKORNÁD.
Kutyák A boxer A csau-csau A német juhász A spániel
K OVÁCS ANDRÁS, Ph D. E GYETEMI ADJUNKTUS S ELYE J ÁNOS E GYETEM november 25. IX. MRTT Vándorgyűlés, Révkomárom Selye János Egyetem Gazdaságtudományi.
Premium quality wet wipes Forgalmazó: Gála 1 Kft
„Istenek eledele” A csokoládé.
No Chill Első Magyar Házisörfőző Egyesület Ambruzs Péter (acerola)
PÁLINKAFŐZÉS – kémiatanári szemüvegen át. XXI. Század kihívása, mert: 1.Nagy etil-alkohol tartalmú ital, aminek „nem rendeltetésszerű” fogyasztása igen.
EGÉSZSÉGES TÁPLÁLKOZÁS Készítette: Nadin, Barbi, Cinti, Attila.
Microsörfőzdék Anglia, London
Cefrézés.
Sörgyártás kiselőadás
Komlózás.
Tejsav előállítása Lactobazillus Delbrueckii által
Előadás másolata:

Komlókülönlegességek Első Magyar Házisörfőző Egyesület Németh Antal www.elsosor.hu 2013. Március 15. 1

A Komló A kenderfélék családjának tagja (Humulus Lupulus) Ártéri kúszónövény (vízkedvelő, 9m magasra is felfut) A szárított női tobozvirágzatát használjuk a sörfőzéshez A sör ízesítésére és tartósítására való tudatos használata a XV-XVI. századtól terjedt el Európában (már Babilóniában is ismerték i.e. 200) 2

A komló legfontosabb összetevői A komló minden fontos összetevőjét a lupulin mirigyek tartalmazzák, melyek a szelvények tövében találhatók. Gyanta (keserűanyag) Alfasav: humulone, cohumulone, adhumulone Bétasav: lupulone, colupulane, adlupulane Olaj (aromakomponens) myrcene, humulane, carophyllene, farnescene 3

Keserűség A sör keserűségét elsősorban az izomerizálódott alfasav határozza meg, de a bétasav is befolyásolja. A keserűség minőségét pedig az alfasav összetétele és a bétasav arány határozza meg. Amit ismernünk kell: Alfasavtartalom Cohumulone arány Alfa-béta sav arány A fajta „tárolási érzékenysége” 4

Aroma és íz A sör aromáját az olajtartalom határozza meg. Itt is érdemes ismernünk az általunk használt komló karakterisztikáját, hogy a legjobbat hozzuk ki belőle és igazítani tudjuk hozzá a komlózást (mikor adjuk a sörhöz és mennyit). Amit ismernünk kell: Az olaj összetétele (myrcene, humulane, carophyllene, farnescene) 5

Komlózás A komló adagolásának típusai: Forralás elején (keserűkomlózás) Forralás közben (keserűség és íz hozzáadása) Forralás végén (aromakomlózás) Folyamatos komlózás (a komló minden karakterét kihozza /Dogfish Head/) Komlótea (aromakomlózás) Hidegkomló (aromakomlózás) 6

Különleges komlók Mi európaiak elsősorban az egzotikus, távoli tájakról származó intenzíven illatos komlókat tartjuk különlegeseknek (USA, Ausztrália, Új-Zéland, Japán stb.) A legismertebbek az Amerikai komlók, mert ezekről lehet a legtöbbet olvasni az interneten. Ezek a fajták viszonylag nehezen és drágán, de beszerezhetők a világhálóról. Szerencsére már Magyarországon is kapható néhány fajta. Egy másik csoportja a különleges komlóknak az új német fajták, melyeket az újvilági típusok ellensúlyozására kezdtek kitenyészteni. 7

A legismertebb amerikai fajták Cascade: alacsony alfasav, virágos, citrusos, magas cohumulune tartalom Chinook: magas alfasav, gyógynövényes, füstös Amarillo: közepesen magas alfasav, citrusos, virágos, alacsony cohumulone Citra: magas alfasav, citrusos, trópusi gyümölcsös, alacsony cohumulune Simcoe: magas alfasav, fenyős, alacsony cohumulone Summit: Magas alfasav, citrusos, közepes cohumulone Mosaic: 2012-es fajta, magas alfasav, gyantás, áfonyás, alacsony cohumulone 8

A legismertebb ausztrál és új-zélandi fajták Nelson Sauvin: magas alfasav, gyümölcsös, sauvin blanc-os, alacsony cohumulune tartalom Kohatu: közepes alfasav, gyümölcsös, málnás, alacsony cohumulone Pacific Gem: magas alfasav, tölgyfás, szedres, magas cohumulone Riwaka: alacsony alfasav, citrusos, grapefruit, közepes cohumulune Motueka: közepes alfasav, trópusi gyümölcs, lime közepes cohumulone 9

Új német fajták Polaris: nagyon magas alfasav, gyümölcsös, frissítő, mentaleveles, közepesen alacsony cohumulune tartalom Bavaria Mandarina: közepes alfasav, gyümölcsös, mandarinos, közepesen magas cohumulone Huell melone: közepes alfasav, gyümölcsös, sárgadinnyés, közepesen magas cohumulone Hellertau Blanc: közepesen magas alfasav, virágos, trópusi gyümölcsös, alacsony cohumulune Saphir: alacsony alfasav, gyümölcsös, virágos, alacsony cohumulone Smaragd: alacsony alfasav, fűszeres, komlós, alacsony cohumulon Opal: hasonló a Smaragdhoz 10

A Citra komló karakterisztikája A citra egy speciális aroma variáció, amit 2007-ben jegyeztek be hivatalosan. Viszonylag magas az alfasavtartalma, alacsony cohumulone tartalom mellett. Magas komlóolaj szint jellemzi. Aromája nagyon érdekes citrusos, trópusigyümölcsös karaktert ad a kész sörnek. Terméshozam (kiló/hektár) 1600-1800 Alfasav 11-13 Bétasav 3.5-4.5 Alpha-Beta arány 2.9-3.1 Cohumulone (%/alphasav): 22-24% Összes Olaj (ml/ 100 grams szárított komló) 2.2-2.8 Myrcene (% / össz. olaj) 60-65% Caryophyllene (% / össz. olaj) 6-8% Humulene (% / össz. olaj) 11-13% Farnesene (% / össz. olaj) 0% Eltarthatóság (% alfasavtartalom 6 hónap tárolás után 20°C-on) 75% Esetleges helyettesítő ismeretlen

Single malt, single hop Amerikai IPA recept (a recept 20 literes fazékra tervezve) Kész sör mennyiség: 12 liter Kihozatal: 66% OG.: 1.063 IBU: 51 SRM: 6 Alkohol: kb.: 6,5% Maláta: 4,3 kg Pale Ale Komló: 60g Citra Élesztő: 11,5g Fermentis US-05 Cefrézés: becefrézés 12,9 liter vízzel 48 fokos vízzel, folyamatos keverés mellett melegítés 67 fokra. Cefre pH: 5,2, 67 fokon 60 perc pihenő. Jódpróba. Melegítés 78 fokra. Szűrés, máslás. Máslóvíz 10 liter 78 fokos pH 6,3, úgy, hogy 18 liter sörlevet kezdjünk forralni. Forralás végén kicsit több, mint 15 liter sörlé marad. Komlóforralás: 9g citra 60 perc, 9g citra 30 perc, 9g citra 15 perc, 9g citra 5 perc, 9g citra forralás végén, 15g citra hidegkomló főerjedés után 10 napig. Érlelés 18 fokon minimum 8 hét, de fél évesen a legjobb. 12

Első Magyar Házisörfőző Egyesült Köszönöm a figyelmet! Az előadás anyaga és a recept letölthető az www.elsosor.hu vagy a www.serneveles.hu oldalaról. Németh Antal Első Magyar Házisörfőző Egyesült 13