Hogyan Készítsünk tájleírást

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Ahol az élet vize árad, Tiszta, mint a kristály,
Advertisements

A Széchenyi István Általános Iskola Készítette: Nagy Melinda 8. c
A SZIVÁRVÁNY.
Amiért érdemes idejönnöd…
A FÖLD, ÉLETÜNK SZÍNTERE
Repülőgépek felderítése a RADAR feltalálása előtt
Az én világom Somogyi J (verse).
VILÁG ÖRÖKSÉGE – MAGYAROSZÁG SZÍVE: A KÁRPÁT-MEDENCE
Víz világnapja 2014.
LEONARDO DA VINCI - ARÁNYOK
TOLL, SZÍN ÉS VASTAGSÁG.
Alp ok területén Berchtesgaden Nemzeti park A németországi Berchtesgaden nemzeti park délkelet Bajorországban, közel a német – osztrák határhoz nevezetes.
Cseh nyelvről fordította K.P.
Érvek, érvelés.
Mondattan: Összetett mondatok I.
A vikingek A vikingek skandináv származású hajósok és harcosok, akik a 8. és a 11. század között indultak rablóportyáikra vagy hódító hadjárataik-ra. A.
Tanácsok nőknek!! H. J. FATER.
Munkahelyi szleng Sokunknak talán fel sem tűnik, de a magyar nyelvben az utóbbi évek során kialakult egy tömör és nagyon kifejező speciális kifejezésrendszer,
Szakíts magadnak egy kis időt, hogy elolvasd ezt az üzenetet! Lehet, hogy fontos!
A művészetek születése Bevezetés az irodalomtörténetbe I.
Előtted nem titok, Hogy nem voltunk angyalok
Webdesign I - Oldaltervezés alapelvek. I. Tartalom-elhelyezés az oldalon ALAPELVEK 1.Mindig értékes és érdekes tartalom jelenjen meg az oldalon! 2.A tartalom.
A körlevél készítésének menete
Interaktív tábla és az Easiteach használata
A keskeny úton vígan megyek, jöhetnek közben völgyek, hegyek,
5. NAP.
ANTOINE DE SAINT- EXUPERY Gondolatok „A kis herceg” című könyvből.
Na ne …  gondolhatná de ez nem vicc ! Nézzen be hozzánk !
SZENT PATRIK IMÁJA.
SZENT PATRIK IMÁJA Urunk Jézus, te légy velünk,te légy előttünk!
Isten igéje éles kard,mely véd. Boldog a ki azzal vív csatát mert győzhet százszor is.
Bibliatábor nyár Püspökladány.
Világ legrégebbi még lakott városa
Cseh nyelvről fordította K.P.
GOND ÉS KIHÍVÁS Tanulási, magatartási problémák az iskolákban
Katona József 16/A.
1. kísérlet Látható rezgések Fábián Orsolya. – gondolkodott Marci, amikor meglátta ezt a Különös szerkezetet a Csodák Palotájában… Hm… Vajon ez hogyan.
A víz.
Az emberi agy és a szem.
Csendes csodák Reményik Sándor: Ne várd, hogy a föld meghasadjon És t ű z nyelje el Sodomát.
JÓ REGGELT !.
Folyamodjatok az Úrhoz,
Volt egyszer egy kisfiú, akinek igen nehéz természete volt
Képek beillesztése. A beszúrandó képnek abban a mappában kell lennie, ahol a html oldalad forráskódja található! Először mindig a képet szúrjuk be, majd.
Michal Snunit A lélekmadár
A megfelelés hegyét Hányszor megmásztam már, az évek során
Későre jár, Elég volt már a napnak terhét hordani,
Az én világom Somogyí J (verse).
Tél AA téli fenyves AA tél szépségében HH ófelhőben JJ égvarázs FF elhők szárnyán jár a szél CC sillogó pelyhek HH avas úton HH ófehér.
A sörfüggvény és a női lábak
A tiszavirágzás „”Az apró kérész mindössze egyetlen napig él. Egyetlen napig. Mégsem sajnáljuk érte, hiszen ezen a napon csak annak él, amit szeret. Szárnyra.
Mert ha az egynek bűn(be)esése folytán a halál uralomra jutott az által az egy által, sokkal inkább uralkodnak majd az életben az egy Jézus Krisztus által.
Ki hittel a drága keresztre tekint, Szíve rögtön az üdvre lel itt
INNET Az interaktív térkép Duray Zsuzsa. Mi is az interaktív térkép? Olyan kép- és hangzóanyagokat, feladatokat tartalmazó felület, amely bemutatja a.
Az Élet Igéje szeptember.
Automata defibrillátor használata
Három hetet meghaladó projekt-hét Neked, rólad, hozzád szól a dal
Sapientino A minket körülvevő tér Miket találsz Aladdin szőnyegén? Kattints a megfelelőkre! Rajta van …
Júlia Alpok Azok a csúcsok, azok az árnyak, azok a völgyek, azok a tájak, a patakok, habos vízesések, valaha-volt múltamból idéznek. A bársonyos rétek,
Gazdasági informatikus - Szövegszerkesztés 1 Bekezdések formázása 3.
CSODÁS KÍVÁNSÁG 1.
Lelkem áldja Neved Istenem, Mert Te fény vagy a sötétben
JÓ REGGELT !. Szólt az Isten egykor: Ábrahám!« Indulj el, s utad bízzad rám! Áldott lesz, ki jót tesz véled, átok sújtja ellenséged; Nagy és erős néppé.
A keskeny úton vígan megyek, jöhetnek közben völgyek, hegyek,
ELEKTROMOS SEGÉDPROGRAMOK
PROKO karácsonyi KVÍZ Logók.
Ahol az élet vize árad, Tiszta, mint a kristály,
Egy tévedés anatómiája Összeállította: Balthazár Zsolt
Előadás másolata:

Hogyan Készítsünk tájleírást

Először is kell egy tájkép

Ezután mérjük fel a terepet Milyen Mi(k) Mit csinál(nak) utacska fa korlát csónakok víz nap ágak lámpa híd Hogy a képet ki milyennek látja, az egyéni.

Nézzük az egyszerű mondatokat: Milyen Mi(k) Mit csinál(nak) magányos utacska sütkérezik ódon fa kacsingat a folyóra kecses korlát menetel a hídig boldog csónakok vidáman csacsognak pajkos víz táncot jár a napsugarakkal szégyenlős nap leselkedik a lombkorona közül vaskos ágak utat nyitnak a hűvös szellőnek komor lámpa várja a sötétedést magas híd kesereg

- ne legyen bennük szóismétlés Megvan hogy milyen, mi, mit csinál? Megvannak a mondatok? Ennél azért több kell egy jó tájleíráshoz. - a mondatok kapcsolódjanak egymáshoz, mintha csak egy nyakláncot fűznénk - ne legyen bennük szóismétlés - a tájleírásban érzékeltessük a táj elemeinek térbeli elhelyezkedését - a tájleírásból hagyjuk ki a hétköznapi, semmitmondó szavakat! Pl.: látható, található, áll, van, helyezkedik el stb. - egy jó cím se ártana a fogalmazásnak, de A nyár cím nem elég érdekes, ezért a kész tájleírásból is ragadhatunk ki egy részletet a címhez - a tájleírás mondatait költőien fogalmazzuk meg, alkalmazzuk a megismert szóképeket

Íme a mondatok: Egy magányos utacska sütkérezik. Néhány ódon fa kacsingat a folyóra. A keskeny korlát menetel a hídig. A boldog csónakok vidáman csacsognak. A pajkos víz táncot jár a napsugarakkal. A szégyenlős nap leselkedik a lombkorona közül. A vaskos ágak utat nyitnak a hűvös szellőnek. Egy komor lámpa várja a sötétedést, hogy elkezdhesse munkáját. Egy magas híd kesereg, mert nem lehet közelebb ehhez a csodás társasághoz.

Még egy fontos szabály: - a tájleírás mondatai úgy kövessék egymást, hogy először a táj közelben lévő alkotórészeiről írunk, s a távolban lévőkkel folytatjuk. Pl.: 1. utacska, 2. fa, 3. korlát ..... Más irányt is választhatsz.

Megvannak az egyszerű mondatok. De nem hagytunk ki valamit? -a táj összetevői térbeli elhelyezkedésének érzékeltetése rendkívül fontos Nézzük a kijavított mondatokat: Jobb oldalon egy magányos utacska sütkérezik. Mellette néhány ódon fa kacsingat a folyóra. Előttük a keskeny korlát menetel a hídig.

Végül fűzzük fel a gyöngyöket. Segítségül itt a kép: Nekem így sikerült: Csodás társaság A folyópartra is elérkezett a nyár. Jobb oldalon egy magányos utacska sütkérezik, mellette néhány ódon fa kacsingat a folyóra. Előttük a keskeny korlát menetel a hídig, mögötte a boldog csónakok vidáman csacsognak. A szégyenlős nap leselkedik a lombkorona közül, a pajkos víz pedig táncot jár a napsugarakkal. A vaskos ágak utat nyitnak a hűvös szellőnek. Alattuk egy komor lámpa várja a sötétedést, hogy elkezdhesse munkáját. A távolban egy magas híd kesereg, mert nem lehet közelebb ehhez a csodás társasághoz.