A logisztikai rendszer beszerzési alrendszerének jellemzői és modellje

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Logisztika alapvetések.
Advertisements

Készítették: Kerényi Éva Mogyorósi Mária Péterffy Réka
4. Marketing előadás 2009.Március 4. A szervezetek beszerzése- a vállalatok „fogyasztói magatartása”
RENDELÉS, VEVŐKISZOLGÁLÁS, E - BUSINESS
Kvantitatív módszerek
Forgóeszköz-gazdálkodás
Eredménytervezés Fedezeti összeg számítás: Értékesítés árbevétele
1. A vállalat működésében Ön anyaggazdálkodással foglalkozik
Kimutatás tervező Egy lekérdezés adatait tetszőleges formájú nyomtatási listába lehet foglalni. ATLAS - SQL.
Járatütemezési optimalizáció
munkakör a tanirodai gyakorlatban
V. A készletezés logisztikája
Gazdálkodási modul Gazdaságtudományi ismeretek III. Szervezés és logisztika KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc.
Forgóeszköz-gazdálkodás
Értékesítési csatornák
Beszerzés K&N Sportlégszűrők
Készítette: Unyatyinszki Csaba
Forgóeszköz-gazdálkodás
Közlekedési logisztika
tételsor 2. tétel A kistérség a korábbi együttműködési lehetőségek alapján megtartotta a soron következő ülését. Az ülés célja a logisztikai.
Minőségmenedzsment 1. előadás
Készletgazdálkodás 7.előadás.
Logisztika 6.előadás.
Mekkora készletet tartsunk?
Kapun kívüli logisztika A nagy kihívást egyre inkább az jelenti, hogy: -mely csatornákon (beszállítókon) keresztül, milyen költséggel és feltételekkel.
Szervezet, információs rendszer. Az információs rendszer és a szervezet illeszkedése Mi szervezet? Az egyszerű struktúra Funkcionális felépítés Termék.
A termelés egyszerűsített elvi modellje. 1. Termelési főterv elkészítése: konkrét megrendelések vártható értékesítések prognózis-adatai alapján Tételes.
Jelentések Munkakezdő jelentések Időközi jelentések  Támogatási szerződés által meghatározott időpontokban és/vagy mérföldkövenként  Tartalma: az adott.
Új törekvések a logisztikai közreműködésben
Gazdálkodási modul Gazdaságtudományi ismeretek III. Szervezés és logisztika KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc.
KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc
Gazdálkodási modul Gazdaságtudományi ismeretek II. Vezetés és kommunikációs ismeretek KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc.
Gazdálkodási modul Gazdaságtudományi ismeretek III. Szervezés és logisztika KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc.
Just in Time.
E-beszerzés Bravo csoport.
infor:COM - Fitté tesszük!
III. A logisztika jövője
Konzulens: Dr. Boda György Készítette: Kovács Katalin
Pénz 1. szakasz 2. szakasz 3. szakasz 4. szakasz 5. szakasz
II. Logisztikai tervezés
Termelésmenedzsment Production Management
Szilvási Mihály TM Magyarország Kft.
Controlling feladata A controlling időbeli dimenziói: 1. Stratégiai
Logisztikai ügyintéző
A logisztikai rendszer beszerzési alrendszerének jellemzői és modellje
LOGISZTIKA Előadó: Dr. Fazekas Lajos Debreceni Egyetem Műszaki Kar.
Forgóeszköz Azok az eszközök, amelyek várhatóan egy évnél rövidebb ideig szolgálják a vállalkozási tevékenységet Főbb csoportjai: a) készletek b) követelések.
LOGISZTIKA Előadó: Dr. Fazekas Lajos Debreceni Egyetem Műszaki Kar.
Kiszállítás világa az abas-ban XII. abas vevőfórum, Balatonlelle június 5-7.
Vállalatgazdaságtan a gyakorlatban Működési terv.
Vállalati Gazdaságtan
A közszolgáltatásokra kifejlesztett általános együttműködési modell GYÁL VÁROS ÖNKORMÁNYZATÁNÁL Gyál, szeptember 30.
Készletgazdálkodás és logisztika
1 VIIR Vállalatirányítási Integrált Információs rendszerek I. (Történeti áttekintés - TEI) Szent István Egyetem TATA Kiválósági Központ és Informatikai.
ÉRTÉKTEREMTŐ FOLYAMATOK MENEDZSMENTJE Tóth Attiláné dr. 2015/16 tanév II. félév WSUF Harmadik óra.
LOGISZTIKA ÉS GLOBALIZÁCIÓ. Logisztika és globalizáció A piacok globalizálódásának következménye: - nemzeti piacok szükségletét lényegesen meghaladó termelési.
Szent István Egyetem Közgazdaságtudományi Jogi és Módszertani Intézet
Beszerzések hatékonyság növelése
11. tétel.
9. tétel.
Pápai Gazdasági Szakképző Iskola és Kollégium
Ellátási lánc menedzsment
Marketing I. X. előadás Beszerzési magatartás és ipari marketing
Prof. Dr. Illés Béla* tanszékvezető egyetemi tanár
Termelés tervezési és irányítási rendszer SQL alapon
L O G I S Z T I K A A L A P J A I Készítette: Gács Nóra
MRP számítás.
Tanulási görbék.
Kötelezettségvállalás nyilvántartása, számvitele
Előadás másolata:

A logisztikai rendszer beszerzési alrendszerének jellemzői és modellje Vállalati informatika előadás (részlet) Benkőné dr. Deák Ibolya

A LOGISZTIKA A logisztika anyagok, termékek, információk, személyek, energia rendszereken belüli és közötti áramlásának tervezése, szervezése, irányítása, ellenőrzése.

A vállalati logisztika A vállalat egészét átfogó folyamat, amely szervezi, irányítja és végrehajtja az anyag,- és termék áramlást a nyersanyag beszállításától a készárú kiszállításáig. Hatást gyakorol a termeléssel összefüggő egyéb vállalati tevékenységre (pl. munkaerő gazdálkodás, tárgyi eszköz gazdálkodás).

A logisztika fő célja: beszerzési, termelési és Az ellátási feladatok végrehajtásának megszervezése úgy, hogy a teljes beszerzési, termelési és értékesítési folyamatot egy rendszerbe integrálja és a részrendszerek optimalizálása helyett a teljes rendszer (anyagáramlás, információáramlás, értékáramlás) optimumára törekszik.

A 9M-elv Ez az elv a logisztika feladatát, küldetését határozza meg. A felsorolt tényezők egyforma súllyal esnek latba, amikor a 9M-elv a logisztika feladataként azt határozza meg, hogy: a megfelelő információ, a megfelelő anyag, a megfelelő energia, a megfelelő személyek jussanak el a megfelelő mennyiségben, a megfelelő minőségben, a megfelelő időpontban, a megfelelő helyre, a megfelelő költséggel.

A logisztikával elérhető eredmények Költségmegtakarítás, (pl. készletcsökkenés, selejtcsökkenés, hiányköltségek csökkenése) szolgáltatási színvonal javulása (pl. belső ellátási rendszer biztonsága, rövidebb szállítási határidők, megbízhatóság).

A logisztikai rendszer alrendszerei Beszerzési (vagy ellátási) logisztika A beszerzési logisztika áll a gazdasági folyamatok kezdeténél: biztosítja azokat a bemeneti készleteket, amelyek a termelés (vagy tágabb értelmezésben más szolgáltatás) elvégzéshez szükségesek. Termelési (vagy gyártási) logisztika A termelési logisztika gondoskodik arról, hogy a termelési folyamatban a készletáramlás zökkenőmentesen valósuljon meg. Értékesítési logisztika Az értékesítési logisztika a termelést követően kezeli a készterméket egészen a vevőnek történő átadásig, és az azt követő reklamációs folyamat során. Hulladékkezelési (gyűjtési, újrahasznosítási, stb.) logisztika A hulladékkezelési logisztika az értékesítési piactól a beszerzési piac irányába vizsgálja a hulladékok és csomagoló eszközök áramlását, miközben azok minél nagyobb arányú újrahasznosítására törekszik.

A beszerzési logisztika Feladata: a szükségletnek megfelelően és költségtakarékosan biztosítani a vállalat számára a készleteket olyan választékban, mennyiségben és időben, ahogyan a vállalat termelési programja azt megkívánja.

A beszerzési rendszerrel kapcsolatos logisztikai döntések tipikus tárgyai Stratégiai szinten olyan kérdésekről kell dönteni, mint gyártani vagy venni, ha venni, akkor egy vagy több forrásból történjen-e a beszerzés. Taktikai szinten történik a lehetséges beszállítók kiválasztása, az ajánlatok bekérése és kiértékelése, a szerződések megkötése. Operatív szinten az egyes rendelések lebonyolítása, a vételi szerződések megkötése, a beszerzéssel kapcsolatos ügyviteli teendők ellátása, illetve a számlák kiegyenlítése történik

A Beszerzési alrendszer kapcsolata más alrendszerekkel

Beszerzési alrendszer I. Beszerzési stratégiák lehetnek pl.: eseti beszerzési igény esetén (egyedi beszerzés) beszerzés készletezéssel (készletfeltöltés) termeléssel szinkron beszerzés (JIT)

Milyen igény felmerülésekor kell beszerezni? I.1. A beszerzési igény lehet: MRP által generált igény ( függő igények), Ütemezett beszerzés (pl. JIT), Keretrendelések (éves szerződés), Belső igény pl. üzemanyagok, segédanyagok.

Beszerzési rendszer II. Beszállítókkal kapcsolatos elvárások (lehetnek pl.) Szolgáltatáshoz kapcsolódó követelmények, : szállítások ütemezésének betartása, biztosíték nyújtás, előzetes értesítés a nehézségekről, megbízhatóság, flexibilitás, kommunikáció. Árral szembeni elvárások: Versenyképesség, piaci stabilitás, hosszú távú szerződés. A minőséghez kötődő szigorú szabályok betartása alapkövetelmény.

Beszerzési rendszer III. A rendelés politikánk szerint a rendelés tárgya lehet: Szükséglet szerinti mennyiség Rögzített rendelési mennyiség Adott időszakra történő rendelés (készletgazdálkodási modellek)

A beszerzés folyamata Piackutatás Beszerzési prognózis készítése Javaslatok a beszerzési forrásokra, a rendelési időpontokra Készlettervezés Beszerzési terv ( a raktár - kapacitásokkal egyeztetve) Beszerzési ajánlatok kérése, beszerzése, feldolgozása Vigyázat!!!! A közbeszerzési eljárással megszerzett munka esetén az 2009. január 1-étől a megszerzett munkák esetében az Art., speciális figyelési kötelezettségeket ír elő..

A beszerzés folyamata I. Megrendelések kiállítása, szállítási szerződések megkötése A szerződés lehet egyszeri vagy keretjellegű Megrendelés a szerződést is helyettesíti. A megrendelések számítógépes nyilvántartása A Megrendelések felvitele, nyilvántartása, aktualizálása, archiválása. (Visszaigazolás bizonylat, Élő-rendelésállomány) Tételek, anyagok, árúk leszállítása, bevételezése Szállítólevél, raktárbevételi bizonylat, mennyiségi vagy minőségi kifogás esetén jegyzőkönyv Szállítói számlák beérkezése, iktatása, igazoltatása, (kifizetése) Beszerzés könyvelése

Beszerzési alapfogalmak Mit kell beszerezni? TÉTEL(CIKK)TÖRZS Kitől kell beszerezni? SZÁLLÍTÓ törzs Mennyiért lehet beszerezni? ÁR-, DEVIZA TÖRZS Mennyit kell beszerezni? RENDELÉS ÁLLOMÁNY Mikorra kell beszerezni? RENDELÉS ÁLLOMÁNY Hova kell szállítani ? RENDELÉS ÁLLOMÁNY Egyéb információk minőség, RENDELÉS ÁLLOMÁNY fizetési-, szállítási-, csomagolási SZÁLLÍTÓ-,CIKK TÖRZS feltétel stb.

A beszerzési modul lekérdezési és jelentéskészítési lehetőségei Beszerzők, készletek, szállítók, esedékességi dátum szerint lekérdezhetők a megrendelt mennyiségek, a leszállított, illetve le nem szállított (nyitott tételek) mennyiségben és értékben egyaránt. A szállítói teljesítések minősítése céljából jelentés készíthető: abszolút értékben, illetve az átlaghoz viszonyítva relatívan az időben történt szállításokról, a korai szállításokról, a határidőn túli teljesítésekről, és a visszáruzott tételekről.