A Felvidék Mikszáth korában

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Királyhelmec városunk története
Advertisements

1) kelet-közép-európai állam a Kárpát- medence északi részén. 2) Nyugatról Csehország és Ausztria, délről Magyarország, keletről Ukrajna, északról pedig.
Ernesto Cortazar - The sound of music Juhász Gyula Nagyvárad A körösmenti Párizs régi fénye Felém ragyog az emlék rőt ködén, Egy ifjúság reménye és regénye.
Felsőregmec.
Készítette: Albert Krisztina
KÁRPÁTALJA-2 Munkács első fennmaradt írásos említése 1150: Muncas. A mai vár helyén az első, fából épült őrtornyot honfoglaló.
BALASSI BÁLINT ÉLETÚTJA
Mikszáth Kálmán elbeszélései:
Zarándoklás a Felvidéken
Romantika és realizmus keveredése
„s gondold hozzá e bús regét” Felvidéki várak
Várak Városok Falvak Imre Bianka 9B
Polgári szellem és értékrend Márai Sándor művében
A magyar regény története a romantika korában és a századutón
Magyarország etnikai szerkezete
Többség – kisebbség helyzete Magyarországon
Ernesto Cortazar - The sound of music me Juhász Gyula Nagyvárad A körösmenti Párizs régi fénye Felém ragyog az emlék rőt ködén, Egy ifjúság reménye és.
Fekete és fehér magyarok
A Szerb,Horvát,Román és Szlovák Nemzetiségi kultúra kibontakozása Készítette: Rezi Noémi.
Felvilágosodás Bevezető óra.
TÖRTÉNELEM TANTÁRGYBÓL
Szendrő nevezetességei
Márok A falu bemutatása.
Pécs turizmusa.
Müller Ferenc.
A regényműfaj nagy alkotói
Utópiák és ellenutópiák
Cervantes: Don Quijote 21/C. 1. Miguel de Cervantes Spanyol regény és drámaíró ( )‏ Kisnemesi családban született Tanulmányai Madridban, majd.
Királyhelmec Iván Evelin Projekt.
II. József uralkodása A kalapos király
A köztársasági Róma.
AUSZTRÁLIA FELFEDEZÉSE
Realizmus.
Kazinczy és Csokonai iskolája: a Debreceni Református Kollégium
A Nyugat-Dunántúl településhálózata
Felvidék.
Az 1919–1938-ig terjedő első csehszlovák időszakban megkezdődik a város magyar jellegének fokozatos felszámolása: megváltoztatják a város nevét és az.
Világörökségek Szlovákiában 2011.augusztus
Határtalanul pályázat
Kultúra a török hódoltság korában
Felvidék kulturális öröksége Régmúlt és jelen. Felvidék néphagyománya Felvidék neves városai Írók, neves személyiségek Szlovák-magyar viszonyok - kitekintés.
HAJDÚDOROG RÉGÉSZETI LELETEK TANÚSÁGA SZERINT MÁR A RÉZKORBAN IS LAKOTT HELY VOLT. ERRE UTAL A VÁROS HATÁRÁBAN TALÁLT RÉZBALTA, AMI KR.E
Sammezzano-kastély Toszkána Olaszország
Görög-perzsa háborúk i.e
Dr. Tóth Péter (PhD), egyetemi adjunktus Széchenyi István Egyetem Regionális-tudományi és Közpolitikai Tanszék A magyar társadalom kiemelt csoportjai között.
Luxemburgi Zsigmond uralkodása
Mikszáth Kálmán (1847. jan. 16. – máj. 28.) író, újságíró, nagymestere a magyar kritikai realista prózának, az MTA tagja Már gyermekkorában közvetlen.
Zemplénagárd.
A Heves megyei Markaz bemutatása Készítette: Balog Ádám GTK-KM 1. Évfolyam 1. Félév.
Népek és népesség az Árpád-kori Magyarországon
Világörökségek Magyarországon
Sárrétudvari.
Selmecbánya. Történet A város alapítását illetően több legenda is létezik, a legismertebb szerint a város mellett található ezüst- és aranylelőhelyeket.
Magyarország népessége a XVIII. században. A veszteségek mérlege  A több évszázados háborúk, éhínségek, járványok  lakosság nagyarányú pusztulása.
A monarchia társadalma. Az angol társadalom jellemzői Középosztályi társadalom » a társadalom széles rétegét jelentette, életmódja, értékrendje mintát.
Késmárk Ahogy mi látjuk. Története Területe már a késő kőkorban lakott volt, a várban a puhói kultúrához tartozó telep maradványait tárták fel. Helyén.
Gazdaság, társadalom és népesség a XVI-XVII. századi Magyarországon.
Már a kvád törzsek is bányásztak itt ércet a hegyekben, a honfoglalás után kis bányatelepe a zólyomi vár tartozéka volt. A várost a németek alapították.
A felvilágosult abszolutizmus
Gazdaság, társadalom és népesség a XVI-XVII. századi Magyarországon
Szalay Petra, Almási Lilla
Zsidai Bernadett Várak.
Magyarország a kora újkorban
IZRAEL ÉS AZ ARAB VILÁG Készítette: Mérő Dominika.
II. József uralkodása A kalapos király
Felekezetek - identitás
Demográfiai változások a XVIII. századi Magyarországon
Mikszáth Kálmán novellái
Mikszáth Kálmán elbeszélései:
Segesvár június 8..
Előadás másolata:

A Felvidék Mikszáth korában 5/C

1. Nemzetiségi kérdés A nemesség és a polgárság magyar (a szász városokban részben német) A parasztok, pásztorok nagy arányban szlovákok (tótocskák) Két párhuzamos folyamat magyarosodás, asszimiláció (Tarnóczy Emil) Szlovák öntudatra ébredés (Trnowszky Miloslav) Mikszáth mindkettőt iróniával szemléli

2. Társadalmi rétegek Felkapaszkodó, meggazdagodó polgárság (Trnowszkyak) Lesüllyedő, elszegényedő nemesség (Behenczyek) Dzsentri: eredetileg Angliában a 17. században a termelésbe bekapcsolódó birtokos (gentry) Nálunk a 19. század hetvenes éveitől az elszegényedett, értelmiségi-hivatali pályára kényszerülő nemesség A két réteg találkozása gyakran érdekházasságban valósult meg (pénz + rang) Mikszáth: A Noszty fiú esete Tóth Marival

3. A regény helyszínei Nedec: ma Lengyelországhoz tartozik Besztercebánya: középkori eredetű gazdag bányaváros, német telepesek alapították, majd a tatárjárás után is szászokat telepített be IV. Béla Mikszáth korában itt még a magyarok voltak többségben Zsolna: ez is német eredetű, de a huszita háborúk korában kiveszett innen a németség, és végig a szlovákok voltak többségben Mikszáth korában 5.000 szlovák, 2.500 magyar

4. Mikszáth kötődése a Felvidékhez Ősei mind felvidéki településeken voltak evangélikus lelkészek Szülőhelye, Szklabonya is a mai Szlovákiában fekszik, a besztercebányai kerületben Szülőháza nincs már meg, a helyén másik ház épült Képviselő évtizedeiben mégis erdélyi kerületekben indították a választásokon Első novelláskötetei címükkel is utalnak a kötődésre (A tót atyafiak, A jó palócok) Kísértet Lublón, Fekete város (Lőcse), Szent Péter esernyője

Mekkora távolságra lehet Nedec Zsolnától?

Melyik országhoz tartozik ma?

Kik fordultak meg a várban a mellékszereplők közül?

Mi Zsolna szerepe a cselekményben?

Melyik réteget jeleníti meg Nedec, melyiket Zsolna?

Mi a szerepe a cselekményben Besztercének?

Mikszáth életútja hogyan kötődik Besztercebányához?