Képesítési Keretrendszerek Európában 2006 március 9.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
A társadalmi felzárkóztatás és az életen át tartó tanulás (LLL)
Advertisements

Benedek András – BME GTK APPI Felsőoktatás szerepe a távmunka elterjesztésében V. Országos Távmunka Konferencia Budapest, december 7.
A felsőoktatási minőségbiztosítás európai A felsőoktatási minőségbiztosítás európai sztenderdjei Szántó Tibor Magyar Felsőoktatási Akkreditációs Bizottság.
A FELNŐTTKÉPZÉS SAROKKÖVEI:
A felsőoktatási és a munkáltatói oldal együttműködése a mesterszintű képzési és kimeneti követelmények kidolgozásában Kompetenciák, ismeretkörök és tanulmányi.
UNILO projekt1 Kimenet, követelmények, (kulcs)kompetenciák és tanulási eredmények hasonlóságok és különbségek Vidékiné dr. Reményi Judit.
TÁMOP / PROJEKT A FELSŐOKTATÁS REDSZERSZINTŰ FEJLESZTÉSE 2. ütem Bevezető előadás a tanulási eredményekről, a keretrendszer, a képesítések.
Projektháttér A kimeneti szempontú képesítési keretrendszer.
Fontosabb fogalmak Képesség :
Magyar Pedagógiai Társaság Somogy Megyei Tagozata november 21. Kis Jenőné dr. Kenesei Éva megyei elnök.
AZ EU AJÁNLÁSHOZ KAPCSOLÓDÓ HAZAI FEJLESZTÉSEK
A Lisszabon-folyamat és az oktatás képzés nemzeti politikája Dr
Europass dokumentumok cégeknek We mean business, október 18.
Képesítés – képesítési rendszer – képesítési keretrendszer Alcím Spartathlon km 36 Hour Time Limit.
Egy év az Európai Unióban Arató Gergely Budapest, április 29.
A bolognai folyamat – Párizs: Sorbonne-i Nyilatkozat Franciaország, Egyesült Királyság, Olaszország, Németország  hallgatói és oktatói mobilitás.
ISKOLAI MENTOR SZAKIRÁNYÚ TOVÁBBKÉPZÉSI SZAK
Nyíregyházi Főiskola március 6. Dr. Kokovay Ágnes Kompetenciaalapú képzés és a távoktatás.
REFORMÉRTÉKŰ LÉPÉSEK A SZAKKÉPZÉS TERÉN MAGYAR SZAKKÉPZÉSI TÁRSASÁG május 30.
Benedek András – BME GTK APPI A Bolognai Folyamat hatása a szakmai pedagógusképzésre Budapest, október 25.
Az európai közösségi jog általános rendszere szerinti elismerés Oktatási Hivatal Magyar Ekvivalencia és Információs Központ Budapest, november 10.
Képesítési Keretrendszerek Európában
Date: in 12 pts Krémó Anita, DG EAC A.3 anita.kremo(at)ec.europa.eu Lifelong learning programme Nemzeti képesítési keretrendszerek NKKR szint 10 NKKR szint.
TÁMOP / „Átfogó minőségfejlesztés a közoktatásban ” A Magyar Képesítési Keretrendszer fejlesztése 5. pillér – MKKR és a közoktatás.
Felsőoktatás szerepe a távmunka elterjesztésében Benedek András Felsőoktatás szerepe a távmunka elterjesztésében VI. Országos Távmunka Konferencia Budapest,
A dráma- és színházismeret-tanár képzési és kimeneti követelményei
Falus Iván 7. Nevelésügyi Kongresszus Budapest Augusztus 26.
Átalakulási prognózisok Temesi József egyetemi tanár, Bologna tanácsadó „Mesterképzések Magyarországon” Országos oktatási konferencia Felvételi Információs.
Emberi erőforrás menedzsment Munkakörök elemzése, tervezése
A bolognai rendszer Jogszabályok: 2005.CXXIX
MUNKAKULTÚRA – SZAKKÉPZÉSI MODELLEK Dr. Veres Pál PhD Nemzetközi, EU-s folyamatok a felsőoktatási program- és tantervfejlesztésben OKTÁV RÁCIÓ február.
Dr. Sediviné Balassa Ildikó: A FELSŐFOKÚ SZAKKÉPZÉS ÁLTALÁNOS ÉS SPECIFIKUS JELLEMZŐI HOGYAN TANÍTSUNK EREDMÉNYESEBBEN? TANÉVNYITÓ SZOLNOK, VIII.
Disszeminációs Konferencia Budapest, december 2. dr. Sediviné Balassa Ildikó TANÁRTOVÁBBKÉPZÉS A FELSŐFOKÚ SZAKKÉPZÉSHEZ.
Európa 2020 A lisszaboni stratégiát felváltja az Európa 2020 stratégia Az új stratégia központi kérdése az Unió versenyképessége, de más, új célokat is.
A szakképzés változása napjainkban Feigl Ágnes 2006 ETI.
Az európai országok eredményei és tapasztalatai Szigeti Tóth János © Magyar Népfőiskolai Társaság 2009.
A kompetenciák funkciója és tartalma  március 9.  Falus Iván.
Tantervfejlesztési Hálózat építési Mobilitást segítő Támogatások forrás: „Magyar nyelven Európában” Budapest, április 1.
Nemzeti Képesítési Keretrendszer Romániában A jelenlegi helyzet - áttekintés Liliana Voicu Nemzeti Felnőttképzési Tanács - NQA Budapest, október.
TÁMOP / „Karöltve” Integrációs közoktatási referencia intézmény kialakítása hálózati együttműködés keretében a Csertán Sándor Általános.
Képesítési keretrendszerek az európai felsőoktatásban
A felsőoktatási képesítési keret tervezete és megvalósulása Magyarországon Derényi András.
Dr. SEDIVINÉ BALASSA ILDIKÓ SZÁMALK OKTATÁSI ÉS INFORMATIKAI ZRT. KORSZERŰ STRUKTÚRA ÉS TARTALOM, INNOVATÍV MÓDSZEREK A FELSŐFOKÚ SZAKKÉPZÉSBEN Szolnok,
Keretrendszerek az oktatás rendszerében Felnőttképzés a változó gazdasági és oktatási rendszer környezetében konferencia Eger április
A tudásgyárak technológiaváltása és humánstratégiája – a felsőoktatás kihívásai a XXI. században május Az intézmény partnerségi kapcsolatainak.
EUROPASS.
Derényi András – Vámos Éva tájékoztató előadás a MAB 2014
Az OKKR szintjei és szintleírásai a 6–8. szint Bókay Antal.
Dr. Polgár Marianna Tanárképzés – továbbképzés. Történeti előzmények A tanárképzés (tágabban pedagógusképzés) a felvilágosodás korától intézményesült,
Képesítési keretrendszerek illeszkedése és a minőségbiztosítás Javaslatok az Országos képesítési keretrendszer bevezetésének előkészítéséhez május.
Metodika és minőségbiztosítás a képesítések OKKR besorolása során: a elv alkalmazása Metodika és minőségbiztosítás a képesítések OKKR besorolása során:
Milyen perspektívákat nyit az új OKJ rendszere? Nemzeti Szakképzési és Felnőttképzési Intézet Tanácsadási osztály Nádráné Tóth Borbála.
Az OKKR-projekt várható eredményei Temesi József pillérvezető Az Országos Képesítési Keretrendszer kialakítása: helyzetkép és javaslatok január 21.
A Nemzeti Koordinációs Pont feladatairól
Dr. Veres Pál PhD szakmai tanácsadó Felsőoktatási helyzetjelentés az OKKR szempontjából Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet OKKR Műhelykonferencia 2010.
Képesítési keretrendszerek a nemzetközi gyakorlatban – az Európai Felsőoktatási Térség keretrendszere Az Országos Képesítési Keretrendszer kialakítása:
A KKK-rendszer és az OKKR viszonya a felsőoktatásban
AZ ORSZÁGOS KÉPESÍTÉSI KERETRENDSZER 5. SZINTJÉNEK LEÍRÁSA JAVASLAT ÉS PROBLÉMAFELVETÉS Sediviné Balassa Ildikó Felsőfokú Szakképzés Kollégium Egyesület.
Horváth Zsuzsanna – Ütőné Visi Judit Az OKKR bevezetésének feltételei és szabályozási környezete a közoktatás nézőpontjából Javaslatok az Országos képesítési.
A SZAKMAI PEDAGÓGUSKÉPZÉS HELYZETE Tóth Béláné október.
Finnországi tanulságok: elismerés-beszámítás a finn felsőoktatásban
Nemzeti és nemzetközi képesítési keretrendszerek és a life-long learning Magyar nemzeti és nemzetközi lifelong konferencia Miskolc, 2007 április
Az Országos Képesítési Keretrendszer hatása a képzési és kimeneti követelményekre a felsőoktatásban Temesi József, egyetemi tanár Budapesti Corvinus Egyetem.
HEINNOVATE OECD-EU partnerségi projekt Magyarország részvételével, 2016 Kovács István Vilmos, ELTE PPK Felsőoktatási és innovációkutató csoport.
A különböző eszközök egymáshoz való viszonya IKER társadalmasítás workshop Budapest, április 12.
Magyar Képesítési Keretrendszer EURÓPAI MOBILITÁSI ÉS LLL ESZKÖZÖK, ALAPELVEK.
IKER felülvizsgálata, referenciakeret bemutatása IKER társadalmasítás workshop Budapest, április 12.
Hogyan segíti az EKKR az európai munkaerőpiac működését? WORKSHOP 4.
SZAKKÉPZÉSI MINŐSÉGBIZTOSÍTÁSI KERETRENDSZER (SZMBK) 11. előadás
Molnárné Stadler Katalin Menner Ákos
Előadás másolata:

Képesítési Keretrendszerek Európában 2006 március 9.

2 A bergeni ajánlások “ Elfogadjuk az Európai Felsőoktatási Térségen belüli képesítésekre vonatkozó átfogó keretrendszert, amely három képzési ciklusból (beleértve az egyes nemzeti sajátosságok figyelembevételével a nem minden esetben felsőfokú végzettséget adó képesítések megszerzésének lehetőségét), az egyes ciklusokra vonatkozó, tanulási eredményeken és kompetenciákon alapuló általános jellemzőkből, valamint az első és a második ciklus kredit tartományaiból áll. Elkötelezzük magunkat az EFT átfogó keretrendszeréhez illeszkedő nemzeti képesítési keretek 2010-ig történő kidolgozása, illetve e munka 2007 előtti megkezdése mellett.” (Bergeni Nyilatkozat) Jelentés 2007-re a nemzeti képesítési keretrendszer megvalósításáról

3 Az alapok n A képesítéseket a nemzeti jog rendszer határozza meg n A képesítések a nemzeti képesítési (keret) rendszer részei n A 45 nemzeti keretrendszer egy kapcsolódási mechanizmus útján csatlakozik az Európai Felsőoktatási Térség Keretrendszeréhez

4 Nemzeti Keretrendszer Egységes leírás, amely nemzeti szinten, nemzetközileg is érthető és koherens módon tanulási eredményekben határozza meg és illeszti össze valamennyi képesítést, és meghatározza a felsőoktatásban megszerezhető képesítések egymáshoz való viszonyát.

5 Mire jó a képesítési keretrendszer? n Segít a képesítések tartalmának elemzésében, megértésében, megjelenítésében n A hangsúlyt az eljárásokról a tartalomra helyezi (learning outcomes) n Logikus következménye  A tömeges felsőoktatásnak  A tudás gyors fejlődésének és elévülésének  A nemzetközesedésnek  Az EFT-nek n Megkönnyíti a képesítések többféle módon történő megszerzését (LLL) n Kifejezi és rendszerezi a felsőoktatás céljait

6 Nemzeti Képesítési Keretrendszer n Közmegegyezésen alapuló nemzeti rendszer (képzők, munkáltatók, hatóságok, szakmai szervezetek, hallgatók) n Valamennyi képesítés rendszerezett, koherens leírása, kiszűri az esetleges átfedéseket n Az országos kívül is érthető (versenyképesség, mobilitás) n Alapul szolgál a meglévő képesítések felülvizsgálatára és továbbfejlesztésére. n Ösztönözheti új képesítések kialakítását.

7 Nemzeti Képesítési Keretrendszer n Leírja az egyes képesítéseket, valamint azok egymáshoz való viszonyát, kölcsönhatását n Világossá teszi, hogyan lehet továbbhaladni az egyes képesítések között minden irányban (rugalmas, egyéni tanulási utak) n A kimenetekre koncentrál n Felismeri, hogy a képesítések összetettek: tantárgyi, illetve általános készségek és kompetenciák n Hatással van az intézmények és hatóságok viszonyára n Ösztönző lehet oktatási-képzési reformokra  Elősegíti a hozzáférést – azzal hogy alternatív utakat kínál, be és kilépési pontokkal, amelyek elismerik a teljesítést  Elősegíti a képesítések reformját hogy azok megfeleljenek a változó gazdasági-társadalmi igényekhez  Növeli az intézményi autonómiát  Előmozdítja a tantervi reformokat (nemzetközi kooperáció)

8 Alapelemek n Tanulási eredmények (Learning Outcomes) n Kompetenciák n Szintek n Szint jellemzők n Kreditek n Profil

9 Tanulási eredmények Tanulási eredmények: Azon ismeretek, készségek és kompetenciák összessége, amelyeket az egyén a tanulási folyamat végére elsajátított. A tanulási eredmények kifejezik, hogy a tanuló milyen tudással, ismeretekkel rendelkezik, hogyan tudja a megszerzett tudást alkalmazni, illetve milyen, az adott szakterület sikeres műveléséhez szükséges általános kompetenciákra tett szert a képesítés megszerzéséig. Számos oktatási rendszerben ezen tanulási eredmények mérése alapján döntik el, hogy a képesítés kiadható-e.

10 A tanulási eredmények szerepe n Fő cél a képesítés pontosabb meghatározása, annak végiggondolása, hogy a tanuló milyen tudást, készségeket, kompetenciákat sajátít el egy tanegység, modul, stb. sikeres befejezésével. n A tanuló teljesítményére koncentrál – és nem a tanár szándékára – számos formája létezik (szűkebb, szélesebb) n Kategóriák: tantárgyi (az adott szakmára/diszciplinára, stb. vonatkozó tudás, készségek n Általános eredmények pl. transferábilis készségek A tanulási eredmények fogalma azt sugallja, hogy kevésbé fontos hogyan szerezték meg a képesítést (pl. a korábban szerzett tudás elismerése).

11 Tanulási eredmények tantervfejlesztés n Biztosítja a képzés konzisztenziáját n Segíti a tantervfejlesztést - világossá teszi a programok, modulok, képesítések közötti átfedéseket n Segíti a tanterv tervezőit a célok, komponensek meghatározásában, a komponensek egymásra épülését n Kiemeli a tanítás, tanulás, értékelés összefüggéseit n Hatékonyabbá teszi az értékelési folyamatot – szempontok, sztenderdek n Referencia pontokat ad, segíti a képesítések átláthatóságát n Tájékoztatást ad a hallgatóknak – mit érhetnek el az adott egység végére n Világossá teszi a munkáltatók, a társadalom számára milyen képességek társíthatók az adott képesítéshez n Elősegíti a kölcsönös elismerést, a hallgatói mobilitást n Közös keretet biztosítanak a különböző tanulási formáknak (távoktatás, munkahelyi képzés, nem formális informális tanulás)

12 Képesítési keretek és minőség n AZ EFT kölcsönös bizalomra épül – a partner ország és intézmények felsőoktatásnak minőségében n Az ENQA tevékenysége n A nemzeti keretnek világos elvek szerint kell az akadémiai sztenderdekhez és a minőségbiztosítási rendszerhez kapcsolódnia (intézményi és nemzeti szint)

13 Az Európai Felsőoktatási Térségben megszerezhető képesítések keretrendszere n Az átláthatóság és kölcsönös elismerés eszköze, elősegíti a mobilitást n Összetevői: ciklusok, a ciklusok általános jellemzői tanulási kimenetekben, ECTS kreditek n A végzettségekért és a hozzájuk kapcsolódó minőségbiztosításért a felelősség a nemzeti hatóságoké marad.

14 EFT Keretrendszer mint metakeret n Komponensek: ciklusok, tanulási eredményekben kifejezett ciklus leírások, kreditek ECTS rendszerben, n A komponensek leírása kevésbé részletes n Nem minden nemzeti képesítés éri el a metakeret ciklusainak végpontját n A képesítésekért és a minőségbiztosításért továbbra is a nemzeti hatóságok felelnek

15 EFT Képesítési keretrendszer A felsőfokú végzettségek három ciklusa: n Első ciklus (180 – 240 ECTS kredit) n Második Ciklus (90 – 120 ECTS kredit minimum 60 kredit), n Harmadik ciklus - ?

16 Képesítések jellemzői az EFT keretrendszerben Általános jellemzők (Dublin Descriptors) n Tudás, megértés n Tudás alkalmazása n Ítélőképesség n Kommunikációs készség n Tanulási készségek A jellemzők nem szakma specifikusak!

17 Ki felel az EFT Képesítési Keretrendszeréért? n Végső soron a megfelelő állami hatóság de fontos:  Az érdekeltek (stakeholders) bevonása  A nemzeti keretrendszerek elfogadása és megvalósítása  Az EFT keretrendszer elfogadása és megvalósítása  A nemzeti keretrendszereknek az EFT keretrendszerével való „kompatibilitása”, illetve ennek igazolása

18 A nemzeti képesítési keretrendszerek hitelesítése n Átlátható és megfelel az EFT szempontjainak n Nyilvános ( a bizonyítási eljárás is) n 2010-re befejeződik n Megfelelően kapcsolódik  A minőségbiztosítási rendszerhez  A nemzetközi jogi normákhoz (Lisbon Recognition Convention)  Az EU átláthatóságot segítő eszközeihez (Diploma Melléklet, ECTS, Europass )

19 Az EKKR és a Bolognai Folyamat n Az EKKR 8 szintű európai keretrendszer az egész életen át tartó tanulásért n Felöleli a felsőoktatásban megszerezhető képesítéseket is (felső 3 szint) n De a felső szintek nem kizárólag a felsőoktatásban megszerezhető képesítéseket tartalmaznak!

20 Hogyan alkossunk képesítési keretrendszert? lépések Európai szint az EFT ciklusok jellemzői (Dublin descriptors) Nemzeti szint az egyes szintek általános tanulási eredményei a nemzeti keretekben Intézményközi szint szakma specifikus tanulási kimenetek az egyes képzési területeken Intézményi/program szint az adott képesítés (oklevél) tanulási kimenetei az adott program komponens tanulási kimenetei

21 Mit nyerhetünk az egyes szintek tanulási eredményeiből? EFT ciklusok jellemzői: - Segítenek a nemzeti keretek képesítési szintjeinek értelmezésében Nemzeti szint: - A végzettségi szintek általános jellemzői a nemzeti képesítési keretrendszerben megvilágítják az általános (generikus) képesítések szerepét a és nemzetközi viszonylatban a szintek elismerését is szolgálják Képzési terület/szak- intézményközi szint - az adott szakterületre jellemző tanulási eredmények biztosítják a nemzeti rendszer konzisztenciáját – program szinten sokkal részletesebbek -

22 Mit nyerhetünk az egyes szintek tanulási eredményeiből? II Intézményi/program szint n Az adott képesítés részletes jellemzői – nélkülözhetetlenek a képesítés elismeréséhez n Az egyes program komponensek részletes jellemzői (kurzus, modul, gyakorlat, szakdolgozat) a. segíti a kredit átvitelt b. Segítheti a korábban szerzett tapasztalatoks elismerését/beszámítását c. Előmozdítja az informális tanulás értékelhetőségét (amennyiben bizonyítható, hogy a tanulási eredményeket elérték)

23 E pluribus unum