A WHO globális TBC ellenes programja Dr. Kósa Zsigmond DOTS 2003.október 16.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Regionális politika
Advertisements

Az USA Környezetvédelmi Iroda szerint a világon elhasznált müanyag zacskók száma 500 billió és 1 trillió között mozog. National Geographic News September.
A tbc halandósági helyzete Magyarországon
„Programok a gyermekszegénység ellen” Biztos Kezdet konferencián,
Energia – történelem - társadalom
A világ 2004-ben Egy Norwég diplomatát, Charung Gollart, arra kértek, hogy az ENSZ-nek egy rajzos prezentáción keresztül mutassa be 2004-ben a világ fő.
Az onkológiai betegek pszicho-szociális szükségleteinek felmérése
2014. ÁPRILIS UTOLSÓ HETE AZ IMMUNIZÁCIÓ VILÁGHETE „ Ön mennyire naprakész ? ’’ Szerkesztette: dr Lázár Sarnyai Nóra.
A regisztrált diplomás munkanélküliek helyzete a fővárosban Előadó: Vass István igazgató
Az el nem kötelezettek.
Fenntartható energiagazdálkodással az éghajlatváltozással szemben: retorika vagy realitás? Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Környezetgazdaságtan.
Az egészségügy és az egészség „ügye” „Képes vagy-e EGÉSZ-séget ÉP-íteni?
Rogán Antal sajtótájékoztatója április 4.. Kórházprivatizációs tervek A Medgyessy-kormány, aminek Gyurcsány Ferenc a minisztere volt, kórházprivatizációs.
A víz-háborúk kora jöhet
A szakképzetlen, szociálisan hátrányos helyzetű, munkanélküli emberek (fiatalok) munkaerő-piaci és társadalmi (re)integrációjának elősegítése integrált.
Népesedési folyamatok
II. sz. Belgyógyászati Klinika
Saját tapasztalatok M.É 64 éves nő 2007 óta ismert HCV pozitivítás 2008-ban ½ éves sikertelen pegIF+ribavirin th. HCV-PCR: IU/ml Genotípus 1.
Afrika.
A Dél-alföldi régió népessége, népesedési folyamatai
Európa népessége (egyéb elemek). A., Népsűrűség I. Meghatározó tényezők 1. természeti környezet a., domborzat b., éghajlat 2. gazdasági tényezők II.
A daganatos betegségek epidemiológiája
Kommunikáció az egyetemen c. konferencia ápr. 28.
A népesség nem és kor szerint
Világjárványok az emberiség életében
Az EU kohéziós politikájának 20 éve ( ) Dr. Nagy Henrietta egyetemi adjunktus SZIE GTK RGVI.
Dr. Masszi Gabriella November 12. SOTE –NET Barna-terem
Mit ér a forint az egészségügyben ?
Prevenció, kuráció, rehabilitáció
1 Kétségek között Göd, November 6-7. dr. Kiss József magánszemély.
SIKLÓERNYŐ-EJTŐERNYŐ-SÁRKÁNY statisztika és összehasonlítás
Vastagbélrákszűrés: USA trendek. The Super Colon Exhibit.
Munkaerő-közvetítés recesszió idején Munkaerő-piaci ismeretek EURES hazai tréning 2009 Borbély-Pecze Tibor Bors, FSZH.
ha le tudnánk kicsinyíteni a Földet, és a 6,5 milliárd embernyi népességet egy 100 lelket számláló falura, és az arányok változatlanok maradnának, akkor…
Az életközépút válsága: teljes összeomlás vagy egy új esély?
a hidegháború korszaka és a hírszerzés
Új eszközök a népbetegségek felmérésére
Aktuális helyzet Elhasznált gumiabroncs hasznosítás MAGUSZ
Egészségi állapot, egészségügyi rendszerek Dr. Jávor András.
Juhász Attila, Nagy Csilla
GLOBAL CORRUPTION BAROMETER 2009 Globális Korrupciós Barométer Közvéleménykutatás az emberek korrupcióval kapcsolatos tapasztalatairól június 3.
1 Foglalkoztatási kihívások, avagy mitől beteg a magyar gazdaság és a társadalom LIGA REGIONÁLIS TANFOLYAM 2010.NOVEMBER EGER Dr. Szabó Imre VDSzSz/LIGA.
1 Foglalkoztatási kihívások (1), avagy mitől beteg a magyar gazdaság és a társadalom LIGA REGIONÁLIS TANFOLYAM 2010.OKTÓBER 5-6 HAJÓS Dr. Szabó Imre VDSzSz/LIGA.
A Kiotói Jegyzőkönyv Énekes Nóra Kovács Tamás.
Védőoltások A következőkben a védőoltásokra vonatkozó feladatlapokon szereplő kérdésekre adandó válaszok láthatók, Hasznos lehet kivetíteni, amikor az.
A bíróságok Az igazságszolgáltatás alapelvei
Gondoljunk másokra is!. Milleniumi fejlesztési célok 2000 szeptemberében az ENSZ kibocsátotta milleniumi nyilatkozatát. A nyilatkozat alapján, nyolc Milleniumi.
Táplálkozási szokások és annak hatása az egészségügyi állapotra
A methadon kezelés Dr. Csorba József
AIG központ, New York. ALICO központ, Wilmington.
A társadalmi bűnmegelőzés stratégiája egy éves tapasztalatai.
ELHÍZÁS a XXI. század járványa?. A VILÁG LEGNAGYOBB JÁRVÁNYAI PESTIS – a fekete halál Kr.e.430 LEPRA.
A HIV elleni harc globális kilátásai: új eredmények és remények Müller Viktor MTA-ELTE Elméleti Biológiai és Evolúciós Ökológiai Kutatócsoport
C.E.P.M. - Bruxelles, 12 janvier 2005 C.E.P.M. - Bruxelles, 12 janvier 2005 A GM növények termelésének helyzete a világon és az EU-ban...
Average annual change in TB notification rates, *
A magzati vesztesztés mértéke és annak vizsgálati lehetősége a termékenyítés utáni 60. napig tejelő szarvasmarhában Dr. habil. Gábor György PhD tudományos.
1 „ Beszéljünk végre világosan az energetikáról” Dr. Hegedűs Miklós Ügyvezető GKI Energiakutató és Tanácsadó Kft. Energetika Október 2.
Világjárványok az emberiség életében
Kereskedelemtan 9 Pénzt vagy életet Fogyasztás, anyagiasság, pénz és boldogság Tóth Gergely.
Az ivóvíz ellátás hatása a világ migrációs folyamataira
Iszlám és migráció I. Kivándorlás és kisebbségi lét az iszlám szemszögéből Külügyi és Külgazdasági Intézet ELTE Bölcsészettudományi Kar – Arab Tanszék.
Mariko Ouchi ILO-Budapest Office
Antilop.  Jellemzője: - Tülkös szarv  - párosujjú patások közé tartozik.  - növényevők redős zápfogak  - kérődzők  - több fajtájuk van pl.: Jávorantilop,
Miért éppen a Közel-Kelet?
M. smegmatis Mycobacterium tuberculosis M. bovis M. africanum
Az urbanizáció (urbs, urbis)
Afrika népességfejlődése között
Délkelet – Ázsia országai
Globalizáció.
Előadás másolata:

A WHO globális TBC ellenes programja Dr. Kósa Zsigmond DOTS 2003.október 16.

Dr. Annalena Tonelli október 6. Borama, É-NY Szomália Dr. Kósa Zsigmond DOTS 2003.október 16.

A TBC elleni program indokai A világ népességének 1/3-a fertőződött meg M. tuberculosis-al évente 8 millió embernél aktív TBC alakul ki a TBC-s esetek 90%-a a fejlődő országokat érinti a fejlődő országokban a TBC-s esetek 75%-a a éves korcsoportot terheli a fejlődő országokban a felnőtteknél a TBC miatti átlagos munkaidő veszteség évente 3-4 hónap a világon évente 2 millió haláleset TBC miatt a magas HIV prevalencia 2-3-szor nagyobb TBC incidenciát eredményez Dr. Kósa Zsigmond DOTS 2003.október 16.

A magas TBC terheltség okai Nyomorgás és a széles szakadék a szegények és gazdagok között a fejlődő országokban leszakadó városi réteg a fejlett országokban a gazdasági válság, zavargások, polgárháborúk miatt széteső egészségügyi ellátó rendszer HIV pandemia Dr. Kósa Zsigmond DOTS 2003.október 16.

A WHO válasza a TBC kihívására Treatment of tubercolosis Guidelines for National Programmes First edition 1993 Second edition 1997 Third edition 2003 Dr. Kósa Zsigmond DOTS 2003.október 16.

A Nemzeti Tuberkulozis Program elemei Stratégia és struktúra standard eljárások meghatározása a TBC felismerésére, diagnosztizálására, kezelésére (beleértve a MDR TBC-t is) monitoring rendszer kialakítása (egyéni követés, eredményesség, hatékonyság, stb.) Dr. Kósa Zsigmond DOTS 2003.október 16.

D irectly O bserved T reatment, S hort-course Dr. Kósa Zsigmond DOTS 2003.október 16. Közvetlenül Megfigyelt Kezelés, Rövid lefolyás

A DOTS kulcsfontosságú elemei politikai elkötelezettség köpet vizsgálat feltételeinek biztosítása, a vizsgálat elvégzése standardizált chemotherápia (6-8 hónap), melynek alapvető része a rifampicin; a therápia közvetlen felügyelete az első két hónapban az alapvető antituberculotikumok folyamatos ellátásának biztosítása standard regisztrációs és jelentési rendszer Dr. Kósa Zsigmond DOTS 2003.október 16.

A WHO célkitűzései 2005-re a TBC-s esetek felderítése érje el a 70%-ot a teljes kezelésben részt vettek aránya 85%-a legyen Dr. Kósa Zsigmond DOTS 2003.október 16.

A WHO ország beosztása 0. - országok, melyek nem küldtek jelentést az adott évben 1. - országok, melyek nem alkalmazzák a DOTS-ot, és a becsült TBC incidencia 10 vagy magasabb főre 2. - országok, melyek alkalmazzák a DOTS-ot a lakosság 10%-nál alacsonyabb bevonásával (pilot fázis) 3. - országok, melyek alkalmazzák a DOTS-ot, mely a lakosság 10-90%-át érinti (kiterjesztett fázis) 4. - országok, melyek alkalmazzák a DOTS-ot, a lakosság több, mint 90%-át érinti (rutin alkalmazás) 5. - országok, melyek nem alkalmazzák a DOTS-ot, a becsült incidencia 10 alatt van főre Dr. Kósa Zsigmond DOTS 2003.október 16.

Eset - definíció eset felismerési arány tényleges új Koch pozitív esetek száma becsült új Koch pozitív esetek száma DOTS felismerési arány A DOTS programban felismert új Koch pozitív esetek száma A DOTS programban becsült új Koch pozitív esetek száma Dr. Kósa Zsigmond DOTS 2003.október 16.

A WHO által a legfertőzöttebbnek minősített országok India Kína Indonézia Banglades Nigéria Pakisztán Dél-Afrika Fülöp-szigetek Oroszország Etiópia Kenya Kongó Vietnám Tanzánia Mozambik Brazília Thaiföld Zimbabwe Kambodzsa Burma Uganda Afganisztán Incidencia (2001): / Átlag: 177 / Fertőző incidencia (2001): / Átlag: 78 / Dr. Kósa Zsigmond DOTS 2003.október 16.

A WHO definíciói I. TBC-s eset: bakteriológiailag igazolt, vagy klinikailag diagnosztizált Igazolt TBC-s eset: pozitív tenyésztés, vagy ahol nem áll rendelkezésre tenyésztés, 2 köpet pozitivitás Köpet pozitív pulmonális eset: - kezdeti szakaszban 2 köpet pozitivitás; - egy köpet pozitivitás és aktív folyamatra utaló Rtg lelet; - egy köpet és tenyésztés pozitivitás Köpet negatív pulmonális eset: - 3 negatív köpet eredmény és az eset nem reagál a széles sprektumú antibiotikumokra, és a szakorvos szükségesnek tartja a kezelést - pozitív tenyésztés és negatív köpet Dr. Kósa Zsigmond DOTS 2003.október 16.

A WHO definíciói II. Új eset: paciens, akit soha nem kezeltek TBC ellen, vagy 1 hónapnál kevesebb ideig kapott antituberculoticumot Rermissziós eset: előzőleg gyógyultnak minősített, de újabb bakteriológiai pozitivitás észlelhető (köpet vagy tenyésztés) Újrakezelt eset: - akiket kezeltek, de nem volt eredményes - akiknél a kezelés megszakadt - akik remissziósak Chronikus eset: az újrakezelési folyamat végén köpet pozitívak Dr. Kósa Zsigmond DOTS 2003.október 16.

A kezelés eredményességének definíciói Gyógyult: aki kenet pozitív volt a kezelés kezdeti szakaszában, és köpet negatívvá vált a kezelés utolsó hónapjában (2 negatív köpet) Befejezett kezelés: paciens, akinél a kezelés befejeződött, de nem elégíti ki a gyógyulás és az eredményesség kritériumait Elhalt: a kezelés közben elhalt, de ez független az esettől Eredménytelen: kenet pozitív paciens, aki kenet pozitív maradt, vagy újra az lett a kezelés megkezdése után 5 hónappal Megszakadt kezelés: paciens, aki nem részesült gyógyszeres kezelésben 2, vagy több hónapon keresztül a regisztrációt követően bármikor Dr. Kósa Zsigmond DOTS 2003.október 16.

A WHO évi jelentése I. Dr. Kósa Zsigmond DOTS 2003.október 16. a TBC incidencia évente 0,4%-al növekszik a világon, ettől magasabb értékek figyelhetőek meg a Szub-Szaharai és a FÁK országokban a DOTS programban 155 ország vesz részt, ez a világ népességének 61%-ra terjed ki a DOTS programban 2,4 millió új TBC-s esetet regisztráltak, ebből 1,2 millió Koch pozitív 1995 óta több, mint 10 millió esetet diagnosztizáltak és kezeltek a DOTS programban

Dr. Kósa Zsigmond DOTS 2003.október 16. A WHO évi jelentése II. a felismert Koch pozitív esetek a becsült incidencia 32%-a 1995 óta a Koch pozitív esetek évi átlagos száma ben az új esetek 2/3 részét Indiában verifikálták az új esetek kiszűrése a 22 legterheltebb országban nem növekszik, így a kitűzött cél (70%-os felderítés) nem valósul meg 2005-re

a kezelés eredményessége általában 82 % volt, így a kitűzött cél (85 %) közelebb került (Afrika: 72 %) 16 ország érte el a felderítés és a kezelés kitűzött célértékét, ezek között csak egy terhelt ország volt (Vietnam) 2003-ra a 22 legterheltebb országban a nemzeti programokra 481 millió US $ kell, ebből jelenleg hiányzik 52 millió US $ A WHO évi jelentése III. Dr. Kósa Zsigmond DOTS 2003.október 16.

A DOTS bevezetésének alakulása Dr. Kósa Zsigmond DOTS 2003.október 16.

A DOTS alkalmazásának szintjei a világ országaiban Dr. Kósa Zsigmond DOTS 2003.október 16.

A bejelentett TBC-s esetek alakulása a világon Dr. Kósa Zsigmond DOTS 2003.október 16.

Magyarország adatai a WHO jelentésben (2001 évi) Felismerési arány: 85% Új Koch pozitívból:gyógyult28% befejezett kezelés36% elhalt10% eredménytelen kezelés12% megszakadt kezelés5% Dr. Kósa Zsigmond DOTS 2003.október 16.

Case Notification Rates Smear positive PTB and all Types TB Kenya Dr. Kósa Zsigmond DOTS 2003.október 16.

Age -sex Segregation: Kenya 2002 Dr. Kósa Zsigmond DOTS 2003.október 16.

Trend of Treatment Outcome, (Nigeria) Dr. Kósa Zsigmond DOTS 2003.október 16.

Trends of Case Notification From (Nigeria) Dr. Kósa Zsigmond DOTS 2003.október 16.

„DOTS cured me - it will cure you too!” Dr. Kósa Zsigmond DOTS 2003.október 16. World TB day 2003