A víz aqua.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Molnár Dániel – Németh Szabolcs
Advertisements

Készítette: Major Márk
VI. tétel.
Az ammónia 8. osztály.
A víz,a levegő, az anyagok és tulajdonságai
Készítette: Hokné Zahorecz Dóra 2006.december 3.
Természet-és környezetvédelmi találkozó diákoknak
KÉMIAI SZÁMÍTÁSOK A VEGYI KÉPLET ALAPJÁN
Az anyag és tulajdonságai
A VII. főcsoport elemei és vegyületei
A víz a Földön.
Megdöbbentő tények a vízről!
Az anyag és néhány fontos tulajdonsága
A víz világnapja Március 22..
AZ ÉLET FORRÁSA - A VÍZ -.
A Víz Világnapja március 22. „Tiszta vizet az egészséges világért!”
-dihidrogén-monoxid, -hidrogén-hidroxid, -aqua (latin)
Egy anyag 3 halmazállapot.
6. osztály Mgr. Gyurász Szilvia Balassi Bálint MTNYAI Ipolynyék
A víz mint őselem.
Készítette: Seres Dávid
,,Az élet forrása”.
HIDROGÉN-KLORID.
A víz jelentősége az életben!
Talaj 1. Földkéreg felső, termékeny rétege
A VÍZ.
Kénsav H2SO4.
A KLÓR klorosz = zöld A KLÓR klorosz = zöld KÉMIAI JEL: Cl2
SZÉN-MONOXID.
Az élő szervezeteket felépítő anyagok
A HIDROGÉN.
KOLLOID OLDATOK.
Az anyagok közötti kötések
Adatgyűjtés, mérési alapok, a környezetgazdálkodás fontosabb műszerei
Agrár-környezetvédelmi Modul Vízgazdálkodási ismeretek KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc.
Farkas Péter Víz-, gáz-, fűtésszerelő
A szappanok káros hatásai
Szappanok káros hatása
Az ivóvíz élvezeti értékét és a mosáshoz használt víz hatékonyságát részben az ivóvíz keménysége, vagyis CaO (kalcium-oxid) aránya határozza neg. A vízkeménységi.
A kolloidok.
A fémrács.
Janik Dóra és Vámos Csenge
A salétromsav és a nitrátok
Savak és bázisok.
A sósav és a kloridok 8. osztály.
A nitrogén és oxidjai 8. osztály.
Talaj összes foszfor tartalmának meghatározása
Vízminőség védelem A víz az ember számára: táplálkozás, higiénia, egészségügy, közlekedés, termelés A vízben található idegen anyagok - oldott gázok -
Munkafüzet feladatainak megoldása 29.old.- 31.old.
A VIZ Sepsiszentgyörgy 2013.
Vízszennyezés.
A VÍZ HIDROGÉN-OXID KÉMIAI JEL: H2O.
Mi a neve az üvegben levő folyadéknak?
A Duna partján történt események röviden! Pillman Nikolett Schäffer Ivett.
A víz 9. Nyelvi osztály/ fiúk csapata.
A vízszennyezés.
KOLLOID OLDATOK.
A hidrogén. 1.Keresd meg a periódusos rendszerben a hidrogént! Hol a helye? Hány protonja, neutronja, elektronja van az atomjainak? Hány elektronhéja.
Kölcsönhatás a molekulák között. 1.Milyen fajta molekulákat ismerünk? 2.Milyen fajta elemekből képződnek molekulák? 3.Mivel jelöljük a molekulákat? 4.Mit.
Hidrogén-klorid. A hidrogén gáz és klór gáz hő vagy fény hatására robban – klór- durranó gáz. A hidrogén folytatja „égését” a klórgázban. H 2 + Cl 2 =
KÉMIAI REAKCIÓK. Kémiai reakciók Kémiai reakciónak tekintünk minden olyan változást, amely során a kiindulási anyag(ok) átalakul(nak) és egy vagy több.
Nitrogén csoport V. főcsoport. Sorold fel az V. főcsoport elemeit és vegyjelüket! NitrogénNnemfémgáz FoszforPnemfémszilárd ArzénAsfélfémszilárd AntimonSb.
"Víz! Se ízed nincs, se zamatod, nem lehet meghatározni téged, megízlelnek, anélkül, hogy megismernének. Nem szükséges vagy az életben: maga az élet vagy."
Készítette: Torma Bendegúz
Készítette: Jankó Zsuzsanna Ilona
Készítette: Kothencz Edit
Az Univerzumban jelen tudomány szerint ritka és egyedülálló az élet megjelenése a Föld nevű bolygón. Amit az emberi faj önpusztító tevékenysége folytán.
BELÉPÉS A RÉSZECSKÉK BIRODALMÁBA
A nitrogén és vegyületei
Mi a neve az üvegben levő folyadéknak?
Előadás másolata:

A víz aqua

Általános jellemzők A víz a Föld felületén megtalálható egyik leggyakoribb anyag, a földi élet alapja. A Föld felületének 71%-át víz borítja, ennek kb. 2,5%-a édesvíz, a többi sós víz, melyek a tengerekben, illetve óceánokban helyezkednek el. Az édesvízkészlet gleccserek és állandó hótakaró formájában található részét nem számítva, az édesvíz 98%-a felszín alatti víz, ezért különösen fontos a felszín alatti vizek védelme. Magyarország ivóvízellátásának több mint 95%-a felszín alatti vizeken alapszik. Kanada rendelkezik a legnagyobb édesvíz tartalékokkal, a források 25%-ával.

kitölti a világ óceánjait és tengereit, Biológiai jelentősége óriási, a földi élet elképzelhetetlen nélküle, a sejt- és testnedvek legnagyobb részét víz alkotja. A víz- rendkívül fontos szerepet betöltő kémiai anyag, a Föld vízburkát alkotja, kitölti a világ óceánjait és tengereit, az ásványok és kőzetek alkotórésze, a növényi és állati szervezetek pótolhatatlan része. Nélkülözhetetlen az iparban, a mezőgazdaságban, a háztartásokban, a laboratóriumokban

Általános Magyar név Víz IUPAC név Water Egyéb nevek dihidrogén-monoxid, hidrogén hidroxid Képlet       Moláris tömeg 18,0153 g/mol Megjelenés színtelen, szagtalan CAS-szám [-] EINECS (EG) szám - EG-Index szám Tulajdonságok Sűrűség és halmazállapot 0,998 g/cm3, folyékony Olvadáspont 0 °C (273,15 K) (32 °F) Forráspont 100 °C (373,15 K) (212 °F) Fizikai állandók Képződéshő −285,83 kJ/mol Moláris hőkapacitás 75,28 J/(mol·K)

Dipólus ( poláros) molekula. A víz A hidrogén és az oxigén vegyülete, kémia képlete H2O (dihidrogén-monoxid). Olvadáspontja: 0 °C, forráspontja: 100 °C. A „víz” megnevezés általában a szobahőmérsékleten folyékony állapotra vonatkozik, szilárd halmazállapotban jégnek, légnemű halmazállapotban gőznek nevezik. Dipólus ( poláros) molekula. ( oxigén felöli oldala negatív, hidrogén felöli pozitív töltéstöbbletű) - +

A víz fizikai tulajdonságai A víz színtelen, szagtalan, íztelen folyadék. Az ivóvíz kellemes ízét a benne oldott anyagok okozzák. A víz az egyetlen olyan anyag a Földön, amely mindhárom halmazállapotában megtalálható. A jégben a vízmolekulák kristályt alkotnak, ennek neve: molekularács. A víz jó oldószer. Amikor a víz megfagyásakor kialakuló kristályszerkezetben nagy hézagok, üregek vannak. Ez okozza azt, hogy a jég sűrűsége kisebb, mint a vízé és fagyáskor a többi anyagtól eltérően a víz térfogata megnő (mintegy 9%-kal). Ezért úszik a jég a vizen

Fogalmak, folyamatok, jelenségek Az oldatokban az oldott anyagok a teljes térfogatban igyekszenek a teret homogénen – egyenletesen - betölteni, hasonlóan, mint a gázok a rendelkezésre álló tér egyenletes kitöltésére törekszenek. Ha ezt nem akadályozza semmi, akkor ez a homogenizálódás diffúzió útján valósulhat meg.

Hidratáció Az oldatokban az oldódó részecskék – molekulák, ionok – oldószer-molekulákat kötnek meg maguk körül – ezt a folyamatot hidratációnak nevezik

Az ilyen koncentráció-kiegyenlítődési folyamatot nevezzük ozmózisnak. Ha a részecskék mozgását akadályozzuk, például féligáteresztő fal, vagy hártya választja el az oldatot a tiszta oldószertől, vagy egy hígabb oldattól, akkor csak a kisebb méretű részecskék – az oldószer molekulák – képesek a féligáteresztő rétegen átjutni, a nagy átmérőjű hidratált részecskék viszont nem. Ennek az lesz a következménye, hogy a töményebb oldat térfogata növekszik, a hígabb oldaté pedig csökken és a jelenség addig tart, amíg a két oldat koncentrációja ki nem egyenlítődik. Az ilyen koncentráció-kiegyenlítődési folyamatot nevezzük ozmózisnak.

,Ha az oldat felől kellően nagy nyomással az oldószer molekulákat a féligáteresztő hártyán keresztül visszakényszerítjük a kisebb koncentrációjú oldatba, akkor megakadályozható. . Ha a nyomás éppen akkora, hogy időegység alatt mindkét irányba ugyanannyi oldószer molekula halad át a féligáteresztő membránon, akkor kialakul egy dinamikus egyensúly. Azt a nyomást, amit ki kell fejteni, hogy ez a dinamikus egyensúly megvalósuljon, ozmózisnyomásnak nevezzük.

Az ozmózisnyomás gyakorlati jelentősége pl az élő szervezetekben. A növényi és állati sejtek jelentős része vizes oldat, amelyet olyan féligáteresztő (szemipermeábilis) hártya vesz körül (membrán-sejthártya), amely a vizet átengedi, a nedvekben oldott más anyagokat nem. Vízbe helyezve a sejtet az ozmózisnyomás következtében a víz behatol a sejtbe, a sejt megduzzad, esetleg szét is szakad. Ilyen folyamat eredménye például az érett gyümölcsök széthasadása sok eső esetén.

Az állati sejteknek rugalmas a sejthártyájuk, de ha azokat a sejtnedvnél kisebb ozmózisnyomású- hígabb- (hipotóniás) oldatba helyezzük, megduzzadnak, esetleg szétpattannak. (hemolízis) Ha viszont a környező oldat ozmózisnyomása- töménysége- nagyobb (hipertóniás), akkor a sejt vizet veszít és zsugorodik. (plazmolízis) A túl sós ételek azért okoznak szomjúságot, mert a szervezet vízfelvétellel igyekszik a nagy ozmózisnyomás hatását csökkenteni. Az emberi szervezet sejtjeinek oldatai a 0,9% nátrium-klorid oldattal azonos ozmózisnyomásúak (izotóniás oldatok), ezért használnak ún. fiziológiás NaCl-oldatot injekcióhoz, infúzióhoz és a gyógyászat más területén.

Kolloid-rendszerek Kolloidról akkor beszélünk, ha valamely anyag kis részecskéinek átmérője kb. 500nm-nél kisebb Azt a, legalább kétkomponensű rendszer, amelyben az egyik komponens (víz) részecskékre oszlatott állapotban tartja a másik komponenst (diszpergált anyag) diszperz rendszernek hívjuk. Ha az oldószer a víz, akkor Hidrofil - Hidrofób kolloidokról beszélünk.

Durva diszperz rendszer Oldatok ("valódi oldatok") A diszpergált részecskék mérete szerint   Durva diszperz rendszer Kolloid rendszer Oldatok ("valódi oldatok") A diszpergált részecske mérete > 500nm 1-500nm < 1nm Adszorpciós készség rossz jó (a sok kis részecske miatt nagy a fajlagos felületük!) - Példa: csapadékok fehérjeoldat, szappanoldat, köd, füst, kocsonya NaCl-oldat, sósav, NaOH-oldat stb.

Folyékony, a kolloidrészecskék egyenként, önállóan elmozdulhatnak. Szól-gél állapot A részecskék és a diszpergáló közeg kölcsönhatásából kialakuló szerkezet szerint A) Szol állapot Folyékony, a kolloidrészecskék egyenként, önállóan elmozdulhatnak. B) Gél állapot Kocsonyás, szilárdabb állapot, a kolloidrészecskék részlegesen közös hidrátburokban vannak.  

Kémiai kötések Kémiai kötésnek nevezzük a kémia területén azt az állapotot, amikor különböző anyagok atomjai reakcióba lépnek egymással

hidrogénkötés Kovalens kötés Van der Waals kötés Kötések

=Kémiai folyamat, amelyben a víz az egyik reakciópartner. Hidrolízis =Kémiai folyamat, amelyben a víz az egyik reakciópartner. Víz hatására végbemenő kémiai átalakulás. Hidrolízissel bomlanak le a természetes makromolekulás szénvegyületek egyszerűbb felépítésű kisebb molekulákra, pl. a fehérjék aminosavakra, a poliszacharidok kisebb molekulájú diszacharidokra, monoszacharidokra, a nukleinsavak nukleotidókra.

Kondenzáció Két vagy több szerves molekula összekapcsolódása makromolekulává, egy kis molekula- - víz- egyidejű lehasadása közben. Pl. nukleotidok kialakulása aminosavból. Foszforsavból és nittogéntartalmú szerves bázisból ( pentóz)

Hidrofób-hidrofil A hidrofil szó jelentése: "vizet szerető". A kémiában az olyan anyagokat nevezik így, amelyek könnyen lépnek kapcsolatba a vízzel. Ellentéte a hidrofób (víztaszító) tulajdonság. A mosószerek molekuláinak egyik része hidrofil másik része hidrofób tulajdonságú.

Kellemes hőfokú legyen: Ne legyen sem túl lágy, sem túl kemény: Színtelen, átlátszó: a vasoxidhidrát vörösessé, az algák zöldessé, a tőzeges talaj sárgássá festi, míg az algák, baktériumok, agyag, és zavarossá tehetik a vizet. Szagtalan: A kénhidrogén, klór, szerves anyagok, gyári termékek és gázok élvezhetetlenné, nagyobb mértékben az egészségre is károssá tehetik a vizet. Kellemes ízű: A tőzeges talajból származó vizek úgynevezett mocsárízzel a magnéziumsók keserű, salétromsavas sók édes, a kloridok sós, a vas tintaízű vizet eredményeznek. Kellemes hőfokú legyen: A legjobb a 10-14 °C-os ivóvíz. Ne legyen sem túl lágy, sem túl kemény: A víz keménységét a benne oldott kalcium, és magnéziumsók adják. Ne tartalmazzon az egészségre ártalmas szennyező, fertőző anyagokat: A vegyi anyagok közül a nitrát, de különösen a nitrit szennyeződés alkalmatlanná teszi, míg a nagyobb mennyiségű fluor a fogak elszíneződését, esetleg fogszuvasodást is okoznak. . A jódhiánytól golyvát kaphatnak az emberek. Előfordulhat még a fekáliával való fertőzés, ilyen esetekben a kólibaktérium okozta hasmenéssel kell számolnunk, ennek megszüntetésére felforralják, ultraibolya fénnyel besugározzák, vagy ózonizálják, klórozzák,.

Jelentősége Drasztikusan csökken a Föld ivóvízkészlete. Korunknak egyik nagy problémája az ivóvízhiány. 2006-ban a mezőgazdaság felelős a globális vízfogyasztás mintegy 80 százalékáért