A MATEMATIKA RENESZÁNSZA EURÓPÁBAN

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
A napfogyatkozas Készítete Heinrich Hédi.
Advertisements

A Föld helye a Világegyetemben. A Naprendszer
HELYÜNK A VILÁGEGYETEMBEN
Reneszánsz Reneszánsz.
Fibonacci-sorozat.
ISTEN HOZOTT A MI VILÁGUNKBA!
A földrajzi felfedezések okai és hatásai
A Biblia és a könyvnyomtatás
Az Európán kívüli világ
Aranymetszés képviselői
A tudomány természete Társadalomtudomány = Elmélet + kutatásmódszertan + statisztika Paradigma Eredetileg mintapélda (pl igeragozás) Adott tudós közösség.
Az általános tömegvonzás törvénye és Kepler törvényei
Matematika a csillagászatban
Halmazok, műveletek halmazokkal
Reneszánsz Tudomány és orvoslás.
A camera obscura.
Az olasz természettudós és a dán csillagász
Nikolausz Kopernikusz
Algebra a matematika egy ága
Fizika tanár szakos hallgatóknak
A bolygómozgás törvényei
Fejezetek a matematikából
Művelődés és életmód a kora újkorban
Besenyei Éva Csillagászat földrajz tantárgy
Rendszerező összefoglalás matematikából
Nemzetközi Pi-nap π.
Tájékozódás az égen Az éggömb: Forgása:
„Ezt a munkát bizony nem olvashatja olyan kevés tudású műveletlen ember, aki még földgömböt sem látott, s nem látta sem a rajta található párhuzamos, sem.
Bevezetés a neveléstudományba Bevezetés a művészetpedagógiába 1. előadás.
Másodfokú egyenletek megoldása
Isaac Newton.
Avagy a világ ismerete az ókorban
A csillagászat keletkezése
 Eleinte a csillagászat csak a szemmel látható égitestek megfigyelésére, és mozgásuk el ő rejelzésére korlátozódott. Az ókori görögök számos újítást.
Fogyatkozások.
Foucault ingakísérlete
A valószínűségi magyarázat induktív jellege
VI.1. A Principia jelentősége: a szintetikus elmélet A forradalmiság tartalma A forradalmiság tartalma a szintézis a szintézis a halmozódó tudás szükségszerűen.
Bolyai János.
Csillagászati és térképészeti ismeretek
Milétoszi filozófusok
Föld körüli keringés fizikája
A Fénysebesség mérése 1800-ig.
Issac Newton Gravitáció
Evangelista Torricelli
A Fénysebesség mérése 1800 előtt
Az újkori utópikus regény február
Nikolausz Kopernikusz
Galileo Galilei élete és munkássága
Johannes Kepler.
Johannes Kepler Őze Norbert 9.c.
Tycho Brahe Povisel Petra 9.b.
Az Olasz Reneszánsz Írta és Rendezte: Auerbach István.
Számítástechnika története
Galilei és az inkvizíció
Christiaan Huygens a csillagász
Árvai Gerg ő 9.c.  Élete  Munkássága  M ű vei.
Galilei és az Inkvizíció
A bolygópályák kutatása Nicolaus Cusanus ( ) a világ határtalanságáról, a Föld nem középponti jellegéről, mozgásárólNicolaus Cusanus ( )
Jurij Vega Készítette : Zsemlye Márk március szeptember 26.
Hibaszámítás Gräff József 2014 MechatrSzim.
A bolygómozgás Kepler- Törvényei
INFOÉRA 2006 Nagypontosságú aritmetika II.
FIZIKA Égi mechanika: Kepler törvényei Balthazár Zsolt Apor Vilmos Katolikus Főiskola.
óra Műveletek a racionális számok halmazán
Megoldóképlet algoritmusa
Készítette: Papp-Varga Zsuzsa
óra Algebra
Naprendszerünk adatainak megismerése
Középkori műveltség.
Előadás másolata:

A MATEMATIKA RENESZÁNSZA EURÓPÁBAN (XV. – XVI. század)

AZ ELSŐ KÖNYVEK A könyvnyomtatás feltalálásával megjelentek az első matematikai tárgyú nyomtatott könyvek: 1482-ben Velencében az euklidészi Elemek latin fordítása, majd Appoloniosz Konikája és Diophantosz Aritmetikája.

A RENESZÁNSZ MATEMATIKA TÁPTALAJA A reneszánsz képzőművészei, mérnökei, építői, ötvösei, fegyvermesterei és más iparosai kiharcolták maguknak, hogy a munkájukhoz megkívánt ismeretek a tudományok rangjára emelkedjenek. A matematika iránti új érdeklődés azokon a területeken jelentkezett, ahol felvirágzott a városi élet, az ipar, a hajózás, a csillagászat és a kereskedelem.

A RENESZÁNSZ MATEMATIKA SZÜLŐVÁROSAI A XV. és XVI. század matematikai központjai Itália nagy városaiban (Milánó, Firenze, Pisa, Siena, Genova, Ferrara és Velence ), valamint a közép-európai Bécsben, Nürnbergben és Prágában alakultak ki.

REGIOMONTANUS E korszak első nagy matematikusa a német REGIOMONTANUS (1436-1476) volt. Eredeti neve JOHANNES MÜLLER. Nagy műveltségű, széles látókörű tudósként foglalkozott a matematikán és a csillagászaton kívül műszer-készítéssel, könyvnyomtatással és fordítással is. Lipcsében és Bécsben tanult.

REGIOMONTANUS Ő készítette 1473-ban az első olyan csillagászati táblázatot, amely bármely időpontra meghatározta a Nap és a Hold egymáshoz viszonyított helyzetét. - előmozdította a trigonometria fejlődését. igen részletes szinusztáblázatot, sőt egy tangenstáblázatot is készített - kidolgozta a gyökmennyiségek műveleti szabályait. A Hold járásának kiszámítása. Regiomontanus kalendáriumából. Öt könyv mindenféle Háromszögekről 1533 Nürnberg

NICOLAS CHUQUET ( 1445 -1500?). Főként az ő vívmányaként a rövidítéseket, jelöléseket tervszerűen használó és fejlesztő ún. szimbolikus algebra.

GIROLAMO CARDANO (1501-1576) Itáliai orvos, filozófus és matematikus. harmadfokú egyenlet megoldóképlete valószínűségszámítás alapjai kardántengely

NICOLAUS COPERNICUS ( 1473 -1543) lengyel csillagász Fő műve a De Revolutionibus Orbium Coelestiumban, Az égi pályák körforgásairól című könyv. Az 1. könyv a Napközpontú modell általános ismertetése. A 2. könyv egy csillagkatalógust is tartalmazó csillagászati fogalomgyűjtemény és a csillagos ég bemutatása. A 3. könyvben a Nap látszólagos mozgása és a precesszió kerül megtárgyalásra.

NICOLAUS COPERNICUS ( 1473 -1543) A 4. könyv a Hold mozgásával és fogyatkozásaival foglalkozik. Az 5-6. könyv az egyes bolygók hosszúság illetve szélesség menti mozgását írja le. Kopernikusz e művekben bebizonyította, hogy a heliocentrikus világkép – szemben Ptolemaiosz geocentrikus modelljével – egyszerű és logikus magyarázatot ad a megfigyelt égi jelenségekre. A Földnek a többi bolygó közé sorolásával Kopernikusz megszüntette az éles különbségtételt a földi és az égi történések között. Felfedezésének zsenialitása abban is megmutatkozott, hogy az összes matematikai nehézséget az euklideszi geometria segítségével oldotta meg, s az égitestek lehető legkevesebb mozgásával megmagyarázta a lehető legtöbb jelenséget. Felfogásának egyetlen hibája, hogy ragaszkodott a bolygók körpályájához.

RAFFAELLO BOMBELLI (1526-1572) bolognai mérnök-matematikus

RAFFAELLO BOMBELLI (1526-1572) Az első rész a gyökmennyiségek közti műveleteket ismerteti. A második rész az egyenletmegoldásokkal foglalkozik. A harmadik részben mintegy 300 feladat van.

MICHAEL STIFEL (1487-1567) német matematikus E műben fordul elő először a törttel való osztás szabályának megfogalmazásánál az osztó reciprokával való szorzás. A könyv nemcsak a törteknek, hanem a negatív számoknak is adja a műveleti szabályait.

SIMON STEVIN (1548-1620) holland matematikus Ő vezette be Európában a tizedes törteket 1585-ben.

JOOST BÜRGI (1552-1632) svájci matematikus A hosszadalmas és unalmas számítások elkerülése végett készítette el 1603 és 1611 között az első logaritmustáblázatot.

JOHN NAPIER (1550-1617) skót matematikus A csodálatos Logaritmustáblázat című könyvében 0°-tól 90°-ig növekvő szögek trigonometrikus számainak a 8 jegyű logaritmusai találhatók, miközben a szög 1 '-es ugrásokkal változik.

FRANCOIS VIETE (1540-1603) francia matematikus Ő értelmezte elsőként a szögfüggvényeket tetszőleges pozitív szögekre. 1584 és 1589 között. Az egyenletmegoldás általános módszereit kereste. Formulát tudott felírni a másodfokú egyenletek megoldására. Jelentős eredménye a végtelen sorozatok felfedezése. Egy ilyen sorozat segítségével határozata meg a p értékét 10 tizedes pontosságig.