Geotechnikai feladatok véges elemes

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
A MINŐSÉG MEGTERVEZÉSE
Advertisements

EuroScale Mobiltechnika Kft
MAKROÖKONÓMIA GTK Gazdálkodási és menedzsment, Kereskedelem és marketing (BA Levelező) 2010.
Elektronikus készülékek megbízhatósága
Rugalmasan ágyazott vasbeton lemezek tervezési kérdései
AGMI Anyagvizsgáló és Minőségellenőrző Rt. Anyagvizsgálati Üzletág
EUROCODE 7 A tervezés alapjai
Földművek (BMEEOGTAT14)
Vasalt talajtámfal tervezése Eurocode szerint
Jelek frekvenciatartományban
Vámos Máté– BME Geotechnikai Tanszék
Vámos Máté– BME Geotechnikai Tanszék
TALAJMECHANIKA-ALAPOZÁS
alapozás tavaszi félév
TALAJMECHANIKA-ALAPOZÁS
Mágneses lebegtetés: érzékelés és irányítás
Szerkezetek numerikus modellezése az építőmérnöki gyakorlatban
Dr. Szalka Éva, Ph.D.1 Statisztika II. VII.. Dr. Szalka Éva, Ph.D.2 Mintavétel Mintavétel célja: következtetést levonni a –sokaságra vonatkozóan Mintavétel.
Földstatikai feladatok megoldási módszerei
Síkalapozás II. rész.
Földstatikai feladatok megoldási módszerei
Földstatikai feladatok megoldási módszerei
A talajok mechanikai tulajdonságai V.
A talajok mechanikai tulajdonságai
Támszerkezetek I..
Földstatikai feladatok megoldási módszerei
Töltésalapozások tervezése II.
A talajok mechanikai tulajdonságai
A talajok mechanikai tulajdonságai
A talajok mechanikai tulajdonságai II.
A talajok mechanikai tulajdonságai IV.
A talajok mechanikai tulajdonságai III.
KÖZMŰ INFORMATIKA NUMERIKUS MÓDSZEREK I.
AZ INAK ÉS SZALAGOK BIOMECHANIKÁJA
CSAVARORSÓS EMELŐ TERVEZÉSE
Mechanikai Laboratórium
R&R vizsgálatok fejlesztése trendes jellemző mérési rendszerére
Full scale törésmechanikai vizsgálatok nyomástartó edényekkel Fehérvári Attila.
Minőségtechnikák I. (Megbízhatóság)
3.2. A program készítés folyamata Adatelemzés, adatszerkezetek felépítése Típus, változó, konstans fogalma, szerepe, deklarációja.
Szemelvények törésmechanikai feladatokból Horváthné Dr. Varga Ágnes egyetemi docens Miskolci Egyetem, Mechanikai Tanszék.
2. Zh előtti összefoglaló
Biológiai anyagok súrlódása
Ipari Katasztrófák3. előadás1 A technika. Ipari Katasztrófák3. előadás2 A technológia kialakulása 1.Alapkutatás: a természettudományos össze- függések.
Alapsokaság (populáció)
Hídtartókra ható szélerők meghatározása numerikus szimulációval Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Áramlástan Tanszék február.
Szemcsés anyag, ha folyik...
Elméleti mechanika alkalmazása a geotechnikában
Csontok törésvizsgálata
Az üzleti rendszer komplex döntési modelljei (Modellekkel, számítógéppel támogatott üzleti tervezés) II. Hanyecz Lajos.
Munkagödör tervezése.
Dr. Takács Attila – BME Geotechnikai Tanszék
Magasépítési acélszerkezetek - szélteher -
Faanyag: C30 1. MINTAFELADAT: 150/150 3,00 2×120/200 A 4,00 4,00
2.1. ÁTMENŐCSAVAROS FA-FA KAPCSOLATOK
Korreláció-számítás.
Munkagödör tervezése.
Földstatikai feladatok megoldási módszerei
Útügyi Napok 2006, Eger dr. Szepesházi Róbert Széchenyi István Egyetem, Győr Az európai geotechnikai Az európai geotechnikai szabványok honosítása.
© 2008 PJ-MA SOIL MECHANICS Talajazonosítás Dr. Varga Gabriella.
Szerkezetek Dinamikája 11. hét: Földrengésszámítás.
Hegesztési folyamatok és jelenségek véges-elemes modellezése Pogonyi Tibor Hallgatói tudományos és szakmai műhelyek fejlesztése a Dunaújvárosi.
A problémamegoldás 7 lépéses módszere:
Tervezés I. Belsőtér BME-VIK.
8. AGY „Digitális technikák fejlődése az anyagvizsgálatban”
Vízmozgások és hatásaik a talajban
Szabályozott és képes termékek/szolgáltatások, folyamatok, rendszerek
Acél tartószerkezetek tervezése az új Eurocode szabványsorozat szerint
Kockázat és megbízhatóság
A talajok mechanikai tulajdonságai V.
Előadás másolata:

Geotechnikai feladatok véges elemes programokkal való megoldásának alapvető kérdései

Geotechnikai modellalkotás

A geotechnikai tervezés és ellenőrzés folyamata

adathibák » modell hibák » számítási hibák Problémák A hibák végeredményre gyakorolt hatása a hiba keletkezési helye szerint: adathibák » modell hibák » számítási hibák Szemét be » szemét ki Geotechnikai: - A talaj összetettsége - A minták zavartsága, mintavételi hibák és kísérleti pontatlanságok - Túl kevés vagy rosszul megválasztott vizsgálat Együttműködés a tervezői-építtetői környezettel: - A geotechnikai vizsgálatokra fordított költségek megtakarítása - A geotechnikai vizsgálatok alacsony prioritása a tervezésben - A következmények hibás felmérése, integrálatlanság A biztonsági tényező: 1.5 - 2.0 » a meghibásodás valószínűsége ~1/1500

Rugalmasságtani összefüggések

Talajmodellek - Mohr-Coulomb tm. E: Összenyomódási modulus [kN/m2] : Poisson tényező [-] : Belső súrlódási szög [°] c: Kohézió [kN/m2] ψ: Dilatációs szög [°] - Felkeményedő tm. E50ref: A húrmodulus alapértéke drénezett triaxiális kísérletből [kN/m2] Eoedref: Az összenyom. mod. alapértéke kompressziós kísérletből [kN/m2] Eurref: Tehementesítési-újraterhelési modulus [kN/m2] ur: Rug. tehementesítés-újraterheléshez tartozó Poisson-tényező [-] m: A feszültség-merevség függvény kitevője [-] A Mohr-Coulomb modell „elsőrendű” közelítést jelent a talajmodelleknél. Mivel a modell konstans merevséggel rendelkezik, a számítás nagyon gyors és állékonyságvizsgálatnál pontos. Alkalmazásához a modell öt paraméterének (lásd lentebb) és a talaj kezdeti feszültségállapotának ismerete szükséges. Ez a modell tökéletesen rugalmas-képlékeny, vagyis a nyírószilárdsága kimerüléséig rugalmasan, attól kezdve képlékenyen viselkedik. A paraméterek triaxiális kísérletből határozhatók meg. A rugalmassági modulus (E) meghatározására a talajoknál általában a teherbírás 50%-ához tartozó E50 húrmodulus használata javasolható, az E0 kezdeti érintőmodulus csak akkor, ha a teherbírást igen kis mértékben használjuk ki (pl. dinamikus vizsgálatok). A felkeményedő talajmodellnél az elsődleges terhelések hatására egyszerre keletkeznek rugalmas (tehermentesítéskor visszanyerhető) és képlékeny (nem visszanyerhető) alakváltozások. A talaj leírására felhasználja a tehermentesítési-újraterhelési merevséget és az összenyomódási modulust is. Figyelembe veszi a feszültségek talajmerevségre gyakorolt hatását. E modell alaptulajdonsága a modulusok feszültségfüggése, a szigma3 növekedésének hatására történő felkeményedés, amelyről a nevét is kapta. A másik alaptulajdonság a triaxiális kísérlet alapján a hiperbolikus összefüggés a függőleges fajlagos deformáció (ε1) és a deviátorfeszültség (σ1-σ3) között. Itt tehermentesítési-újraterhelési modulussal (Eur) is számolunk. A modell alkalmazásakor triaxiális kísérlettel határoztuk meg a rugalmassági modulus értékét, míg az összenyomódási modulust a kompressziós kísérlet eredményei szolgáltatták. Az alap paraméterek a következők: 8

Tehermentesítési-újraterhelési modulus (Eur) 3-5 x merevebb viselkedés Poisson-tényező Jelen esetünkben izotrop elem tengelyirányú alakváltozásának a keresztirányú alakváltozásokra gyakorolt hatását jelenti Tehermentesítési-újraterhelési modulus Amennyiben a rugalmassági modulus egyazon értékét alkalmazzuk a feszültségnövekedés és a feszültségcsökkenés zónájában, a valóságoshoz nem illeszkedő eredményt kapunk. Ha a program lehetővé teszi, a feszültségcsökkenés irányában a rugalmassági modulus értékét nagyobbra kell venni, mint a növekedés tartományában. A tehermentesítés, újraterhelés hatására az anyag merevebben viselkedik kb 3-5x , melynek figyelembevételét ezzel a modulussal definiálhatjuk. Előterhelés OCR Amikor fejlettebb modelleket használunk a számítógépes programokban, a kezdeti előterhelési feszültséget meg kell határozni. A mérnöki gyakorlatban elterjedt a függőleges előterhelési feszültség használata, σp0. Ha egy anyag túlkonszolidált, információra van szükségünk a túlkonszolidációs tényezőről (OCR), azaz a legnagyobb korábban már elért hatékony függőleges feszültség, σp , valamint az in-situ hatékony függőleges feszültség, σ’0yy hányadosáról. Amennyiben ez az érték 1-nél kisebb, alulkonszolidált, ha 1-gyel egyenlő, normálisan konszolidált, ha pedig 1-nél nagyobb, akkor túlkonszolidált talajról beszélünk. Előterhelt talaj esetében megadható az egyes rétegekre az OCR túlkonszolidáltsági viszonyszám, vagy a felszínt a lepusztulás előtt terhelő POP geosztatikai nyomás. Ezek a paraméterek hatásvizsgálata fog következni a továbbiakban. Túlkonszolidáltsági tényező (OCR) Legnagyobb elért hat. függ. fesz. In situ hatékony függőleges fesz. 10

RITKÁN VIZSGÁLT TALAJJELLEMZŐK HATÁSA BEFOGOTT TÁMSZERKEZETEKNÉL 11

Bevezetés - visszautalás Modellezés -> számítógépes programok Modell és valóság kapcsolata Gyorsaság és gazdaságosság Pontos adatbevitel és tervezés A jelentősebb földmunkával járó munkagödör határolások állékonyságát ma már általában számítógépes programokkal vizsgáljuk. Ilyenkor nem az eredeti feladatot oldjuk meg, hanem egy modellen végzünk számításokat. Ma már elengedhetetlen a válóság minél jobb közelítése a gyorsaság és a gazdaságossági szempontok miatt, amelyet a bemenő adatok pontosságával és a megfelelő paraméterek alkalmazásával tudunk biztosítani. Paraméteranalízis vizsgálatával képet kaphatunk az egyes értékek változtatásának hatásáról.

Vizsgálati módszer A 3.2. Modell felépítés - PLAXIS - 15 csp. háromszögelem 3 m kavicsos homok, 18 m agyag Munkgödör 10 m Befogási hossz 6 m Támszerkezet 16 m 1,0 m mélyen dúc Vízszint 3 m mélyen, majd a munkagödör alatt 2 m-re A modell felépítésénél 15 csp-ú háromszögelemeket alkalmaztunk. A felső réteg egy 3 m vastag kavicsos homok majd egy 18 m-es agyag réteg követi. A rétegek állandó talajfizikai jellemzőit a táblázat tartalmazza. A munkagödör 10m mély, a befogási hossz 6m, így a támszerkezet hossza 16 m-re adódott. 1 m mélyen dúc támaszja meg a szerkezetet. A mező kialakításánál figyelembevettük, hogy megfelelően nagy legyen és a végeredményt ne befolyásolja. A vízszint 3m mélyen található, illetve a munkagödör szintje alatt 2m-re.

Vizsgálati módszer A Változó paraméterek Az első futtatássorozat a Poisson-tényező változtatásának hatását vizsgálja, ahol ez az érték 0,25 és 0,35 között mozog, és az ödométeres modulus változatlan paraméter. Mindkét talajhoz a Mohr-Coulomb modell lett hozzárendelve (1. táblázat). A második futtatás input adatait a 3. Táblázat ismerteti az olvasóval, ahol Eurref értékei 30000, 45000, 75000, ill. 150000 kN/m2, az 50 %-os húrmodulushoz viszonyítva rendre 2 (min), 3, 5 és 10-szeres nagysággal. Ezt a beállítást a felkeményedő talajmodell teszi lehetővé, ahol a Plaxis program alapbeállításként 3-szoros értéket kínál fel.

Vizsgálati módszer A Változó paraméterek Építési állapotok: 1. Nincs földkiemelés, a támszerkezet aktív 2. A dúcsorig (1 m) földkiemelés. 3. Dúc aktiválása, munkagödör (10m) kiemelése - rövid idejű állapot modellezése 4. Rövid idejű vizsgálat, állékonyságvizsgálat. 5. Konszolidációs vizsgálat, tartós állapot modellezése a 3. lépés alapján. A harmadik tényező vizsgálatánál öt különböző érték lett hozzárendelve a túlkonszolidáltsági tényezőhöz, melyek 1, 2, 3, 4, és 5. Ennek hatására automatikusan változik a K0 nyugalmi földnyomási tényező, ahogy azt a Táblázatban láthatjuk. Jelen esetben már nem változtatjuk Eurref nagyságát, hanem a felkínált beállítást alkalmazzuk (Eurref =3* E50ref). Mielőtt a számítógépes futtatást elindítjuk, definiálni kell az építési állapotokat.

Eredmények A1 - ν hatása - Plaxis Rövid idejű állapot υ=0,25 -> 0,30 ∆u=+30% υ =0,25 -> 0,35 ∆u=+40% Konszolidált υ =0,30 -> 0,35 ∆u=+25% υ =0,25 -> 0,35 ∆u=+30% -υ =0,25 -> 0,30 ∆M=+18% υ=0,25 -> 0,35 ∆M=+30% -υ=0,25 -> 0,30 ∆M≈0% υ=0,25 -> 0,35 ∆M=+25% A rövid idejű és a konszolidációs futtatás alatt is az a jelenség mutatkozott, hogy a Poisson-tényező növelése hatására az elmozdulások nőnek. Az előbbinél a 0,25-ról 0,3-re növelt érték 9,6 cm-ről 12,6 cm-re (+30%) növelte a maximális bemozdulást, az utóbbinál viszont a nagyobb mértékű növekedés a 0,3-ről 0,35-ra emelésnél jelentkezett, 15,6 cm-ről 20 cm-re (+25%). A maximális növekedés 40% (rövid idejű) és 30% (konszolidációs) (felső ábra). A támszerkezetben ébredő nyomatékoknál hasonló a tapasztalat. A maximális növekedés 30% (rövid idejű) és 25% (konszolidációs). Konszolidált állapotban a  = 0,25 és 0,30 között szinte nem érzékelhető a különbség (alsó ábra)

Eredmények A2 - Eur hatása - Plaxis Rövid idejű állapot E=45MPa -> 150 ∆u=-40% Konszolidált E=45MPa -> 150 ∆u=-20% E=45MPa -> 150 ∆M=-25% E=45MPa -> 75 ∆M=-15% E=30MPa -> állékonysági problémák A rövid idejű és a konszolidációs futtatás alatt az Eur növelésére az elmozdulások és a nyomatékok csökkennek. Ha Eur értékét az 50 %-os húrmodulushoz viszonyítva 3-szorosról felnöveljük 10-szeresre, akkor az elmozdulásban 40%-os (rövid idejű) és 20%-os csökkenést (konszolidációs), a nyomatékban 25%-os (rövid idejű) és 15%-os (konszolidációs) csökkenést tapasztalunk a pozitív maximális helyeken. Ez az észrevétel a pozitív oldalra igaz, de a nyomatékok a balra való eltolódásuk miatt a negatív szakaszon ugyanilyen nagyságrenddel növekedni fognak (negatív irányba). Az Eur = 30000 kN/m2 esetben a rövid idejű számításnál állékonysági problémák jelentkeztek, amelyhez nagyságrenddel nagyobb értékek párosulnak, így ábrázolása szükségtelen.

Eredmények A3 - OCR hatása - Plaxis Rövid idejű állapot OCR=3 ->5 ∆u=-25% Konszolidált OCR=1 ->5 ∆u=-35% OCR=3 ->5 ∆M=-30% OCR=1 ->5 ∆M=-15% OCR=1 és 2-> állékonysági problémák Az OCR=1 és 2 alkalmazása esetében a rövid idejű számításnál állékonysági problémák léptek fel, melyhez nagyságrenddel nagyobb értékek párosulnak, így csak a konszolidált állapot kiértékelésénél jelennek meg. A futtatások után megállapítható, hogy a túlkonszolidáltsági tényező növelésének hatására az elmozdulások és a nyomatékok csökkennek a pozitív oldalon, továbbá a negatív oldalon a nyomatékok a balra való eltolódásuk miatt hozzávetőlegesen ugyanilyen nagyságrenddel növekedni fognak (negatív irányba). A változás mértéke a maximális elmozdulásnál rövid idejű számításnál -25%, a konszolidált állapotban OCR=1-ről 5-re való növelése esetében pedig -35%. A nyomatékok maximális értékét vizsgálva ezek az értékek -30% és -15%.

Vizsgálati módszer B Modell felépítés – GEO5 - egymásra ható nyomások módszere, vagyis a szerkezetre ható nyomások értéke függ az elmozdulástól 6 m kavicsos homok, 2,5 m agyag Munkagödör 5 m Befogási hossz 3,5 m Támszerkezet 8,5 m , 65 cm, C20/25 1,5 m mélyen dúc Változó paraméterek Belső súrlódási szög Kohézió Poisson-tényező Túlkonszolidáltsági tényező

Eredmények B1 – GEO5 Belső súrlódási szög - KH  nő – u, M, F csökken  csökken – u, M, F nő Kohézió - Agyag c csökken – u, F nő c csökken – M csökken Csak agyag talaj esetén Kohézió c csökken – u nő c csökken – M, F csökken Az első vizsgálat a belső súrlódási szögre irányul. Az alapbeállításhoz képest először 10°-os növelés esetén azt tapasztalhatjuk, hogy az elmozdulás kicsiny, a nyomaték közel 50 %-kal és a dúcerő 33 %-kal csökken. Amennyiben a belső súrlódási szöget lecsökkentjük 30°-ról 20°-ra az igénybevételek és az elmozdulás nagymértékben megnövekszik (36. ábra). A 2. vizsgálatban (37. ábra) az alsó agyag réteg kohéziójának növelése 35 kPa-ról 50 kPa-ra meglepően nem hozott változást, viszont 20 kPa-ra való csökkentés az elmozdulást 30 %-ban növelte, a nyomatékot és a dúcerőt minimálisan befolyásolta. Amennyiben a kohézió növelése nagyobb mértékű lenne, valószínűen érzékelhető lenne a hatás. A 3. vizsgálat szintén a kohézióra irányult, viszont a rétegződésben csak agyag talaj található. Itt sem volt tapasztalható a kohézió növelésére változás, a csökkentésre viszont nagyobb mértékű elmozdulás növekedést és nyomaték értékesést észleltem (38. ábra). Érdekes mód a dúcerőre ellentétes változást láthatunk (-3,3%).

Eredmények B2 – GEO5 Poisson-tényező - KH  változtatása max=3% Poisson-tényező – Agyag  nő– u nő A kavicsos homok Poisson-tényezőjének változtatása az elmozdulásnál nem járt következménnyel, a nyomaték és a dúcerő kis mértékben ingadozik az alapértékek körül (39. ábra). Az 5. vizsgálatnál azt tapasztaljuk, hogy a tényező csökkentésére 12%-os elmozdulás csökkenés jön létre, növelésére pedig 23,5%-os növekedés (40. ábra). A dominanciát az elmozdulásnál érzékelhetjük, amit azzal magyarázhatunk, hogy az agyagréteg biztosítja a szerkezet befogását. A 6. vizsgálatnál csak agyagtalajból épül fel a rétegződés. A Poisson-tényező növelésére +33%-os változást vehetünk észre az elmozdulásban, nyomatékban és a dúcerőben egyaránt (41. ábra).

Eredmények B3 – GEO5 OCR- Agyag OCR nő – u, F nő M csökken A kiindulási értékeket az alapbeállításból származtattam, majd az agyag talajt túlkonszolidáltra kellett módosítani, ezután volt megadható a túlkonszolidáltsági tényező (OCR), melyet jelen esetben 3 különböző értékkel szerepeltettem: 1,0; 3,0 és 10,0. Ahogy azt a 42. ábra is mutatja, a legnagyobb hatást az elmozdulásban érzékelhetjük, OCR=3 értékre 35,3%-os, OCR=10 értékre 141,25%-os növekedést láthatunk.

Konklúzió és megjegyzések Általános megjegyzések Pontosság, megbízhatóság – Adatbevitel > eredmény Anyagjellemzők meghatározása – természetes állapot? Egyszerűsítés – anyagmodell Időbeli változás – konszolidációs fázisok kötött talajoknál Felvett érték helyett, inkább labor és helyszíni vizsgálatból szárm. Vizsgálat konklúziói Hatások összegződése -> 2-3x értékek? Valóság közelítése és gazdaságosság Új talajmodellek, új paraméterek alkalmazása Anyagok viselkedésének pontosabb leírása és Nagyobb hibafelület Amennyiben a számítógépes modellezést alkalmazzuk a mérnöki feladatoknál, figyelembe kell vennünk néhány nagyon fontos körülményt. A számítás eredménye nem lehet megbízhatóbb, mint a felhasznált adatok és elméletek, a közelítések és általánosítások megbízhatósága. Mi magunk határozhatjuk meg, hogy milyen pontossággal kapjuk meg az eredményeket, amely a megbízhatóság érzetét kelti, így könnyen tévedésekhez, hibákhoz vezethet a folyamat, de a hibák eredete a modellezésben rejlik. Továbbá tekintettel kell lennünk arra, hogy a laboratóriumi vizsgálatok nem a természetes állapotú (tömörség, víztartalom, feszültségek) anyagra vonatkoznak. A fellelt anyagokra mechanikai anyagmodellt, a feladat egészére és egyéb körülményeire egyszerűsítéseket kell bevezetni, ezzel a feladatot idealizálni kell, továbbá olyan számítógépes programot kell választani, amelyhez jól illeszthetőek az adatok. A szemcsés talajok esetében drénezett állapotként lehet a földkiemeléseket számítani, a kötött talajokban viszont inkább drénezetlenként, amelyek után az építés ütemezésétől függő időtartamú konszolidációs fázisokat érdemes vizsgálni Rengeteg bizonytalanság terheli a számítást, amelyeket csökkenthetünk, ha a paraméterállományba „felvett” értékek helyett minél nagyobb arányban labor és helyszíni vizsgálatokat alkalmazunk. A talajfizikai paraméterek kicsiny mértékű változtatásának hatása összeadódhat, egymást felerősítve akár 2-3-szoros eltéréseket tapasztalhatunk az eredményekben. A bemenő adatok megválasztását két területen is érzékelhetjük. Egyrészt törekszünk a valósághoz minél jobban illeszkedő modellezést létrehozni a kellő biztonság és pontosság érdekében, valamint gazdasági szempontok is szerepet játszanak. A tanulmány megfelelő képet ad arról, hogy a különböző talajmodellek, ill. ezeken belüli speciális paraméterek alkalmazása lehetőséget nyújt a mérnököknek a szerkezetek, anyagok viselkedésének pontosabb leírásához, de egyben nagyobb hibafelületet is biztosít

Köszönöm a figyelmet!