TÁMOP-4.1.2-08/1/A-2009-0030 Interdiszciplináris és komplex megközelítésű digitális tananyagfejlesztés a természettudományi képzési terület alapszakjaihoz.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Moodle tapasztalatok, megoldások a Széchenyi István Egyetemen
Advertisements

Mintacím szerkesztése • Mintaszöveg szerkesztése – Második szint • Harmadik szint – Negyedik szint » Ötödik szint Tartalom- és módszerfejlesztés a Műegyetem.
Egyetemi oktatók módszertani felkészítése e-learning tartalmak fejlesztésére Gödöllő, dr. Nagy Tamás.
A tudásgyárak technológiaváltása és humánstratégiája – a felsőoktatás kihívásai a XXI. században május MOOC és e-learning kölcsönhatása Dr.
D ISSZEMINÁCIÓS K ONFERENCIA „KEZEK” TÁMOP C-12/1/KONV Miskolci Egyetem Eszterházy Károly Főiskola Károly Róbert Főiskola VII. alprogram: Közös tananyagfejlesztések.
A tanulás jövője Dr. Kuti István oktatási főigazgató-helyettes
Tisztelt Látogatóink! Szeretnénk rövid tájékoztatást adni az általános iskolában megvalósuló új tanulásszervezési eljárásokról és azok tartalmáról a TÁMOP.
TÁMOP /1/A Interdiszciplináris és komplex megközelítésű digitális tananyagfejlesztés a természettudományi képzési terület alapszakjaihoz.
Mobil e-ügyintézési rendszer kifejlesztése
Weszely Orsolya Bertalan Tamás
Nyitórendezvény „Szak-nyelv-tudás” – Az idegen nyelvi képzési rendszer fejlesztése a Debreceni Egyetemen TÁMOP D-12/1/KONV
Alprojektek eTanulás rendszer fejlesztése
Kulturális értékek digitalizálása az Új Magyarország Fejlesztési Terv keretében Dippold Péter.
Estefánné Varga Magdolna projektmenedzser „Kompetenciaalapú tanítási-tanulási programok elterjesztése a pedagógusképzésben” EKF HEFOP/2006/3.3.2 pályázat.
Estefánné Varga Magdolna projektmenedzser, dékán Kutatás-fejlesztés az EKF-en a kompetencia alapú tanárképzés támogatására A HEFOP projekt VII. Nevelésügyi.
TÁMOP / „Munkába lépés” A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósul meg. TÁMOP.
Tanuló (projekt)szervezet a Magyar Nemzeti Bankban
CONSEDU BT. e-Learning tanácsadás és oktatás. Szolgáltatásaink Tanácsadás Tervezés Installálás Üzemeltetés Technikai támogatás Pedagógiai támogatás Testre.
Az e-learning gyökerei, az e-tanulás fejleményei
A pedagógiai értékelés „tantárgy” megvalósítása a Mérnöktanár-képzésben a Széchenyi István Egyetemen Dr. Nagy Tamás főiskolai docens május 31.
Pedagógusképzést segítő szolgáltató és kutatóhálózatok kialakítása
TÁMOP /1/B A kompetencia-alapú pedagógusképzés regionális szervezeti, tartalmi és módszertani fejlesztése Összefoglaló a felsőoktatási.
A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósul meg. Pannon Egyetem Georgikon Kar Szegedi Tudományegyetem.
Info-kommunikációs Technológia Nedeczky Veronika Sulinet
REFORMÉRTÉKŰ LÉPÉSEK A SZAKKÉPZÉS TERÉN MAGYAR SZAKKÉPZÉSI TÁRSASÁG május 30.
| | Tananyagfejlesztések fejlesztői szemmel Wagner Balázs MTA SZTAKI.
TÁMOP szakmai támogatás Educatio Nonprofit Kft
Debrecen, /10 „Matáv oktatás - Ma távoktatás” Krausz János Igazgatóhelyettes Matáv Oktatási Igazgatóság.
Az E-TANÁR portál. A digitális olvasás-tudás már széles körben elterjedt. A digitális írás-tudás széleskörű alkalmazásához azonban alkotói közösségi fórumok.
Felsőoktatás szerepe a távmunka elterjesztésében Benedek András Felsőoktatás szerepe a távmunka elterjesztésében VI. Országos Távmunka Konferencia Budapest,
TÁMOP412/C Egyetemi oktatók felkészítése az e-tananyagok fejlesztésére, a blended learning megoldások alkalmazására 1 Egyetemi oktatók felkészítése.
NYUGAT-MAGYARORSZÁGI EGYETEM REGIONÁLIS PEDAGÓGIAI SZOLGÁLTATÓ KÖZPONT 1 A KOMPETENCIA ALAPÚ PEDAGÓGUSKÉPZÉS ELŐKÉSZÍTÉSÉNEK (HEFOP PROJEKT) EREDMÉNYEI.
Győr, dr. Nagy Tamás, Nyitrai Erzsébet
ÚMFT TÁMOP / „A képzés minőségének és tartalmának fejlesztése” Juhászné Víg Éva programvezető május 26.
Program- és tananyagfejlesztés rendszertípus Modern Üzleti Tudományok Főiskolája.
Tájékoztató megbeszélés a projekt előrehaladásáról
IKT alapfogalmak, IKT-val támogatott módszerek
dr. SEDIVINÉ BALASSA ILDIKÓ
Disszeminációs Konferencia Budapest, december 2. dr. Sediviné Balassa Ildikó TANÁRTOVÁBBKÉPZÉS A FELSŐFOKÚ SZAKKÉPZÉSHEZ.
AICC, IEEE, SCORM, fogalmak. Tananyagok cseréje (export-import) Támogatja az együttműködéseket Támogatja a felhasználóbarát környezet kialakítását Megoldja.
A kompetenciafejlesztés eszközrendszere
TÁMOP /1/A Interdiszciplináris és komplex megközelítésű digitális tananyagfejlesztés a természettudományi képzési terület alapszakjaihoz.
TÁMOP /1/A Interdiszciplináris és komplex megközelítésű digitális tananyagfejlesztés a természettudományi képzési terület alapszakjaihoz.
Wordforce e-learning szerkesztő lehetőségei és korlátai
Elektronikus tanulási forráskezelő keretrendszer, kompetencia-fejlesztő program adatbázis létrehozása Calderoni program.
A projekt az Europai Unio támogatásával, az Europai Szociális Alap társfinanszírozásával valósult meg.
Járt utat a járatlanért… A Moodle bevezetésének és alkalmazásának sajátosságai nagyvállalati környezetben Németh Károly Gödöllő, június 24.
A tanulási környezet változásának hatásai a tananyagfejlesztés módszereire Dr. Ludik Péter.
Forgó Sándor H: Az e-tananyag fejlesztés a kompetencia-alapú pedagógusképzés fókuszában Korszerű oktatási módszerek és IT technológiák.
AZ ÚJ OKTATÁSKUTATÓ ÉS FEJLESZTŐ INTÉZET – ÉS A KOMPETENCIAFEJLESZTÉS Budapest, január 18.
MTT MA Mérnöktanár mesterszak Elektronikus tanulás 3. konferencia.
MTT MA Mérnöktanár mesterszak Elektronikus tanulás 2. konferencia.
Könczöl Tamás igazgató Sulinet Digitális Tudásbázis.
Szaktanácsadói tevékenységek, kompetenciák
CALDERONI PROGRAM HEFOP K /1.0 A PROGRAM CÉLJA, FELADATAI ÉS SZEREPE AZ ÚMFT-BEN március 4. IV. Calderoni Informatika Kerekasztal,
A szakképzés és felnőttképzés struktúrájának átalakítása a TÁMOP /2-2F projekt Az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Fejlesztési.
A MODERN IKT SZEREPE A MESTER-TANÁRKÉPZÉSBEN
Nagy Regina Az információkat tartalmazó interaktív eszközökre, mint félkész termékekre kell tekintenünk, amiből a felhasználó saját.
CALDERONI PROGRAM HEFOP K /1.0 A PROGRAM CÉLJA, FELADATAI ÉS SZEREPE AZ ÚMFT-BEN A CALDERONI INFORMATIKAI RENDSZER BEMUTATÁSA március.
TÁMOP A/1-11/1 Tananyag általános formai és tartalmi előírásai, valamint az önellenőrzés és teszt szerkesztési, publikálási lehetőségei a CooSpace-ben.
TÁMOP E-13/1/ KONV A 21. század követelményeinek megfelelő, felsőoktatási sportot érintő differenciált, komplex felsőoktatási szolgáltatások.
Az ILIAS e-learning keretrendszer magyarországi adaptálása és felhasználása az informatika oktatásban, különös tekintettel a szolgáltatások testre szabására.
E-LEARNING ALKALMAZÁSOK DR. ZÁRDA SAROLTA. AZ ELEKTRONIKUS OKTATÁS KÖVETELMÉNYRENDSZERE JÓL TAGOLT TARTALOM PERCES SZAKASZOK - A TARTALOM A KELLŐ.
A TÁVOKTATÁS LEHETŐSÉGEI ÉS TAPASZTALATAI A FELNŐTTKÉPZÉSBEN DR. ZÁRDA SAROLTA A FELNŐTTKÉPZÉS KIHÍVÁSAI … DEC. 15.
Tóth Attila Informatika Alkalmazásai Tanszék. Digitalizáló csapat JGYPK Informatika Alkalmazásai Tanszék Szakmai vezető: Dr. Galambos Gábor Ellenőrzés:
PROCSEE projekt 1. Szakértői Fórum disszeminációs esemény Racsko Réka
Tananyagok Digitalizálása alprogram eredményeinek bemutatása
SZAKKÉPZÉSI MINŐSÉGBIZTOSÍTÁSI KERETRENDSZER (SZMBK) 11. előadás
Tájékoztató a Református Tananyagfejlesztő Csoport munkájáról
Előadás másolata:

TÁMOP /1/A Interdiszciplináris és komplex megközelítésű digitális tananyagfejlesztés a természettudományi képzési terület alapszakjaihoz Nyitókonferencia, Szeged, március 19. A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósul meg. Digitális tananyagok, tartalomfejlesztés Sinka Róbert e-learning koordinátor Szent István Egyetem KDKL

TÁMOP /1/A A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósul meg. 2 Az alapvető célok, kulcsfogalmak  A kompetencia-alapú oktatásra való áttérés, a bolognai lineáris képzési szerkezet bevezetése, az Infokommunikációs technológia (IKT) elterjedése, az egész életen át tartó tanulás stratégiájának alkalmazása, a képzés tömegessé válása, a tudásanyag nagy mennyisége és gyors változása szükségessé teszi a komplex, modern felsőoktatási tartalmak és programok, módszerek kifejlesztését, alkalmazását.  A konstrukció célja, hogy lehetőséget teremtsen a felsőoktatási intézményeknek arra, hogy felkészüljenek a bolognai folyamatból, az Európai Képesítési Keretrendszerből (EKKR), az egész életen át tartó tanulás stratégiájából fakadó követelmények teljesítésére; megújítsák és bővítsék képzési kapacitásaikat a tananyagfejlesztés és ehhez kapcsolódó tartalomfejlesztés révén.  A konstrukció célja továbbá, hogy a Lisszaboni Stratégiával összhangban elősegítse a korszerű matematikai, természettudományi, műszaki és informatikai képzési területek fejlesztését; korszerű tananyagok, képzési módszerek kidolgozásával és terjesztésével hozzájáruljon az e területeken tanulók és végzettek számarányának növeléséhez.  A konstrukció célja, hogy a hét versenyképességi Pólus Zászlóshajó Program keretében horizontális gazdaságfejlesztési eszközökkel hozzájáruljon egy-egy régió tudásintenzív iparágának humánerőforrás-, illetve tudásigényéhez.

TÁMOP /1/A A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósul meg. 3 Tartalom  Alapfogalmak  Tananyagtervezés alapvető szempontjai (áttekintés)  Digitális tananyagok jellemzői (e-tananyag)  Tartalomfejlesztés folyamata, elemei és kerete, szereplői  E-tananyagok életciklusa (használta és utóélete)

TÁMOP /1/A A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósul meg. 4 Alapfogalmak  Tananyag  Digitális tananyag  E-tananyag  Elektronikus tartalom  E-tartalomfejlesztés  Szerzői szoftverek  Kliens oldali alkalmazások  HTML v. keretrendszer (e-learning) használata  CMS – LMS – LCMS – VLE – PLE  WEB 2.0-s eszközök integrálása (LLL)

TÁMOP /1/A A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósul meg. 5 A tananyagtervezés néhány alapvető szempontja (e-tartalomfejlesztés)  Alapgondolat  Diszciplináris keretek és célok  Pedagógiai célok  A tananyag felhasználási kerete (iskolatípus, korosztály, élethelyzet, oktatási-képzési forma stb.)  Belső és külső követelmények (belső szabályozás, pályázati követelmények, EU sztenderdek stb.)  PDCA ciklus (Input/Output arány, szinkron/aszinkron oktatás)  Technológia háttér (Input/Output forma, lehetőségek és követelmények egyensúlya)  Szervezeti és működési keretek (workflow)

TÁMOP /1/A A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósul meg. 6 Digitális / e-tananyagok jellemzői  Formátumok [DOC, XLS, PPT, PDF, ODT, XML, DBK, SWF, HTML, SCORM th ]  A szöveg  Szegmentált (asset, LO, SCO)  Lektorált (nyelvi, szakmai, szemantikai, logikai, intratextus, intertextus, hipertextus, bibliográfiai szempontok szerint)  Teljes szöveg (hivatkozás, irodalom, kérdések/válaszok, média elemek kóddal – a beágyazás helye, mérete) és meta adatok  Média elemek (képek, videók, animációk, hangok, grafikonok, interaktív programrészek)  Formátum [JPG, BMP, GIF, PNG, FLV, SWF, MOV, EXE...]  Méret (implementáció helye szerint: galéria, önálló, bélyeg, szövegrész...)  Időtartam (videóknál)  Meta adatok  Forgatókönyv az összeállításhoz (a kimeneti forma határozza meg, milyen részletes)

TÁMOP /1/A A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósul meg. 7 A tartalomfejlesztést megelőző lépések 1-2. Tananyagírás és a tartalomfejlesztési sztenderdek kialakítása - Intézményi és az egyes szervezeti egységek szintjén (formai és szerkezeti). 3. IO mennyiségi és minőségi meghatározása - Milyen a bemeneti formátum? - Milyen a bemeneti állományok (tananyag) szerkezete/struktúrája? (min-max tartalom, elemszám/kurzus) - Milyen a kimeneti formátum? 4. Technológiai környezet meghatározása. - Szerzői alkalmazások. - Digitalizáló eszközök.- Implementációs környezet és/vagy szerzői felület (módosításokhoz). - Kliens oldali alkalmazások. 5. Szerepkörök definiálása. - Szerepek és jogosultsági szintek meghatározása. - Feladatkörök meghatározása (lásd a tartalomfejlesztés főszereplőit és tevékenységi körét). - Ellenőrzés/visszacsatolás folyamatmodell kialakítása. 6. Ütemezés 7. Tájékoztatás Végrehajtás - tananyagírás, - digitalizálás, - implementálás, - futtatás (teszt), - módosítás, - bevezetés, - monitoring,...

TÁMOP /1/A A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósul meg. 8 Tananyagfejlesztés folyamata 1.  1. Tananyag megírása (teljes szöveg és grafika, létező vagy tervezett média elemek listája)  2. Szegmentálás (szöveg, kép, videó, animáció …)  3. A tananyag (teljes, a tervezett média elemekkel együtt) digitalizálása, a bemenet igényei szerint  4. Tananyag elemek előállítása, szükség szerint metázása (asset)  5. Tanulási objektumok létrehozása (LO)  6. Önálló tanulási egységek kialakítása, szükség szerint metázása (SCO)  7. SCORM csomagok előállítása, ha szükséges A szerző (oktató) feladata Digitalizálás folyamata (forgatókönyv szerint) Programozási folyamat (LCMS adminisztrátor, e-learning szakértő)

TÁMOP /1/A A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósul meg. 9 Tananyagfejlesztés folyamata 2.  8. A tananyagelemek implementálása (asset, LO, SCO, SCORM)  9. Didaktikai dizájn kialakítása (szakmai és pedagógiai célok és szempontok szerint), a kurzus végső formájának kialakítása, a virtuális környezet kialakítása  10. A követelményrendszer kialakítása (értékelési és pontozási stratégia kialakítása)  11. A kurzus elindítása (tevékenység és kommunikáció)  12. A kurzus zárása, a tananyag szükség szerinti módosítása, új elemek beemelése (PDCA ciklus zárása) e-learning szakértő, adminisztrátor, oktató e-learning szakértő, programozó, adminisztrátor, oktató

TÁMOP /1/A A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósul meg. 10 A tartalomfejlesztés elemei és kerete

TÁMOP /1/A A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósul meg. 11 Az e-tananyagok használata (blended learning, szinkron oktatási forma) LCMS (HTML/CMS/LMS) Kommunikáció Tevékenység Autentikáció Megosztás Értékelés... Tananyag szerző (oktató, tutor) Tanuló, hallgató

TÁMOP /1/A A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósul meg. 12 A tartalomfejlesztés szereplői SzerepkörTevékenységi körök (tananyagfejlesztés) 1 Projekt menedzser A tartalmak előállítási folyamatának koordinálását ellátó személy. 2 E-learning szakértő A forgatókönyvíró, a szabványokat ismeri, átlátja a tananyagkészítés folyamatát, konzultál és javaslatot tesz az oktató és a tananyagot előállító felé az optimális megoldásokra. Ismeri a keretrendszert, és a kiegészítő modulokat. 3 Oktatásszervező Az oktatásszervező az e-learning szakértővel karöltve tervezi meg a tananyaggyártáshoz szükséges munkamenetet (elsősorban pedagógiai alapokon). 4 Szerző A szerző az adott tananyag tartalmait előállító személy. A formai követelményeknek megfelelően meghatározott módszertant és tematikát követve írja meg a tartalmakat. A szerzőnek képesnek kell lennie a strukturált szövegírásra és természetesen nem árt ha az illető olyan személy, aki a tananyag szövegét nem csak szakmai szempontból nézi. 5 Lektor A lektor a szerzők által előállított tartalmakat ellenőrzi. Alapkövetelmény a magyar helyesírás felsőfokú ismerete. Előny a strukturált szövegírás és a tananyag szakmai ismerete. 6 Grafikus (a kreatív személy) A kreatív ember határozza meg a tananyag arculatát. További feladata az illusztrációk/grafikai elemek elkészítése. Ő határozza meg a tananyagok és esetenként magának a keretrendszernek az arculatát is. 7 Számítógépes operátor A tananyaggyártáshoz szükséges kiegészítő anyagok előállításában játszik szerepet. 8 MetázóA meta-adatbázis operátora.

TÁMOP /1/A A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósul meg. 13 E-tananyag életciklusa (PDCA)

TÁMOP /1/A A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósul meg. 14 E-tananyag a kurzusban

TÁMOP /1/A A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósul meg. 15 Köszönöm a figyelmet! Sinka Róbert ; Web: ;