TÁMOP-4.1.2-08/1/A-2009-0030 Interdiszciplináris és komplex megközelítésű digitális tananyagfejlesztés a természettudományi képzési terület alapszakjaihoz.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
TÁMOP / TÁMOP / A kompetencia alapú oktatás megvalósítása Mosonmagyaróváron A pályázati kiírás forrását az Európai.
Advertisements

A kiemelt projekt tapasztalatainak hasznosítása „Tett - Program az áldozatokért és tettesekért” nyitókonferencia december 16. Siófok Lénárd Krisztina.
ÁROP /C/A A leghátrányosabb helyzetű kistérségek fejlesztési és együttműködési kapacitásainak megerősítése.
A felsőoktatás fejlesztési lehetőségei
1 TÁMOP B-11/2/KMR Az oktatás és kutatás színvonalának emelése a Szent István Egyetemen AZ OKTATÁS ÉS KUTATÁS SZÍNVONALÁNAK EMELÉSE A SZENT.
Kompetencia alapú oktatás, egyenlő hozzáférés - Innovatív intézményekben TÁMOP
TÁMOP / „Munkába lépés” A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósul meg. TÁMOP.
Tehetségpont létrehozása
Nyitórendezvény „Szak-nyelv-tudás” – Az idegen nyelvi képzési rendszer fejlesztése a Debreceni Egyetemen TÁMOP D-12/1/KONV
E-Levéltár projekt Vidra András Projektigazgató
Estefánné Varga Magdolna projektmenedzser „Kompetenciaalapú tanítási-tanulási programok elterjesztése a pedagógusképzésben” EKF HEFOP/2006/3.3.2 pályázat.
Estefánné Varga Magdolna projektmenedzser, dékán Kutatás-fejlesztés az EKF-en a kompetencia alapú tanárképzés támogatására A HEFOP projekt VII. Nevelésügyi.
„ Tiszaalpár Nagyközség szennyvízelvezetése és tisztítása a település vonzó természeti környezetének, felszíni és felszín alatti vizeinek megóvásáért”
EKOP Elektronikus levéltár
A HEFOP program bemutatása Nyíregyháza,
A kompetencia-alapú oktatás bevezetése a kistokaji ÁLTALÁNOS MŰVELŐDÉSI KÖZPONTBAN Biztos alap, biztos jövő.
Minőségi oktatás hatékony vezetéssel az európai dimenzióban
Szűts József Általános Iskola
1. Tájékoztató az Oktatási Minisztérium HEF OP pályázati kiírásairól február 24.
„Híd a forráshoz – forrásteremtő civil találkozó” (2009. május , Budapest) TÁMOP – TIOP A pályázati lehetőségek rendszere.
TÁMOP / A kompetencia alapú oktatás feltételeinek megteremtése Vas megye közoktatási intézményeiben - TÁJÉKOZTATÓ -
Vezetői tájékoztató a SZIE-DPR és SZIE-IMIR projektekről
KEOP / A barlangokban egykor kialakított világítási rendszerek energiatakarékos, a lámpaflóra kialakulását és terjedését minimalizáló.
Projekt adatai Azonosító: TÁMOP A/1-11/ Cím: Társadalominformatika: moduláris tananyagok, tartalom és tudásmenedzsment rendszerek fejlesztése.
TÁMOP /2/A/KMR Digitális tananyagfejlesztés a gyógypedagógus képzés BA és MA szintjén Projektmenedzser: Dr. Stefanik Krisztina Szakmai.
„A szociálpolitikus és szociális munkás képzés megújítása az ELTE és a BCE együttműködésében (SZOCMEG)” TAMOP /2/A/KMR-0043 A projekt az Európai.
BAKS KÖZSÉG SZENNYVÍZCSATORNÁZÁSA ÉS SZENNYVÍZTISZTÍTÁSA
Pedagógusképzést segítő szolgáltató és kutatóhálózatok kialakítása TÁMOP /1/B Prof. Dr. Font Márta Pécs, január 28.
TÁMOP /1/B A kompetencia-alapú pedagógusképzés regionális szervezeti, tartalmi és módszertani fejlesztése Tájékoztatás az 1. pécsi konzultáció.
2.-3. Beszámoló, folyamatos és tervezett feladatok január 24. Közgyűlés Feladatok Képzésszervezés Pályázatok IT-mentor munka Kapcsolatépítés.
A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósul meg. Pannon Egyetem Georgikon Kar Szegedi Tudományegyetem.
HEFOP / /1.0 „Kompetencia-alapú tanítási-tanulási programok az Észak-alföldi régió pedagógusképzésében” A „KOTTA” projekt (Szabó.
Versenyképes, gyakorlatorientált felsőoktatás Magyarországon Dr. Tuka Katalin főosztályvezető-helyettes Tudománypolitikai Főosztály augusztus 30.
VERSENYKÉPES NYÍREGYHÁZI FŐISKOLA. ADATOK A projekt megvalósításának időtartama: A projekt összköltsége: Ft. A támogatás.
TAMOP /2/KMR Projekt szakmai vezető: Demeter Attila alezredes március 23. A projektek az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális.
„Felsőoktatás új utakon” Fejlesztési célok és források a felsőoktatásban november 28. Budapest.
TÁMOP szakmai támogatás Educatio Nonprofit Kft
Hatékonyság – Esély - IntegrációHatékonyság – Esély - Integráció TÁMOP /2-C SZEPTEMBER 30.
Az infokommunikáció szerepe az Új Magyarország Fejlesztési Tervben és az Operatív Programokban Dr. Bálint Ákos Igazgató Közigazgatás Operatív Programok.
A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósul meg Nemzetközi és határ menti együttműködések támogatása.
„21. századi közoktatás – fejlesztés, koordináció” TÁMOP / számú kiemelt projekt „21. századi közoktatás – fejlesztés, koordináció”
A Jövő Internet kutatás hazai támogatási lehetőségei Fonyó Attila Nemzeti Erőforrás Minisztérium Tudománypolitikai Főosztály.
„Híd a forráshoz – forrásteremtő civil találkozó” (2009. május , Budapest) NCA-ÖNSZ-08-C-0070 A Társadalmi Megújulás Operatív Programról: a HEFOP.
Farkas Katalin – Vilmányi Márton június 15.
Program- és tananyagfejlesztés rendszertípus Modern Üzleti Tudományok Főiskolája.
Tájékoztató megbeszélés a projekt előrehaladásáról
A TÁMOP-2.2.3/07/2-2F projekt megvalósítása Nógrád megyében
Munkakultúra Szakképzési modellek 19. Országos Konferencia Az Országos Képesítési Keretrendszer és a Központi Validációs Rendszer a TÁMOP as projektben.
"Új látásmód" érzékenység, innováció és közös tanulás a látássérült emberek munkaerő-piaci re/integrációjáért TAMOP /

A kiváltás stratégia Emberi Erőforrások Minisztériuma
Szeretettelköszöntöma PROJEKT NYITÓNAP résztvevőit!
TÁMOP / „Integrációs bázisiskola a Jászságban”
„ Karöltve” Integrációs közoktatási referencia Intézmény kialakítása hálózati együttműködés keretében a Csertán Sándor Általános Iskola és Óvodában TÁMOP /
TÁMOP /1/A Interdiszciplináris és komplex megközelítésű digitális tananyagfejlesztés a természettudományi képzési terület alapszakjaihoz.
TÁMOP /1/A Interdiszciplináris és komplex megközelítésű digitális tananyagfejlesztés a természettudományi képzési terület alapszakjaihoz.
TÁMOP /1/A Interdiszciplináris és komplex megközelítésű digitális tananyagfejlesztés a természettudományi képzési terület alapszakjaihoz.
II. Calderoni Kompetencia Kerekasztal Konferencia
TÁMOP /09 Az önkéntesség elterjesztése Az elszámolhatóság feltételei.
A projekt az Europai Unio támogatásával, az Europai Szociális Alap társfinanszírozásával valósult meg.
AZ ÚJ OKTATÁSKUTATÓ ÉS FEJLESZTŐ INTÉZET – ÉS A KOMPETENCIAFEJLESZTÉS Budapest, január 18.
A szakképzés és felnőttképzés struktúrájának átalakítása a TÁMOP /2-2F projekt Az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Fejlesztési.
PROJEKTNYITÓ május 18. MÓRA FERENC ÁLTALÁNOS ISKOLA 4400 Nyíregyháza, Fazekas János tér 8. TÁMOP / Referencia-intézmények országos.
A szakképzés és felnőttképzés struktúrájának átalakítása a TÁMOP /2-2F projekt Az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Fejlesztési.
A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósul meg. Pannon Egyetem Georgikon Kar Szegedi Tudományegyetem.
Készítette: Tóth Györgyné Szakmai konferencia HEFOP Felkészítés a kompetencia alapú oktatásra.
Modellprogram a szociális szövetkezetek hálózatosodása érdekében TÁMOP /1.
Megváltozott munkaképességűek és fogyatékkal élők foglalkoztatását elősegítő támogatások és módszerek Tatosné Takács Andrea december 18.
Barcsák Marianna - KPSZTI
Terület- és Településfejlesztési Operatív Program TOP-5. 1
Előadás másolata:

TÁMOP /1/A Interdiszciplináris és komplex megközelítésű digitális tananyagfejlesztés a természettudományi képzési terület alapszakjaihoz II. Konferencia, Debrecen, 2010.október 01. A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósul meg. Dr. Mucsi László projektvezető A PROJEKT BEMUTATÁSA INTERDISZCIPLINÁRIS ÉS KOMPLEX MEGKÖZELÍTÉSŰ DIGITÁLIS TANANYAGFEJLESZTÉS A TERMÉSZETTUDOMÁNYI KÉPZÉSI TERÜLET ALAPSZAKJAIHOZ –

TÁMOP /1/A A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósul meg. 2 PÁLYÁZATI FELHÍVÁS a Társadalmi Megújulás Operatív Program Tananyagfejlesztés és tartalomfejlesztés különös tekintettel a matematikai, természettudományi, műszaki és informatikai (MTMI) képzésekre c. pályázati felhívásához Kódszám: TAMOP – /1/A

TÁMOP /1/A PÁLYÁZAT MEGJELENÉSE  – pályázat megjelenése  – pályázati határidő módosítása  – pályázati útmutató módosítása  – megjelent a kitöltő program  – dokumentáció és határidő módosítása  – pályázati határidő

TÁMOP /1/A FELKÉSZÜLÉS A PÁLYÁZATRA  Előzmények (HEFOP , )  Konzorcium megalapítása  Debreceni Egyetem  Természettudományi és Technológiai Kar,  Nyíregyházi Főiskola  Természettudományi és Informatikai Kar,  Pécsi Tudományegyetem  Természettudományi Kar,  Szegedi Tudományegyetem  Természettudományi és Informatikai Kara

TÁMOP /1/A A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósul meg. 5 A TÁMOGATÁS CÉLJA, RENDELKEZÉSRE ÁLLÓ FORRÁS  A kompetencia-alapú oktatásra való áttérés, a bolognai lineáris képzési szerkezet bevezetése, az Info-kommunikációs technológia (IKT) elterjedése, az egész életen át tartó tanulás stratégiájának alkalmazása, a képzés tömegessé válása, a tudásanyag nagy mennyisége és gyors változása szükségessé teszi a komplex, modern felsőoktatási tartalmak és programok, módszerek kifejlesztését, alkalmazását.

TÁMOP /1/A A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósul meg. 6 A TÁMOGATÁS CÉLJA, RENDELKEZÉSRE ÁLLÓ FORRÁS  A konstrukció célja, hogy lehetőséget teremtsen a felsőoktatási intézményeknek arra, hogy felkészüljenek a bolognai folyamatból, az Európai Képesítési Keretrendszerből (EKKR), az egész életen át tartó tanulás stratégiájából fakadó követelmények teljesítésére; megújítsák és bővítsék képzési kapacitásaikat a tananyagfejlesztés és ehhez kapcsolódó tartalomfejlesztés révén.

TÁMOP /1/A A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósul meg. 7 A TÁMOGATÁS CÉLJA, RENDELKEZÉSRE ÁLLÓ FORRÁS  A konstrukció célja továbbá, hogy a Lisszaboni Stratégiával összhangban elősegítse a korszerű matematikai, természettudományi, műszaki és informatikai képzési területek fejlesztését; korszerű tananyagok, képzési módszerek kidolgozásával és terjesztésével hozzájáruljon az e területeken tanulók és végzettek számarányának növeléséhez.

TÁMOP /1/A A TÁMOGATÁS CÉLJA, RENDELKEZÉSRE ÁLLÓ FORRÁS  A konstrukció célja, hogy a hét versenyképességi Pólus Zászlóshajó Program keretében horizontális gazdaságfejlesztési eszközökkel hozzájáruljon egy-egy régió tudásintenzív iparágának humánerőforrás-, illetve tudásigényéhez.

TÁMOP /1/A PÁLYÁZAT ELŐKÉSZÍTÉSE  Pályázati célok kiválasztása  Tananyagok kiválasztása, értékelő rendszer kidolgozása,  Pénzügyi tervezés, költségterv kidolgozása  Megvalósíthatósági tanulmány elkészítése  Pályázati dokumentáció elkészítése

TÁMOP /1/A RÉSZCÉLOK Tananyagfejlesztés és tartalomfejlesztés  A bolognai folyamatnak megfelelő, az egész életen át tartó tanulást segítő, – az Európai Képesítési Keretrendszerrel összhangban lévő – tananyag-adaptáció, tananyagfejlesztés, tartalomfejlesztés és a képzést segítő speciális tudományos szakadatbázisok beszerzése és továbbfejlesztése.  Tananyagok, valamint az egyes képzések teljesítéséhez kötelezően előírt szakirodalmak on-line hozzáférhetőségének megteremtése.  A képzési programok rugalmassá tétele, e képzési programok kínálatának közelítése a tudományos szféra humánerőforrás igényeiből fakadó valamint a munkaerő- piaci elvárásokhoz, kereslethez. A képzési tartalmak fejlesztése és adaptációja révén hozzájárulás többnyelvű képzések indításához.

TÁMOP /1/A PÁLYÁZAT TARTALMA TANANYAG-ADAPTÁCIÓ, TANANYAGFEJLESZTÉS, TARTALOMFEJLESZTÉSI TEVÉKENYSÉGEK  Nemzetközi, külföldi felsőoktatási intézményekben, képzésekben alkalmazott tananyagok vásárlása, fordítása, adaptációja;  Interdiszciplináris és komplex megközelítésű tananyagkészítés;  Tananyagfejlesztés összehangolása a munkaerő-piaci elvárásokkal, munkaerő-piaci szereplők bevonása a tananyagfejlesztésbe;  Áttérés a nyomtatott tartalmakról a digitális tartalmakra, digitális képzési programcsomagok fejlesztése;  Idegen nyelvű kreditek beépítése a tananyagokba, kétnyelvű képzések fejlesztése;  Idegen nyelvű képzések fejlesztése;  Idegen nyelvű tanagyagok fordítása, magyar nyelvű tananyagok idegen nyelven történő előállítása;  Teljes curriculum fejlesztés, kiemelten modulrendszerű tananyagok fejlesztése; képzési hálók kidolgozása, a tartalmakhoz kapcsolódó kreditallokáció elvégzése;  Kreditallokáció felülvizsgálata, kredittartalom intézményi illetve tudományági összehangolása; intézményi ekvivalencia táblázat kialakítása;  Leggyakrabban használt tankönyvek, tananyagok ingyenes, on-line hozzáférhetőségének biztosítása;  Fenntartható fejlődéssel, társadalmi felelősségvállalással, éghajlatváltozással, esélyegyenlőséggel, egészségfejlesztéssel, fogyasztóvédelemmel, munkavédelemmel kapcsolatos tartalomfejlesztés.

TÁMOP /1/A TÁMOGATÁS ÖSSZEGE  A jelen pályázat keretében elnyerhető támogatás összege: legalább Ft, de legfeljebb, Ft lehet.

TÁMOP /1/A A PÁLYÁZAT BEADÁSI HATÁRIDEJE  A pályázatok benyújtása január 26-tól május 18-ig lehetséges.

TÁMOP /1/A A PROJEKT CÉLJA Az „Interdiszciplináris és komplex megközelítésű digitális tananyagfejlesztés a természettudományi képzési terület alapszakjaihoz” című projekt célja:  a XXI. század igényeinek és a hallgatók elvárásainak megfelelő digitális tananyagok kifejlesztése, valamint  a képzés szerkezetének a korszerűsítése. A projekt kidolgozása során jelentős mértékben támaszkodunk a munkaerőpiaci szereplők által megfogalmazott elvárásokra, így véleményünk szerint a projekt nagymértékben hozzájárul ahhoz, hogy növekedjenek a végzett hallgatók elhelyezkedési esélyei.

TÁMOP /1/A A projekt rövid távú, közvetlen céljai  On-line hozzáférhető digitális tananyagok fejlesztése,  A képzési tervek felülvizsgálata a képesítési keretrendszernek való megfelelés, az új tananyagok beillesztése, az intézményközi együttműködés, a kompetencialapú oktatás elvárásainak figyelembevételével:  Az idegen nyelvű szakmai kurzusok számának növelése, angol nyelvű tananyagok fejlesztése  Angol nyelvű kurzusok rendszeres meghirdetése

TÁMOP /1/A A PROJEKT KERETÉBEN TERVEZETT TEVÉKENYSÉGEK 1. TEVÉKENYSÉG: DIGITÁLIS TANANYAGOK KIFEJLESZTÉSE 1. projektelem: A felelős szerzők felkérése, szerződéskötés 2. projektelem: Konzorciumi fejlesztőbizottságok megalakítása, a munkamódszer kidolgozása 3. projektelem: A tananyagok elkészítése, szakmai bizottságok folyamatos kontrollja közben 4. projektelem: A lektorok felkérése, szerződéskötés 5. projektelem: A tananyagok bírálata a különböző szakmai szervezetek és lektorok által 6. projektelem: A tananyagok közzététele a saját honlapon 7. projektelem: A tananyagok kipróbálása az oktatásban a célcsoporton 8. projektelem: A beérkezett javaslatok/vélemények/kritikák összegzése és beillesztése a tananyagok végleges formátumába 9. projektelem: A szükséges konvertálás és elhelyezés a oldalon

TÁMOP /1/A TEVÉKENYSÉG: DIGITÁLIS TANANYAGOK KIFEJLESZTÉSE - ÜTEMEZÉS GANTT-diagram Projektelemek I/1. I/2. I/3. I/4. I/5. I/6. I/7. I/8. I/9.

TÁMOP /1/A A szervezet felépítése

TÁMOP /1/A A PROJEKT KERETÉBEN TERVEZETT TEVÉKENYSÉGEK 2. tevékenység: Az alapszakok tantervének korszerűsítése, kreditallokáció megvalósítása A tevékenység keretében végbemegy  az alapszakok tantervének a munkaerőpiaci igényeket is figyelembe vevő korszerűsítése;  az elkészült tananyagok tantervekbe történő beillesztése;  az idegen nyelvű kurzusok számának a növelése  az intézményen belüli és az intézmények közötti ekvivalencia- táblázatok elkészítése 1. projektelem: A konzorciumi és intézményi szakmai bizottságok megalakítása 2. projektelem: Felülvizsgálati szempontrendszer készítése az Országos Kredittanács bevonásával 3. projektelem: Az elkészült tananyagok kreditallokációja, illesztése a különböző szintű képzésekhez 4. projektelem: Az alapképzések felülvizsgálata 5. projektelem: Ekvivalencia-táblázatok szakok és intézmények között 6. projektelem: Az eredmények összegzése (tanulmány) 7. projektelem: Az ekvivalencia táblák közzététele

TÁMOP /1/A TEVÉKENYSÉG: AZ ALAPSZAKOK TANTERVÉNEK KORSZERŰSÍTÉSE, KREDITALLOKÁCIÓ MEGVALÓSÍTÁSA - ÜTEMEZÉS Projektelemek II/1. II/2. II/3. II/.4 II/5. II/6. II/7.

TÁMOP /1/A KÖLTSÉGVETÉS  18 hónapos futamidejű projekt   A projekt összes elszámolható költsége, Ft, mely Ft támogatási összegből, és Ft saját forrásból tevődik össze.

TÁMOP /1/A KÖLTSÉGEK BRUTTÓ MÓDON, FORINTBAN I. Projekt előkészítés költségei: II. Projektmenedzsment költségei: III. A projekt szakmai megvalósításával összefüggő költségek (ESZA) IV. Projekt megvalósításához igénybevett szolgáltatások: V. Egyéb szolgáltatások: VI. Egyéb a projekt végrehajtásával összefüggő (általános) költség:- Összesen Ebből támogatás (80,00%): saját forrás (20,00%)

TÁMOP /1/A

Köszönetnyilvánítás  Az elődöknek  A projektpartnerek  Tananyagfejlesztőknek  Saját erőt biztosítóknak (Karok, tanszékek, HÖK, stb.)  A segítőknek (TIK, DH)  Dr. Varga Zsuzsanna projektmenedzsernek

TÁMOP /1/A Köszönöm a figyelmet!