Napjaink vendéglátásának helyzete előadó: Meszes István főiskolai adjunktus MNGSZ oktatási bizottság elnök Siófoki Fürdőegylet Turisztikai Egyesület Közgyűlés.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
A Nemzeti Iskolagyümölcs-program jelentősége – hazai gyakorlatok, értékelés Dr. Feldman Zsolt agrárgazdaságért felelős helyettes államtitkár Budapest,
Advertisements

Aktuális pályázati lehetőségek
Az artista sem ugrik védőháló nélkül avagy miben segíthet a jog ?
A család beszélget A Kovács család összeül január elején megbeszélni családjuk pénzügyi helyzetét.
Egy történet, amelyről érdemes elgondolkozni!
Baranya Megyei Kormányhivatal Munkaügyi Központ Workshop
Gazdaságfejlesztési pályázatok 2009, 1.kör Kovalszky Dóra, NFÜ GOP IH.
Külső finanszírozási lehetőségek az agrárgazdaságban Takács Zoltán Vállalati Értékesítési Vezető
Gazdasági várakozások, a kis- és közepes vállalkozások helyzete Makó Ágnes – Tóth István János MKIK GVI Korrekt Partner Védjegy második ünnepélyes díjátadása.
AZ ÚJ gazdaságfejlesztési programról
LAKÁSPOLITIKA KÉRDÉSEI MALOSZ Varjasné Székely Éva.
NFT I NFT II Hosszú távú cél: az életminőség javítása Általános cél: Az EU átlaghoz viszonyított jövedelmi különbségek mérséklése specifikus.
GINOP 1. prioritás A vállalkozások versenyképességének javítása
Hogyan lehet több millió Ft-ra szert tenni befektetés nélkül ! Figyelem ! Az egész rendszer egy vásárlói közösségre van ráépítve ! Az azonnali jövedelem.
A turizmus gazdasági hatásai
A nemzeti számlák rendszere
Tibai Eszter Indíts el új munkatársat! A képek származási helye: internet és saját.
Szaktanácsadói értekezlet május 27.. Pedagógiai szakmai szolgáltatás a pedagógiai értékelés (benne az azt megalapozó mérés), a szaktanácsadás, a.
Államtitkári Kabinetfőnök Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium
Zárjuk a 2011-es évet Előadó: Böröczkyné Verebélyi Zsuzsanna a kisvállalati adózás szakértője
Gazdaságfejlesztési Programok Helyettes Államtitkársága
INTÉZMÉNYKÖZI MEGÁLLAPODÁS SZERKEZET. TÖRTÉNET, SZEREPLŐK 1999-es megállapodás 2002-es megállapodás 2006-os (hatályos) megállapodás Módosítások: 2007,
A közúti fuvarozás helyzete Napi Gazdaság Konferencia Karmos Gábor - főtitkár.
A globalizáció hatása a nemzeti számlarendszerre KSH, szeptember 22.
Olvasd lassan és csendben!.
Atipikus foglalkoztatás szabályozásának egyes kérdései Nacsa Beáta május 14.
A megváltozott munkaképességű személyek foglalkoztatási helyzete
NŐ az ESÉLY! Esélyegyenlőségi program Zala megyében A projekt az Európai Unió és a Magyar Köztársaság támogatásával valósul meg.
Az informatikai tanácsadás jövője – mit tehetünk érte? Hetyei József Certified Management Consultant (CMC) NJSZT szakértő főiskolai vezető oktató, szakvezető.
A másodlagos élelmiszer-ellenőrzésekhez kapcsolódó szakmai kihívások a gyártók, feldolgozók szemszögéből. Az új szabályozás hatása a magyar termékek piaci.
Az EU új Közúti Közlekedésbiztonsági Akcióprogramja és a magyar álláspont kialakítása A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium kapcsolódó feladatai Előadó: Schváb.
A vezető mint sikertényező szerepe egy középvállalkozás
Válság felé sodródik a magyar gazdaság A gazdaság állapota 4 Tovább csökkent a gazdasági növekedés, a legfrissebb adatok szerint 2,4 %-ra esett vissza.
1 Az Európai Unió gazdasági fellendítési terve Winkler Gyula európai parlamenti képviselő (RMDSZ, EPP-ED) Brassó, január 29.
A fenntartható minőségi turizmus, mint a Centurio program egyik kulcsterülete Hargita megyében Centurio Disszeminációs Szeminárium Szolnok, szeptember.
A képzés fejlesztését, korszerűsítését indokolttá tevő szakmai fejlődésről Sz. dr. Nyitrai Ágnes Apor Vilmos Katolikus Főiskola,
ÉRDEKEGYEZTETÉS ÉRDEKKÉPVISELET
Digitális kompetencia-fejlesztés TÁMOP /3
Humán erőforrás fejlesztés a vendéglátóiparban Siófoki Fürdőegylet Turisztikai Egyesület közgyűlése és Vendéglátói Konferenciája Kontakt Képző Központ.
1 Gyarapodó Köztársaság Növekvő gazdaság – csökkenő adók február 2.
Lesz-e növekedés az „elrugaszkodás éve (2012)” után? március 26. Dr. Molnár László Vezérigazgató GKI Gazdaságkutató Zrt. „2012 igazi rejtélye nem.
INTÉZMÉNYI KÖR NYILVÁNTARTÁS AKKREDITÁCIÓ ENGEDÉLYEZÉS.
Olvasd lassan és csendben!
A fuvarozó vállalkozások kapcsolata a kötelező és szabadon választott gépjárművezető képzéssel Közlekedésbiztonsági konferencia Budapest, március.
A munkaerőpiac átalakulása a válságban
A Munkaerő ára – Konferencia a munka díjazásának kérdéseiről Tárgyaljunk a bérről! Mi így csináljuk! IV. Magyar Munkajogi Konferencia október
A felnőttképzés, szakképzés fejlesztése és a gazdaság igényei november 21. DAT 2006 Konferencia S2 – Gazdaság vezérelt informatikai szakképzés Szociális.
EURÓPAI AUTÓSZERVIZEK MAGYARORSZÁGI EGYESÜLETE
AZ IFJÚSÁGI GARANCIA RENDSZER ÉS A GINOP 5. 2
Sokan csak azért beszélnek, mert azt hiszik a hanggal könnyebb bánni, mint a csönddel.
Az ÉMGK tagvállalatainak szakképzési igényei Miskolc, június. 09. Dr. Barkóczi István – ÉMGK elnök.
Szakképzési közfeladatok a Kamarában
Vállalkozási feltételek Németországban vállalkozási szerződések teljesítéséhez Koji László elnök Építési Vállalkozók Országos Szakszövetsége 1013.
1 A foglalkoztatáspolitika ösztönző elemei, a szolgáltatások szerepe Munkaerő-piaci Műhely Konferencia Pécs november 20. SZOCIÁLIS ÉS MUNKAÜGYI MINISZTÉRIUM.
AZ IFJÚSÁGI GARANCIA RENDSZER ÉS A GINOP 5. 2
Az adó- és illetéktörvények változásainak hatása a vállalkozási szférára Dr. Parragh László Elnök Magyar Kereskedelmi és Iparkamara.
Akkreditált Felnőttképzési Intézmény FÉMES NAPOK Fejér megye szakképzési helyzete, különös tekintettel a fémipari szakképzésre Dávid Lajos - Fejér.
Hagyományos húsvéti húságazati helyzetkép (a prezentáció az AKI és a KSH adatainak felhasználásával készült) Változatlan stagnálás? avagy Történt-e.
Új egyensúly Sikerek és kihívások. 2 Felzárkózik a gazdaság.
A Szakiskola 2014 kutatás célja és tapasztalatai Székesfehérvár, március 24.
A magyar KKV-k regionális versenyképessége A KKV-k segítése – támogatás, avagy befektetés? Miklóssy Ferenc elnök Hajdú-Bihar megyei Kereskedelmi és Iparkamara.
A FÜRDŐK HELYZETE AZ EURÓPAI TURISZTIKAI PIACON Siniša Perić.
Dr. Bienerth Gusztáv prezentációja 2016.december 12.
Nemzetközi hallgatók helyi értéke Révész Balázs – Kéri Anita SZTE GTK
copyright © P2P Money Europe Inc.
Most akkor ez mit is jelent? - számok és értelem
HKIK XXIX. Küldöttgyűlés Heves Megyei Kereskedelmi és Iparkamara
Európai Uniós ismeretek
MNGSZ Magyar Nemzeti Gasztronómiai Szövetség
Magyar gazdaságpolitika a rendszerváltás után 2. A 2010 utáni korszak
Előadás másolata:

Napjaink vendéglátásának helyzete előadó: Meszes István főiskolai adjunktus MNGSZ oktatási bizottság elnök Siófoki Fürdőegylet Turisztikai Egyesület Közgyűlés Vendéglátói Konferencia december december 3.

A vendéglátás mint ágazat 1. Önálló? 2. A turizmus része 3. A vendéglátás része a turizmus? 4. Esetleg más….?

A lobbiérdekeken túl… Szükségtelen a turizmustól elválasztani - Szükségtelen a turizmustól elválasztani - Az MVI nyilvánvaló törekvéseinek érdeke nemes, de… -A turizmuspiac részeként való kezelése célszerű - A tervezett turizmustörvény remélhetően ezt a kérdést is rendezi

A vendéglátás gazdasági súlya A vállalkozások többnyire a KKV szektorba tartoznak Nagyvállalkozás alig van Az össz forgalom cca. 500 Milliárd Ft. (Közétk.nélk.) A szektor többnyire veszteséges /KISOSZ 75%/ Egyenes út a fekete gazdaság irányába….? Mit old meg az online pénztárgép rendszer…?

A legégetőbb gondok a sok közül… Élőmunka igény nagysága/járulékok A vendégek diszkrecionális jövedelmének csökkenése /stagnálása A képzés minősége A munkaerő jelentős mértékű külföldre áramlása Túlszabályozottság/adminisztrációs teher Zéró tolarencia ………….

Foglalkoztatottság az ágazatban Élőmunka-igény szükségessége /ezt érted? Nem lehet és szabad tovább csökkenteni (!) Nem lehet és szabad tovább csökkenteni (!) Szakképzett – szakképzetlen Bejelentési kötelezettség / Ne haragítsd az Isteneket…. Belső képzés fontossága /Rád is ráfér…

Diszkrecionális jövedelem A „nincs” -ből nem lehet...? De igen! / mert van …..de elő kell csalogatni! /Te ezt tudod? …..de elő kell csalogatni! /Te ezt tudod? ……ha nem, tanuld meg másoktól /Ők már tudják Nem szégyen a jó átvétele!/Kopírozz nyugodtan… Ha egyáltalán nem megy? Kérdezz meg másokat Legvégső esetben fogadj fel tanácsadót!!! …ez sokkal olcsóbb, mint tönkre menn …ez sokkal olcsóbb, mint tönkre menni

A Képzésről /a kedvencem… Mindenki ért hozzá? Aztán kiderül, hogy senki sem…. Aki tudja csinálja? Aki nem az tanulja? Akkor mi is van valójában…. Egy nagy langyos pocsolya amiben nem lehet úszni! Egy nagy langyos pocsolya amiben nem lehet úszni!

Ki van a képzésben? A vendéglátáshoz mindenki ért(?)! Mer hiszed vagy sem, ettől olyan, amilyen! Motiválatlan vagy alig motivált oktatók akik sokszor nem is megfelelően képzettek… akik sokszor nem is megfelelően képzettek… Sokszor még motiválatlanabb tanulók A munka és a szakma tiszteletének hiánya A tanulók legtöbbször nem is tudják mire vállalkoztak…

Túlszabályozottság, ellenőrzés Jobb ha tudomásul veszed és számítasz rá, így nem ér meglepetés Sok tekintetben konszolidálódott Ellenőrizz te is Hallasd a hangod!!! Csatlakozz valahová

Zéró tolarencia Mániákusan a vesszőparipám! Egyértelműek a statisztikák? Máshol miért megengedőbbek? A szakma biztosan veszít vele

Megoldások? A minőség iránti elkötelezettség! ….. a tettekben is! ….. a tettekben is! A nyereségesség biztosítása a jogszabályok által is /pl.:ÁFA mérték csökkentése Adóterhek csökkentése, új vállalkozások kedvezményekben részesítése A beruházások és fejlesztések figyelembe vétele A foglalkoztatottak minőségi megfizetése …És még sok minden más, de csak 15 percet kaptam….

Köszönöm szépen megtisztelő figyelmüket