2008. május 22. Rosta László

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
BUDAPEST Budapest Fejlesztési Pólus BUDAPEST INNOPOLISZ Program Benedek Zsolt november 15.
Advertisements

ÚMFT Gazdaságfejlesztési programok sajtóbeszélgetés július 9., Budapest Burány Sándor, államtitkár Kocsis Magdolna, IH vezető GfP sajtóbeszélgetés.
FIATALOK LENDÜLETBEN PROGRAM Fiatalok Lendületben Program •Időtartam: •Célja: –Fiatalok tapasztalati tanulása nem-formális tanulási.
A felsőoktatás fejlesztési lehetőségei
ÚMFT – a foglalkoztatás növeléséhez kapcsolódó hazai és EU-s források elérése mikro-, kis-, és középvállalkozások részére.
Bozzay Andrásné szakmai főtanácsadó
Az OTP Bank vállalkozói szektort támogató szerepe - az NYDOP
„ A régió, ahol íze van az életnek” A Dél-dunántúli Operatív Program pályázatai Kovács Zoltán Tervezési csoportvezető Dél-Dunántúli Regionális Fejlesztési.
VÁLLALATI TANÁCSADÁS Közép-Dunántúli Régió Az OTP Bank vállalkozói szektort támogató szerepe - a KDOP-projekt bemutatása.
A Gazdaságfejlesztési Operatív Program felsőoktatást érintő részei Dr. Peredy Zoltán GKM Innovációs és K+F Főosztály
A közötti időszak fejlesztési tervezésének megalapozása
LOGISZTIKAI OKTATÓK TANÁCSKOZÁSA MISKOLCTAPOLCA 2002 MÁJUS 31 NÉMON ZOLTÁN GAZDASÁGI MINISZTÉRIUM KUTATÁS-FEJLESZTÉSI TÁMOGATÁSOK A SZÉCHENYI TERVBEN.
KBSZ STRATÉGIA KBSZ SZAKMAI NAPOK - VASÚT Siófok, április 10. Bajkó Erika kommunikációs vezető.
NAPII. - mikrogazdaság Jobbágy Valér GKM. Iránymutatások - mikrogazdaság Tudással és innovációval a növekedésért 7. A K+F célú beruházások növelése és.
HELYI ÉS TÉRSÉGI EGYÜTTMŰKÖDÉS LEHETŐSÉGEI ÉS KORLÁTAI FEJLESZTÉSI PÓLUS SZIGET, VAGY A TÉRSÉG MOTORJA? SZŰCS ERIKA Budapest, december 06.
Egy esély a felzárkózásra: Magyarország mint Európa egyik logisztikai központja Chikán Attila A Budapesti Corvinus Egyetem egyetemi tanára, a Magyar Logisztikai,
Lengyel Balázs, IBS Budapest Vállalkozók, spin-off cégek
AZ ÚJRAIPAROSÍTÁST TÁMOGATÓ INTÉZMÉNYI KÖRNYEZET
Az OTP Bank vállalkozói szektort támogató szerepe - a DDOP
Tájékoztató a megyei gazdaságfejlesztési részprogram tervezéséről
Fiatalok Lendületben Program Előzmények: Fiatalok Európáért, Ifjúság Program Időtartam: Költségvetés: € – 2,5.
A Gazdaságfejlesztési Operatív Program értékelése
Emberi Erőforrások Minisztériuma Emberi Erőforrások Minisztériuma
Hegyi Csilla osztályvezető Innovációs és K+F Főosztály
Ugrás az első oldalra A jövőképtől a megvalósításig Városfejlesztés irányai, feladatok ban Dr. Szaló Péter szakállamtitkár A jövőképtől a megvalósításig.
GINOP 1. prioritás A vállalkozások versenyképességének javítása
Készítette: Lázár Nikolett Földrajz BSc II. évfolyam.
1 Logisztika Szakirány—II. 5.téma Logisztika Szakirány—II. 5.téma Az állam és a magánszféra kooperációja PPP – Public Private Partnership Prof.Dr.,Dr.hc.Knoll.
Gazdálkodási modul Gazdaságtudományi ismeretek I. Üzemtan KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc.
Regionális innovációs fejlesztési lehetőségek az Új Magyarország Fejlesztési Tervben Kleinheincz Ferenc főosztályvezető, Nemzeti Fejlesztési Ügynökség.
A Magyar Regionális Tudományi Társaság V. Vándorgyűlése Az ipar szerepe a regionális fejlődésben Alternatívák a regionális innovációs rendszer továbbfejlesztésére.
A tudásintenzív iparágak megjelenése a kelet-közép-európai országok gazdaságfejlesztési stratégiáiban Páger Balázs, PhD-hallgató MRTT X. vándorgyűlés,
A Georgikon Kar kutatási lehetőségei Keszthely, március 30.
44. MKT Vándorgyűlés , Nyíregyháza 1 „MAGYAR HELYTEREMTÉS EURÓPÁBAN” Informatika a modern magyar gazdaságért avagy a GKM teendői.
TÁMOP-4.2.1/B-09/1/KMR projekt 1 A NÖVEKEDÉS ÉS A VERSENYKÉPESSÉG REÁLGAZDASÁGI TÉNYEZŐI Chikán Attila egyetemi tanár Budapesti Corvinus Egyetem.
„Felsőoktatás új utakon” Fejlesztési célok és források a felsőoktatásban november 28. Budapest.
Dr. Lamperth Mónika Budapest április 18.
Címalcím 1 Nemzeti Fejlesztési Terv - Regionális Operatív Program Wächter Balázs VÁTI Területfejlesztési Igazgatóság Stratégia tervezési iroda november.
1 Szellemi tőke szerepe a tudástársadalom korszakában
Innovatív Magyarország
A Jövő Internet kutatás hazai támogatási lehetőségei Fonyó Attila Nemzeti Erőforrás Minisztérium Tudománypolitikai Főosztály.
A kormányzati K+F+I politika prioritásai, különös tekintettel a gyógyszeriparra Dr. Nikodémus Antal Nemzetgazdasági Minisztérium, Innovációs és K+F Főosztály.
Sapientia-EMTE informatikai rendszerének kialakítása és fejlesztése Dr. Dávid László Dr. Györfi Jenő Budapest, November 11.
A HULLADÉKGAZDÁLKODÁS FEJLESZTÉSE Farkas Endre Projekt Iroda vezető.
Az élelmiszeripari versenyképesség és innováció egyes kérdései
Berecz Mihály kistérségi koordinátor Püspökladányi kistérség Észak-alföldi Regionális Fejlesztési Ügynökség Kht. Az Új Magyarország Fejlesztési Terv (ÚMFT)
Kecskemét, június 20. Szemerey Szabolcs HÍRÖS BESZÁLLÍTÓI KLASZTER
Elemezze cége innovációs potenciálját! ‘800 európai vállalkozás mint összehasonlítási alap’
Tantervfejlesztési Hálózat építési Mobilitást segítő Támogatások forrás: „Magyar nyelven Európában” Budapest, április 1.
9 tézis a jövő településfejlesztéséhez Kistérségek fejlettségi rangsora.
Slide 9/13 Miért Magyarország? Miért Debrecen május 22.
A lisszaboni stratégia és a magyar foglalkoztatáspolitika Kordás László április 29. Balatongyörök.
Kutatás, fejlesztés és innováció az oktatásban: javaslat egy ágazati innovációs stratégiára Halász Gábor Innováció az oktatásban Szakmai konferencia.
Az innováció, mint a versenyképes gazdasági növekedés alapja
Iparpolitikai és regionális szempontok a GKM Stratégiájában és az ÚMFT-ben Dr. Cservenyák Ildikó Főosztályvezető, GKM MRTT, V. vándorgyűlése október.
Nemzeti Technológiai Platform a
1 A jövő kérdései: Mi lesz az NFT II.-ben? Összegek, prioritások, programok,
Útközben A BME kutatóegyetemi pályán Útközben A BME kutatóegyetemi pályán „Minőségorientált, összehangolt oktatási és K+F+I stratégia,
1 A foglalkoztatáspolitika ösztönző elemei, a szolgáltatások szerepe Munkaerő-piaci Műhely Konferencia Pécs november 20. SZOCIÁLIS ÉS MUNKAÜGYI MINISZTÉRIUM.
A PAKSI BŐVÍTÉS LEHETSÉGES HATÁSAI TOLNA MEGYÉRE: KAPCSOLÓDÁSI PONTOK, EGYÜTTMŰKÖDÉSEK A TELLER-LÉVAI PROJEKTEKHEZ NASZVADI BALÁZS TERÜLETFEJLESZTÉSI OSZTÁLYVEZETŐ.
HEINNOVATE OECD-EU partnerségi projekt Magyarország részvételével, 2016 Kovács István Vilmos, ELTE PPK Felsőoktatási és innovációkutató csoport.
12 ezer milliárd forintos keret
TELEPÜLÉSFEJLESZTÉSI KONCEPCIÓ
Miskolc, október 21. dr.Szilágyiné Baán Anna titkár
A jövő kérdései: Mi lesz az NFT II.-ben?
Szegedi Tudományegyetem
Infó-Kommunikáció a békés(i) jövőért. EFOP
A tudásalapú gazdaság és társadalom: helyzetkép és kihívások Dr
Nemzeti Innovációs Hivatal (NIH)
A politika feladatai a kutatásban, a fejlesztésben és az innovációban
Előadás másolata:

május 22. Rosta László

április 22. Az ESS story Az 5 MW-os hosszúimpulzusú ESS berendezés látványterve az ESFRI Roadmap-ben szereplő változat szerint Mezei Ferenc, a neutronkutatások nemzetközileg elismert vezető tudósa 1994-ben először tett javaslatot a fenti ESS konfiguráció megvalósítására; ez a megoldás meghaladja a már megépült amerikai (2006) ill. japán (2008) neutronforrások lehetőségeit. A tervezett létesítmény (Európai Spallációs Neutronforrás, ESS) a világ legmodernebb neutronkutató létesítménye, amely az innovatív, hosszú impulzusú spallációs forrás koncepció biztosította egyedi lehetőségek hasznosításán alapszik

slide 3/ április 22. Az ESS story 1. Tudományos háttér - OECD, ESFRI ajánlás és támogatás - csúcsberendezés, a kutatás előfrontja - multidiszciplináris berendezés, széles felhasználói kör 2. Műszaki tartalom - meglevő technológiák innovativ alkalmazása - rendkívül alacsony technológiai kockázat - magas energiahatékonyság a neutron előállításban - spalláció az atomreaktor típusú források kiváltására 3. A neutronforrás várható „piaca” - felhasználói túlkereslet - növekvő igény a képalkotó és adatátviteli technikában - magas költséghatékonyságú infrastruktúra 4. Politikai támogatottság, finanszírozási készség - Europai konszenzus a létesítés szükségszerűségéről - A potenciális felhasználó országok hajlandósága az építésben, finanszírozásban való részvételre

slide 4/13 Az ESS projekt háttere A tervezett létesítmény (Európai Spallációs Neutronforrás, ESS) a világ legmodernebb neutronszóró létesítménye, amely az innovatív, hosszú impulzusú spallációs forrás koncepció biztosította egyedi lehetőségek hasznosításán alapszik Számos kutatási területen nyit új távlatokat a roncsolásmentes anyagkutatás terén (biotechnológia, nanotechnológia, vegyipar, IT, stb.) 2006 október: ESFRI ütemterv : ESS Hungary projekt előkészítése, versenyben Bilbaoval (ES) és Lunddal (SE) 5 MW-os hosszú impulzusú targetállomás Széles körű összefogás a stakeholderek között (állam, önkormányzat, egyetemek, kutatóhelyek) 2008 vége: ajánlás a helyszínre vonatkozóan május 22.

slide 5/13 Az ESS kapcsolódása a kormányzati célokhoz – gazdaságfejlesztési szempontok Elsődleges kormányzati prioritást kell adni a K+F+I területnek Növekedés, munkahely teremtés, gazdaságvezérelt fejlesztések K+F+I források összehangolása (KTIA, GOP, TIOP/TÁMOP, ágazati K+F források) Az adó, járulék és fejlesztéspolitikai eszközök összhangba hozása a vállalkozások K+F teljesítményét ösztönző stratégiával. A K+F intenzív vállalati növekedést előmozdító vagy biztosító vállalkozói kockázati tőke fokozottabb bevonása + KFI célú FDI ösztönzése A Kormány középtávú TTI stratégiájának alapelvei: A szellemi és anyagi erőforrások fókuszálása, a felhasználás optimalizálása. A K+F eredmények fokozott gazdasági és társadalmi hasznosítása. A regionális innováció erősítése  Az ESS kormányhatározatban és a GKM stratégiájában is megjelenik, mint a gazdaság dinamizálása érdekében kiemelt nagyprojekt május 22.

slide 6/13 Az ESS, mint lehetőség Magyarország számára 1. Az ESS elsősorban nem K+F beruházás, hanem komplex gazdaságfejlesztési befektetés. Az ESS helyszínén a beruházás gazdaságélénkítő szerepe katalizáló hatással lesz a K+F területre is, különösen a kiemelkedő technológiai területek révén. A „brain drain“ nemcsak itthonról külföldre, hanem fordított irányban is működni fog, az évi 4-5 ezer külföldi kutató tartós idelátogatásával, elősegítve a nemzetközi ipari tudástranszfert. Megerősödne a hazai kutatási infrastruktúra, számos szakterületen (pl. anyagtechnológia, biotechnológia, informatika) egyedülálló lehetőségekhez jutna a hazai kutatói tudásbázis. Erősödne az egyetemek, a természettudományos szakok szerepe, a tehetséges hallgatók és kutatók helyben találnának vonzó perspektívájú munkalehetőséget május 22.

slide 7/13 Az ESS, mint lehetőség Magyarország számára 2. A versenyképességre gyakorolt hatások rövidtávon munkahelyek és bevétel a fejlesztésben valamint az üzemeltetésben részt vevő vállalkozásoknál (mikroszint) hosszabb távon az ESS környezetébe települő kutatóhelyek és high-tech iparágak továbbgyűrűző gazdaságélénkítő hatása (makroszint) Várható társadalmi hatások a projekt a társadalom szélesebb rétegeit is érinti a széleskörű csúcstechnológiai kutatási eredmények ipari alkalmazásai révén infrastrukturális fejlesztések (útépítés, rekreációs központok, lakóparkok, stb.) foglalkoztatás bővülése szolgáltató szektor bővülése, fejlődése  Az ESS, mint jelentős tudományos presztízs- értékkel és vonzerővel rendelkező projekt, jelentős szereplőként pozícionálná Magyarországot a high- tech kutatás-fejlesztési világtérképen május 22.

slide 8/13 Az ESS, mint lehetőség Magyarország számára május 22. Nemzetközi példa - Grenoble, az európai szilícium völgy Grenoble, 1972: az első európai léptékű felhasználói kutatóközpont - az ILL-reaktor, majd 20 év alatt: két másik európai intézmény (szinkrotron, bio.közp.) – ma 1 milliárd eurónyi K+F+I és hightech forgalom ESS a 21. századi kiugrási lehetőség