A geotermikus energia hasznosításának gazdasági és környezetvédelmi szempontjai Érdekütközések, megoldási lehetőségek az agrárgazdaságban Lakatosné Dr.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Az Európai Unió támogatási alapjai, a as időszak újdonságai.
Advertisements

GreenTech Megújuló Energia Klaszter 1. Konferencia
Turisztikai és Vendéglátóipari Főosztály
Depóniagáz, mint üzemanyag
Az állam szerepe az öko- marketingben Tátrai Miklós helyettes államtitkár március 17.
Pannon Helyi Termék Klaszter. A Pannon Helyi Termék Klasztert október 3-án hozta létre 13, a Nyugat-Dunántúli Régióban működő szervezet, közel egy.
Az Észak-Alföldi régió energiastratégiája
Miniszterelnöki Hivatal, Kisebbség- és Nemzetpolitikáért Felelős Szakállamtitkárság Nemzeti és Etnikai Kisebbségi Főosztály 376/2007. (XII. 23.) Korm.
Energiatakarékos otthon
Egy kis település lehetőségei a környezet- tudatossá válás útján napjainkban Pirtyák Zsolt Lajoskomárom polgármestere.
Gazdaságos és korszerű létesítmény üzemeltetés. A mindennapi problémák  Energiaár  jelenleg is magas ár  kiszámíthatatlan árnövekedés  nehezen kalkulálható.
Közmű tulajdon Önkormányzat – önkormányzati törvény – alapfeladat – ellátási kötelezettség – üzemeltető kiválasztása Állam – regionális rendszerek – Vízgazdálkodási.
ÚJ KIHÍVÁSOK, ALTERNATÍVÁK A FENNTARTHATÓSÁG ÚTJÁN „LEGYEN SZÍVÜGYÜNK A FÖLD!” Nukleáris energiatermelés a fenntarthatóság jegyében Bátor Gergő.
Megújuló energia előállítás marginális területeken Az M2RES projekt Kéri Zsuzsanna REC for CEE március 21.
Geotermikus energia A geotermikus energia a Föld belső hőjéből származó energia. A Föld belsejében lefelé haladva kilométerenként átlag 30 °C-kal emelkedik.
Uniós források fogadása a bérlakásépítéseknél
Megújuló energiák felhasználásának helye és lehetősége a nemzeti vagyon kezelése során Marjay Gyula ingó- és ingatlanvagyonért felelős főigazgató.
Környezeti szemléletformálás
FENNTARTHATÓ ÉPÍTÉSZET
A magyar csomagolási hulladék kezelési modellje
„Geotermia a XXI. században” Kistelek február 26. Geotermia hasznosítás a bányatörvény módosításának tükrében Szabados Gábor elnök Magyar Bányászati.
Környezeti megtakarítások a versenyképesség szolgálatában A DESZKTOP program tapasztalatai a pécsi kistérségben Hohmann Balázs Tudatosan a Környezetünkért.
2. AZ ENERGETIKA ALAPJAI.
Az alternatív energia felhasználása
Levegőtisztaság-védelem 10. előadás Engedélyezési eljárások, eljáró hatóságok, eljárások menete, engedélykérelmek tartalmi követelményei.
1 A „VÁROSI KÖRNYEZET” TEMATIKUS STRATÉGIA AJÁNLÁSAINAK ÉRVÉNYESÍTÉSI LEHETŐSÉGEI A TERVEZÉSI GYAKORLATBAN A „VÁROSI KÖRNYEZET” TEMATIKUS STRATÉGIA AJÁNLÁSAINAK.
A klímaváltozás és a legfontosabb hazai feladatok A klímaváltozás és a legfontosabb hazai feladatok Szabó Imre miniszter Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium.
„KORSZERŰ GEOTERMÁLIS ENERGIAHASZNOSÍTÁS ÉS/VAGY VERSENYKÉPESSÉG?” Új lehetőségek a geotermális energia felhasználásában, hőszivattyúk a gyakorlatban.
Országos Környezetvédelmi
1 A magyar energiapolitika „ Az energiahatékonysági indikátorok az EU-ban és Magyarországon” nemzetközi szeminárium Budapest, október 5. Hatvani.
Távmunka kutatás, fejlesztés eredményei
A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósul meg Nemzetközi és határ menti együttműködések támogatása.
Területpolitikai eszközök és a klímaváltozás
Geotermikus erőművek létesítésének lehetőségei Magyarországon
Lorem ipsum. KEOP-OS ENERGETIKAI PÁLYÁZATI LEHETŐSÉGEK Horváth Péter július 11. Fórum - Hosszúhetény.
Nemzeti Éghajlatváltozási Stratégia. Folyamat Kormányprogramban Kormányprogramban OGY határozat-tervezet OGY határozat-tervezet NÉS koncepció: MTA-EMLA,
Regionális projekt-előkészítési támogatás 2007-ben (PEA4) Nyugat-dunántúli Regionális Fejlesztési Ügynökség.
TÁMOP A távhőszolgáltatás Kocsis György Országos Fogyasztóvédelmi Egyesület.
Környezetvédelmi pályázatok a GOP-ban PÁTOSZ workshop április 21. Kovalszky Dóra, NFÜ GOP IH.
„K+F+I befektetési portfólió kialakítása Jász-Nagykun-Szolnok megyében weboldal segítségével” című projekt bemutatása Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Területfejlesztési.
Berecz Mihály kistérségi koordinátor Püspökladányi kistérség Észak-alföldi Regionális Fejlesztési Ügynökség Kht. Az Új Magyarország Fejlesztési Terv (ÚMFT)
Döntéselőkészítő tanulmányok Mihálffy Krisztina – KKK,Kerékpáros Infrastruktúra Fejlesztési Osztály.
„Megújuló energia-megújuló vidék” Az agrárgazálkodás lehetőségei a zöld energia előállításában Kovács Kálmán államtitkár Tájékoztató Fórum, Nagykanizsa.
A 21. század energiapolitikai kérdései és hazai válaszai: a „Magyarország energiapolitikája ” című stratégia és a lezajlott társadalmi-szakmai.
Gárdonyi Géza Bt. 1 A KVVM erőfeszítései a geotermikus energia mezőgazdasági hasznosításának támogatása érdekében Lakatosné Dr.
A tartamos erdőgazdálkodás és a faenergetika optimális kapcsolata „A biomassza felhasználásának formái” Budapest, október 25. Jung László vezérigazgató-helyettes.
Lépésről lépésre… Szita Gábor elnök Magyar Geotermális Egyesület.
COACH BioEnergy A biomassza energetikai célú hasznosításának erősítése és népszerűsítése Közép-Európában – nemzetközi információs és tanácsadói hálózat.
„Megújuló energiaforrások a térségfejlesztés szolgálatában” Gulyás Gréta 12.a Bartha Szabolcs 10.a Hegedűs Márton 10.a Gyöngyösi József Attila Szakközépiskola,
A hágai ítélet végrehajtásával kapcsolatos tárgyalások jelenlegi helyzete Dr. Kovács György, CSc, főtanácsadó, a Bős-Nagymarosi Tárcaközi Bizottság titkára.
Az igazi változásokhoz szemléletbeli váltásra van szükség ? Az energiaszektor szerepe a versenyképesség javításában Energiatudatosság.
INNO-REÁL Szövetség Civil Ágazati-szakmai Stratégiai Terv május 21.
Szabályozási módszerek Bándi Gyula. A módszertanok rendje Szektorális vagy integrált  az aktuális jogszabály  A jog és állam A környezethasználat beavatkozásaelfogadható.
„K+F+I befektetési portfólió kialakítása Hajdú-Bihar megyében weboldal segítségével” című projekt bemutatása Kiss Gábor ügyvezető igazgató.
2003. A környezeti helyzetfelméréstől a környezetirányítási rendszer auditálásáig Dr. Szegh Imre.
Zöld Beruházási Rendszer Klímabarát Otthon Panel Alprogram pályázat a szén-dioxid –kvóta bevételekből Március 10. Legény Árpád Projektmenedzser-asszisztens.
TAB Város és a megújuló energiára alapozott oktatás Schmidt Jenő Tab Város Polgármestere 1.
„ A megújuló energia helye a Somogy megyei fejlesztési elképzelésekben” Budapest, március 30.
Mitől innovatív egy vállalkozás?
Üveg- és fóliaházak létesítése, energiahatékonyságának növelése geotermikus energia felhasználásának lehetőségével.
Hungary-Romania Corss-border Co- operation Programme „The analysis of the opportunities of the use of geothermal energy in Szabolcs- Szatmár-Bereg.
NAPELEM MINT ALTERNATÍV ENERGIAFORRÁS. MIRE VALÓ A NAPELEM? Hiedelem = melegvíz termelés Valódi alkalmazás = elektromos áram termelés Felhasználás: közvetett,
Háztartási méretű kiserőmű (HMKE) Jogszabályi keretek, műszaki feltételek előadó: Harsányi Zoltán E.ON Műszaki stratégiai osztály.
Környezet és Energia Operatív Program Várható energetikai fejlesztési lehetőségek 2012-ben Széchenyi Programirodák létrehozása, működtetése VOP
Guzli László  Alakulás időpontja:2011. május 5.  Működés kezdete:2011. október 1.  Alapító tagok: 13 vállalkozás 1 felsőoktatási intézmény.
Energetikai célú pályázatok rövid áttekintése Gajzágó Gergő programmenedzser május 19.
Miskolc város energetikai fejlesztései Geotermikus alapú hőtermelés Kókai Péter projektmenedzser.
Kapacitásbővítő, jelenlegi pályázati lehetőségek
160 Mrd Ft energetika. Megjelent a KKV szektor megújuló épületenergetikai beruházásait támogató pályázati felhívás!
Geotermikus energia.
Előadás másolata:

A geotermikus energia hasznosításának gazdasági és környezetvédelmi szempontjai Érdekütközések, megoldási lehetőségek az agrárgazdaságban Lakatosné Dr. Nemes Sarolta

A KvVM és az MGtE közös erőfeszítései a kialakult helyzet megoldására Beszámoló a KvVM és MGtE közös munkabizottsága által elért eredményekről, kompromisszumokról

3 A kihívás (környezetvédelmi megközelítés) A geotermikus energiát felhasználó mezőgazdasági termelők nehéz helyzetbe kerülnek a 220/2004.(VII.21)sz. Kormányrendelet kapcsán a vízszennyezési bírság miatt (fizet a szennyező)

4 A kihívás más megfogalmazásban (mezőgazdasági megközelítés) A geotermikus energiát fűtésre használják fel Az üvegházakban zöldséget termelnek A zöldség ára a jelenlegi technológia mellett még versenyképes A bírság a költségeket növeli A költségek növelése a termék eladhatóságát veszélyezteti Ha a termék eladhatatlan, az ágazat és az ágazatból élők nehéz helyzetbe kerülnek

5 A kihívással érintett területek Üvegházi fűtési technológiák Termesztési technológiák Energiahatékonyság Mezőgazdasági támogatási rendszer Regionális fejlesztés Szociális kérdések Szigorodó környezetvédelmi előírások –KvVM ebben a pontban érdekelt és mélyen átérzi a helyzetet

6 A szigorodó környezetvédelmi előírások gyakorlati hatása A bírság mértéke arányos a felhasznált hőenergiával A bírság mértéke csökkenthető –Energiahatékonyságot növelő beruházásokkal (kevesebbet fogyasztunk, kevesebb a bírság) –Alternatív fűtési módokkal (vagy a beruházás - biomassza erőmű, vagy a fűtőanyag - kőolaj drága) –A kitermelt földhő más célra való felhasználásából eredő bevételekkel („kényszer-balneológia”?) –Jogi feltételrendszer módosításával KvVM ezen a területen érintett a párbeszédben

7 A párbeszéd kronológiája MGtE több alkalommal levélben megkereste KvVM-t KvVM és MGtE én egyeztetést folytattak –Munkabizottság alakult munkabizottsági ülések Elkészült a véglegesített anyag, a kompromisszumos javaslatokkal

8 A munkabizottság feladatai Megvizsgálta a különböző vizek esetében felmerülő, jelenleg érvényben lévő anyagi terheléseket Összehasonlító elemzést készített, ami bemutatta a másfajta energiát alkalmazó hasonló célt szolgáló berendezések üzemeltetési és amortizációs költségét Áttekintette a jogi helyzetet Kompromisszumos javaslatokat fogalmazott meg KvVM szakmai fórumot szervez júniusban

9 Kompromisszumos javaslatok A szennyvízbírságolás rendje –Indokolt lehet a türelmi idő esetleges meghosszabbítása, a vonatkozó egyeztetések már 2005 nyarán beindulhatnak Visszasajtolási kötelezettség –A visszasajtolási kötelezettség a Víz-Keretirányelvvel összhangban, a környezetvédelmi megelőzés elve miatt indokolt Jogszabályalkotás előtti egyeztetések –A termálvíz energetikai célú hasznosítása esetében indokolt az eddigieknél részletesebb gazdasági elemzés készítése (amortizált berendezések!)

10 Kompromisszumos javaslatok A termálvíz és geotermikus energia felhasználás esetén meglévő hazai forrásokat és EU támogatásokat is igénybe kell venni –Szigorú kritériumokkal kell számolni, elsősorban a villamos áram-termelést támogatja a rendszer A növénytermesztés vonatkozásában a mezőgazdaság területén rendelkezésre álló hazai és EU forrásokat egyaránt igénybe kell venni A támogatásokat az energetikai rendszer korszerűsítésére is célszerű felhasználni

11 Kompromisszumos javaslatok A hasznosítás komplex szemléletét kell alkalmazni Törekedni kell arra, hogy a fizetendő bírságot ki lehessen váltani a termálvíz és geotermikus energia hatékonyabb felhasználását és/vagy a termálvíz visszasajtolását előkészítő és megoldó beruházásokkal

12 Kompromisszumos javaslatok Támogatni kell a visszasajtolást szolgáló pályázatok eredményessé válását –A Földhő projekt I. fázis: felmérések, megvalósíthatósági tanulmány, külföldi együttműködés (VITUKI 2005 évi feladata) II fázis: félüzemi kísérletek, gazdaságossági vizsgálatok (VITUKI terve ) Működő kutak átalakítása EU támogatással (VITUKI terve )

13 Kompromisszumos javaslatok Támogatni kell a pályázatok elkészülését Együtt kell működni a pályázatok kiíróival a célterületek meghatározásában Figyelni kell a K+F forrásokat is Célszerű többszereplős modellekben gondolkodni –Állam+önkormányzatok+érintett vállalkozások+civil szervezetek Széleskörű társadalmi vitára van szükség –Regionális probléma

14 Kompromisszumos javaslatok A felhasználóknak célszerű megvizsgálni egyéb támogatási lehetőségeket is, mint például: szociális alapú támogatás, régiós támogatás, kistérségi támogatás, közvetlen EU támogatások (INTERREG)

15 Kompromisszumos javaslatok Célszerű közösen azt szorgalmazni, hogy a geotermikus energia hasznosítása ne csak geotermikus villamos-energia termelés formájában kerüljön be a megújuló energiaforrások körébe, mert ezáltal a támogatási lehetőségek növekedhetnének

16 Eredmények A május 12-i egyeztetés után az MGtE továbbra is fenntartja álláspontját, a közösen megfogalmazott kompromisszumos javaslatokat nem tartja kielégítőnek A KvVM kész a kompromisszumra, dolgozik a jogszabály megváltoztatásán, folytatni kívánja az egyeztetéseket az alábbi három tényező együttes érvényesülése mellett: Okszerű bányászat, gazdasági érdekek és a környezet védelme Együttműködést vár a KvVM az Egyesülettől, különös tekintettel a hőszivattyús rendszerek alkalmazhatósága tekintetében.