A vegyiparral kapcsolatos kormányzati politika alapvetései Zsarnóci Csaba Belgazdaságért Felelős Helyettes Államtitkár Budapest, 2012. május 18.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
A logisztika szerepe országunk és vállalataink versenyképességében Chikán Attila Igazgató, Versenyképesség Kutató Központ, BCE Társelnök, Magyar Logisztikai,
Advertisements

Ágazati stratégiák az NFGM szerepe a pénzügyi és gazdasági válság kezelésében, valamint a hosszú távú versenyképesség biztosításában Bakács András, főosztályvezető.
Norvég Alap Zöld ipari innováció. Célok – Zöld ipari innováció Zöld vállalkozások versenyképességének erősítése, meglévő iparágak zöldebbé tétele, zöld.
ÚMFT – a foglalkoztatás növeléséhez kapcsolódó hazai és EU-s források elérése mikro-, kis-, és középvállalkozások részére.
Bozzay Andrásné szakmai főtanácsadó
Az állam szerepe az öko- marketingben Tátrai Miklós helyettes államtitkár március 17.
Mi jellemző a magyar autóipari beszállítók helyzetére napjainkban?
A Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Területfejlesztési Koncepció és a Területfejlesztési Stratégiai Program megújítása Szolnok, február 2. Jász-Nagykun-Szolnok.
Magyarországi jármű- és járműalkatrész-ipar, ezek szerveződései
Állami (minisztériumi) feladatok beszállítói területen
„VIVANT PROFESSORES” 2010/2011 NEMZETI ERŐFORRÁS MINISZTÉRIUM Közoktatásért Felelős Helyettes Államtitkár.
Záhony térsége gazdaságfejlesztési „zászlós program” Kálnoki Kis Sándor miniszterelnöki megbízott.
Csongrád megye , a területi tervezés aktualitásai 2014
Henter Ágnes Sárvár, március 30.
1 PV helyzetkép Az NCsT felülvizsgálata a napelemes trendek tükrében Horváth Attila Imre helyettes államtitkár Zöldgazdaság Fejlesztéséért, Klímapolitikáért.
NAPII. - mikrogazdaság Jobbágy Valér GKM. Iránymutatások - mikrogazdaság Tudással és innovációval a növekedésért 7. A K+F célú beruházások növelése és.
AZ ÚJ gazdaságfejlesztési programról
AZ ÚJRAIPAROSÍTÁST TÁMOGATÓ INTÉZMÉNYI KÖRNYEZET
Az EFOP köznevelést érintő beavatkozásai
Magyar sikerek Kínában
A kormányzat és a civil szervezetek kapcsolata Dr. Latorcai Csaba helyettes államtitkár.
február 24. Gyutai Csaba. 2 3 Forrás: Nemzetközi Statisztikai Évkönyv, 2004, KSH, Bp., Ipari és Építőipari Statisztikai Évkönyv, 2005, KSH, Bp.
A magyar gazdaság helyzete, fejlesztési prioritások Varju László államtitkár Nemzeti Fejlesztési és Gazdasági Minisztérium.
Beszállítói és integrátori képzés, képesség, készségfejlesztő konferencia Dr. Garamhegyi Ábel Nemzetközi Gazdasági Kapcsolatokért felelős szakállamtitkár.
Az ipar.
Hegyi Csilla osztályvezető Innovációs és K+F Főosztály
Dr. Bujdosó András Imre főosztályvezető
GINOP 1. prioritás A vállalkozások versenyképességének javítása
SZEGEDI TUDOMÁNYEGYETEM GAZDASÁGTUDOMÁNYI KAR II. A magyar gazdaság „kórképe” - a diagnózis Szeged, február-május Belyó Pál „G A Z D A S Á G P O.
Gazdálkodási modul Gazdaságtudományi ismeretek I. Üzemtan KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc.
Nyugat-Pannon Térségi Iparfejlesztési Stratégia 2020 Möglichkeiten und Lokalisationsvorteile der Region im Fahrzeugindustrie A térség lehetőségei, lokalizációs.
Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium
A külföldi működő tőke szerepe a magyar gazdaságban avagy Mit adtak nekünk a Rómaiak? Havas István Amerikai Kereskedelmi Kamara, elnök Közgazdász Vándorgyűlés.
Gazdaságfejlesztési Programok Helyettes Államtitkársága
Dr. Lamperth Mónika Budapest április 18.
A szelektív gyűjtés helyzete, eredményei Kommunikációs kihívások
Veszélyes üzemek kritikus infrastruktúra védelmi aspektusai
Területpolitikai eszközök és a klímaváltozás
1 Megváltozott szerepben a megyei önkormányzatok! Tájékoztatás a megyei önkormányzatok feladatairól és azok szociálpolitikát érintő kapcsolódási pontjairól.
Innovatív Magyarország
Kassa Kárpát-medencei gazdasági fórum Szolnok, május 16.
A Magyar Kereskedelmi és Iparkamara szakképzési fejlesztési munkája
A kormányzati K+F+I politika prioritásai, különös tekintettel a gyógyszeriparra Dr. Nikodémus Antal Nemzetgazdasági Minisztérium, Innovációs és K+F Főosztály.
Az EU új Közúti Közlekedésbiztonsági Akcióprogramja és a magyar álláspont kialakítása A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium kapcsolódó feladatai Előadó: Schváb.
Az OHÜ évi tapasztalatairól és az idei feladatairól dr. Wégner Krisztina Főosztályvezető, Koordinációs főosztály január 24. Szombathely.
Gazdasági Tanácsok a felsőoktatási intézményekben január 13.
Foglalkoztatáspolitika az Európai Unióban
Kecskemét, június 20. Szemerey Szabolcs HÍRÖS BESZÁLLÍTÓI KLASZTER
turizmusért felelős helyettes államtitkár
9 tézis a jövő településfejlesztéséhez Kistérségek fejlettségi rangsora.
A MAGYAR ÜVEGIPARI SZÖVETSÉG PROGRAMTERVE 2008/2009 Magyar Üvegipari Szövetség Közgyűlés 2008.Május 13. Holiday-Inn Budaőrs Hotel.
A 21. század energiapolitikai kérdései és hazai válaszai: a „Magyarország energiapolitikája ” című stratégia és a lezajlott társadalmi-szakmai.
Gazdaságfejlesztési lehetőségek és stratégiák Dr. Lenner Áron Márk Belgazdaságért Felelős Helyettes Államtitkár INFOTÉR Konferencia Balatonfüred, 2012.
Magyar Bányászati Szövetség Magyar Bányászati Szövetség 1024 Budapest, Margit krt. 85. Tel/Fax: (06-1)
Magyar Nemzeti Kereskedőház
Vegyipari trendek az EU-ban és Magyarországon
A helyzetfeltárás ágazathoz kapcsolódó következtetései és az előzetes célrendszer bemutatása: Vállalkozási környezet Bujdosó Zoltán – Molnár Ernő – Patkós.
KÜLGAZDASÁGI ÉS KÜLÜGYMINISZTÉRIUM A külgazdasági kormányzat fókuszában a magyar-kínai gazdasági kapcsolatok erősítése, a kkv-k piacra jutásának segítése.
A Dél-Alföld általános gazdasági helyzete és a mögötte meghúzódó EMBER
Az ÉMGK tagvállalatainak szakképzési igényei Miskolc, június. 09. Dr. Barkóczi István – ÉMGK elnök.
Nemzetgazdasági Minisztérium A kormányzat külgazdaság-politikája, tervek az adósságteher kezelésére és az exportvezérelt gazdasági növekedés beindítására.
A SZAKKÉPZÉS-FEJLESZTÉSI KONCEPCIÓ TARTALMI IRÁNYAI MFKB megbeszélés február 5.
Franciaország – Magyarország Bilaterális gazdasági kapcsolatok Nikoletti Antal Helyettes Államtitkár NEMZETGAZDASÁGI MINISZTÉRIUM.
Magyarország – Csehország Bilaterális gazdasági kapcsolatok Orosz György főosztályvezető, Globális Főosztály KÜLGAZDASÁGÉRT FELELŐS HELYETTES ÁLLAMTITKÁRSÁG.
Az innovációs folyamatok rendszere, és a decentralizált pályázati források Brunda Gusztáv innovációs menedzser szakközgazdász
PREZENTÁCIÓ AZ EU-HOZ CSATLAKOZÓ ORSZÁG KAMARÁINAK DEBRECEN, MAGYARORSZÁG NOVEMBER 24. (hétfő) Michael Geary Vezérigazgató.
Megyei statisztikai profil a Smart Specialisation Strategy (S3) megalapozásához - Csongrád megye Szeged, Dr. Makra Zsolt.
Esélyegyenlőség, társadalmi felzárkózás Emberi Erőforrások Minisztériuma Szociális Ügyekért és Társadalmi Felzárkózásért Felelős Államtitkárság Langerné.
Megyei statisztikai profil a Smart Specialisation Strategy (S3) megalapozásához - Csongrád megye Szeged, Dr. Makra Zsolt.
Miskolc, október 21. dr.Szilágyiné Baán Anna titkár
Előadás másolata:

A vegyiparral kapcsolatos kormányzati politika alapvetései Zsarnóci Csaba Belgazdaságért Felelős Helyettes Államtitkár Budapest, május 18.

2 Általános gazdaságpolitikai célkitűzések Fiskális konszolidáció, államadósság csökkentése Foglalkoztatottság Versenyképesség Növekedés

3 A vegyipar lehatárolása TEÁOR ’08 alapján 1. Kokszgyártás és kőolaj-feldolgozás (TEÁOR 19) 2. Vegyi anyag, termék gyártása (TEÁOR 20) - szűkebb értelemben vett vegyipar - kiemelkedően magas ütemű bővülés jellemzi - kulcságazat a műanyag alapanyaggyártás 3. Gyógyszergyártás (TEÁOR 21) - nemzetközi szinten mért export- és versenyképes ágazat - erőteljes K+F+I kapacitások - pozitív szakágazati külkereskedelmi mérleg 4. Gumi-, műanyag termék gyártása (TEÁOR 22)

4 A szakágazat nemzetgazdasági jelentősége I. Vegyipar - TEÁOR (KSH adatok alapján) A vegyipari tevékenység export és ágazati árbevétele ( )

5 A szakágazat nemzetgazdasági jelentősége II. Vegyipar - TEÁOR (KSH adatok alapján)

6 A szakágazat nemzetgazdasági jelentősége III. Vegyipari foglalkoztatottság, K+F+I beruházások - TEÁOR (KSH adatok alapján) A teljes munkaidős foglalkoztatottság fő (35% szellemi, 65% fizikai) Az ágazati K+F-ben foglalkoztatottak száma 2900 fő (80%-a a gyógyszeriparban) A K+F beruházás összege 54 milliárd forint (50 milliárd a gyógyszeriparban)

7 A gazdaságszabályozás aktuális kérdései I. Tárcánk ágazati szintű stratégiákat készített el elektronika és híradásipar, gyógyszeripar és orvosi eszközök gyártása, fémalapanyag- és fémfeldolgozó ipar, járműipar, szerszám- és gépipar, fa- és bútoripar, logisztika, bányászat, építő- és építőanyag ipar, textilipar, védelmi- és biztonsági ipar, vegyipar, vendéglátóipar és turizmus A kidolgozott stratégiák alapvető célja: a gazdaságfejlesztés a foglalkoztatottság növelése az iparágak egyes problémáira azonnali megoldások, lehetőségek felvázolása Az egyes szakágazatok fejlesztésének alapja a belföldi piac erősítése mellett a hazai vállalkozások exportképességének javítása. Az iparstratégiák egyeztetésébe a Nemzeti Külgazdasági Hivatal és a Nemzetgazdasági Minisztérium különböző területeinek delegáltjai mellett a szakágazat képviselői is bevonásra kerültek lehatárolt iparág széles körben egyeztetett stratégia a Növekedési Tervnek megfelelően, KKV fókusszal 1.Szakágazati Iparstratégiák

8 A gazdaságszabályozás aktuális kérdései II. 8 ágazat 5 éves időhorizontra tekintő stratégia konkrét cselekvési tervek 2., Befektetői Tanáccsal közös stratégiai tervezés Az elkészült iparstratégiákból kiindulva tárcánk a Befektetői Tanács ágazati delegáltjaival közösen 5 éves időhorizontra kitekintő stratégiai terveket készít. elektronika, gépipar, építőipar, gyógyszeripar, orvosi eszközök gyártása, járműipar, vegyipar és logisztika A stratégia tervezés ágazati versenyképességi szerződéseket alapozhat meg a Kormányzat és a szektorok között a Nemzetgazdasági Minisztérium által képviselt KKV beszállítói kapacitások integrálása és foglalkoztatottság maximalizálása mellett.

9 Együttműködés a Vegyipar és a Nemzetgazdasági Minisztérium képviselői között I. Az együttműködés formái 1., Szakágazati stratégia elkészítése 2., Befektetői tanáccsal közös stratégiai tervezés Munkacsoport tagjai: MAVESZ, TVK Nyrt., NOVOCHEM Kft., Michelin, Unilever, Henkel, BorsodChem, A stratégiaalkotásba bevont gazdasági szereplők: Magyar Kozmetikai és Háztartás-vegyipari Szövetség, Deloitte 3., Vegyipari ágazaton belül Kokszgyártás és kőolaj-feldolgozás Vegyi anyag, termék gyártása Gyógyszergyártás Gumi-, műanyag termék gyártása NGM GSZFÁ – Egészségipari Osztály - szoros ágazati együttműködés - dedikált szervezeti egység - önálló iparstratégia, 2 stratégiai terv

10 Együttműködés a Vegyipar és a Nemzetgazdasági Minisztérium képviselői között II. A Vegyipari Almunkacsoport stratégiai terve 1.SWOT analízis készült el az ágazati által küldött észrevételek figyelembevételével 2. Az NGM Iparstratégiai Főosztálya elsőverziós akciótervet dolgozott ki a szakágazati javaslatok szerint a., közoktatás modernizációja idegen nyelvek és a természettudományok oktatása, szakképzés és a felsőoktatás fejlesztése, felnőttképzés modernizációja, mérnöki és természettudományos területek propagandája b., kompetenciaközpontok alapítása A szakterülethez szükséges elméleti és gyakorlati tudás, a szakértelem központjai az ipari termelés és az oktatás összekapcsolódásával. A szakterületen végzett K+F+I tevékenység, beszállítók képzése, nemzetközi kapcsolattartás c., a túl- és alulszabályozási esetek felülvizsgálata A katasztrófavédelmi törvény és az európai ún. SEVESO III. irányelv összhangja A biocid termékek és a kozmetikumok külön, eltérő európai szabályozás alá vont termékkategóriák, ellenőrzésük esetén nem egyértelmű besorolásuk d., párhuzamos hatósági eljárások megszűntetése pl.: ÁNTSZ külön eljárásban eljáró hatóság környezetvédelmi engedélyezésnél és építési engedély kiadásánál is 3. Az akcióterv alapján ágazati versenyképességi szerződések köthetőek

11 Köszönöm megtisztelő figyelmüket!