Bevezetés az operációs rendszerek világába TMG SZK.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
• Önálló számítógépek összekapcsolt rendszere • Két számítógép akkor összekapcsolt, ha információcserére képesek • Az összekapcsolás többféle módon történhet,
Advertisements

Készítette: Kun Béla.  Operációs rendszernek nevezzük a számítástechnikában a számítógépeknek azt az alapprogramját, mely közvetlenül kezeli a hardvert,
Az operációs rendszer Egy olyan szoftver, ami a számítógépeink használatához nélkülözhetetlen. Főbb feladatai: programok betöltése, futtatása perifériák.
Operációs rendszerek Bevezetés.
Az operációs rendszer.
Hardver alapok I. 10. osztály.
HÁLÓZATOK.
Operációs rendszerek. Szoftver: Számítógépeken futtatható programok és a hozzájuk tartozó leírások, dokumentumok. Program: A számítógép számára értelmezhető.
Az operációs rendszer.
Operációs rendszerek 1. Takács Béla
Fajfrik Dóra tanárjelölt munkája alapján
SZOFTVER.
OPERÁCIÓS RENDSZER. Az operációs rendszer egy olyan programozási rendszer, amely a számítógépes rendszerben a programok végrehajtását vezérli, így pl.
Szoftevrismeret Operációs rendszerek.
A szoftver.
Az operációs rendszer.
BE KI Perifériák Számítógép.
Operációs rendszerek Microsoft Windows XP.
Microsoft Windows A Windows fejlődése, általános jellemzése – 2. dia
Az operációs rendszerek
A szoftver. A SZOFTVER -Azokat a szellemi javakat hívják összefoglalóan így -amelyekben kihasználhatjuk a hardverben rejlő -teljesítményt.
Internetes források alapján készítette:
Az operációs rendszer.
Számítógép architektúrák I. gyakorlat Linux telepítő gyakorlat
SOFTWARE.
A tűzfalakról Microsoft-módra Rövid áttekintés felhasználóknak (A GYIK alapján)
Programrendszer 2. Erőforrás – erőforrás elosztás 3. Indítja és ütemezi a programokat 4. kommunikáció 2 Takács Béla.
Takács Béla Operációs rendszerek 2.. „Néhány” fontos operációs rendszer EgyfelhasználósTöbbfelhasználós DOS (Microsoft)UNIX MS-DOS (Microsoft)LINUX.
SZOFTVEREK.
Az operációs rendszereK
A Unix operációs rendszer Előadást tarja: Lázár András.
Operációs rendszerek. Az operációs rendszer a számítógépet működtető szoftver, amely a számítógép indulásakor azonnal betöltődik a számítógép memóriájába:
Operációs rendszer.
Szoftverek. szoftver (software): A számítógép hardver elemeinek mûködtetését végzõ programok, a gép használatához szükséges szellemi termékek összessége.
Hálózat kiépítésével lehetőségünk nyílik más számítógépek erőforrásainak használatára. Osztott háttértár használat: egy számítógép merevlemezének megosztásával.
Az operációs rendszer Az operációs rendszer a számítógépet működtető szoftver, amely a számítógép indulásakor azonnal betöltődik a számítógép memóriájába:
Bemutatkozás Név: Vespi Gábor Kelt: december 27.
Operációs rendszerek Balogh Zoltán PTE-TTK IÁTT Operációs rendszerek feladatai és csoportosításuk.
Operációs rendszerek Oberhuber Balázs.
Az operációs rendszerek feladata, fajtái, felépítése
Szoftver Program – utasítás sorozat, amelyet a számítógép végre tud hajtani. Operációs rendszer – programcsomag, amely kapcsolatot teremt a felhasználó.
A szoftver, szoftvertípusok
Szoftverek.
Az operációs rendszer.
Szoftverek.
Óravázlat Készítette: Kucsera Mihály és Toldi Miklós
Az operációs rendszer feladata
Az operációs rendszerek feladatai, csoportosításuk
BIOLÓGUS INFORMATIKA 2008 – 2009 (1. évfolyam/1.félév) 3. Előadás.
2. Operációs rendszerek.
Marketing- és Reklámügyintéző – Számítástechnikai alapismeretek, fájlkezelés 1 A szoftverek Csoportosításuk, verziók.
A számítógép felépítése
SZOFTVEREK (programok)
TÁMOP /1-2F Modern informatikai eszközök Alkalmazások a számítógépen Papp Szabolcs 2009.
A számítógép részei Hardver és szoftver elemek
Az operációs rendszer.
Szoftverek csoportosítása
SZOFTVEREK (programok)
Operációs rendszerek Fogalommeghatározás. Az operációs rendszer fogalma ???
A szoftver csoportosítása 1. A rendszerprogramok a számítógép üzemeltetéséhez szükséges programok. Ezen belül: Operációs rendszerek MS DOS Windows 95,
Az operációs rendszer Készítette: Hegedűs Dóra Felkészítő tanár: Líbor Roland Orosházi Vörösmarty Mihály Általános Iskola Orosháza, Vörösmarty u. 4.
Az operációs rendszer.
Számítógépes alapismeretek
Az operációs rendszer feladatai
IT ALAPFOGALMAK OPERÁCIÓS RENDSZEREK.
Operációs rendszerek.
A Linux operációs rendszer
Az operációs rendszerek
SZOFTVEREK (programok)
Az operációs rendszer  Minden jog fenntartva.
Előadás másolata:

Bevezetés az operációs rendszerek világába TMG SZK

operációs rendszer: olyan szoftver, amely a számítógép működtetéséhez szükséges parancsokat értelmezni tudja és azokat végre is hajtja.  Feladatai: –a hardverek (perifériák) kezelése, –a programok betöltése és futtatása, –kapcsolattartás a futó programokkal és a felhasználóval, –a háttértárak tartalmának kezelése, –adatok kezelése és átvitele, –megszakítás- és hibakezelés.

Operációs rendszerek Az IBM PC és a vele kompatibilis gépcsaládok számára ma már több gyártó is készít különböző operációs rendszereket. Az operációs rendszereket a felhasználók szemszögéből két csoportra oszthatjuk.

Operációs rendszer Karakteres felületű DOS, OS/2, Linux Grafikus felületű Windows, OS/2 Warp

Karakteres operációs rendszerek Ez a csoport nem kíván sok erőforrást, de a használatához sok és alapos ismeret szükséges, mivel már egy hiba is eredménytelenséget okozhat. E rendszerek a felhasználót nem igazán segítik a feladatvégrehajtás közben.

Grafikus operációs rendszer Ennek a csoportnak az alapfilozófiája az, hogy a felhasználónak elég csak „nagyjából” tudnia azt, hogy mit akar csinálni, a megoldás mikéntjét a rendszer szinte sugallja majd számára. Kedvező tulajdonságaik miatt inkább az ezeket a rendszereket kedveljük felhasználóként.

A Windows  nem parancsorientált: a kívánt funkciók végrehajtása nem az adott parancs beírásával, hanem a megfelelő képernyőelemek kiválasztásával történik  egységes grafikus felhasználói felülettel rendelkezik  működésére jellemző az ablaktechnika alkalmazása  hatékonyan használja a teljes memóriát, így lehetőséget ad több alkalmazás (program) egyidejű (párhuzamos) futtatására (multitasking tulajdonság). Az egyes futó programokat task-oknak hívjuk.

 az egér használatával leegyszerűsíti a kezelési feladatok elvégzését  biztosítja az egyes alkalmazások közötti információcserét (pl: képek, táblázatok beilleszthetők )  lehetőséget biztosít a hosszú fájlnevek használatára (nincs 8 karakteres korlát!)  alkalmazza a "Drag and Drop" (fogd és vidd) elvet az adatok és állományok kezelésére, valamint a "Plug and Play" (tedd be a gépbe és már működik is) elvet az új hardverelemek installálására  jól illeszkedik a különböző hálózatokhoz (pl.: NOVELL) és lehetővé teszi a csatlakozást az Internetre

… ennyi lett volna … Eredményes felkészülést!