A Számvitel Didaktikája

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Az előadás témái Az ellenőrzés-értékelés-minősítés értelmezése, kapcsolata A portfólió fogalma, fajtái Érvek és ellenérvek a portfólió alkalmazásáról.
Advertisements

TIOP 1.1.1/09/ Digitális reál-is? Készítette:Mátisné Szultos Erzsébet.
SDT-monitor Informatikai eszközök alkalmazása a tanulási folyamatban – 1. év febr. 6. – május 23.
Komplex Instrukciós Program
Tisztelt Látogatóink! Szeretnénk rövid tájékoztatást adni az általános iskolában megvalósuló új tanulásszervezési eljárásokról és azok tartalmáról a TÁMOP.
A kooperatív tanulás és néhány lehetősége
Projektoktatás április 8. Papp Dolli.
Nyílt napok látogatottsága
Pénziskola Az Unghváry László Kereskedelmi és Vendéglátóipari Szakközépiskola és Szakiskolában.
ÚJ DIMENZIÓK A FELSŐFOKÚ SZAKKÉPZÉSBEN Dr. Sediviné Balassa Ildikó: A FELSŐFOKÚ SZAKKÉPZÉS SZERKEZETI, TARTALMI ÉS MÓDSZERTANI FEJLESZTÉSE A LEONARDO KÍSÉRLETI.
2009/2010. tanév szaktanácsadói tevékenysége
Online gazdasági informatika szótár fejlesztése OGIL Dr. Pitlik László, Pásztor Márta, Popovics Attila, Bunkóczi László, Pető István Szent István Egyetem,
PROJEKTMÓDSZER „Copernicus az égitestek középpontjává
Estefánné Varga Magdolna projektmenedzser „Kompetenciaalapú tanítási-tanulási programok elterjesztése a pedagógusképzésben” EKF HEFOP/2006/3.3.2 pályázat.
Matematika kompetenciaterület
Differenciált tanulásszervezés szemlélete és módszerei
Református közoktatás Pécsett A Polgári Leányiskola története
A fejlesztés hatása a szervezetre
A kooperatív Tanulás ( Tanítva tanulás)
A bolognai folyamat – Párizs: Sorbonne-i Nyilatkozat Franciaország, Egyesült Királyság, Olaszország, Németország  hallgatói és oktatói mobilitás.
Az esszé Segédlet tanulóknak és tanároknak
Informatika matematika speciális tagozat - tematika évfolyam -
Az IKT-eszközök alkalmazásának és fejlesztésének pedagógiai támogatottsága évfolyam OKI-kutatás-fejlesztési projekt.
SDT-monitor Informatikai eszközök alkalmazása a tanulási folyamatban Budapest, febr. 6.
A „MÁSODIK ESÉLY” PROJEKT PEDAGÓGUS TOVÁBBKÉPZÉSI PROGRAMJAI
Pedagógusok az együttnevelésről Keller Magdolna Eszterházy Károly Főiskola Neveléstudomány Tanszék Eger.
Környei László elnök HunDidac Szövetség EGER október 11.
1 Előadó: Tóth Anikó (Szabad bölcsészet szak, II. évfolyam) Kommunikáció az egyetemen Kommunikáció az egyetemen A Kommunikáció az egyetemen c. kurzus Kommunikáció.
Tanulás, kommunikáció, nevelés Magyar Tudományos Akadémia Pedagógiai Bizottság IV. Országos Neveléstudományi KonferenciaMagyar Tudományos Akadémia 2004.
HEFOP / /1.0 „Kompetencia-alapú tanítási-tanulási programok az Észak-alföldi régió pedagógusképzésében” A „KOTTA” projekt (Szabó.
SZAKDOLGOZAT CÍME szakdolgozat
Az e-portfólió használati köre
Projektmunka.
Vázlat: Az oktatási segédanyag célja A téma helye a tantervekben
Minőségfejlesztés a Kossuth Nevelési Oktatási Központban 1999 – 2001 Comenius II.
Falus Iván 7. Nevelésügyi Kongresszus Budapest Augusztus 26.
Mit gondolunk arról, mi a tanulás és hogyan szervezzük meg ?
Bevezetés a pszichológiába
Egy nap, egy egyetemi tanár, a következő kérdést tette fel hallgatóinak:
„21. századi közoktatás – fejlesztés, koordináció” TÁMOP / számú kiemelt projekt „21. századi közoktatás – fejlesztés, koordináció”
Disszeminációs Konferencia Budapest, december 2. dr. Sediviné Balassa Ildikó TANÁRTOVÁBBKÉPZÉS A FELSŐFOKÚ SZAKKÉPZÉSHEZ.
Tanulói laptopokkal a középszintű magyar érettségi felé
Székács József Evangélikus Óvoda, Általános Iskola és Gimnázium.
Női szabó munkacsoport
Korai tehetségnevelés
Nyugat-magyarországi Egyetem Benedek Elek Pedagógiai Kar
Egyházi iskolába járó serdülők iskolai attitűdje és döntéseik vizsgálata Kovács-Krassói Anikó PTE BTK „Oktatás és Társadalom” Doktori Iskola április.
TÁMOP / „Karöltve” Integrációs közoktatási referencia intézmény kialakítása hálózati együttműködés keretében a Csertán Sándor Általános.
A gyakorlati képzés megújítása a pedagógia szakos képzésben
Dr. SEDIVINÉ BALASSA ILDIKÓ SZÁMALK OKTATÁSI ÉS INFORMATIKAI ZRT. KORSZERŰ STRUKTÚRA ÉS TARTALOM, INNOVATÍV MÓDSZEREK A FELSŐFOKÚ SZAKKÉPZÉSBEN Szolnok,
Innováció Intézményi fejlesztés Egyenlő hozzáférés
Simon Gabriella A papíralapú portfólió
Az óvodai tevékenységterv
Matematika Kompetenciaterület
DIDAKTIKA ÉS OKTATÁSSZERVEZÉS II.
DIDAKTIKA ÉS OKTATÁSSZERVEZÉS II.
MKE XXXI. Vándorgyűlés, Papa Tankönyvek a könyvtárosképzésben Tóvári Judit főiskolai tanár Eszterházy Károly Tanárképző Főiskola, Eger Tóvári Judit.
Útmutató a szakdolgozat elkészítéséhez
A HEFOP PÁLYÁZAT EREDMÉNYEI A GYAKORLATI KÉPZÉSBEN.
Integráció, inkluzió PPK,
DIDAKTIKA: témák, szakirodalmak 2008/2009. TANÉV 1. FÉLÉV.
Munkaszervezési formák
Szakmódszertani fejlesztés
Gazdaság és Vezetéstudományi Intézet - szakszeminárium dr.Lux Judit október 16.
A virtuális víz nyomában. A témaválasztás indoklása: A környezetért érzett felelősség Ökoetika Vízkészlet végessége környezeti, társadalmi és szellemi.
Csík Orsolya, Horváth László TÁMOP X. Pedagógiai Értékelési Konferencia Szeged április Kompetencia- és tanulási eredmények alapú képzési.
Didaktika-II. M. Nádasi Mária. Kooperatív és Kollaboratív módszer.
Pedagógusok felkészítése a pedagógusok előmeneteli rendszeréhez kapcsolódó feladatok ellátására Kontakt képzés TÁMOP „Köznevelési.
Pedagógusok felkészítése a pedagógusok előmeneteli rendszeréhez kapcsolódó feladatok ellátására Kontakt képzés TÁMOP „Köznevelési.
Előadás másolata:

A Számvitel Didaktikája Domán Gabriella Intézeti munkatárs NYME-AK 2009. november 18.

KINEK MI JUT ESZÉBE, HA AZT HALLJA: KÖNYVELŐ, KÖNYVELÉS?

„ Egyszer egy francia léghajós-legnagyobb rémületére-nemcsak azt állapította meg, hogy otthon hagyta az iránytűjét, de azt is, hogy léggömbje gyorsan veszít repülési magasságából. Tudta, hogy jó utat tett meg a La Manche csatornán át, de ez volt minden, amit tudott. Amikor a léggömb egy mező közepén földet ért, egy angol úr ment oda, hogy megnézze, jól van-e a léghajós. – Hol vagyok?- kérdezte a francia. – Ön egy léggömbben van egy mezőn - mondta az angol. Mire a francia ezt válaszolta: - Ön könyvelő. – Igen, az vagyok – jött a válasz. – Honnan a csodából találta ki? – kérdezte az angol? A francia mosolygott, és ezt mondta: - Az információ pontos, de használhatatlan. R. Holland

BEVEZETÉS A számvitel az üzleti élet nyelve. Mit jelent a számvitel? A Didaktika értelmezése

Témaválasztás indoklása Szakközgazdászokat képzünk Alaptantárgy A Számvitel Didaktikáját még senki nem írta le Segítség kollégáknak Üzleti szakoktató szak indítása az egyetemünkön

A kutatás előzményei Szakirodalmi anyag áttekintése Óralátogatások, jegyzőkönyvek készítése Interjúk kollégákkal Tankönyvek elemezése Kari önértékelés tartalomelemzése

Kutatási módszerek Interjúk Megfigyelés Kérdőívek Kollégákkal Hallgatókkal

A BOLOGNA-RENDSZER Bologna Nyilatkozat 1999. Európai Felsőoktatási Térség Az alapképzés célja, feladta

OKTATÁSI MÓDSZEREK Az új ismeretek tanítása-tanulása Képességek tanításának - tanulásának módszerei Az alkalmazás módszerei A rendszerezés és rögzítés módszerei A értékelés módszerei

A tanár munkáján alapuló módszerek: a szóbeli ismeretközlés, az elbeszélés, leírás, a magyarázat az előadás a bemutatás (szemléltetés) A tanár és a hallgató közös munkáján alapuló módszerek: a megbeszélés (beszélgetés), a gyakorlás, az ismétlés, az ellenőrzés, értékelés. A hallgató önálló munkáján alapuló módszerek megfigyelés, kísérlet, gyakorlati munka, könyvek,cikkek tanulmányozása, a hallgató munkája programokkal, munka- és feladatlapokkal, munkafüzettel

„ Mondd el, és elfelejtem, tanítsd meg, és emlékezem rá, lehessek részese és megtanulom.” (Kínai bölcsesség)

Felhasznált szakirodalom DIDAKTIKA – Szerkesztette : Falus Iván Nemzeti Tankönyvkiadó Bp. 2004. A PEDAGÓGUSOK PEDAGÓGIÁJA – Szerkesztette: Golnhofer Erzsébet és Nahalka István Nemzeti Tankönyvkiadó Bp. 2001. PETRINÉ FEYÉR JUDIT: A problémaközpontú csoportmunka Oktatás-módszertani Kiskönyvtár Gondolat Kiadó Bp. 2004. M. NÁDASI MÁRIA: Projektoktatás Oktatás-módszertani Kiskönyvtár Gondolat Kiadó Bp. 2003. FALUS IVÁN-KIMMEL MAGDOLNA: A portfólió Oktatás-módszertani Kiskönyvtár Gondolat Kiadó Bp. 2003. DR. SPENCER KAGAN: Kooperatív tanulás Önkonet Kft., Bp. 2001. BÁTHORY ZOLTÁN: Tanulók, iskolák-különbségek – Egy differenciális tanításelmélet vázlata Tankönyvkiadó Bp. 1992. M. NÁDASI MÁRIA: Adaptivitás az oktatásban. Comenius Bt. (2000)

KÖSZÖNÖM A FIGYELMET!