MSZT - Educatio - MTA OktSzoc albiz "Veszélyes iskola" konferencia AZ ERŐSZAKOS KONFLIKTUSOK SZELLEMI KÖRNYEZETÉRŐL Csákó Mihály ELTE / WJLF.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
A tanulást és a megértést segítő módszerek alkalmazása
Advertisements

A Családoktól tanulunk Kutatást végezte: Hegedűs Réka és Dávid Beáta 2005 Home-Start International Otthon Segítünk Alapítvány MTA Szociológiai Kutatóintézet.
Digitális világ A tudatos mobilhasználat Adatvédelem.
Kereső program használata Készítette: Berger Nikolett
A december 9-i konferencia előadásának kibővített prezentációja
Purple Day 2011 Előadás Köszöntök mindenkit, K L-nak hívnak a EBOC alapítvány képviseletében jöttem hozzátok. Remélem nem baj, ha tegeződünk, csak a könnyebbség.
Hivatalos programoldal: /hirek/666-coaching-fezstival-2013.html.
Demokratikus iskola mozgalom International Democratic Education Conference (IDEC) 1993 European Democratic Education Community EUDEC 2008
Feltűnt nekem, milyen zavarba ejtő tud lenni ez a kérdés: „Mit jelent: szeretni?”.
SZÜLŐI KÉRDŐÍV Az intézményi minőségfejlesztési keretében között kitöltött szülői kérdőívek kiértékelése (A kérdőív kitöltésére.
Páros beszélgetés Keress egy párt 2-2 perc Kellemetlen élényem az iskolában  Megaláztatás  Igazságtalan értékelés  Kigúnyolás  Fizikai eröszak  Stb.
A média mint nevelési intézmény
A nevelés stílusa.
A különleges bánásmódot igénylő gyerekek 2.
Önkéntesség a Debreceni Egyetem hallgatói táborában Lipcsei László MSZT Konferencia november 12.
Szociális tanulás formái
Feltétel nélküli szeretet
FONTOS FOGALMAK AZ INTERJÚZÁS ÉS A KÉRDŐÍVEZÉS MÓDSZEREIHEZ A politikai szocializáció kutatás (1990) példáján Bevezetés a pedagógiai kutatás módszereibe.
Mit tehetünk az erőszakmentes iskolákért? A párbeszéd, mint gyógyító stratégia Felházi Anett.
Gyermek és fiatalkori devianciák kialakulása
Kereskedelmi és Vendéglátóipari Tagintézménye
Közösségi portálok használata
Ökoiskola Készítette:Horváth Eliza Anna Felkészítő tanár:Marton Anikó
IMA MAGYARORSZÁGÉRT. KEDVES SZERETETREMÉLTÓ EMBEREK!
A neveltségi szint mérése
Növeli-e a középiskolai erőszak esélyét a televízió, a számítógépes játékok használata, valamint a vallásosság hiánya ? A Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat.
H OGYAN KÁROS AZ INTERNET ? E LEMZÉS VII. OSZTÁLYOS TANULÓK KÖRÉBEN Ozsváth Berényi Hajnal KAM – Regionális és Antropológiai Kutatások Központja.
Konfliktus és társadalmi innováció a Magyar Szociológiai Társaság konferenciája Budapest, november 5–7. Vallásosság és politikai érdeklődés Csákó.
Az intolerancia különbségei a fiatalok lakóhelyi csoportjai között Csákó Mihály WJLF/ELTE TáTK Konfliktus és társadalmi innováció a.
Feltétel nélküli szeretet
A pedagógus.
Fiatalok politikai szocializációja - közösségekben való részvétel Bognár Adrienn PTE - BTK Szociológia Tanszék.
MTA Regionális Kutatások Központja Főiskolai hallgatók az Alföld kisvárosaiban Petrás Ede MTA RKK Alföldi Tudományos Intézet Kecskemét Nemzetközi trendek,
Az én szüleim és a te szüleid
Álmaimból, lelkembõl, Két kezembõl, szívembõl,
Vérmérsékletem képekben
Nevelés és nevelői attitűdök
Nemzetközi szolidaritás. Gazdagok kontra szegények Életszínvonal.
Dr. Szabó-Thalmeiner Noémi. Nevelő Szaktanár Hivatalnok Szakmai szervezet tagja Családtag Barát (nő) rokon szülő gyermek testvérházastárs …
Bűnmegelőzés az iskolákban
TANULÓI KÉRDŐÍV Az intézményi minőségfejlesztés keretében án kitöltött tanulói kérdőívek kiértékelése.
A kriminálpszichológia
Egyszer, ha gyermekem elég nagy lesz ahhoz, hogy megértse, mi motivált engem, mint szülőt, ezt fogom mondani: Annyira szerettelek, hogy mindig megkérdeztem.
Adalékok a magyar tizenévesek vallásosságáról a rendszerváltás után Csákó Mihály CSc egyetemi docens WJLF Pedagógiai Tanszék.
2005. március 24.Politika és iskola - az Eötvös Károly Intézet konferenciája ISKOLA ÉS POLITIKAI SZOCIALIZÁCIÓ Csákó Mihály ELTE TáTK.
„Vásárhelyi Tehetségpont” a Nemzeti Tehetségsegítő Tanács Akkreditált Kiváló Tehetségpontja A Magyar Táncművészeti Főiskola Partnerintézménye
Erőszakmentes iskola. Az erőszakosságot úgy írhatnánk körül, mint az egyén testi, szóbeli és érzelmi bántalmazása egy vagy több személy részéről Az erőszakosságot.
Iszony vagy viszony - Magyarország megítélése az Európai Unió tagállamaként - Pavlics Tamás -
A szociális képességek fejlesztése módszertana
Resztoratív megközelítés a konfliktuskezelésben
Dr. Schiffer Csilla A család és az iskola kapcsolatának fejlesztése
A Szabolcsi Fiatalok a Vidékért Egyesület, a Svájci – Magyar Civil Alap Szociális szolgáltatások nyújtása tématerületére 2013-ban benyújtott „Tanítsuk.
Feltétel nélküli szeretet
A Szabolcsi Fiatalok a Vidékért Egyesület, a Svájci – Magyar Civil Alap Szociális szolgáltatások nyújtása tématerületére 2013-ban benyújtott „Tanítsuk.
Tanodánkban Tanodánkban Felsős gyerekek korrepetálása, tehetséggondozása Felsős gyerekek korrepetálása, tehetséggondozása Kulturális programok Kulturális.
Példa egy ppt prezentációhoz
„Nemzetköziesítés az oktatásban és a képzésben” Az Egész életen át tartó tanulás program ( ) eredményei és a tapasztalatok hasznosítása az Erasmus+
Ahány nyelv, annyi ember. Mikor kezdjük el a nyelvtanulást? Az óvodában a többség elfogadja páran ellenzik 1. osztályban Igazából még magyarul sem tudnak.
A polgárőrség: alulról szerveződő, helyi lakosok által létrehozott, az adott település közigazgatási határain belül működő, a helyi közbiztonság javítása.
Child Behavior Checklist 1991 (Gádoros Júlia, 1996)
Picasso: Festival Mondial HUNGART © LEGE ARTIS Felnőttképzési Intézmény E – /2014 A „rossz osztály” Iskolai mediációs eset bemutatása 2015 október.
Motiváció és ellenőrzés az informatika órákon
Miért szükségszerű a változás a természettudományok oktatásában?
Feltétel nélküli szeretet
AZ ERŐSZAKOS KONFLIKTUSOK SZELLEMI KÖRNYEZETÉRŐL
Kakusziné Körtvélyesi Anikó
ISKOLA ÉS POLITIKAI SZOCIALIZÁCIÓ
ÉRTÉK, ESZMÉNY, NORMA A NEVELÉSBEN
Szakiskolai fejlesztési program Mérés-értékelés projekt
A kutatás a Nemzeti Együttműködési Alap támogatásával,
Előadás másolata:

MSZT - Educatio - MTA OktSzoc albiz "Veszélyes iskola" konferencia AZ ERŐSZAKOS KONFLIKTUSOK SZELLEMI KÖRNYEZETÉRŐL Csákó Mihály ELTE / WJLF

MSZT - Educatio - MTA OktSzoc albiz "Veszélyes iskola" konferencia Motiváció Történelmi tapasztalatok szerint a mindennapi erőszak vagy magánerőszak és a „köz-erőszak” vagy politikai erőszak összefügg egymással, és az utóbbi következményei súlyosabbak.

MSZT - Educatio - MTA OktSzoc albiz "Veszélyes iskola" konferencia Erőszak és szocializáció „...ha az egyén élete korai szakaszában erőszak- nak van kitéve, az a politikai szocializációra való hatása miatt komoly következményekkel jár nem- csak az egyénre, de az államra nézve is. A bizton- ságosabb helyi közösségek létrehozását célzó közpolitikáknak inherens demokratikus implikációi vannak.”[1][1] [1] Valenty, Linda O. & Judith J. Barrett, Serdülők politikai szocializációja az erőszak árnyékában, Educatio, 13. évf. 4. sz. (2004. tél), 613. old.

MSZT - Educatio - MTA OktSzoc albiz "Veszélyes iskola" konferencia Az iskola potenciális előnye Miért lehet az iskola par excellence színtere lenne az erőszakmentes konfliktusmegoldásra történő nevelésnek? Azért, mert egyszerre helye a racionális elméleti képzésnek, az egyenrangúak spontán viszonyainak, és az intézményes alá-fölé rendeltségi viszonyoknak.

MSZT - Educatio - MTA OktSzoc albiz "Veszélyes iskola" konferencia Miért nem valósul meg? Legtöbb iskola tanít, nem nevel. Tanárok nevelnek is, de egyénileg. Másképp mondva: Hiányzik az együttélés gyakorlása vagyis: a csoportképzés gyakorlása, a szabályalkotás gyakorlása, és az értékelés gyakorlása.

MSZT - Educatio - MTA OktSzoc albiz "Veszélyes iskola" konferencia Az elmélet értéke Hiányos, mert nem gyakorolják: pl. a demokrácia szó jelentése pl. a konfliktus szó negatív előjele

MSZT - Educatio - MTA OktSzoc albiz "Veszélyes iskola" konferencia Konfliktuskezelés hetedikben „Képzeld el, hogy mindig ugyanott játszo- tok egy parkban, és már egy kis kuckót is kialakítottatok magatoknak. Egy nap azt találjátok, hogy valaki az éjjel mindent összerombolt: szétszórta a szemetet, le- tördelte az ágakat, és még a kuckótokat is szétdúlta. Szerinted mit kellene tennetek? Fejezd be a történetet!” (ELTE Szoc. Int. kérdőív hetedikeseknek, 1998.)

MSZT - Educatio - MTA OktSzoc albiz "Veszélyes iskola" konferencia Konfliktuskezelés hetedikben MIT TENNÉNEK A HETEDIKESEK KUCKÓJUK ÖSSZEROMBOLÁSÁT LÁTVA? A válaszokban előforduló azonosítható elemek A kérdezettek hány %- a említette? Rendet rakna45,7 Megkeresné/megkerestetné a rombolókat/kiderítené, hogy ki tette (rendőrrel/rendőrséggel, barátaival, szüleivel/szülőkkel) 20,8 Elmenne onnan/új helyet keresne/más helyre menne/más kuckót keresne/építene 15,9 Szólna a rendőrségnek/rendőrnek15,5 Valamilyen formában/valaki által megbüntetné a tetteseket13,2 Tenne valamit egy újabb rombolás megelőzése érdekében (őrt állít, szól a közterületeseknek, hogy figyeljék a helyet, máskor jobban vigyázna, jobban figyelnének, nagyobb védelmet építenének ki, jobban elrejtik, ajtót építenek rá stb.) 10,0

MSZT - Educatio - MTA OktSzoc albiz "Veszélyes iskola" konferencia Konfliktuskezelés hetedikben MIT TENNÉNEK A HETEDIKESEK KUCKÓJUK ÖSSZEROMBOLÁSÁT LÁTVA? (folyt.) Belenyugodna a történtekbe6,7 Szólna a szülőknek, szüleinek, anyjának, apjának6,0 Feljelentést tenne/beperelné/köröztetné5,9 Szólna a társainak, barátainak5,0 Szólna a parkőrnek/közterülettel foglalkozónak4,2 Felháborodna/mérges lenne3,7 „Ha máskor is előfordulna...” kezdetű válasz3,4 Szólna “felnőttnek”/”valakitől” segítséget kérne3,2 Megbeszélik a dolgot és együtt döntenek2,5 Általában: meg kellene büntetni a rombolókat/szétveretni valakivel 1,6

MSZT - Educatio - MTA OktSzoc albiz "Veszélyes iskola" konferencia Konfliktuskezelés hetedikben ELMÉLETI MAGATARTÁSTÍPUSOK A KUCKÓROMBOLÁSSAL SZEMBEN A K T I V I T Á S AKTIVPASSZÍV AGRESSZÍVDEMOKRATIKUS AKTORAKTOR EGO / / KORTÁRS 1. Felháborodna a történteken, megkeresné a tetteseket, barátaival megtorolná a kuckó feldúlását vagy valamiképpen kifejezi a megtorlásra vonatkozó vágyát, harcolna a játszóhelyért. 3. Értesítené a történtekről barátait, közösen megbeszélnék, hogy mit tegyenek, felmérnék a kárt és aszerint cselekednének, tennének valamit egy újabb rombolás megelőzése érdekében, feljelentenék vagy beperelnék a tetteseket és gondolnának arra is, hogy mit tennének, ha a rombolás megint előfordulna. 5. Elhagyná a feldúlt játszóhelyet és új helyet keresne, belenyugodna a történtekbe, “úgysem tudhatjuk meg, hogy kik a tettesek” típusú nyilatkozatot tesz. FELNŐTT TEKINTÉLY 2. A rendőrökkel, szülőkkel, tanárokkal, a parkőrrel megbüntettetné a tetteseket. 4. Értesítené a rendőrséget, a parkőrt, a szüleit, a tanárait, valamilyen felnőtt személyt, illetve a rendőrségtől vagy a parkőrségtől várná, hogy feladatait meghatározza.

MSZT - Educatio - MTA OktSzoc albiz "Veszélyes iskola" konferencia Konfliktuskezelés hetedikben Az elméleti tipológia „PASSZÍV” típusának empirikus jellemzői PASSZÍV 5. Elhagyná a feldúlt játszó - helyet és új helyet keresne, belenyugodna a történtekbe “úgysem tudhatjuk meg, hogy kik a tettesek” típusú nyilatkozatot tesz.

MSZT - Educatio - MTA OktSzoc albiz "Veszélyes iskola" konferencia Konfliktuskezelés hetedikben Az elméleti tipológia „AKTÍV DEMOK- RATIKUS” típusainak empirikus jellemzői DEMOKRATIKUS 3. Értesítené a történtekről barátait, közösen megbeszélnék, hogy mit tegyenek, felmérnék a kárt és aszerint cselekednének, tennének valamit egy újabb rombolás megelőzése érdekében, feljelentenék vagy beperelnék a tetteseket és gondolnának arra is, hogy mit tennének, ha a rombolás megint előfordulna. 4. Értesítené a rendőrséget, a parkőrt, a szüleit, a tanárait, valamilyen felnőtt személyt, illetve a rendőrségtől vagy a parkőrségtől várná, hogy feladatait meghatározza.

MSZT - Educatio - MTA OktSzoc albiz "Veszélyes iskola" konferencia Konfliktuskezelés hetedikben Az elméleti tipológia „AKTÍV AGRESSZÍV” típusainak empirikus jellemzői AGRESSZÍV 1. Felháborodna a történte - ken, megkeresné a tettese - ket, barátaival megtorolná a kuckó feldúlását vagy vala - miképpen kifejezi a megtor - lásra vonatkozó vágyát, harcolna a játszóhelyért. 2. A rendőrökkel, szülőkkel, tanárokkal, a parkőrrel megbüntettetné a tetteseket.

MSZT - Educatio - MTA OktSzoc albiz "Veszélyes iskola" konferencia Konfliktuskezelés hetedikben A MAGATARTÁSTÍPUSOK GYAKORISÁGA (1998) Magatartás- típusok megoszlása (%) AKTIVITÁS AKTÍV PASZ- SZÍV Agresz- szív Demok- ratikus AKTORAKTOR Ego/Kortárs Tekintély125

MSZT - Educatio - MTA OktSzoc albiz "Veszélyes iskola" konferencia Háttérjellemzők Akik kortárscsoporttal demokratikus megoldást keresnek, azok másoknál gyakrabban… meghallgatják a rádióban (!) a híreket, és/vagy pozitívan nyilatkoznak a vallásról. Akik felnőtt tekintéllyel keresnek demokratikus megoldást, gyakrabban… diplomás szülők gyerekei, „nem szeretik” a rendőrséget, vagy előítéletesek a zsidókkal szemben.

MSZT - Educatio - MTA OktSzoc albiz "Veszélyes iskola" konferencia Háttérjellemzők Akik agresszív megoldást keresnek a kortárscsoportra támaszkodva, azok leginkább a lerobbant belső kerületek iskoláinak tanulói, és alacsony iskolázottságú anyák gyerekei, akik „nem szeretik” a rendőrséget, a törvényeket és a zsidókat, viszont többen választanának cigány szobatársat nyári táborban.

MSZT - Educatio - MTA OktSzoc albiz "Veszélyes iskola" konferencia Négy év múlva…

MSZT - Educatio - MTA OktSzoc albiz "Veszélyes iskola" konferencia Köszönöm a figyelmet! Csákó Mihály

MSZT - Educatio - MTA OktSzoc albiz "Veszélyes iskola" konferencia Agresszivitás és hittan (2002)

MSZT - Educatio - MTA OktSzoc albiz "Veszélyes iskola" konferencia Agresszivitás és intolerancia