A modern információs társadalom jellemzői

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Hogyan jutunk információkhoz az interneten
Advertisements

Keresőrendszerek.
M UNKAVÉGZÉS A XXI. SZÁZADBAN. A 21. században lehetőség nyílik arra, hogy munkánkat nem a munkahelyen, hanem otthon végezzük el. Ezt röviden távmunkának.
IKT = információs és kommunikációs technológia
Elektronikus ügyintézés
Mozgókép és médiaismeret
2006. szeptember 20. Vámospércs "Új szolgáltatások a könyvtárban az Internetre építve" Moldován István OSZK MEK osztály
Egészségünk megóvására vonatkozó munkahelyi szabályok
TIOP /1 Haizler Lászlóné Bük, november 12. Könyvtári szolgáltatások összehangolt infrastruktúra-fejlesztése – „Tudásdepó Expressz”  A könyvtárak.
TIOP / „A minőségi szolgáltatás feltételeinek megteremtését és a Vas megyei tudásvagyon egyenlő esélyű hozzáférését támogató informatikai.
DIGITÁLIS PÉNZ.
Élethosszig tartó tanulás a jobb közérzet érdekében
RENDELÉS, VEVŐKISZOLGÁLÁS, E - BUSINESS
Logók és logfájlok Az online közönségmérés kihívásai.
Fogalmak  Az elektronikus kereskedelem (e-kereskedelem) nem más, mint az árucikkek interneten való reklámozása, eladása, vásárlása, illetve cseréje.
Hardver alapok I. 10. osztály.
Ergonómia A számítógépes környezet tudatos kialakítása
Számítógépes ergonómia
Internet Felépítése, működése.
Számítógépes hálózatok Páll Boglárka. Meghatározás  A számítógépes hálózat, számítógépek és egyéb hardvereszközök egymással összekapcsolt együttese.
Új tájékozódási pontok, új tájékoztatási eszközök.
Az információs forradalom
Az információszerzés.
Erdélyi Múzeum-Egyesület Magyar Tudományos Akadémia Budapest, november 11. Dr. Bitay Enikő, Az EME Műszaki Tudományok Szakosztályának elnöke.
Hálózatok.
HÁLÓZATOK.
1 A hírközlés szerepe a nemzetgazdaságban – új célok Vitaindító Vasváriné dr. Menyhárt Éva.
Portálok Porta: kapu, bejárat, kirakat. Olyan web-alapú szolgáltatás, amely információkat biztosít a felhasználó mindennapi munkájához és szórakozásához.
E-learning és a multimédia
Gimnázium Óbecse Információs társadalom. Gimnázium Óbecse Az információ technológia (IT) az információ kezelésében, visszakeresésében, feldolgozásában,
IKT: Információs és kommunikációs Technológiák
Távoli online adatbázisok használata és FTP
Tájékozódást segítő eszközök a könyvtárban; katalógusok és adatbázisok
Böngésző programok (Böngészés).
Gútai Magyar Tannyelvű Magán Szakközépiskola, Szlovákia
A jogi informatika tananyagának elérhetősége
„A kulcskompetencia az ismeretek, készségek és attitűdök transzferábilis, többfunkciós egysége, amellyel mindenkinek rendelkeznie kell ahhoz, hogy személyiségét.
Élet a Ságvári Bence digitális VII. Nemzetközi Médiakonferencia, Balatonalmádi, szeptember 25. ökoszisztémában kisgyerekként...
„A finnugor örökség digitalizálása és automatizált feltárása” szeptember 14. Hungarológia és a Magyar Elektronikus Könyvtár Moldován István Országos.
A könyvtárak szerepe az információs társadalomban
”Babits Mihály a Net-en” Moldován István OSZK MEK osztály Irodalomtörténeti Szimpózium Babits Mihály születésnapján Szekszárd, november.
A számítógépes munkahely ergonómiája
A Magyar Távmunka Szövetség céljai, törekvései Dr. Horváth Elek elnök III. Országos Távmunka Konferencia Budapest,
Távmunka a kárrendezésben a Generali-Providencia Biztosító Rt.-nél III. Országos Távmunka Konferencia Kiss Attiláné.
Felsőoktatás szerepe a távmunka elterjesztésében Benedek András Felsőoktatás szerepe a távmunka elterjesztésében VI. Országos Távmunka Konferencia Budapest,
Cselekedni most és mindenkiért Kormányszóvivői tájékoztató Információs társadalom a javuló esélyekért Az Informatikai és Hírközlési Minisztérium 2002.
A számítógép ergonómiája
o Minden elektronikus formában érhető el o A munkafolyamatok egy része automatizálható, így a szolgáltatások gyorsabbak és hatékonyabbak lehetnek o A.
Számítógép-kezelői tanfolyam VFMK
IKT struktúra.
Digitalizálás és elektronikus hozzáférés az infokommunikáció világában
INFORMATIKA ALAPFOGALMAK
Az internet kialakulása
Az internet.
3. Szoftver-ergonómiai alapismeretek
Internet, Böngészők, Elektronikus levelezés
Topológiák Hálózati eszközök
Hálózatok.
Az elektronikus szolgáltatások előnyei és veszélyei
Könczöl Tamás igazgató Sulinet Digitális Tudásbázis.
Az IKT-alapú pedagógia munkaformái, módszerei. 3 betűs világ IKT IST SDT.
Számítógépes hálózatok Páll Boglárka. Meghatározás A számítógépes hálózat, számítógépek és egyéb hardvereszközök egymással összekapcsolt együttese. Például:
A számítógép felépítése
A számítógép felépítése
Digitalizált információk rendszerezése. A publikus hozzáférés biztosítása az Internet segítségével. Dokumentumkezelés, információ digitalizálás OMA konferencia.
E-Learning, E-Kereskedelem, és E-Gazdaság fejlődései
TÁVMUNKA LEHETŐSÉG ÉS VESZÉLY DR. FRANK RÓZA PHD NYME SAVARIA EGYETEMI KÖZPONT KÖNYVTÁR- ÉS INFORMÁCIÓTUDOMÁNYI TANSZÉK.
FELHŐ ALAPÚ INFORMATIKAI RENDSZEREK VS. LEXIKÁLIS ISMERETEK Networkshop 2016 Konferencia Debrecen Antal Péter, Eszterházy Károly Főiskola,
Az Európai Unió Információs-társadalom politikája
Elektronikus ügyintézés
Előadás másolata:

A modern információs társadalom jellemzői

I. Az emberiség információs lépcsőfokai Beszéd kialakulása - ismeretátadás, csoportszervezés Írás kifejlődése – távolsági kommunikáció fejlődik (például levelezés) Könyvnyomtatás forradalma - ismeretek tömeges terjedése Távközlés forradalma: (kezdetben távíró, később a telefon, rádió, tv)- informatikai szempontból a távolságok „megszűnnek”. Távíró a XIX. sz.-ban a kereskedelem és a szállítás információs igényeit elégítette ki, majd a XX. sz.-ban tv, rádió célja a kultúra terjesztése, a tájékoztatás és a szórakoztatás. Számítástechnika forradalma - bizonyos gondolkodási folyamatok (algoritmikus gondolkodás) tárgyiasulnak a számítógépekben, programokban, adattárolásnak, feldolgozásnak új formái alakulnak ki. Net forradalma– információs szupersztráda kialakulása,elterjedése

II. Az IKT fejlődését mi tette szükségessé? Tudományos és katonai szükségletek kényszerítették ki az 1940-es és 1970-es években a számítógépek és hálózatok kifejlesztését. Web: tudományos publikálás, kommunikáció érdekében született. Egyes tudományos számítások hatalmas kapacitást igénylenek =>szuperszámítógépek fejlesztése. Új hardverelemek születnek, teljesítményük, kapacitásuk ugrásszerűen (exponenciálisan) nő.

III. Az IKT eszközök, rendszerek bevonulása az információs társadalomban A számítógép bevonult az iparba, kereskedelembe,bankrendszerbe, közigazgatásba, oktatásba, vagyis a társadalom majdnem minden részébe. Információs társadalom definíciója: Az a társadalom, amelyben az információs technológiák meghatározó szerephez jutnak, földrajzi és politikai korlátozás nélkül egyre több ember számára válik lehetővé, hogy a hálózaton keresztül - kommunikáljon a világ bármely részén levő embertársával - és óriási információtömeghez jusson. Az információs társadalom végső célja az állampolgárok életminőségének javítása, életszínvonalának folyamatos növelése.

Példák: Ma már egyre több háztartásban van számítógép, és hálózati lehetőség, internethozzáférés azonnali kommunikációs lehetőség a világ bármely részén élő embertársunkkal. Távmunkavégzés: munkánkat amennyiben lehetséges otthon szabadon megválasztott munkaidőben végezzük, eredményét pedig a munkáltató a saját szgépén le tudja olvasni. => Virtuális munkahelyek és munkacsoportok kialakulása (alvállalkozások, leányvállalatok). Az egyes csoportokban dolgozók fizikailag egymástól igen nagy távolságban is lehetnek. gyors ügyintézés: Otthonainkból nézhetünk utána és intézhetjük pénz- és adó ügyeinket és egyéb feladatainkat anélkül, hogy munkaidőben várakoznánk valamilyen hivatalban. Biztosítási, pénzintézeti, tőzsdei virtuális szolgáltató központok elterjedése, elektronikus pénz elterjedése (digi-cash, E-cash => Pl. Master Card és Visa kártyát használhatjuk internetszolgáltatások megfizetésére. )

Általános naprakész tájékoztatási rendszer – napi információk a világ minden részéről. Hivatalok, államigazgatási intézmények ügyfélszolgálati és tájékoztatási lehetőségei bővülnek. A virtuális üzlet és szolgáltatási központok elterjedése: Cégek webhelyei: - tájékoztató vagy reklám jellegű, vagy kínálva szolgáltatásaikat, áruikat, néha áruvásárlási lehetőséggel => Webáruházak elektronikus vásárlás lehetősége: Lebonyolítása az online áruházakban gyakran virtuális bevásárlókocsival történik, a belerakott árukat és összeget fizetés előtt felülvizsgálhatjuk. Megadva a bankkártya típusát, számát, lezajlik a művelet. Utána futárral vagy postával küldik az árut.

Előnyei :. - otthonról , munkahelyről vásárolhatunk, távolság, Előnyei : - otthonról , munkahelyről vásárolhatunk, távolság, időjárás, közlekedés nem akadály. Az áruszállítás külön szolgáltatás, általában a posta vagy futárszolgálat végzi. A képernyőn megtekinthetjük az árut, szolgáltatást, tanulmányozhatjuk, összehasonlíthatjuk a tulajdonságaikat paramétereiket, árukat, más áruházakéval. - nagy kínálat - olcsóbban kínálják áruikat - egyes esetekben azonnal hozzájuthatunk az áruhoz (jegyet, vagy adatot vásárolunk.) hitelkártya, mobiltelefon, PC — lerövidül a tevékenységek ideje iparban- sorozatgyártás (rugalmas számítógépes technológia alkalmazható)

OKTATÁSBAN A modern információs társadalom igényli az élethosszig tartó tanulást Egyéni tanulást/számonkérést biztosító szoftverek elterjedése Multimédia használata Adatbázisok használata Távoktatás elterjedése Tanulás az internet használatával: Kimeríthetetlen adatforrás a web. Az internet egészén kereshetünk keresőgépekkel vagy tematikus keresőkkel, nyilvános adatbázisokban, elektronikus könyvtárakban, katalógusokban: a talált dokumentumok személyes használatra általában letölthetők, kinyomtathatóak. Rugalmasabbak, mint a hagyományos katalógusok, mert sokféle szempont szerint lekérdezhetőek. Pl: www.neumann-haz.hu www.mek.oszk.hu www.mokka.hu MOKKA(Magyar Országos Közös Katalógus) www.epa.hu EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) tematikus keresők: www.startlap.hu., www.matematika.lap.hu, www.informatika.lap.hu , www.kepeslap.lap.hu, www.smiley.lap.hu kulcsszavas, vegyes keresők : www.origo.hu , www.google.com Oktatási portálok: www.om.hu, www.sulinet.hu , www.sdt.hu (Sulinet Digitális Tudásbázis)

V. Információs társadalom polgára: Offline személyiség: számítógéppel közvetlen kapcsolatban nem levő Online személyiség: állandó kapcsolatban van a számítógéppel, hálózattal-általában internettel, majdnem szünet nélküli kommunikációban áll a szoftverekkel és más személyekkel - amit a munka, vagy a szabadidős tevékenység követel meg.

VI. Az IKT veszélyei Fontos hogy a gép ne károsítsa, ne zavarja az embert. Illeszkedjen a test és a kéz méreteihez, mozgásához, az ember érzékszerveihez. MONITOR+Világítás ablak, képernyő, világítás viszonya- tükröződések elkerülése monitor feltöltődése- porszemcsék hatása a szemre - szemfájás, könnyezés szem távolsága képernyőtől - felbontás, képpontok mérete Védekezés: 17colos monitor vagy korszerű LCD monitor, megfelelő elhelyezése a fényviszonyoknak megfelelően. Távolság a monitortól: 60-70cm. MUNKAASZTAL, BILLENYTŰZET Rossz elhelyezés természetellenes, kényelmetlen testtartásra kényszerítheti a felhasználót. (fájó hát – nyak - csukló -ujjak, zsibbadás) Védekezés: jól kiválasztott asztal a perifériáknak. Állítható forgószék, az alkar párhuzamos az asztal síkjával. Rendszeres pihenők, mozgás torna, helyes testtartás, ergonomikus billentyűzet (kifliszerű, ívelt kialakítás) optikai egér

GÉPHÁZ, NYOMTATÓ hűtőventillátor , winchester zajos lehet, rezonálhat. Az egyenletes zaj feszültté teheti az embert. Lézernyomtató gőze egészségtelen Védekezés: zajmentes ventillátor beszerzése, gyakori szellőztetés. SZÁMÍTÓGÉPES FÜGGŐSÉG KIALAKULÁSA Rendszeresen, sokat játszó, chatelő, internetböngésző embereknél függőség alakulhat ki. Emiatt elhanyagolják a tanulást, munkát. Interneten könnyen elérhető a pornó és sok olyan információ, ami káros gyerekek számára. Védekezés: iskolai nevelés, szülői odafigyelés, önkontroll. SZÁMÍTÓGÉPES BŰNÖZÉS: Jogosulatlan adathasználat, elektronikus betörés, víruskészítés.