Az EU Duna Régió Stratégia (EUDRS) és az energia prioritási terület

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Turisztikai és Vendéglátóipari Főosztály
Advertisements

DANUBE A transznacionális együttműködési program kialakítása.
Bozzay Andrásné szakmai főtanácsadó
A „Közép-Európa Év ” V4 és KEK elnökség
Az Észak-Alföldi régió energiastratégiája
Dr. Nyikos Györgyi. ami kielégíti a jelen szükségleteit anélkül, hogy csökkentené a jövendő generációk képességét, hogy kielégítsék a saját szükségleteiket.
Pelech Dávid Budapest Duna Kontakt Pont
NEMZETI ÉLELMISZER- TECHNOLÓGIA PLATFORM TEVÉKENYSÉGE Boródi Attila (ÉFOSZ) Budapest, szeptember 24.
Az Európai Unió fenntartható környezeti és energetikai szakpolitikái Derjanecz Anita DDRIÜ Brüsszeli Iroda CIP Intelligens Energia Európa Nemzeti Információs.
Az EU „Városi környezet” tematikus stratégiája – a városi környezetgazdálkodás perspektívái Dr. Buzás Kálmánné KvVM Környezetpolitikai Osztály Szakmai.
AZ ÚJ gazdaságfejlesztési programról
1 Foglalkoztatási paktumok helyzete Magyarországon, jó gyakorlatok Örkény június 24.
A víz mint magyar EU-elnökségi prioritás
A határon átnyúló együttműködési programok a as időszakban Hende Csaba Körmend, november 7.
Magyarország részvétele az Európai Területi Együttműködési
A Gazdaságfejlesztési Operatív Program értékelése
I. Nemzeti Fejlesztési Terv ( ) Készítette: Koczka Csaba (M6MGTO)
Készítette: Lázár Nikolett Földrajz BSc II. évfolyam.
Az INTERREG közösségi kezdeményezés 2/C modul Ponácz György Márk SAKK-tréner.
Gazdálkodási modul Gazdaságtudományi ismeretek I. Üzemtan KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc.
Gazdálkodási modul Gazdaságtudományi ismeretek I. Üzemtan KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc.
A nem EU-tagállamok lehetőségei és korlátai az Európai Unió Duna Régió Stratégiájában Lőrinczné Dr. Bencze Edit.
A Duna földrajzi kapocs, közös identitástudat képező elem települések, régiók és országok közötti többszintű és sokrétű kapcsolatrendszer alapvető eszköze,
: ITI és EGTC Az ETT-k lehetséges szerepe a határ menti ITB-k megvalósításában.
Az Ulmi Folyamat és az európai Duna-stratégia
Gazdaságfejlesztési Programok Helyettes Államtitkársága
Az infokommunikáció szerepe az Új Magyarország Fejlesztési Tervben és az Operatív Programokban Dr. Bálint Ákos Igazgató Közigazgatás Operatív Programok.
A klímaváltozás és a legfontosabb hazai feladatok A klímaváltozás és a legfontosabb hazai feladatok Szabó Imre miniszter Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium.
Dr. Éri Vilma igazgató, Környezettudományi Központ
Dr. Lamperth Mónika Budapest április 18.
1 A magyar energiapolitika „ Az energiahatékonysági indikátorok az EU-ban és Magyarországon” nemzetközi szeminárium Budapest, október 5. Hatvani.
Észak-Alföldi Regionális Fejlesztési Tanács
KÖRNYEZETVÉDELEM ÉS INFRASTRUKTÚRA OPERATÍV PROGRAM előadó: dr. Bujáki Gábor igazgazó Pest Megyei Vállalkozásfejlesztési Alapítvány.
A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósul meg Nemzetközi és határ menti együttműködések támogatása.
Területpolitikai eszközök és a klímaváltozás
Strukturális és Kohéziós Alapok
A magyar vidékfejlesztés és mezőgazdaság jövője Európában Konferencia 2011.május 24. Javaslatok az EU vízpolitikájának integrálására a Nemzeti Vidékstratégia.
A kormányzati K+F+I politika prioritásai, különös tekintettel a gyógyszeriparra Dr. Nikodémus Antal Nemzetgazdasági Minisztérium, Innovációs és K+F Főosztály.
Az EU új Közúti Közlekedésbiztonsági Akcióprogramja és a magyar álláspont kialakítása A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium kapcsolódó feladatai Előadó: Schváb.
Az Európai Foglalkoztatási Stratégia Készítette: Balogh Judit Nemzetközi Tan. III. évf
FOGLALKOZTATÁSI PAKTUM, MINT A HELYI ÖSSZEFOGÁS FÓRUMA Gödöllő, március 9.
Az ÉARFT és ÉARFÜ élő regionális kapcsolatai. 2 Nemzetközi projektek célja A régiós szervezetek gazdasági kapcsolatainak erősítése A régió lobbi-erejének.
INTERREG IIIC Szolnok, INTERREGIONÁLIS EGYÜTTMŰKÖDÉS ÉS INTERREG PROGRAMOK MAGYARORSZÁGON „Centurio Szeminárium” RÓZSA Diána Program menedzser,
TERÜLETI PAKTUM. A PAKTUM BEMUTATÁSA szeptember 25-én aláírták a Területi Foglalkoztatási és a Társadalmi Integráció a Központi Régióban Paktumot.
Az Európai Duna Régió Stratégia a környezet- és természetvédelem szempontjából Dr. Rácz András környezet- és természetvédelemért felelős helyettes államtitkár.
A zöld energia jövője Magyarországon Dr. Jávor Benedek elnök Országgyűlés Fenntartható Fejlődés Bizottsága november 17.
Berecz Mihály kistérségi koordinátor Püspökladányi kistérség Észak-alföldi Regionális Fejlesztési Ügynökség Kht. Az Új Magyarország Fejlesztési Terv (ÚMFT)
Kecskemét, június 20. Szemerey Szabolcs HÍRÖS BESZÁLLÍTÓI KLASZTER
Pályázatírás módszertana
A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara szerepe a vidékfejlesztésben
Az igazi változásokhoz szemléletbeli váltásra van szükség ? Az energiaszektor szerepe a versenyképesség javításában Energiatudatosság.
Érd, június 7. Tájékoztató az EUSDR előrehaladásáról (A vizek minőségének javítása és fenntartása) Dr. Perger László.
Iparpolitikai és regionális szempontok a GKM Stratégiájában és az ÚMFT-ben Dr. Cservenyák Ildikó Főosztályvezető, GKM MRTT, V. vándorgyűlése október.
A AS IDŐSZAKRA VALÓ FELKÉSZÜLÉS AKTUÁLIS HELYZETE MAGYARORSZÁGON NAGYHÁZI GYÖRGY SZAKMAI TANÁCSADÓ, NEMZETI FEJLESZTÉSI MINISZTÉRIUM HUSRB/1203/213/151.
DUNA STRATÉGIA … Szilvássy István, Magyar Település- és Területfejlesztők Szövetsége Nagymegyer, október 19.
„ A megújuló energia helye a Somogy megyei fejlesztési elképzelésekben” Budapest, március 30.
A „Smart Specialisation” indokoltsága, háttere
MEGÚJULÓ ENERGIA A MAGYAR ENERGIAPOLITIKÁBAN előadó: Ámon Ada Energy Summit – Gerbeaud Ház Budapest, november 25.
Mitől innovatív egy vállalkozás?
A Veszprém Megyei Önkormányzat aktuális területfejlesztési tervezési feladatai, a megyei integrált területi program bemutatása Somlóvásárhely, július.
Az NCA Civil Önszerveződés Területi és Szakmai Együttműködés Kollégiumának támogatáspolitikája és hozzájárulása a civil szektor fenntartható fejlődéséhez.
A DUNA RÉGIÓ STRATÉGIA, MINT FORRÁSKOORDINÁCIÓS KERETRENDSZER ETT műhely Mórahalom.
Az EU Duna Régió Stratégia elfogadása, hazai és európai uniós prioritásai Nádasi György Külügyminisztérium Győr, október 11.
Strukturális alapok és a HEFOP. Strukturális Alapok Európa regionális politikája a pénzügyi szolidaritáson alapul. A Strukturális Alapok, az EU regionális.
Duna Stratégia – Duna menti Kamarák Szövetsége Budapest Kiss Ervin DCCA és BKIK főtitkár.
A határmenti programok aktuális állása
LIFE KÖRNYEZETVÉDELMI ALPROGRAM
A határtérség.
A foglalkoztatási paktumok működési tapasztalatai – a siker fokmérői
Az EU Duna Régió Stratégia (EUDRS) és az energia prioritási terület
Előadás másolata:

Az EU Duna Régió Stratégia (EUDRS) és az energia prioritási terület Joó István Főtanácsadó Külügyminisztérium Érd, 2012. június 7.

A Duna Stratégiáról általában Második makro-regionális stratégia 2010. december 8 . - Az Európai Bizottság közleménye és akcióterve 2011. április 13. – A Stratégia jóváhagyása az Általános Ügyek Tanácsán 2011. június 24. – Az Európai Tanács jóváhagyása Az együttműködés új, hatékonyabb formája Cél: regionális fejlettségbeli különbségek csökkentése; Jószomszédi kapcsolatok ápolása, Nyugat-Balkán országaival a kapcsolatok erősítése Határokon átívelő kihívások (pl. árvíz, klímaváltozás, energiabiztonság) 8 + 6 ország együttműködése

Földrajzi kiterjedés Több mint százmillió lakos Az EU területének egyötöde

A Duna Régió Stratégia cselekvési területei 11 cselekvési terület: akciók és projektek Vízminőség, integrált és fenntartható vízgazdálkodás (HU-SK) Környezeti kockázatok kezelése, árvíz, aszály (HU-RO) A fenntartható energiaellátás a régióban (HU-CZ) Természeti értékek megőrzése (biodiverzitás) Koordinált közlekedés-fejlesztés valamennyi szektorban Zöld gazdaságfejlesztés, zöld turizmus Szakképzés, információtechnológia, kutatói hálózatok KKV együttműködés támogatása, határok átjárhatósága Biztonság erősítése (pl. szervezett bűnözés elleni fellépés)

A Duna Régió Stratégia szereplői Európai Bizottság a Stratégia kezdeményezése és a végrehajtás elősegítése célok összehangolása a partnerországokkal, régiókkal Nemzeti kapcsolattartó nemzeti koordináció politikai felügyelet és politikai támogatás biztosítása Prioritás terület koordinátor a cselekvési terület irányítása, a Stratégia gyakorlati megvalósításának felügyelete közreműködés a számszerű célkitűzések meghatározásában projektek generálása nemzeti és regionális szinten

A Stratégia finanszírozása 3 nem elve (no new money, institutions and legislation) HU- elnökség → 3 igen elve (jobb koordináció; meglévő források hatékonyabb felhasználása; kreatív ötletek ) EC: Strukturális források ETE transznacionális és határon átnyúló együttműködési programok TEN-T és TEN-E, FP7 kutatási keretprogram Előcsatlakozási és szomszédsági eszközök IPA + ENPI Nemzetközi pénzintézetek pl. EIB: 30 milliárd € hitelügylet a régióban ÚMFT 2011-2013 Környezet és Energia Operatív Program

A Duna Makro Régió energiaszektorának sajátosságai Magas energia árak Széttöredezett energiapiacok Nem megfelelően összekapcsolt energiahálózatok Sebezhetőség az ellátásbiztonság vonatkozásában (gáz válságok) Nem hatékony energiafelhasználás

A fenntartható energiahasználat ösztönzése prioritási terület (PA 2) Cél: hozzájárulás az európai uniós célkitűzésekhez jól működő energiahálózatok az energiahálózatok összekapcsolása (határkeresztezők, gáztárolók) energiahatékonyság fokozása és a megújuló energiaforrás felhasználás részarányának javítása

A célok eléréseinek eszközei Szakpolitikai javaslatok megfogalmazása, közös Duna régiós álláspont kialakítása A Stratégia cselekvési tervében (Action Plan) található akciók lebontása Projektek

Szakpolitikai javaslatok megfogalmazása Regionális szempontok érvényesítése Közös Duna régiós álláspont kialakítása egy adott témában Első konkrét eredmény: Duna Régió Gázpiaci Modell

Duna Régió Gázpiaci Modell Aktuális téma az energia infrastruktúra csomag folyamatban lévő jogalkotási vitája miatt Támogatja közös Duna régiós álláspont kialakítását a földgázpiaci PCI- kkel kapcsolatban Segítségével meghatározhatóak a Régió számára legfontosabb infrastruktúra fejlesztések Projektek

A Stratégia cselekvési tervében (Action Plan) található akciók lebontása Az adott akció megvalósulásának bemutatása, az abban szereplő célok elérése 17 akció 3 témakörben Energia-infrastruktúra: a hosszú távú energiaügyi szakpolitikák, valamint a nemzeti beruházási stratégiák (erőművek, hálózatok, csővezetékek, rendszerösszekötők stb.) koordinálása. Energiapiacok: integrált és jól működő energiapiac kialakítása Energiahatékonyság és megújuló energia: az energiahatékonyság fokozása valamint a megújuló energia részarányának növelése

Fellépés – „A biomassza (például fa, hulladék), napenergia, geotermikus energia, víz- és szélenergia használatának kiterjesztése”, különösen kutatások és a tapasztalatcsere / a bevált gyakorlatok / a nemzeti szintű kapcsolódó tevékenységekről szóló információ terjesztése révén. Ehhez hozzátartozik a nemzeti hatóságok közötti hálózatépítés és együttműködés, aminek célja a megújuló energiával kapcsolatos tudatosság növelése. Építkezés a már létező struktúrákra, projekt eredményekre (4BIOMASS) és kiterjesztésük az egész Régióra (Duna Régióra vonatkozó biomassza cselekvési terv) A végrehajtás eredménye: Szakpolitikai javaslatok (közös kihívások azonosítása, legjobb gyakorlat elterjesztése) Szükséges projektek (különösen fontos lehet az új finanszírozási periódus fényében)

Fellépés – „A megújuló energiaforrásokra vonatkozó nemzeti cselekvési tervek végrehajtása, és a Duna régió megújuló energiára vonatkozó cselekvési tervének elkészítése.” Közös adatgyűjtési metodológia kialakítása

A Duna Régió érdekeit szolgáló új projektek azonosítása Fő kritérium: biztosítson hozzáadott értéket (added value) a Duna Régió fejlesztése során Illeszkedjen a meghirdetett akciókhoz Szolgálja a cselekvési terület célkitűzéseit Reális és megvalósítható legyen Finanszírozhatóság Találkozzon a régió országainak valós igényével és nyerje el az országok támogatását

Az akciókhoz illeszkedő projektek támogatása Pl: Development of infrastructure for cross-border research and education in the field of renewable biogas production A cselekvési terület irányító testületének szerepe a projektek szempontjából Szakmailag értékeli a beérkezett projekt kezdeményezéseket Ajánlólevél ( Letter of Recommendation) kiállítása HU-RO; HU-SK CBC-k esetén: max. + 2 -3 pont;

Köszönöm a figyelmet! Istvan.joo@mfa.gov.hu