KORÓZS LAJOS ÁLLAMTITKÁR SZOCIÁLIS ÉS MUNKAÜGYI MINISZTÉRIUM A Nyugdíjasokat érintő kérdésekről (2009)

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
AZ ÚJ PEDAGÓGUS ELŐMENETELI RENDSZER
Advertisements

Gondolatok a Cafeteriáról
Kormányszóvivői tájékoztató NYUGDÍJ-INTÉZKEDÉSEK 2006.
Az önkormányzatok feladata a közfoglalkoztatási programban
2014 MUNKAJOGI ELŐADÁS.
MI LESZ VELED NYUGDÍJ(AS)?
GKI Zrt., Bér- és bérteher-reform Akar László vezérigazgató március 10.
Tömeges elbocsátások, segélyezési plafon KORÓZS LAJOS ELNÖKSÉGI TAG.
Hitelek – pénzt kölcsönbe?. Ha több pénzre van szükséged, mint amennyi rendelkezésedre áll, dönthetsz úgy, hogy vársz, amíg összegyűlik a pénzed, vagy.
Nyugdíjasok levele Orbán Viktortól Korózs Lajos Elnökségi tag.
A család beszélget A Kovács család összeül január elején megbeszélni családjuk pénzügyi helyzetét.
A nyugdíjazással kapcsolatos változások Budapest, PSZE HR Szakmai nap Előadó: Dr. Papp Ildikó humán erőforrás szolgáltató központvezető.
Összeállította: Korózs Lajos szociológus
Nyugdíj.
Foglalkoztatói nyugdíj
MI MENNYI 2011-BEN ? BÉREK, ILLETMÉNYEK, SZOCIÁLIS ÉS MUNKANÉLKÜLI ELLÁTÁSOK Készítette: Korózs Lajos szociológus.
A FIDESZ-KDNP ÉVI ADÓEMELÉSEI. KORMÁNYZATI JAVASLATRA BEVEZETETT ADÓEMELÉSEK Dr. Matolcsy György, nemzetgazdasági miniszter NŐ A SZEMÉLYI.
„ Tiszaalpár Nagyközség szennyvízelvezetése és tisztítása a település vonzó természeti környezetének, felszíni és felszín alatti vizeinek megóvásáért”
LENDÜLETBEN AZ ORSZÁG A Magyar Köztársaság kormánya.
„Nyugdíjrendszerváltás 2010” avagy jogfosztás a nép nevében Szikra Dorottya, ELTE TÁTK Lakner Zoltán, ELTE TÁTK.
FOLYTATÁS, VAGY ÚJRAKEZDÉS? FOLYTATÁS, VAGY ÚJRAKEZDÉS? VARGA MIHÁLY Miniszterelnökséget vezető államtitkár.
A járulékszabályok változása 2012.
Kormányszóvivői tájékoztató. A gáz árának változása januárban GKM- PM tájékoztató december 14.
Kormányszóvivői tájékoztató Cselekedni most és mindenkiért Hogy mindenki jobban éljen! Adókedvezmény az átlagos és az átlag alatti keresetből élőknek.
Nyugdíjmérleg Készítette: Korózs Lajos.
FELÉRE CSÖKKENNEK AZ ÖZVEGYI NYUGDÍJAK KORÓZS LAJOS ELNÖKSÉGI TAG.
Új dolgozóval bővül szalonja. Milyen járulékfizetési kötelezettségei vannak? Hasonlítsa össze a mellékletek segítségével egy START kártyás foglalkoztatott.
ADÓ Farkas Gábor Szenior Menedzser február 28. Adózás 2006.
Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium
GKI Zrt., Öngólok után – kell egy gazdaságpolitika Szeged, október 1. Dr. Vértes András elnök GKI Gazdaságkutató Zrt.
SZJA feladatok Gazdasági közjog. Szja 1. 1.Munkabér: Ft/hó jutalom: Ft, étkezési utalvány: 3.000Ft/hó 2. FB tag: Ft/hó 3. megbízási.
Nyugdíjkérdések közgazdász szemmel
A Magyar Köztársaság kormánya. A recesszió foglalkoztatásra gyakorolt hatásának kezelésével kapcsolatos munkaerő-piaci intézkedések Simon Gábor államtitkár.
. 1/16 Egészségügyi, Szociális és Családügyi Minisztérium Célok, feladatok évben Budapest, január 8. Dr. Kökény Mihály miniszter.
Horvát-Magyar Szakértői Akadémia szeminárium megváltozott munkaképességű munkavállalók foglalkoztatása, rehabilitációs projektek.
Kormányszóvivői tájékoztató ELSZÁMOLÁS Biztonságosabb időskor – felzárkózó nyugdíjak.
Kormányszóvivői tájékoztató Cselekedni most és mindenkiért Biztonságot az alkalmi munkából élőknek! Az alkalmi munka után fizetett közterhek csökkentése.
Kormányszóvivői tájékoztató Cselekedni most és mindenkiért Megbecsülést az idős embereknek! Adósságtörlesztés és méltányosság a nyugdíjemelésben 2002.
Lendületben az ország! 1 Kormányszóvivői tájékoztató A Prémium Évek Program bemutatása november 4.
Kormányszóvivői tájékoztató Cselekedni most és mindenkiért Megbecsülés az idős embereknek! Kormánydöntés a kiegészítő nyugdíjemelésről szeptember.
Kormányszóvivői tájékoztató. Öt éves adócsökkentés Dr. Veres János pénzügyminiszter szeptember 19.
Béren kívüli juttatások Adókedvezmények Adóelőleg Ingatlan.
A nyugdíjrendszer stabilitását megteremtő rövidtávú intézkedések Dr. Herczog László miniszter október 14. Szociális és Munkaügyi Minisztérium.
RSM DTM Hungary Adótanácsadó és Pénzügyi Szolgáltató Zrt. A személyi jövedelemadó évi változásai Lucz Zoltánné főosztályvezető Pénzügyminisztérium.
ADÓTÖRVÉNYVÁLTOZÁSOK Évi LXXVII tvr.. SZJA ADÓTÁBLA A évtől az összevont adóalapba tartozó jövedelmek esetében a személyi jövedelemadó alapja.
TÁRSADALOMBIZTOSÍTÁS- VÁLTOZÁSOK. BETEGSZABADSÁG A munkavállalót naptári évenként változatlanul 15 munkanap betegszabadság illeti meg. A betegszabadság.
2010 : KIHÍVÁSOK ÉVE A PÉNZÜGYI SZEKTORBAN Kisbenedek Péter, MABISZ október 5.
A fogyatékos, pszichiátriai és szenvedélybeteg ellátás tekintetében.
A felsőoktatási fejlesztési részhozzájárulásról (képzési hozzájárulás) október 19. dr. Halász Zsolt.
Nyugdíjrendszer átalakítása?
Tájékoztatás a társadalombiztosítás nyugellátásáról
LENDÜLETBEN AZ ORSZÁG A Magyar Köztársaság kormánya.
Tudta-e Ön … ?. - Tudta-e Ön, –hogy a parlamenti képviselők összesen havi 360 millió forint fizetést kapnak a büdzséből?
A nyugdíjazás lehetőségei és aktuális kérdései
„Határon innen és határon túl – integráció és migráció a Kárpát-medencében” A Szociális és Munkaügyi Minisztérium és a munkaerő-migráció Korózs Lajos államtitkár.
Devizahitel  A devizahitel olyan hitel, ahol mind a hitel folyósítása, mind pedig a törlesztése az adott devizában történik.
Mit kell tudni a magyar nyugdíjrendszerről?. Az öregségi nyugdíjra jogosultság életkori feltételei a társadalombiztosítási nyugellátásról szóló 1997.
Összehasonlító példák ‏ 2015/2016 II. Dr Lakatos Mária: ADÓZÁS I.
Kormányszóvivői tájékoztató A KORMÁNY NOVEMBER HAVI NYUGDÍJINTÉZKEDÉSEI szeptember 22.
Nyugdíjazás és egyéb munkaügyi csemegék Dr. Kőszegfalvi Edit.
Válság és a szegénységben élők kilátásai MSZEH június 24.
Új egyensúly Sikerek és kihívások. 2 Felzárkózik a gazdaság.
Állam és az önkormányzatok feladatmegosztása, tervezett változások Gödöllő, június 24.
Az elvárt béremelés végrehajtása esetén igénybe vehető adókedvezmény.
Kormányszóvivői Iroda Cselekedni most és mindenkiért Adatok és tények a Medgyessy-kormány egy évéről május 24.
Megyei Polgármesteri Fórum 2017.
Összehasonlító példák
PÉLDÁK.
Megbecsülés az idős embereknek
A kormány és a szociális partnerek megállapodása a bérek emelésére
Előadás másolata:

KORÓZS LAJOS ÁLLAMTITKÁR SZOCIÁLIS ÉS MUNKAÜGYI MINISZTÉRIUM A Nyugdíjasokat érintő kérdésekről (2009)

Befagyasztjuk a kormánytagok fizetését. Az állami vállalatok fb-igazgatók tiszteletdíját 10 százalékkal csökkentjük. Az állami vállalatok vezetőinek prémiumot, jutalmat, 13. havi juttatást nem fizetünk. Megkurtítjuk a kormányzati kommunikációs kiadásokat. A közszférában nincs 13. havi bér, jövedelmeik nem növekednek. 13. havi nyugdíjjal kapcsolatos intézkedések 4. dia Nem megszorító csomag ez, hanem erős FAL Elrettentés!

Köztisztviselők 13. havi juttatása 690 ezer fő Közigazgatásban dolgozók:105 ezer fő (köztisztviselők) Közalkalmazottak:490 ezer fő (egészségügy, oktatás, szociális területek) Fegyveres erők:80 ezer fő (szolgálati jogviszony) Bíró, ügyész:15 ezer fő (igazságszolgáltatásban dolgozó alkalmazottak) Nyugdíjasok: fő 13. havi nyugdíj összege: mFt 2009-es tervezet: előirányzat

Nem fizetünk a megállapodásért Csak annyi kiadást vállaljunk, amire pesszimista forgatókönyv szerint is megvannak a források; Ne vállaljunk kötelezettséget arra, ami a költségvetés bevételeit csökkentené; Stabilitás + Növekedési feltétel megteremtése!

 13. havi nyugdíjat az öregségi nyugdíj korhatárt elértek kapnak  A nyugdíjkorhatárt el nem ért rokkant nyugdíjasokat nem érinti az intézkedés  A 13. havi nyugdíj összege nem haladja meg a 80 ezer Ft-ot  A 80 ezer Ft alatti nyugdíjasok 13. havi nyugdíja érintetlen marad.  A 80 ezer Ft feletti nyugdíjasok 13. havi nyugdíja 80 ezer Ft lesz, az intézkedés vonatkozik a 80 ezer Ft feletti rokkant nyugdíjban részesülőkre is.  A nyugdíjasok kétharmad részét nem érinti az intézkedés (1 970 ezer fő)

 Megőrizzük:  a 13. havi nyugdíjat;  a méltányossági nyugdíjakat;  a méltányossági nyugdíj emelést;  a 65 év felettiek ingyenes utazási kedvezményét;  a nyugdíj korrekciós programot, 2009-ben szeptemberre halasztva;  a svájci indexálást.

Szépkorúak jubileumi köszöntése 2006-ban a Kormányprogram, ‑ az Idősügyi Tanács kezdeményezésére ‑ rögzítette, hogy vizsgálni kell a legidősebbek, a 90., 95., 100 évesek erkölcsi és anyagi elismerésként, jubileumi juttatásban részesítésének lehetőségét. A társadalom idős tagjainak megbecsülése és tisztelete jeleként a Kormány olyan döntést hozott, mely lehetővé teszi annak hivatalos kifejezését, hogy a legidősebbek, a „szépkorúak” ‑ a család és a szűkebb közösség mellett ‑ a Magyar Köztársaság megkülönböztetett figyelmét élvezik. Ennek jeleként hivatalos köszöntésében részesülnek a magas, kerek évszámú születésnapjukat betöltő állampolgárok. A magas életkort betöltők köszöntése mellet, az ünneplést anyagi megbecsülés is kíséri től a 100., 95., 90. születésnapját ünneplők a szépkorúak jubileumi juttatására jogosultak. A juttatás bevezetése 3 év alatt fokozatosan történik.

Bevezetés éve Juttatásban részesülő korosztályok Juttatás összege év100 évesek és idősebbek100 ezer Ft év95 és évesek95 ezer Ft év100 évesek100 ezer Ft év90 és évesek90 ezer Ft év95 évesek95 ezer Ft év100 évesek100 ezer Ft

A nettó átlagkereset-növekedés 2008-ban várható mértéke 7,5%, a várható éves nyugdíjas fogyasztói árnövekedés 7,1%, ennek alapján az éves nyugdíjemelés mértéke 7,3% kell legyen. Így a januári 5%-os és a májusi rendkívüli 1,1%-os nyugdíjemelésen felül novemberben további 1,1% emelés szükséges. Az emelés összege az átlagnyugdíj esetében havi 880 forint, ami 10 hónapra visszamenőlegesen jár. A nyugdíjasok a szokásos novemberi nyugdíjkifizetés napján egyösszegben, egyszerre kapják meg  a novemberi, de már emelt összegű nyugdíjat;  az emelés tíz hónapra visszamenőleg járó összegét;  a 13. havi nyugdíj második részletét;  valamint a 13. havi nyugdíj első, márciusban kifizetett részletének korrekciós különbözetét is. Mindez azt jelenti, hogy az átlagnyugdíjban részesülők novemberben több mint 130 ezer forintot kapnak kézhez.